nessie-jp 24.09.07, 15:43 www.flickr.com/photos/lasterpaia/1431209367/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nessie-jp Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 24.09.07, 15:45 Za szybko mi się wysłało... Dlaczego na forum Moda: jak pewnie pamiętacie, Toscani był twórcą głośnych i kontrowersyjnych kampanii fotograficznych Bennetona. Odpowiedz Link Zgłoś
muzomaniaczka Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 24.09.07, 16:03 Straszne to ciało :( a co do Bennetona-nigdy mi się nie podobały ich reklamy bo nie mają nic wspólnego z modą i ciuchami a ja jak oglądam jakąś reklamę jestem nastawiona na konkretny przekaz. Od marki sprzedającej ciuchy wymagam reklamy ciuchów a nie czegos innego np. kampanii społecznej gdzie Benneton pokazywał równość międzyrasową. Może te reklamy są kontrowersyjne ale dla mnie wieje od nich nudą. One mnie raczej śmieszą a nie oburzają.Nie jestem tylko pewna czy to chodzi o te reklamy co myślę np. z księdzem całujacym zakonnicę?? To te czy jeszcze coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 24.09.07, 17:01 bardzo proste - chodzi o to, żebyś zapamiętała markę. tylko o to chodzi. ksiądz całujący zakonnicę = Benetton. i jest to równie lub nawet bardziej skuteczne, niż pokazywanie osiemsetnej modelki w ciuszkach. Odpowiedz Link Zgłoś
muzomaniaczka Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 24.09.07, 17:11 Jeżeli chcą abym zapamiętała ich markę jako taką do której sklepów nie chcę wejść no to pewnie :) Na niektórych to działa na innych nie.Jak mnie się reklama nie podoba to szybko wypieram ten obraz z mojej pamięci i tyle. A o tej zakonnicy sobie przypomniałam włąśnie dopiero przy tym wątku gdy odgrzebałam pokłady netu aby sprawdzić czy sie nie myliłam co do marki. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 24.09.07, 17:14 nie podejrzewam, żeby boleli szczególnie z tej przyczyny... reklama w stylu 'kup, bo ładne' od paru dobrych lat jest spychana do archiwów, a właśnie taka - przez skojarzenia, brutalne czasami, przez dziwaczne historyjki, przez obrazki pozornie niezwiązane z tematem - zyskuje na znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
daggy4 Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 24.09.07, 16:24 toscani sie ciagle o wszystko wykloca w tv wloskiej. jak go tylko zapraszaja do jakiegos programu to musi zawsze, na przekor, miec odwrotne zdanie niz wszyscy. czesto ma racje, ale czesto etz przesadza. chyba dlatego tez nie pracuje juz z benettonem, bo oczywsicie sie pozarl. to zdjecie anoreksji jest przerazajace, nie widzialam go jeszcze na zadnym murze.. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-niebieska Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 24.09.07, 17:34 scary! nie sadze, ze wyjdzie na ulice Odpowiedz Link Zgłoś
sammuramat Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 25.09.07, 00:54 jakos mnie nie przekonuje Odpowiedz Link Zgłoś
anulkina Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 25.09.07, 06:46 nie-niebieska napisała: > scary! > nie sadze, ze wyjdzie na ulice właśnie dzisiaj rano w faktach rmf fm mówili o tym zdjęciu i informowali, ze juz niedlugo to zdjecie zawiśnie na bilboardach we Włoszech... Odpowiedz Link Zgłoś
kc_mc Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 25.09.07, 09:13 Juz zawislo w Mediolanie, tylko troche inna wersja, ta sama modelka, ale odwrocona, w lewa strone, ze biustu nie widac. Dzisiaj rano w wiadomosciach pokazywali ten plakat i reakcje ludzi na niego. Odpowiedz Link Zgłoś
monia515 Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 25.09.07, 10:33 napisałaś zdjęciA- jest ich więcej? Bo tylko jedno mi się wyświetla. Odpowiedz Link Zgłoś
kc_mc Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 25.09.07, 10:56 Oprocz tego : www.flickr.com/photos/lasterpaia/1431209367/ W reportazu jest pokazane inne : www.rtl.de/news/rtl_aktuell_videoplayer.php?article=14&pos=2 Odpowiedz Link Zgłoś
kc_mc Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 25.09.07, 10:57 Nie moge znalezc wiekszego zdjecia, ale to zdjecie nizej pojawilo sie w Mediolanie na ulicy : bilder.rtl.de/mcms/rtlaktuell/mager.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 25.09.07, 10:54 coz, zdjecie nie wymaga komentarza :( ale czy to cos da? watpie. Odpowiedz Link Zgłoś
modliszka24 Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 25.09.07, 11:02 o ja pierdziele szok Odpowiedz Link Zgłoś
daggy4 No.l.ita 26.09.07, 08:46 www.corriere.it/vivimilano/gallerie/2007/09_Settembre/25/mani.shtml no wlasnie je zapodali na billboardach... to nolita, fajna marka z padwy nawiasem mowiac. przy okazji deklaracja oliviero:"wykonalem po prostu moja prace, prace reportera, kotry jest swiadkiem dnia codziennego." i francuskiej aktorki Isabelle Caro, kotra pracowala jako modelka: "pozowalam do tej kampanii w nadziei, ze pomoze ona zareagowac mlodym ludziom wobec niebezpieczenstw, ktore ze soba niesie ta choroba" rezultat ich pracy, dwa porterety nagiej Isabelle, mozna ogladac na murach miast wloskich. Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: No.l.ita 26.09.07, 09:19 nie wiem po co ta kampania dziewczyny ktore choruja i tak patrzac na zdjecie stwierdza ze modelka jest za gruba a te ktorre sa zdrowe nie przejma sie tym do kogo ma byc adresowany ten przekaz? Odpowiedz Link Zgłoś
confused.girl Re: No.l.ita 26.09.07, 10:38 nioma napisała: > nie wiem po co ta kampania > dziewczyny ktore choruja i tak patrzac na zdjecie stwierdza ze > modelka jest za gruba > a te ktorre sa zdrowe nie przejma sie tym > do kogo ma byc adresowany ten przekaz? > Kiedyś oglądałam świetny dokument o anoreksji. Nakręcili dziewczyny kamerą, same ciała bez głów i potem tym samym anorektyczką pokazali to pytając się czy na filmie dziewczyny nie są za chude. Te odpowiadały, że są. Następnie pytali się ich czy w lustrze też widzą to samo co na tym filmie, a one odpowiadały, że nie, że w lustrze widzą grubasa. One mają zaburzone postrzeganie własnej osoby. Zresztą jeżeli modelka pozująca do tych zdjęć uważa, że to może pomóc, to sama cierpiąc na tą okropną chorobę chyba wie co mówi. Mam przynajmniej taką nadzieję. BTW - kampania bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
angel_dust1 Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 26.09.07, 09:30 Teraz wazy ponad 30 kilo. Od momentu zrobienia zdjec przytyla 6... Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 26.09.07, 09:37 ... statystycznie ludzi grubasnych, otylych i chorobliwie otylych jest wiecej niz anorektyczek i to SPORO wiec ja nie wiem o co ten placz.... moze lepiej zajac sie grubasami - jest ich wiecej i czesciej umeraja OK, anoreksja jest zła -ale teraz zapanowala moda "kampania anty anorektyczna" a ile jest dzieci z nadwaga? pulchnej mlodziezy -pamietajmy, ze to z nich czesto wyrastaja anorektyczki nikt o nich nie dbal w dziecinstwie/mlodosci zrobili sie brzydcy i pozniej w imie mody odchudzaja sie -nie zdrowo i zle.. Trzeba zwalczac przyczyne, a nie linczowac pojedyncze przyklady modelek Odpowiedz Link Zgłoś
daggy4 Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 26.09.07, 09:53 disa napisała: > a ile jest dzieci z nadwaga? pulchnej mlodziezy -pamietajmy, ze to z nich czest > o wyrastaja anorektyczki > nikt o nich nie dbal w dziecinstwie/mlodosci zrobili sie brzydcy i pozniej w im > ie mody odchudzaja sie -nie zdrowo i zle.. ------------------------------ akurat znam trzy anorektyczki, i zadna z nich nie jest z rodziny ktora nie dbala czy nie dba. rodziny wszystkich trzech sa dosyc wysoko ulokowane, zamozne, moze ze zbyt wysoka poprzeczka moralno/obyczajowa, co wpedza prawdopodobnie je we frustracje. przeciwnie maja nadopiekuncze matki, albo matki z roznymi problemami, bardzo od zawsze obecne w ich zyciu. do tego te kolezanki wcale nie sa brzydkie i nigdy nie byly grube, nawet w dziecinstwie. poza tym anorektyczki zazwyczaj maja tez specyficzny charakter - sa perfekcjonistkami i bardzo wiele od siebie wymagaja, dlatego tak konsekwentnie wpedzaja sie w chorobe. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 26.09.07, 10:40 niezupełnie się zgadzam. obie anorektyczki, które znam (jedną znałam gwoli ścisłości, bo niestety od 2 lat nie żyje) dorastały w fajnych rodzinach. rodzice na nie chuchali i dmuchali, i z całą pewnością nie zrobiły się brzydkie (swoją drogą, brzydota to pojęcie względne). tak się po prostu poskładało. taka osobowość, taki charakter. perfekcjonistki, jak Daggy pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
daggy4 Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 26.09.07, 10:42 no wlasne na moje kolezanki tez chuchali i dmuchali. ale mamy mialy wszystkie niemozliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 26.09.07, 10:52 ja chucham i dmucham na psa, a on zamiast wskoczyc na schoda walnal glowa w niego ;/ to juz nie 1 raz ;( Odpowiedz Link Zgłoś
daggy4 Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 26.09.07, 10:58 :)) cholera, cezar jest chudy.... ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
daggy4 Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 26.09.07, 10:56 matka pierwszej chodzila ze scierka za pomoca domowa i po niej sprzatala... wykanczala wszystkie sprzataczki, ktore zatrudniali... moja kolezanka musiala trzymac wszystko pod kluczem, bo matka jej wszystko prapa 10razy dziennie, albo wyrzucalam -bo stare. przesuwala co rano wszytkie meble, zeby pod nimi dobrze posprztac i myla 2razy dziennie okna w calym (wielkim) domu. a matka drugiej miala takie fazy na pielgrzymki etc., ze nawet mnie chciala nawrocic :) biedne dziewczyny, cholera, takich rodzicow powinni trzymac daleko od dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 26.09.07, 11:01 oj, prawda. w tych 'moich' przypadkach to były normalne rodziny, miłe, bez żadnych odchyłów. a przynajmniej takie sprawiały wrażenie na zewnątrz... taka presja jest potworna. na starość dochodzę do wniosku, że wspaniale mieć rodziców, którzy nie wymagają doskonałości, nieskazitelności i spełniania wszystkich oczekiwań. Odpowiedz Link Zgłoś
olesia301 Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 26.09.07, 11:35 Tu nie chodzi o to czy rodzice chuchają czy nie. Sama wiem coś o tym, bo 2 lata chorowałam na tę chorobę. Tu chodzi o zrozumienie człowieka,jego problemów, wejście w jego świat. moi rodzice tego nie umieli. Ja jako ambitna nastolaka, we wszystkim musiałam btć the best, nawet w wyględzie. To znaczy chviałam być, nikt mi nic nie kazał. Potem poszło jak z górki i się zapętliłam w odchudzaniu. Wiele by pisać, wierzcie mi, tylko silny kubeł zimnej wody może podziałać. Tak jak ta kampania. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 26.09.07, 11:02 zgadzam się!! Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Zdjęcia Oliviero Toscaniego przeciw anoreksji 26.09.07, 15:16 > wiec ja nie wiem o co ten placz.... moze lepiej zajac sie grubasami - jest ich > wiecej i czesciej umeraja Ale grubasami społeczeństwo, media i dietetycy zajmują się od LAT! Każde dziecko wie, że grubasem być jest źle. Grubi ludzie są napiętnowani społecznie, obśmiewani, poniżani, uważani za brzydkich, leniwych, nie kontrolujących własnych impulsów. O dziwo, wychudzeni ludzie Odpowiedz Link Zgłoś