Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pomóżcie dobrać rozmiar stanika

05.04.08, 12:47
    Pytałam już na forum lobby biuściastych,ale nie mogę doczekać się
    odpowiedzi,więc zdecydowałam się zapytać tutaj.
    Mój rozmiar pod biustem to 83,w biuście ok 100.
    Będę bardzo wdzięczna za podanie rozmiaru bo jadę dziś kupić nowy stanik.
    Do tej pory nosiłam przeróżne nietrafione rozmiary(nawet 85 B) więc licze na
    to ,że teraz uda sie znaleźc ten właściwy.
    Obserwuj wątek
      • lilly_em Re: Pomóżcie dobrać rozmiar stanika 05.04.08, 12:57
        na lobby są doświadczone bra-fitterki, lepiej poczekaj na ich opinię.
      • karo881 Re: Pomóżcie dobrać rozmiar stanika 05.04.08, 13:03
        75G/75H, ewentualnie dobre moze byc tez 75F, musisz troche pomierzyć:) Pozdrawiam :)
      • aleska Re: Pomóżcie dobrać rozmiar stanika 05.04.08, 16:40
        Polecam kalkulator rozmiarów na stronie:
        www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/
      • cmokwyznanie Re: Pomóżcie dobrać rozmiar stanika 05.04.08, 16:49
        ja teraz mam na sobie..w motylki..;)
      • hazel_dobkins z 70B na 65F???czy to możliwe?? 05.04.08, 18:34
        skorzystałam z podanego wyżej kalkulatora,
        zmierzyłam się i wyszło...65F..do tej pory nosiłam 70B czy to
        możliwe? Mam znajome mające wiele większe piersi i noszące D/E..o co
        chodzi?? <zbaraniałam>
        • martvica Re: z 70B na 65F???czy to możliwe?? 05.04.08, 18:52
          65F to zupełnie niewielki biust jest. Jakie masz wymiary? I to 'F' jest polskie
          czy angielskie?
          Coś zbliżonego:
          www.allegro.pl/item341785797_buzy_biust_to_juz_nie_problem_rozmiar_70f_viki.html
          Wielkie? ;)
          • martvica Poprawny link 05.04.08, 18:53
            Bo mi sie źle kliknęło :/
            stanikomania.blox.pl/2007/12/Biust-pietnasty-czyli-ex-75B.html
            • hazel_dobkins Re: Poprawny link 05.04.08, 19:04
              dziękuje marvico..no taki podobny;) gabarytowo..czyli potrzebna
              wymiana biustonoszy?..przyznaję, że czuję się nieźle w 70B, ale
              koniecznie teraz w sklepie wezmę do przymierzalni ten 65F, o ile
              taki znajdę:/(bo szukanie u mnie kończyło sie na wieszaku z B, a
              dalej nawet nie zaglądałam)
              • magdalaena1977 Re: Poprawny link 05.04.08, 19:14
                hazel_dobkins napisała:
                > koniecznie teraz w sklepie wezmę do przymierzalni ten 65F, o ile
                > taki znajdę:/
                Raczej nie znajdziesz. 60 i 65 robią tylko niektóre i firmy i rzadko kiedy można
                coś dostać w normalnych sklepach.
                • hazel_dobkins Re: Poprawny link 05.04.08, 19:21
                  magdaleno, to jak/gdzie nabyć taki stanik? pozostaje tylko
                  internet?..jeśli to dla Ciebie nie problem, czy możesz podać nazwy
                  tych niektórych firm?
                  • magdalaena1977 Re: Poprawny link 05.04.08, 19:59
                    Chyba najlepiej będzie wysłać Cię na Lobby Biuściastych
                    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32203
                    I do wątku rozmiarowego przypiętego na górze. tam porada rozmiarowa będzie
                    dokładniejsza niż z kalkulatora
          • hazel_dobkins Re: z 70B na 65F???czy to możliwe?? 05.04.08, 18:58
            martvico, też mi sie zawsze wydawał z tych małych i pasowało mi to
            70B, do tego co widzę w lusterku ;), ale biusty które na codzień
            widuję, których właścicielki noszą D/E są znacznie większe, niż ten
            mój..a okazuje sie, że jest rozmiaru F :0..może i one żyją w tej
            nieświadomości, w której i ja??..stąd zawsze wydawało mi się, ze F
            brzmi i wygląda dumnie ;)
            wklikałam 73/87 cm i wyszło
            65 F pl, a uk 30DD (65 DD)
            • mmkl Re: z 70B na 65F???czy to możliwe?? 05.04.08, 19:12
              po pierwsze one pewnie noszą za małe staniki (= za szerokie w obwodzie i za małe
              w miseczce)
              a po drugie proponuję wejść do pierwszego lepszego sklepu i porównać sobie
              chociażby 70c i 80c - to są dwa zupełnie różne biusty:)

75D i 80B "mieści" podobną ilość piersi, ale w zupełnie innym kształcie.

65F kupisz w nielicznych sklepach, możliwe że zamiast F potrzebne będzie E ale
              ważne że w tych granicach.
              • hazel_dobkins Re: z 70B na 65F???czy to możliwe?? 05.04.08, 19:24
                otwieracie mi tu oczy dziewczyny-za co gorące podziękowania:)zawsze
                wydawało mi sie, że D to już spory biust (ale to pewnie przez
                totalną, jak się dziś okazało ignorancję tematu)
                to gdzie najlepiej sie udać w poszukiwaniu 65F lub E..?
            • martvica Re: z 70B na 65F???czy to możliwe?? 05.04.08, 19:21
              ale biusty które na codzień
              > widuję, których właścicielki noszą D/E są znacznie większe, niż ten
              > mój..a okazuje sie, że jest rozmiaru F :0..może i one żyją w tej
              > nieświadomości, w której i ja??..stąd zawsze wydawało mi się, ze F
              > brzmi i wygląda dumnie ;)

Są różne F, 60F to mały biuścik (stereotypowe 'A':/), 70F to IMO średnia krajowa
              (szkoda że producenci sobie z tego nie zdają sprawy). Ja mam 73/93, kosmiczne F
              noszę a biust mam średni. Proporcjonalny. Wolałabym 65H (ang. 65FF), ale z braku
              laku :/
              A te Twoje znajome niekoniecznie muszą być dobrze ostanikowane, wyślij im linka
              do tego kalkulatora :)
              • hazel_dobkins Re: z 70B na 65F???czy to możliwe?? 05.04.08, 19:27
                No najwyraźniej źle podobierane staniki, wysłałam już niektórym mail
                z linkiem.
                Kurczę, takie info po 27 latach życia;)(ale lepiej późno niż
                wcale;)..i to 70B wydawało mi sie, że dobrze jest w nim moim
                piersiom..a tu niespodzianka;)
                • mmkl Re: z 70B na 65F???czy to możliwe?? 05.04.08, 19:34
                  65tki stacjonarnie są dostępne w np. Avocado.
                  pamiętaj o technice zakładania biustonosza:) wygarnianiu itd...warto poczytać
                  Lobby.
                  powodzenia:) zobaczysz jak Ci będzie wygodnie. to super uczucie jak obwód
                  stanika nie podjeżdża do góry. oczywiście małe/średnie biusty mniej to
                  odczuwają, nie boli kręgosłup itd ale kształt piersi świetnie się poprawia. i
                  nie czuje się potrzeby noszenia super push-upów.
                • karo881 Re: z 70B na 65F???czy to możliwe?? 05.04.08, 19:39
                  Hazel nie wiem jakie wymiary Ci tam powychodzily,ale ja mam 73/90 i
                  nosze 65D/E. W sklepach stacjonarnych trudno cos znalezc. U mnie w
                  okolicy jest np. tylko jeden taki sklep:( Zamawiam zazwyczaj na
                  internecie,bo zawsze jest te 10 dni zeby pomierzyc i ewentualnie
                  odeslac/wymienic:) Bardzo fajny jest sklepik internetowy
                  www.peachfield.pl i www.melissa.com.pl (mniejszy wybor,ale rozne
                  rozmiary:)
                  Poza tym na lobby znajdziesz wszystko:) Miedzy innymi adresy skepow
                  stacjonarnych forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
                  f=32203&w=27220992
                  i internetowych forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
                  f=32203&w=70768200
                  POza tym na lobby jest giełda stanikow:) Tam tez zawsze sie cos
                  znajdzie :)
                  Pozdrawiam:)
                  • martusia67 Re: z 70B na 65F???czy to możliwe?? 05.04.08, 19:57
                    Ja mam 79/91 wedlug kalklulatora powinnam nosic :

Rozmiar brytyjski: 70DD (32DD)
                    Rozmiar brytyjski, stanik rozciągliwy: 65F (30F)
                    Rozmiar brytyjski, stanik wyjątkowo ścisliwy: 75C (34C)
                    Rozmiar polski: 70E
                    Melissa (polska firma, mająca własną rozmiarówkę) : 70D

Ostatnio w Triumph, kobieta mnie mierzyła i wybrała mi stanik 80 D -
                    to ja juz nie wiem jaki rozmiar nosze :(
                    • mmkl Re: z 70B na 65F???czy to możliwe?? 05.04.08, 20:00
                      na pewno nie 80! a sądząc po fotkach to coś nie do końca się wymierzyłaś:)
                      triumph to się nadaje - zmierzyłam tam ostatnio z 20 staników i praktycznie
                      żaden nie pasował, miały straszny kształt oraz kończyły się na C/D

75 albo 70 a miseczkę minimum E
                      • martusia67 mmkl 05.04.08, 20:52
                        mmkl napisała:

> na pewno nie 80! a sądząc po fotkach to coś nie do końca się
                        wymierzyłaś:)

tak na oko myslisz, ze mam jeszcze wiekszy biust niz wymierzyłam ;)
                        a moze mniejszy :)
                        • mmkl Re: mmkl 06.04.08, 12:19
                          zdecydowanie większy;) bo niby Ci wychodzi różnica 12 cm, a zdaje się że nosisz
                          mały rozmiar odzieży więc trochę niemożliwe byś miała 79 pod biustem...
                          widziałam Twoje zdjęcia w sukienkach tutaj i to na co od razu zwróciłam uwagę to
                          wydatny biust.
                          • martusia67 Re: mmkl 06.04.08, 19:02
                            mmkl napisała:

> zdecydowanie większy;) bo niby Ci wychodzi różnica 12 cm, a zdaje
                            się że nosisz
                            > mały rozmiar odzieży więc trochę niemożliwe byś miała 79 pod
                            biustem...
                            > widziałam Twoje zdjęcia w sukienkach tutaj i to na co od razu
                            zwróciłam uwagę t
                            > o
                            > wydatny biust.

ech...a juz mialam nadzieje,ze napiszesz,ze wydaje sie mniejszy :)

fakt nosze rozmiar 34 - 36
                            to mierzenie chyba dla mnie za trudne :) zdecydowanie powinnam isc w
                            koncu do specjalisty :)
                            • swierszczowa1 Re: mmkl 06.04.08, 20:03
                              Nosisz 34 - 36 i masz 79cm pod biustem? Zmierz się jeszcze raz,
                              Ciaaaasno na wYdechu pod biustem, i luźno, na średnim wdechu w
                              biuście:)
                              • martusia67 Re: mmkl 06.04.08, 21:06
                                swierszczowa1 napisała:

> Nosisz 34 - 36 i masz 79cm pod biustem? Zmierz się jeszcze raz,
                                > Ciaaaasno na wYdechu pod biustem, i luźno, na średnim wdechu w
                                > biuście:

Czasem kupuje bluzki koszulowe 38 :)

Mój luby mnie zmierzył :) bardzo ciaaaaaasno 75/96 - kurde za kazdym
                                razem wychodza mi inna pomiary...
                                • swierszczowa1 Re: mmkl 06.04.08, 22:49
                                  W takim razie wychodzi 70F w ścisliwcach i 65G w rozciągliwcach
                                  (czyli w znakomitej większości staników).Oczywiście w brytyjskiej
                                  rozmiarówce. (mam na myśli firmy w których literki idą:
                                  d,dd,e,f,ff,g,gg,h,hh itd). W polskiej rozmiarówce (d,e,f,g,h itd.)
                                  to by było odpowiednio 70G i 65J.

Polskie 65J to nawet można obejrzeć tutaj:
                                  stanikomania.blox.pl/2007/09/65J-czyli-biust-dziesiaty.html
                                  i tutaj (tylko ze to Avocado, które ma swoją rozmiarówke, możliwe że
                                  u nich wyszłaby Ci mniejsza literka)
                                  stanikomania.blox.pl/2007/10/Biust-czternasty.html
                    • karo881 Re: z 70B na 65F???czy to możliwe?? 05.04.08, 20:07
                      Na Triumph nie patrz, wiekszosc tych kobiet pracuje tam chyba z
                      przypadku.
                      Skoro tak Ci powychodzilo to powinnas nosic 70E(pl)=70DD(bryt)
                      To taki rozmiar ogolny,ale wiadomo biustonosze sie mierzy a nie
                      kupuje na 'oko', wiec roznie to bywa. Niektore biustonosze sa
                      wyjatkowo rozciagliwe.Np. niektore 70 potrafia sie rozciagac do 80
                      paru.
                      Mierzac latwiej jest dobrac odpowiedno biustonosz dla siebie, przez
                      internet juz tak sie nie da. Ja osobiscie jak szukam biustonosza w
                      internecie,najpierw wybieram sobie model, a pozniej szukam na lobby
                      czy to rozciagliwiec czy scisliwiec. Niestety na to trzeba miec
                      troszke czasu:) Na stronie peachfield masz napisane w opisie
                      biustonosza jaki to rodzaj i czy miseczki wychodza wieksze czy
                      mniejsze.
                    • lusitania2 Re: z 70B na 65F???czy to możliwe?? 05.04.08, 20:08
                      martusia67 napisała:

> to ja juz nie wiem jaki rozmiar nosze :(
                      >
                      zależy od stanika, które są szyte z różnych materiałów (jedne
                      rozciągają się mnie, inne bardziej), zależy od producenta, którzy
                      posługują się różnymi formami (w ubraniach też nie ma jednej
                      rozmiarówki, prawda?).
                      A konktetny stanik nosisz w takim rozmiarze, w jakim najlepiej
                      wyglądasz, czyli: ma odpowiednio podtrzymujący biust (w końcu to
                      biusto-nosz) obwód (to obwód przede wszystkim, a nie ramiączka
                      odpowiada za właściwe podtrzymanie), fiszbiny miseczki obejmują całą
                      pierś (nie leżą na niej ani nie kończą się w połowie pleców), z
                      miseczki biust się nie wylewa, nie tworzy żadnych 'seksownych' buł
                      nad miseczką, nie chowa się pod pachą, nie ucieka dołem). W
                      zależności od modelu raz będzie to stanik w rozmiarze 70DD, innym
                      razem - 65F albo jeszcze inny. Tabelki pełnią tylko rolę
                      orientacyjną, zawężając poszukiwania tego właściwego stanika do
                      kilku sąsiednich rozmiarów, a który to w danym przypadku okaże się
                      właściwy - dowiesz się dopiero po przymierzeniu stanika.

• hazel_dobkins Dziękuje dziewczyny :) 05.04.08, 20:07
                    zajrzę na lobby, aby dowiedzieć się wiecej, bo moja wiedza z tego
                    zakresu, jak się okazało jest nikła-czas to zmienić:)
                    karo, hmm..też po tych wymiarach wydaje mi sie to dziwne, ale
                    skorzystałam z tego kalkulatora
                    i wyszło 65F (poki co nie mogę tego zweryfikować;)

Dziękuje jeszcze raz za pomoc i namiary:)
                    Pozdrawiam:)
                    • karo881 Re: Dziękuje dziewczyny :) 05.04.08, 20:15
                      Nie,nie, nie o to chodzi,ze to dziwne;) Przeciez nie napisas nigdzie
                      jakie masz wymiary:) Ja to tylko tak dla przykladu napisalam,zeby Ci
                      pokazac,ze przy moim malym biuscie tez nosze D, a nawet E! ;)
                      Jezeli sie nosilo dlugo zly biustonosz, to on troche splaszczal
                      biust. Wlasciwy biustonosz powiduje,ze biust zaczyna 'migrowac' i
                      delikatnie sie powiekszac:) Powodzenia w poszukiwaniach,bo to wymaga
                      troche czasu:)
                    • karo881 Re: Dziękuje dziewczyny :) 05.04.08, 20:15
                      Nie,nie, nie o to chodzi,ze to dziwne;) Przeciez nie napisas nigdzie
                      jakie masz wymiary:) Ja to tylko tak dla przykladu napisalam,zeby Ci
                      pokazac,ze przy moim malym biuscie tez nosze D, a nawet E! ;)
                      Jezeli sie nosilo dlugo zly biustonosz, to on troche splaszczal
                      biust. Wlasciwy biustonosz powiduje,ze biust zaczyna 'migrowac' i
                      delikatnie sie powiekszac:) Powodzenia w poszukiwaniach,bo to wymaga
                      troche czasu:)
                      • vincentyna Re: Dziękuje dziewczyny :) 06.04.08, 00:34
                        Ja chcialam od siebie dodac, ze trafilam na forum biusciastych jakis czas temu,
                        poczytalam, pomierzylam i oczywiscie wyszlo, ze nosilam zle dobrany rozmiar.
                        Poszlam do sklepu, gdzie maja naprawde duuuuzo bielizny i spytalam o moj nowy
                        rozmiar, na co pani powiedziala, ze takie to maja ,ale tylko w tej drozszej
                        ofercie, znaczy triumph, esprit, d&G i inne tanie firmy nie maja rozmiarowki
                        innej niz ABC(co do d&g to nie jestem zdziwiona, ich staniki rzadko kiedy
                        osiagaja miseczke
                        B). Po stronie stanikow drozszych niz syfiasty triumph, znalazlam kilkanascie
                        super stanikow pasujacych na mnie! Co za roznica!!!! Mialam ochote pojsc do domu
                        w jednym z nich, nie chcialam go sciagac!
                        Od tamtej pory w tydzien wywalilam stare staniki, kupilam sobie nowe.

I'V GOT MY TITS BACK !!!!!!!

Niesamowite uczucie:DDDDD
                        Cos pieknego, fenomenalne :)
                        Polecam kazdej kolezance!
                  • myszmusia też polecam 06.04.08, 07:18
                    www.peachfield.pl/
                    • zawsze_zielona Prawie stacjonarny 06.04.08, 12:28
                      Peachfield jest prawie stacjonarnym sklepem, bo można do p.Marysi zadzwonić i
                      umówić się na przymierzanie.

Też się nawróciłam z 75B na 65E;)
                      • m_antoinette Re: Prawie stacjonarny 06.04.08, 13:19
                        Ha,okazuje sie że wszystkie mamy F albo E ,tylko gdzie znaleźć takie rozmiary
                        jak we wszystkich powszechnych sklepach miseczki kończą sie na C?(ostatecznie D)
                        Byłam wczoraj w H&M i przeważały staniki A z mega wypchanymi
                        miseczkami.Masakra!Po za tym wszystkie są mocno wykrojone tak,że po założeniu
                        połowa biusta jest goła.
                        W triumphach i itp tez nic nigdy nie znajduje bo przeważa pstrokacizna i
                        koronki,a to wszystko odznacza sie pod bluzką.

Ja teraz mam stanik 75 D,i jest w sumie niezły po za tym ,że właśnie wykrojony
                        za mocno i okropnie niewygodne są te druty (!) ale nic lepszego nie znalazłam w
                        C.H. a w czymś chodzić trzeba.
                        • myszmusia plac konstytucji w warszawie 06.04.08, 14:16
                          ktos może kupował tam bieliznę? bo widze go jadąc ale jakoś jeszcze nie dotarłam - warto?
                        • magdalaena1977 Re: Prawie stacjonarny 06.04.08, 14:20
                          m_antoinette napisała:

> Ha,okazuje sie że wszystkie mamy F albo E ,
                          > tylko gdzie znaleźć takie rozmiary jak we wszystkich powszechnych
                          > sklepach miseczki kończą sie na C?(ostatecznie D)
                          Nie przesadzaj - w wątku rozmiarowym dziewczyny wyliczyły Ci polskie 75F, to
                          popularny rozmiar produkuje go mnóstwo polskich firm (Triumph, Konrad, Gaia,
                          Dalia) i sporo staników jest dostępnych w sklepach stacjonarnych.

> Byłam wczoraj w H&M i przeważały staniki A z mega wypchanymi
                          > miseczkami.
                          No wiesz H&M to takie stanikowe dno. Niżej jest chyba tylko Intimissimi.

> Po za tym wszystkie są mocno wykrojone tak,że po założeniu
                          > połowa biusta jest goła.
                          Naprawdę nie lubisz wykrojonych staników ? Obawiam się, że jesteś w mniejszości,
                          ale oczywiście staniki okrywające całe piersi (full cup)
                          też się produkuje

> W triumphach i itp tez nic nigdy nie znajduje bo przeważa
                          > pstrokacizna i koronki,a to wszystko odznacza sie pod bluzką.
                          Na pewno coś znajdziesz, a na razie kup przed wszystkim stanik dobry rozmiarowo,
                          zwłaszcza, że po kilku tygodniach noszenia zdarza się, że biust wraca na swoje
                          miejsce i potrzebny jest nowy rozmiar (mniejszy obwód większa miska)

> Ja teraz mam stanik 75 D,i jest w sumie niezły po za tym ,
                          > że właśnie wykrojony za mocno i okropnie niewygodne są te druty (!)
                          Jak za mały to niewygodny.
                        • mmkl Re: Prawie stacjonarny 06.04.08, 14:26
                          pojedyncze sztuki 75DD są w Marks&Spencer oraz 75E w Galerii Centrum - tak z
                          łatwo dostępnych.
                          • magdalaena1977 Re: Prawie stacjonarny 06.04.08, 14:45
                            mmkl napisała:

> pojedyncze sztuki 75DD są w Marks&Spencer oraz
                            > 75E w Galerii Centrum - tak z łatwo dostępnych.
                            Ale na antoinette będą za małe.
                            Zresztą w M&S bywają też większe tylko , że w postaci zniekształcających
                            minimiserów. Jest to wyjątkowo wredna praktyka, bo ta firma robi na rynek
                            brytyjski słodkie seksowne staniczki do G, ale w Polsce ich nie sprzedaje.
                            • mmkl Re: Prawie stacjonarny 06.04.08, 14:51
                              wiem i mam zamiar zapytać dlaczego - w każdym oddzielnie....kupiłam jeden bo mi
                              się strasznie podobał krój ale jest taki ledwo ledwo. a modele 'normalnej linii'
                              powinny być A-DD no i druga linia DD-G.

Antoinette nie znam:) tak napisałam skoro 75D jest 'prawie' dobre to może E
                              będzie już "prawie prawie"...zawsze to już lepiej:)

• magdalaena1977 Re: Prawie stacjonarny 06.04.08, 15:00
                                mmkl napisała:
                                > Antoinette nie znam:) tak napisałam skoro 75D jest 'prawie' dobre to może E
                                > będzie już "prawie prawie"...zawsze to już lepiej:)
                                T nie jest dobry tok myślenia. Taki "prawie, prawie" stanik ciągle nie jest
                                dobry i wygodny. Pieniądze wydane a efektu nie ma. A rozmiar 75F jest naprawdę
                                łatwy do dostania. Kiedyś go nosiłam i oferta była szerooka.
                                • mmkl Re: Prawie stacjonarny 06.04.08, 17:59
                                  powiedziałabym: umiarkowanie łatwy.
                                  spoko, przepraszam za wprowadzanie w błąd... ważne żeby większego poszukała.
                                  pozdrawiam
                            • hazel_dobkins magdaleano1977 06.04.08, 15:16
                              dziękuje za link do lobby, zostałam tam ostanikowana przez maith :)
                              i zaczęłam rozglądać się poki co w sieci, za nowymi stanikami w
                              rozmiarze pl65F/uk65DD
                              na ebayu znalazłam dwa, które przypadły mi do gustu
                              1.freya
                              2.m&s
                              ,a na allegro la seza

pytanie: jaką markę polecasz?, która z tych firm produkuje
                              najbardziej adekwatne do pomiaru lobbystek staniki?
                        • swierszczowa1 Re: Prawie stacjonarny 06.04.08, 17:43
                          m_antoinette napisała:
                          >okropnie niewygodne są te druty (!) ale nic lepszego nie znalazłam w
                          > C.H. a w czymś chodzić trzeba.

To nie druty są okropne tylko ty masz okropnie za mały stanik. To
                          tak jakbyś zamiast butów w rozmiarze 39 kupiła buty w rozmiarze 36
                          bo innych w sklepie nie mieli, a potem dziwiła się ze są niewygodne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka