Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Farbowanie ubrań

13.04.08, 21:53
    Czy któraś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Chcę pofarbować czarną
    kurtkę która trochę mi zblakła. Kupiłam barwnik Iberia Classic, ale boję się,
    że później będą zostawać ślady na innych ubraniach.Jest jakiś sposób na
    utrwalenie koloru farbowanej rzeczy i uchowanie się przed tego typu skutkami
    ubocznymi? :)
    Obserwuj wątek
      • doda1983 Re: Farbowanie ubrań 13.04.08, 22:21
        Coś mi się przypomina z zamierzchłych czasów, kiedy bardzo modne
        były batikowe robótki ręczne, że taką farbowaną rzecz płukało się w
        wodzie z octem. Tylko nie wiem czy w ciepłym czy zimnym i ile tego
        octu...

Spytaj może na Forum Poradnik Domowy, tam dziewczyny powinny
        wiedzieć :)
      • ensoleillement Re: Farbowanie ubrań 13.04.08, 22:50
        polecam wpisać "farbowanie" w wyszukiwarce
      • nitka-magda Re: Farbowanie ubrań 14.04.08, 14:46
        W zeszłe wakacje postanowiłam poprawić kolor czarnej lnianej spódnicy. Kupiłam
        te najzwyklejsze barwniki, bo innych nie mogłam nigdzie dostać. Pan w sklepie
        powiedział, że mam je użyć zamiast proszku do pralki, chociaż na paczuszce z
        barwnikiem było napisane, że to robić w garnku. Kolor miałam utrwalić octem
        (wlać tam, gdzie płyn do płukania). Oczywiście musiałam kilka razy płukać pralkę
        i modlić się , bym nie musiała odkładać na nową pralkę. Całe szczęście w końcu
        wypłukałam ją. Faktycznie w świetle sztucznym spódnica wyglądała super, ale... w
        świetle dziennym były na niej widoczne plamy ciemniejsze , i w wielu miejscach
        przebijał jakiś taki dziwny "brudy żółty na czarnym". Myślałam, że może w
        kolejnym praniu w misce w płynie do czarnego plamy zejdą, ale nic z tego.
        Skończyło się tak, że spódnica i tak nie była więcej noszona, a ja żałowałam, że
        zużyłam tyle wody na płukanie pralki. Nie wiem, może TY masz lepszy barwik, ale
        i tak nie radziłabym nigdy prać tej kurtki z innym ciuchami. Ale się rozpisałam,
        wow.
      • ja_piernicze Re: Farbowanie ubrań 14.04.08, 19:24
        Ok. A jeszcze mam takie pytanie: ulotka dołączona do farby mówi, żeby farbować w
        pralce w temp. 80-90 stopni, kurtkę można prać w 40. Coś się z nią stanie jak
        ustawie na 90?
        • stworzenje zalezy z jakigo mterialu ona wykonana 17.04.08, 19:23

> pralce w temp. 80-90 stopni, kurtkę można prać w 40. Coś się z nią stanie jak
          > ustawie na 90?

ja sie dowiedzialam,ze farbka Iberia mozna w 60stopniach farbowac, tez mam
          dylemat bo mam suknie slubna,z poliestru i szukam farby,bo wiem,ze go w duzej
          temperaturze prac nie wolno.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka