evalicos 02.05.08, 21:21 których już nie nosicie? Nie to, że nie nadają się do noszenia (bo np. dziurawe), ale się Wam znudziły, albo z nich "wyrosłyście"? Wyrzucacie, rozdajecie, chomikujecie? (tylko ile można chomikować...) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
g_l_o_r_i_a Re: A co robicie z ciuchami 02.05.08, 21:22 oddaję mamie lub wrzucam do puszki PCK. Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: A co robicie z ciuchami 03.05.08, 17:04 fajna sygnaturka, czyżby to słowa młodszej kuzynki, która została obdarowana przez Ciebie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
listekklonu Re: A co robicie z ciuchami 03.05.08, 19:44 To z "Legalnej blondynki" :) Odpowiedz Link Zgłoś
evalicos Re: A co robicie z ciuchami 02.05.08, 21:31 No właśnie ja też sporo rzeczy wrzucam do pojemników PCK, ale naprawdę porządnych trochę mi szkoda, bo czasem się zastanawiam, czy rzeczywiście te ciuchy trafiają do potrzebujących Odpowiedz Link Zgłoś
g_l_o_r_i_a Re: A co robicie z ciuchami 02.05.08, 21:33 ja to się w ogóle zastanawiam, czy one są opróżniane - od tego zacznijmy. Ale że nie posiadam młodszego rodzeństwa, a w wyrzucanych przeze mnie ubraniach od ponad dziesięciu często lat nie chodzę - rozwiązanie to wydaje mi się najbardziej dla tych ubrań humanitarnym. Czasem coś oddam koleżance, ale generalnie z racji braku miejsca w szafie dość często ten pojemnik PCK jest mi ostatnią deską lichego i tak ratunku. Odpowiedz Link Zgłoś
e.milia Re: A co robicie z ciuchami 05.05.08, 10:16 To jest tak, że one nie zawsze są oddawane bezpośrednio dla potrzebujących. Chyba PCK ma jakieś secondhandy, gdzie sprzedaje te rzeczy, a kasę z tego przeznacza potrzebującym. Gdzieś czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
meduzaa1 Re: A co robicie z ciuchami 02.05.08, 21:31 allegro, kontenery pck, kosz na śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: A co robicie z ciuchami 02.05.08, 21:33 Zależy jaki jest stopień znudzenia albo wyrośnięcia.Te lekko znudzone lub "wyrośnięte" chomikuje.A jak jestem pewna na 100%, że już mi sie nie przyda to oddaje komuś. Odpowiedz Link Zgłoś
evalicos Re: A co robicie z ciuchami 02.05.08, 21:37 maggi9 napisała: > Zależy jaki jest stopień znudzenia albo wyrośnięcia.Te lekko znudzone lub "wyro > śnięte" chomikuje.A jak jestem pewna na 100%, że już mi sie nie przyda to oddaj > e komuś. Ja mam problem z tą pewnością na 100%, że już się nie przyda. No i nie za bardzo mam komu oddać... (fajnie by było gdyby obdarowany się ucieszył, a nie obraził ;)) W rezultacie szafa pęka w szwach, a ja nie mam w czym chodzić Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: A co robicie z ciuchami 02.05.08, 21:33 zwykle nie chce mi sie ich wystawiac na allegro i laduja w kontenerze pck Odpowiedz Link Zgłoś
xixx Re: A co robicie z ciuchami 02.05.08, 21:39 Te rzeczy z kontenerów PCK idą w iluś tam procentach (coś około 90%) dla gościa który ma fabrykę ścierek w Skarżysku Kamiennej a ledwie marna cząstka trafia do PCK - kiedyś PCK dało się naciąć i podpisało tak głupią umowę. Ten facet przerabia ciuchy na ścierki - dorobił się na tym nieźle. Ma też kilka lumpeksów gdzie sprzedaje lepsze ciuchy z tych kontenerów. Kilka razy była mowa o tym w TV - wogóle było o tym dość głośno. Ja niestety chomikuję część rzeczy gdy nie jestem pewna czy mi się podobają czy nie a jak decyduję się na pozbycie - odwożę do domów dziecka. oczywiście te w dobrym stanie, zniszczone wyrzucam. Odpowiedz Link Zgłoś
evalicos Re: A co robicie z ciuchami 02.05.08, 21:44 xixx napisała: > Te rzeczy z kontenerów PCK idą w iluś tam procentach (coś około 90%) dla gościa > który ma fabrykę ścierek w Skarżysku Kamiennej a ledwie marna cząstka trafia d > o > PCK - kiedyś PCK dało się naciąć i podpisało tak głupią umowę. Ten facet > przerabia ciuchy na ścierki - dorobił się na tym nieźle. Ma też kilka lumpeksów > gdzie sprzedaje lepsze ciuchy z tych kontenerów. Kilka razy była mowa o tym w T > V > - wogóle było o tym dość głośno. O żeż ty... A właśnie dziś wysłałam męża z reklamówką pełną ciuchów do pojemnika... Odpowiedz Link Zgłoś
krv16 Re: A co robicie z ciuchami 03.05.08, 20:30 juz kilka lat temu jeden z tygodników opisał ten proceder, że ciuchy z kontenerów trafiają do lumpeksów a PCK dostaje jakieś psie pieniadze za uzyczenie loga, dlatego nie wrzucam tam ciuchów i oddaję lepsze kuzynce, w ogóle w mojej rodzinie panuje obyczaj wymieniania się nienoszonymi ciuchami i dzięki temu mam piękne ubrania od babci, która kiedys miala fantastyczny gust i sie roztyła:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen Re: A co robicie z ciuchami 05.05.08, 00:29 ja z racji obecnego miejsca zamieszkania, wrzucam takie ciuchy do niemieckich kontenerow czerwonego krzyza, mam nadzieje ze nie robia z nich scierek:) Odpowiedz Link Zgłoś
arieska Re: A co robicie z ciuchami 02.05.08, 21:44 Najpierw daje do przejrzenia mamie i wybiera, co jej sie podoba. Czesc rzeczy sprzedaje na Allegro, a czesc zostawiam obok kontenera PCK (obok, bo jeszcze nigdy nie widzialam, aby ten koło mnie byl oprozniany), a nawet w okolicy smietnika - nie w samym bron Boze. Widze czasem, ze kreca sie koło niego osoby poszukujace czegokolwiek przydatnego, wiec pakuje rzeczy w reklamowki i zostawiam niedaleko. Zawsze szybko znikaja. Nie moglabym ubrania wyrzucic (no chyba, ze to juz ostatni łach) wiedzac, ze moze sie komus przydac. Odpowiedz Link Zgłoś
evalicos Re: A co robicie z ciuchami 02.05.08, 21:53 ja też nie wyrzucam, chyba że całkiem zeszmacone. I chyba rzeczywiście zostawienie pod śmietnikiem to niezły pomysł (lepszy, zdaje się, od pojemników PCK) Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: A co robicie z ciuchami 02.05.08, 21:57 ostatnimi czasy niczego nie wyrzucam. W starych kurtkach, swetrach spodniach i T-shirtach włóczę się na swojej wsi z psem, pracuję w ogrodzie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
anastazjag Re: A co robicie z ciuchami 02.05.08, 21:59 Zazwyczaj daje je komus z moich bliskich - mamie, kuzynkom, itd. Jak sa zniszczone to wyrzucam. Odpowiedz Link Zgłoś
keepersmaid Re: A co robicie z ciuchami 02.05.08, 22:04 Humana People to People - taka organizacja. Oni sortuja i co sie nadaje dezynfekuja i sprzedaja, a co nie - recycle. Przychody ze sprzedazy i materialow finansuja jedzenie i ubranie gdzies w Afryce. Czasami tez cos od nich kupuje np. torebki vintage. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: A co robicie z ciuchami 02.05.08, 22:05 w warszawie maja swoj sklep gdzies na pradze,tak mi sie wydaje? jest jeszcze cos takiego cpo.org.pl/rodzinarodzinie/ciuchland// Odpowiedz Link Zgłoś
evalicos Re: A co robicie z ciuchami 02.05.08, 22:24 Ooo... o jakiś taki pomysł mi chodziło... Dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
paniena Re: A co robicie z ciuchami 03.05.08, 02:20 humana people to people - to nie ejst organizacja , ktorej mozna wierzyc. naciagaja ludzi na pseudo wolontariat , gdzie ludzie musza zebrac a pieniadze trafiaja do kieszeni/sejfu/skarbonki wlasciciela organizacji. Gazeta pisala tez jakis czas temu na ten temat www.tvindalert.com/guestbook/guestbook_archive_11.htm Co do pck i ciuchow - tez widzialam program o przerabianiu ciuchow na sciery; sugeruje oddanie ubran do schroniska dla bezdomnych, innych fundacji albo dopytanie w parafii, jesli ktos bywa, czy zbieraja odziez dla rodzin potrzebujacych. wiem,ze to wysilek, ale otrzymaja to osoby, ktore beda Wam wdzieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
nivja Re: A co robicie z ciuchami 02.05.08, 22:07 Najpierw mama wszystko ogląda i bierze to co jej się podoba. Reszta trafia w torbę i pod śmietnik. Odpowiedz Link Zgłoś
trocineczka Re: A co robicie z ciuchami 02.05.08, 22:24 Jesli sie znudzily, to zostawiam. Zazwyczaj przestaja sie "nudzic" po jakims czasie ;) Niektore oddaje tez mamie. A "wyrosniete" i nie zniszczone oddaje kuzynce. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: A co robicie z ciuchami 02.05.08, 23:18 wyrzucam do konternera pck albo stawiam obok zwyklego kontenera na smieci - zazwyczaj bardzo szybko znikaja. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda-88 Re: A co robicie z ciuchami 02.05.08, 23:31 W pierwszej kolejnosci - allegro. Tam ida te, ktorych ja juz nie nosze, a sa w b. dobrym stanie i wiem, ze bede miec z tego zysk. reszte, ktorej nie chce mi sie wystawiac na allegro (bo wiem, ze mi sie nie sprzedadza ;P ), a nie mam komu dac (jedna mlodsza kuzynka, majaca tyle wlasnych nowych ubranek, ze nie ma co jej uszczesliwiac "starymi"), oddaje u siostr zakonnych pracujacych przy jednym z kosciolow w Kaliszu. Ale to rzadko, bo gdy ostatnio moja mama zawiozla im wielka torbe rzeczy, siostra przy niej... przejrzala wszystko (i wszystko wziela!), tlumaczac sie, ze ludzie przynosza im czesto prawdziwe szamty, a oni musza potem placic za utylizacje odpadow... Odpowiedz Link Zgłoś
njebo Re: A co robicie z ciuchami 03.05.08, 01:34 do tej pory szły do kontenerów PCK, ale miałam po tym wyrzuty sumienia z powodu niespełnionej misji ;) i pogrubienia portfela pana ze skarżyska, więc teraz będę je albo stawiać pod śmietnikiem, albo, jak mi się wreszcie zachce, wystawiać na allegro. Odpowiedz Link Zgłoś
maya110 Re: A co robicie z ciuchami 03.05.08, 08:46 Te ciuchy z których wyrosłam, tzn. nosiłam je np. w liceum oddaję w ramach akcji charytatywnej. Niestety jest ona tylko raz w roku na jesieni wiec często nienoszone ciuchy zalegają mi w szafach. Do kontenerów PCK nie wrzucam odkąd dowiedziałam się parę lat temu, że te ciuchy prawie nigdy nie trafiają do potrzebujących tylko są przerabiane na szmaty. Ubrania, które rozmiarowo są dobre ale znudziły mi się oddaję siostrze albo koleżankom. Jak im się podobają to biorą. Odpowiedz Link Zgłoś
cledomro Re: A co robicie z ciuchami 03.05.08, 09:22 niektóre lądują na allegro, inne - pod kontenerem na śmieci. choć odkąd Harel wróciła na Lookbooka z nowym pomysłem, to podejrzewam, że coraz mniej wyrzucała będę :). Odpowiedz Link Zgłoś
horgen Re: A co robicie z ciuchami 03.05.08, 09:39 oddaje mamie i młodszej siostrze, one przeglądają i co się przyda zostaje, reszta do kosza ... tak pozbyłyśmy się masy ubrań z założenia że żadna z nas tego już nie założy, jednak po pewnym czasie założenie okazuje się błędne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
neurosis Re: A co robicie z ciuchami 03.05.08, 13:17 czesc, glownie t-shirty, zostaje do tzw 'czarnej roboty' (jednorazowy uzytek i laduja w koszu), pozostale - w dobrym stanie, a wiem ze nosic ich juz nie bede - zostawiam obok smietnika czy kontenera pck, w ciagu godziny-dwoch znikaja, a ja sie ciesze, ze komu sie przydadza Odpowiedz Link Zgłoś
badsaulgau Re: A co robicie z ciuchami 03.05.08, 14:42 2 razy w roku przegladam szafe i oprozniam ja - wedle zasady: czego nie zalozylam przez ostatni rok, to juz nigdy nie zaloze i pozbywam sie tego. To co pasuje na mame, bierze mama, reszte oddaje do zaprzyjaznionego zboru, ktory rozdaje te ubrania ubogim z naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
hazel_dobkins Re: A co robicie z ciuchami 03.05.08, 16:30 jeśli któraś z moich przyjaciólek ma życzenie-oddaję trafiają też do schroniska dla zwierząt, podobnie jak nieużywane koce Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: wrzucam do kontenera PCK. EOT 03.05.08, 17:09 Po uprzednim zapytaniu: Czy ktoś tego nie chce? Zazwyczaj nikt nie chce, więc wiadomo co z nimi robię. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalaena1977 Re: A co robicie z ciuchami 03.05.08, 17:49 a czy udaje Wam się sprzedać stare ciuchy na allegro ? takiew niezłym stanie, ale "wyrośnięte" niezbyt modne itp. Własnie dojrzałam do sprzedania sukienki sprzed trzech lat, która zbiegła się po pierwszy m praniu i zrobiła się troszkę za mała. Tylko czy ktoś to kupi ? sprzedaję na allegro używane staniki ale czy jest popyt na używane ciuchy ? Odpowiedz Link Zgłoś
sankanda Re: A co robicie z ciuchami 03.05.08, 21:11 wszystkie dobre ciuchy w rozmiarze 36, ktorego prawdopodobnie juz nigdy nie bede nosic, sprzedalam na ebay'u. byly to ubrania see by chloé, max mara itp., w idealnym stanie. reszte ubran w dobrym stanie oddalam do czerwonego krzyza. To, co nie nadaje sie do noszenia wyrzucam... na szczescie rzadko jestem do tego zmuszona. Odpowiedz Link Zgłoś
agoolec1 Re: A co robicie z ciuchami 03.05.08, 18:06 oddaję bardziej potrzebującym(kosze PCK omijam-nie mam pewności),kiedyś zaniosłam do domu samotnej matki mój synus przy okazji posegregował swoje zabawki i samodzielnie przekazał dzeciom Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: A co robicie z ciuchami 03.05.08, 21:21 Zniszczone-wyrzucam, jeśli coś się mamie podoba-daję jej. Częścią wymieniam się z koleżankami. A częśc zanoszę do fundacji, co do której mam pewność, że rzeczywiście rozdaje ciuchy potrzebującym Odpowiedz Link Zgłoś
pinnky Re: A co robicie z ciuchami 04.05.08, 23:03 zwykle przez pewien czas chomikuję, bo zdaje mi się, że jeszcze będę je nosić, ale potem albo oddaję siostrze albo kuzynce, a jak jestem akurat na obie zła to proszę mamę żeby zawiozła je biednym dzieciom. Ale ostatnio siostra powiedziała żebym jej zrobiła wyprz z moich letnich ciuchów więc z ekonomicznego punktu widzenia to mi się nawet opłaci ;D Odpowiedz Link Zgłoś
danuu Re: A co robicie z ciuchami 05.05.08, 11:12 Ja oddawalam niegdys ciuchy kuzynce, ale ona jest teraz wyzsza ode mnie i sama moglaby mi oddawac swoje ;p Jestem teraz na etapie reorganizowania garderoby (praca, "dorosle" ciuchy i takie tam) , dlatego co jakis czas pozbywam sie kilkunastu rzeczy, ktore sa albo za male, albo za mlodziezowe juz dla mnie. Oddaje je wowczas corce znajomych, ktorzy maja ciezka sytuacja finansowa. Odpowiedz Link Zgłoś
agiee1988 Re: A co robicie z ciuchami 05.05.08, 20:44 ja nie mam komu oddawac, pozatym nie widzialam u siebie na dzielnicy kosza na ubrania (moze ukradli)- a nie bede zasuwac 2 km do najblizszego, ktory nie wiem gdzie jest? , zwykle wyrzucam razem z innymi smieciami. Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: A co robicie z ciuchami 05.05.08, 20:50 zanosimy do komisu i po miesiącu odbieramy pieniądze;-))Całkiem niezłe nawet;-) Odpowiedz Link Zgłoś