hotally 21.09.08, 14:44 Nie mogę doczyścić butów- sportowe z białej skóry i materiału i postanowiłam je wrzucić do pralki :)) tylko nei wiem jak ją ustawić... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cioccolato_bianco Re: pranie butów w pralce 21.09.08, 14:55 skora sie zniszczy, lepiej je wyjmij Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: pranie butów w pralce 21.09.08, 15:00 za pozno ;/ wrzuciłam na 30stopni ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: pranie butów w pralce 21.09.08, 15:04 to chociaz wysusz jak tylko skonczy sie pranie. ja czasami piore w pralce zamszowe trampki, ale normalnej skory, zwlaszcza bialej (ciemna to chociaz sie da zapastowac) nie mialabym odwagi... Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: pranie butów w pralce 21.09.08, 15:12 na kaloryferze bezpieczniej chyba, z pralki mozna wyjac rozmiar mniejsze i zniszczone suszeniem.. Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: pranie butów w pralce 21.09.08, 15:17 najpierw zobaczymy co wyjmę z pralki :D A nie lepiej, aby schły sobie w temp pokojowej? od kaloryfea sie niszczy skóra... Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: pranie butów w pralce 21.09.08, 15:21 od wilgoci tez sie niszczy... Odpowiedz Link Zgłoś
balerinka_21 Re: pranie butów w pralce 21.09.08, 15:35 Od lat piore skorzane buty w pralce, z bialymi nigdy nic sie nie stalo. Tylko raz jak wypralm brazowe to lekko stracily kolor. Pranie materialowo skorzanych butow w pralce jest duzo higieniczniejsze, poniewaz czyszcac buty tylko z zewnatrz ten brud wnika i tak do srodka. Musisz tylko dobre wysuszyc aby nie zatechly, najlepiej wyciagnij sznurowki i wkladke. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: pranie butów w pralce 21.09.08, 19:30 Pranie materialowo skorzanych butow w pralce jest duzo higieniczniejsze, poniewaz czyszcac buty tylko z zewnatrz ten brud wnika i tak do srodka. Fascynująca składnia... przez długą chwilę zastanawiałam się, co autorka miała na myśli. Ze zdania wynika, że to brud czyści buty z zewnątrz, a następnie złośliwie wnika do środka. Bowiem zdanie z imiesłowem czynnym (tu: czyszcząc) powinno mieć jeden podmiot, nie dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: pranie butów w pralce 21.09.08, 19:37 Kochanica, a Ty w zwiazku z tym, ze nie masz nic do powiedzenia w sprawie mody czy czyszczenia butow to rozprawiasz tu o skladniach??? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: pranie butów w pralce 21.09.08, 20:06 greentea2 napisała: > Kochanica, a Ty w zwiazku z tym, ze nie masz nic do powiedzenia w > sprawie mody czy czyszczenia butow to rozprawiasz tu o skladniach??? W sprawie czyszczenia butów w pralce istotnie nie mam, a składnia forumowiczki wywołała u mnie taki szok poznawczy, że nie wytrzymałam. I tak odpuszczam co mniejsze błędy. Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: pranie butów w pralce 21.09.08, 20:11 A dlaczego mialabys nie odpuszczac, czy to lekcja jezyka polskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: pranie butów w pralce 21.09.08, 20:13 greentea2 napisała: > A dlaczego mialabys nie odpuszczac, czy to lekcja jezyka polskiego? > > Rozumiem. Poza lekcjami polskiego nie trzeba znać polskiego, poza lekcjami fizyki można nie znać wzoru na prędkość, poza lekcjami chemii można lać wodę do kwasu, poza lekcjami wuefu można nie umieć zrobić skłonu. Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: pranie butów w pralce 21.09.08, 20:18 Tak jak na forum moda powinno sie miec chociaz podstawowa znajomosc tematu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: pranie butów w pralce 21.09.08, 20:21 greentea2 napisała: > Tak jak na forum moda powinno sie miec chociaz podstawowa znajomosc > tematu:))) Podstawową mam. :-PPPPP Odpowiedz Link Zgłoś
balerinka_21 Re: pranie butów w pralce 21.09.08, 15:36 oczywiscie chodzi mi tylko o sportowe obuwie :) Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: pranie butów w pralce 21.09.08, 15:45 wyprałam... teraz suszę przy kaloryferze, ale niestety brud z materiału nie zszedł... :( Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: pranie butów w pralce 21.09.08, 17:22 ja pralam buty mojego męża w pralce i nic sie znimi nie stalo.tylko doysc dlugo schly Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: pranie butów w pralce 21.09.08, 17:32 Tylko i wylacznie w temperaturze pokojowej mozesz suszyc skore wiec zabierz je z okolic kaloryfera. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_akryl Re: pranie butów w pralce 21.09.08, 17:34 Są pasty do czyszczenia białych butów (można i skórę i materiał), u mnie działa - spróbuj. Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: pranie butów w pralce 21.09.08, 17:55 skóra biała, a materiał różowy, pastelowy. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona-karuzela Re: pranie butów w pralce 21.09.08, 19:21 ja polecam -krem woskowy do obuwia firmy coccine, naprawde działa, do białaych wybierz ten w neutralnym kolorze, a pranie w pralce odradzam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaczernia Re: pranie butów w pralce 22.09.08, 09:37 Ja tak piorę sportowe buty, razem z ciuchami z dzinsu, buty są czyściutkie, bez zacieków, które bywały gdy je szorowałam w wannie... Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: pranie butów w pralce 22.09.08, 10:33 Ally nie masz w pralce funkcji "specjalny obówie" ? wlasnie zerknelam, ze ja mam Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: pranie butów w pralce 22.09.08, 15:33 ;/ oj az tak ze mna zle? wracam do lozka chorowac dalej ;/ bo mnie moja glupota przygniotla hihihihihi Odpowiedz Link Zgłoś
foamdeane Re: pranie butów w pralce 22.09.08, 12:58 Po takim pranku to chyba mozna je juz tylko wytawic na smietnik Odpowiedz Link Zgłoś
makelovenotfashion Re: pranie butów w pralce 22.09.08, 14:54 ja mam program na pranie butow. zmien pralke. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: pranie butów w pralce 22.09.08, 15:34 Ja też bałam się wrzucić moje buty, bo były w zasadzie nowe i sporo kosztowały, ale odważyłam się i wpakowałam do pralki miśki pluszowe (żeby nie rzucało butami po bębnie i skórka się nie zdzierała), do tego buty i...nic im się nie stało. Oczywiście na 30 stopni i niskie obroty. Potem suszyłam w domu:-) Odpowiedz Link Zgłoś