myszakhappy 27.09.08, 11:36 Czy zamszowe buty mają tendencję do zmieniania wielkości? Rociągają się pod wpływem chodzenia i deszczu? Jak z konserwacją takich bucików? Dz za rady :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariolaccc Re: Zamszowe buty 27.09.08, 11:40 Mam doświadczenia z czółenkami zamszowymi, miałam w sumie 3 pary - wszystkie rozciągnęły się i to może nawet nie na długość a bardziej na szerokość. Po jakimś czasie stały się mało przylegające do stopy. Plusem jest jednak to, że takie buty jakby dopasowują się do stopy i są bardzo wygodne. Jeśli chodzi o konserwację, to nie wiem, bo nic z nimi nie robiłam, a ponieważ nic nie robiłam, to trochę się powycierały, najbardziej widoczne to było na butach w kolorze czekoladowym, pozostałe dwie pary były beżowe i na nich tych przetarć nie widać w zasadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
myszakhappy Re: Zamszowe buty 27.09.08, 11:46 Dzięki za info :) Ja miałam jedynie buciki z elementem zamszowym i wygląda od dwóch lat ok, całych jeszcze nie ;) Kuszące są:) Odpowiedz Link Zgłoś
myszakhappy Re: Zamszowe buty 27.09.08, 14:54 Ktoś jeszcze ma jakiś doświadczenia? Może chodziłyście w butach zamszowych z Venezia?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
vergissmeinnicht Re: Zamszowe buty 27.09.08, 15:23 Wszystkie buty z zamszu się rozciągają... :-/ A ogólnie buty z Venezii w moim przypadku bardzo się sprawdzają - mam kilka par - czółenka, botki i kozaczki i jestem z nich baaardzo zadowolona. I w przeciwieństwie do wielu kobiet, które narzekają na jakość, problemy z reklamacją itp. - ja takich złych doświadczeń nie mam... :-) Może dlatego, że nie chodzę stale w jednej parze butów i oczekuję cudów z ich strony, tylko mam kilkanaście par. Polecam, zwłaszcza, że ceny, kolorystyka i stylistyka w tym sezonie są fantastyczne! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
dominika8 Re: Zamszowe buty 27.09.08, 15:28 musisz kupić sobie taki impregnat do zamszu. Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: Zamszowe buty 27.09.08, 16:26 Moje zamszowe czolenka byly nieco sztywne, ale super dopasowaly sie nogi po tym, jak rozciagnelam je, zakldajac na mokre skarpetki. Podatne sa;-). Super sie je nosilo nawet bez rajstop. Dopoki nie zlapal mnie w nich deszcz- rozciagnely sie za bardzo i sa troche za luzne...:-( Odpowiedz Link Zgłoś
myszakhappy Re: Zamszowe buty 27.09.08, 17:11 Czy noszenie do butów zamszowych mokrych skarpetek moze je zniszczyć? czy tylko pomoże ? Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: Zamszowe buty 27.09.08, 23:20 Moim pomoglo, bo po przymierzeniu w domu okazaly sie strasznie sztywne( w sklepie nie byly, o dziwo;-)). Po tej terapii super dopasowaly sie do stop. Tylko wiesz, skarpetki nie ociekaly woda, byly nia raczej zwilzone:-). Tylko jak wczesniej pisalam, wieksza ilosc wody w postaci deszczu mocno zaszkodzila superwygodnym wczesniej butom i dzis juz nie nosze ich tak chetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maudesme Re: Zamszowe buty 27.09.08, 23:46 W moich zamszowych żadna para się nie rozciągnęła. Nowe buty impregnuję i potem czyszczę specjalną gumową szczoteczką. Odpowiedz Link Zgłoś
ansag Re: Zamszowe buty 28.09.08, 00:25 Ja używam takiego spray'u, który nie przepuszcza wilgoci. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Zamszowe buty 28.09.08, 09:11 Mogłabyś podać jego nazwę ? W ogóle mogłybyscie podać nazwę sprawdzonych preparatów do zamszu? Kiedyś kupiłam taki bezbarwny w CCC i rezultat był koszmarny - czarne buty zamienily sie w fioletowawe;/ Odpowiedz Link Zgłoś
kroliczyca80 Re: Zamszowe buty 28.09.08, 01:56 Ja miałam zamszowe balerinki, jasnoszare. Niczym ich nie zaimpregnowałam niestety i po jakimś czasie zrobiły się potwornie brudne. Nie byłam w stanie ich doczyścić, a próbowałam wielu sposobów. Były tak brudne że już wstydziłam się je zakłądać. No i w desperacji wrzuciłam je do pralki na 30 stopni i 30 min:D Stwierdziłam że skoro i tak nie mogę w nich chodzić to zaryzykuję totalne zniszczenie. No i butki doprały się rewelacyjnie - są prawie jak nowe z koloru. Za to chyba cały rozmiar za małe:((( No i teraz nie wiem czym je rozciągnąć:))) Odpowiedz Link Zgłoś
zielona-karuzela Re: Zamszowe buty 28.09.08, 14:02 pod wpływem wilgoci zamsz sie rozgiąga-ma to swoje plusy i minusy: możesz dzieki temu dopasowac za wąskie zamszowe buty ale z drugiej strony wyjscie w nich na deszcz moze zle sie skonczyć Odpowiedz Link Zgłoś