Dodaj do ulubionych

forum Swiat

31.01.24, 10:39
Dlaczego ja mam zablokowana mozliwosc zakladania watkow na forum Swiat?

Ile to ja tam watkow w ogole zalozylam by mi blokowac taka mozliwosc? Niby jaki punkt regulaminu zlamalam? Zaden. Kto tam jest moderatorem?

Napisalam na forum@agora.pl ale nikt nie odpowiada
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: forum Swiat 31.01.24, 12:09
      princesswhitewolf napisała:

> Kto tam jest moderatorem?

Na forach gazeta.pl żaden moderator nie może samodzielnie blokować możliwości wysłania, stawiam na jakiś błąd techniczny (masz poczyszczone ciasteczka itp?)

> Napisalam na forum@agora.pl ale nikt nie odpowiada

Daj administracji szansę przebić się przez zgłoszenia choćby tsn 😉
      • princesswhitewolf Re: forum Swiat 31.01.24, 12:15
        dzieki zono droga, Na ciebie zawsze mozna polegac. Wyslalam im screena.
        • princesswhitewolf Re: forum Swiat 31.01.24, 12:16
          * na tobie
    • princesswhitewolf Re: forum Swiat 03.02.24, 22:52
      Czy moderacja moglaby sie pochylic nad tematem i zobaczyc jakie przypuszczenie ma wariant odnosnie mojej blokady?
      • wariant_b Re: forum Swiat 04.02.24, 00:15

> Czy moderacja moglaby sie pochylic nad tematem i zobaczyc jakie przypuszczenie
        > ma wariant odnosnie mojej blokady?

Przypuszczam, że jest weekend i nikt, kto miałby uprawnienia do wyjaśnienia sprawy
        i odblokowania możliwości zakładania wątków na wrażliwych akurat nie jest obecny.
        • princesswhitewolf Re: forum Swiat 04.02.24, 01:31
          Fair point
      • panna.nasturcja Re: forum Swiat 04.02.24, 15:36
        Moderacja Ci jasno odpisała, że nie ma opcji by moderator odciąż Ci możliwość pisania, bo taka opcja nie ostnieje.
        Wariant nie ma pojęcia o moderowaniu gazety.
        • wariant_b Re: forum Swiat 04.02.24, 16:46
          panna.nasturcja napisała:

> Moderacja Ci jasno odpisała, że nie ma opcji by moderator odciąż Ci możliwość pisania,
          > bo taka opcja nie ostnieje.

Oczywiście, że jest - opiekun forum może się zwrócić do administracji zawodowej z wnioskiem
          o zablokowania konta. Jak każdy inny użytkownik - więc mam nadzieję, że to nie twoje donosy
          spowodowały blokadę konta princesswhitewolf, z której usunięciem pojawiły się problemy
          techniczne - pozostała na forach wrażliwych, choć zniknęła na pozostałych i teraz trzeba
          trafić na osobę, która zechce, potrafi i ma uprawnienia, aby to odkręcić.

Do wypowiedzi zona_mi nie odniosę się - opiekun społeczny ma ograniczone uprawnienia,
          co wydaje mi się absurdalne, bo na forach prywatnych właściciel/administrator ma większe.
          W szczególności powinien mieć możliwości szybkiego dyscyplinowania użytkowników.
          Ale jakie uprawnienia ma sama zona_mi nie wiem. Forum podlegało kiedyś pod e-dziecko,
          co zresztą widać po wyglądzie i ktoś tam powinien mieć sporo wyższy poziom uprawnień.
          Ale zona_mi mogła pisząc nie wiedzieć, że źródłem problemów jest ban za post na emamie.

> Wariant nie ma pojęcia o moderowaniu gazety.

A skąd niby mam mieć? Opublikowano to gdzieś? Owszem, na FoF jest trochę dawnych opisów,
          jakiś czas temu zakładałem i administrowałem fora prywatne, wiem, że Aes-i mają ten sam
          moduł do moderowania forum. Zawodowi może również, a może dorobili się czegoś więcej.
          Moduły administracyjne od dwudziestu lat nie były aktualizowane i nie spełniają standardów.
          Jestem informatykiem, znam kilka programów typu forum, więc wiem, co w nich być powinno.
          • zona_mi Re: forum Swiat 04.02.24, 17:36
            wariant_b napisał:

> Oczywiście, że jest - opiekun forum może się zwrócić do administracji zawodowej
            > z wnioskiem
            > o zablokowania konta. Jak każdy inny użytkownik

Administracja nie blokuje możliwości pisania, ani tym bardziej nie nakłada blokady na konto, bez sprawdzenia zasadności zgłoszenia, więc jakkolwiek zgłosić mógłby każdy, musiałoby to mieć dobre wytłumaczenie.

> Do wypowiedzi zona_mi nie odniosę się -

I nie odniosłeś się wcale w kilkucentymetrowym wpisie...

> Ale zona_mi mogła pisząc nie wiedzieć, że źródłem problemów jest ban za post na
            > emamie.

Na forach gazeta.pl nie blokuje się użytkownika na jednym forum za łamanie regulaminu na innym, podczas gdy na poprzednim mógłby nadal pisać.
            Zatem twoje "wyjaśnienia" o zablokowaniu princessy na f. Świate za potencjalne przewiny na emamie są równie sensowne, jak większość twoich kocopołów, którymi tu wszystkich obficie raczysz.

>
            > > Wariant nie ma pojęcia o moderowaniu gazety.
            >
            > A skąd niby mam mieć?

Dlatego warto tej niewiedzy nie przyoblekać w słowa.
            • wariant_b Re: forum Swiat 04.02.24, 18:20
              zona_mi napisała:

> Administracja nie blokuje możliwości pisania, ani tym bardziej nie nakłada blokady na konto,
              > bez sprawdzenia zasadności zgłoszenia, więc jakkolwiek zgłosić mógłby każdy, musiałoby
              > to mieć dobre wytłumaczenie.

Rozumiem, że opiekun forum ma dobre wytłumaczenia, skoro dalej pełni swoją funkcję,
              nierzadko ku oburzeniu i rozpaczy uczestników forum.

Ale problem jest w czymś innym:

Regulamin § 10.6.

Agora zastrzega sobie prawo do blokowania dostępu do treści, o których mowa w punktach
              10.3, 10.4 lub 10.5 niniejszego Regulaminu, jak również prawo do blokowania uczestnictwa
              w Forum.gazeta.pl oraz blokowania możliwości zamieszczania komentarzy pod artykułami
              w stosunku do osób, które wielokrotnie naruszyły postanowienia punktów 10.1, 10.3, 10.4
              lub 10.5 niniejszego paragrafu.
              Agora umożliwi Użytkownikowi zajęcie stanowiska wobec realizacji uprawnienia,
              o którym mowa w niniejszym punkcie.

Agora nie umożliwia użytkownikowi zajęcia stanowiska ponieważ nie jest on informowany
              ani o fakcie realizacji uprawnienia, ani o jego uzasadnieniu.

Czy to jasne, że problem polega na tym, że princesswhitewolf nie wie ani kiedy, ani za co
              zablokowano jej możliwość zakładania wątków na forum Świat i jak się od takiej decyzji
              skutecznie odwoływać. Regulamin pisze o wielokrotnym naruszeniu. Możesz nam podać
              ile komunikatów o naruszeniu regulaminu i skasowaniu postu otrzymała princesswhitewolf
              przed nałożeniem blokady. Lub chociaż pokazać na obrazku, jak wygląda takie info.

Powodem była blokada założona na forum emama, czyli tym, którym i ty się opiekujesz.
              Z jakichś powodów forum Świat nie ma wskazanego opiekuna, ale to nie jest e-dziecko.
              Ja wiem, że jest to błąd oprogramowania, bo przerabiałem to już na innym forum,
              gdzie pozostawała mi blokada z forów pomocowych na Religii, ale że wiedziałem,
              kto nałożył mi bana i za co, to i wiedziałem, kto go może zdjąć, bo ma uprawnienia.

> Na forach gazeta.pl nie blokuje się użytkownika na jednym forum za łamanie regulaminu
              > na innym, podczas gdy na poprzednim mógłby nadal pisać.
              > Zatem twoje "wyjaśnienia" o zablokowaniu princessy na f. Świate za potencjalne
              > przewiny na emamie są równie sensowne, jak większość twoich kocopołów, którymi
              > tu wszystkich obficie raczysz.

I właśnie z tym przypadkiem mamy do czynienia po raz nie wiem już który, pewnie szósty
              (poza moim). Jakby co, możesz sobie poszukać opisów tych przypadków na FoF i FoM.
              • awariant Re: forum Swiat 04.02.24, 18:31
                wariant_b napisał:
                > Jakby co, możesz sobie poszukać opisów tych przypadków na FoF i FoM.

Jeśli chcesz, mogę ci pożyczyć takie moje zapasowe konto. Zostało zablokowane czasowo
                wraz z wariant_b przez bagiennego, ale o odblokowanie wariant_b upomniałem się mailowo
                i działa wszędzie, Zapasowe odblokowano - działa wszędzie z wyjątkiem forów wrażliwych.
                Jak mi je odblokujesz lub wyjaśnisz powód blokady możesz mi je zwrócić.

Za określenie forum wrażliwe przepraszam - ktoś adminów je kiedyś podał na FoM,
                ale bez przedstawienia wykazu. Kryterium klasyfikacji, zdaje się, były częste zbyt pyskówki.
                Nie wiem, jak się to formalnie nazywa.
            • princesswhitewolf Re: forum Swiat 04.02.24, 19:35
              No ale zono, to jest mozliwe ze on ma racje i jest to pozostalosc tamtego bana na ematce. Bo ot wtedy to sie wlecze.

Ja nie udzielam sie na innych forach by mi az rezerwowali bana na zakladanie watkow
              • princesswhitewolf Re: forum Swiat 04.02.24, 19:37
                *od
              • zona_mi Re: forum Swiat 04.02.24, 19:57

> No ale zono, to jest mozliwe ze on ma racje i jest to pozostalosc tamtego bana
                > na ematce. Bo ot wtedy to sie wlecze.

Nie ma takiej możliwości w sensie formalnym, co najwyżej jakiś błąd techniczny.
                Jest 14 dni na odpowiedź, może dostaniesz ją wcześniej - nie ma innej możliwości się tego dowiedzieć, jak poprzez odpowiedź z forum@
                • princesswhitewolf Re: forum Swiat 04.02.24, 20:04
                  No to bede czekac. Bo to naprawde dziwne. Mozna mnie posadzic o klotnie z nastka czy snejkowa na ematce ale na forum Swiat to tam nie ma zadnych takich rewelacji.
          • hell-raiser1 Re: forum Swiat 07.02.24, 06:44
            Jak każdy inny użytkownik - więc mam nadzieję, że to nie twoje donosy
            spowodowały blokadę konta princesswhitewolf, z której usunięciem pojawiły się problemy. Cieka
            • hell-raiser1 Re: forum Swiat 07.02.24, 06:45
              Ciekawe stwierdzenie Wariant.
              • hell-raiser1 Re: forum Swiat 07.02.24, 07:12
                Dlaczego w tym wątku moderator strony forum Świat nie zabierze głosu. Bo jest tam taki. Nawet często się pojawia na forum Kraj. Dużo by to wyjaśniło.
        • princesswhitewolf Re: forum Swiat 04.02.24, 19:36
          Nasturcja, sorry ale przestan fantazjowac o tym co mi moderacja napisala bo jakies bzdety wypisujesz z palca wyssane jak zwykle

• panna.nasturcja Re: forum Swiat 04.02.24, 20:28
            Masz napisane jak wół: „administracja nie blokuje możliwości pisania”.
            • princesswhitewolf Re: forum Swiat 04.02.24, 22:47
              Powiedz mi: czy ty wiesz co mi moderacja wyslala w emailu? Nie. Wiec po co sie wypowiadasz?
    • wariant_b Re: forum Swiat 14.02.24, 22:53
      Z ciekawości zapytam, czy udało ci się coś ruszyć w tej sprawie?
      • princesswhitewolf Re: forum Swiat 14.02.24, 23:34
        A gdzie tam. Przywalaja bana i nikt nie wie za co bo sami nie wiedza.
        • wariant_b Re: forum Swiat 14.02.24, 23:40

> A gdzie tam. Przywalaja bana i nikt nie wie za co bo sami nie wiedza.

Przecież bana ci już usunęli, tylko ktoś gdzieś nie kliknął, by odblokować wrażliwe.
          Pisz, bo będzie trwał do końca świata.
          • hell-raiser1 Re: forum Swiat 15.02.24, 16:44
            Niech sobie dołoży do nicku jakąś literkę np a i po bólu.Niedługo wszystkie fora będą wrażliwe.
          • princesswhitewolf Re: forum Swiat 16.02.24, 10:37
            Zona_mi mowi ze nie istnieja fora wrazliwe. A juz ona chyba sie najlepiej orientuje
            • wariant_b Re: forum Swiat 16.02.24, 11:57

> Zona_mi mowi ze nie istnieja fora wrazliwe. A juz ona chyba sie najlepiej orientuje

Skoro się orientuje, to niech wyjaśni, dlaczego po odblokowanym banie za wpisy na emamie
              pozostały ci blokady na forach: Świat, Religia, Nauka, Historia, Psychologia, Anoreksja i Bulimia...
              albo niech wreszcie usunie ten ban skutecznie, a nie tylko częściowo.

Można wierzyć w to, co mówią administratorzy, albo sprawdzić, że nie wiedzą o czym mówią.
              • princesswhitewolf Re: forum Swiat 16.02.24, 18:38
                No usunela i na emamie nie mam bana.

A co do innych forow to niekoniecznie ona tego bana mi dala tylko inny moderator.
                No i niekoniecznie ma mozliwosc zreperowania tego
                • wariant_b Re: forum Swiat 16.02.24, 20:08

> No usunela i na emamie nie mam bana.

Jeśli jesteś pewna, że bana mogła założyć i zdjąć zona_mi to molestuj ją tak długo,
                  aż wyjaśni sprawę do końca i bana zdejmie ci wszędzie. Jeśli nie będzie
                  wiedziała lub mogła tego zrobić, to niech skorzysta z pomocy bagiennego,
                  bo ten dopiero po interwencji mailowej usuwał mi blokady na forach wrażliwych,
                  jakie pozostawały po usunięciu banów czasowych. Po prostu trzeba się upomnieć.

> A co do innych forow to niekoniecznie ona tego bana mi dala tylko inny moderator.

Aktualnie oprogramowanie nie pozwala na zablokowanie pojedynczego forum.
                  Opiekun musi zgłaszać do administracji zawodowej, a ta blokuje na wszystkich forach.
                  Zresztą wyjaśniała to również zona_mi. Teraz ban ma być wszędzie, albo nigdzie.
                  Można tylko współczuć opiekunom społecznym braku takich uprawnień.
                  • hell-raiser1 Re: forum Swiat 16.02.24, 22:25
                    Epopei ciąg dalszy. Princessa nie pisze tu krótko i były tu różne rozmowy na moderacji. Niekoniecznie złapała bana za donoszenie. A tam są dwie adminki i nie jest tajemnicą że ta druga nie przepada za nią. Pisałeś że automat nie blokuje, blokuje za wpisy za złamanie prawa. Drugie jest na forum Świat moderator to dlaczego nie zabierze głosu, choć pojawia się na forum Kraj. Niech zmieni nicka i nie traci jego konsensu i po sprawie.

• wariant_b Re: forum Swiat 16.02.24, 23:54
                      hell-raiser1 napisał:

> A tam są dwie adminki i nie jest tajemnicą że ta druga nie przepada za nią.

Nie pisuję na emamie. więc nie ma dla mnie znaczenia, czy ban był efektem działania
                      adminek emamy, czy donosu do administracji zawodowej. Ktoś miał uprawnienia
                      do czasowego zabanowania konta i je wykorzystał. Ten ktoś ma obowiązek przywrócić
                      pełne działanie konta, włącznie z publikowaniem na forum Świat, gdy ban się skończy.

> Drugie jest na forum Świat moderator to dlaczego nie zabierze głosu, choć pojawia się
                      > na forum Kraj. Niech zmieni nicka i nie traci jego konsensu i po sprawie.

Opiekun społeczny nie ma uprawnień do banowania użytkowników, więc nie rozwiąże problemu.
                      • princesswhitewolf Re: forum Swiat 16.02.24, 23:58
                        > czy donosu do administracji zawodowej

o to to...
                  • princesswhitewolf Re: forum Swiat 16.02.24, 23:56
                    >Jeśli jesteś pewna, że bana mogła założyć i zdjąć zona_mi to molestuj ją tak długo,

nie ona go dala. I chyba uplynal sam. No napisala do redakcji jak twierdzi ale nie odpisuja.
                    • wariant_b Re: forum Swiat 17.02.24, 23:20

> nie ona go dala. I chyba uplynal sam. No napisala do redakcji jak twierdzi ale nie odpisuja.

To pozostaje ci czekać do poniedziałku, może ktoś z uprawnieniami przeczyta i zareaguje.
                      A jeśli nie - od wtorku nowa seria korespondencji.

Możesz też założyć nowy wątek w temacie - czasem administracja czyta nowe wątki na FoM/FoF.
                      Do starszych nie zagląda, bo zapewne korzystają z domyślnego sortu według daty założenia.

• kekuke Re: forum Swiat 09.04.24, 11:31
                        W

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka