Gość: lapsus
IP: *.jeleniagora.vectranet.pl
01.12.09, 17:10
Mam do Państwa pytanie. Mam nadzieję, że ktoś z Państwa spotkał się z taką sytuacją i może mi pomóc. Otóż mieszkam w starej kamienicy. Kamienica ta ma swoją działkę (jest większa niż sam obrys budynku). Na tej działce stoi również oficyna (oba budynki są złączone ścianą, nie ma przejścia między nimi). Wcześniej mieszkali tam lokatorzy komunalni, obecnie ze względu na stan budynku, nikt tam nie mieszka. Jako lokatorzy kamienicy chcielibyśmy, aby oficynę wyburzono, ponieważ jest przeznaczona do rozbiórki. Dodam, że w kamienicy, w której mieszkamy, jest 6 mieszkań (5 komunalnych i jedno moje własnościowe). Wytworzyła się zatem wspólnota, gdzie przedstawicielem lokatorów komunalnych jest gmina. Na nasze zapytanie zarządca odpowiedział, że koszt wyburzenia oficyny ponoszą mieszkańcy kamienicy, ponieważ oficyna i kamienica razem z działką tworzą jedną nieruchomość. Proszę mi podpowiedzieć, czy to jest zgodne z prawem? Założyliśmy fundusz remontowy, dzięki któremu chcemy uzbierać pieniądze na nową elewację, a rozbiórka na pewno będzie bardzo kosztowna. Czy to nie gmina posiada obowiązek wyburzenia oficyny?? Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Możliwy również kontakt przez e-mail: pejzanka@poczta.fm