Dodaj do ulubionych

korekta udziałów

10.05.04, 22:08
Witam.

W moim akcie ustanawiającym odrębną własność lokalu błędnie określono udział
we współwłasności nieruchomości wspólnej.ż inwentaryzacji budynku wynika,że
moje mieszkanie jest o 4m2 mniejsze,niż to wynika z aktu notarialnego.Biorąc
pod uwagę fakt,ze wielkość ta wpływa bezpośrednio na koszty utrzymania tego
mieszkania,chciałbym ten stan skorygować(potrzebna uchwała wyrażająca zgodę
na zmianę wysokości udziałów).Zmiana ta wpłynie jednak na sumę udziałów we
wszystkich wyodrębnionych lokali(ok.250)w całej nieruchomości.
Chciałbym zapytać ile mnie to będzie kosztowało?

Dziękuję i pozdrawiam,Rafi
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: korekta udziałów 11.05.04, 22:25
      Cześć Rafi, wiesz co? Mocno się zastanawiam od wczoraj jakie mogłyby być koszty
      takiej umowy (nie widziałam dotąd).
      Hm, myślę, że co do opłat sądowych to raczej trzebaby za "korektę" wpisów w
      tych wszystkich księgach pobrać po 30,-zł (tak pewnie trzebaby było bo przecież
      sąd musi dokonać zmiany wysokości ułamka w każdej księdze), wniosek do sądu za
      150,-zł + VAT 33,-zł też, natomiast zupełnie brak mi koncepcji ile możnaby
      pobrać taksy notarialnej za sporządzenie takiego aktu bo nie wiem co byłoby
      przedmiotem tej umowy (a od wartości przedmiotu pobierana jest taksa). Doprawdy
      nie wiem Rafi i przyznaję się do tego bez bicia:(( Na tyle na ile moja
      wyobraźnia pozwala mi wyobrazić sobie taki akt to stwierdzam, że byłby on
      szalenie skomplikowany, szalenie pracochłonny i .. długi (co ma związek z
      kosztami za wypisy bo te liczone od strony a za 1 stronę 7,32,-zł z VAT-em).
      Donoszę Ci to co na dzień dzisiejszy myślę, a nad tą taksą tj. może bardziej:
      nad przedmiotem tej umowy - pomyślę, bo to mocno mnie zainteresowało.
      Hm, ale mam problem:(( Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • r.bittner Re: korekta udziałów 12.05.04, 22:52
        :))))))))
        Wiem,że już jesteś,więc czekam,czekam,choć na wstępie wydaje mi się,ze zbyt
        wiele będzie mnie to kosztowało.

pozdrawiam serdecznie,

Rafał
        • bebiak Re: korekta udziałów 12.05.04, 23:06
          Cześć, jestem:))

r.bittner napisał:

> :))))))))
          > Wiem,że już jesteś,więc czekam,czekam,choć na wstępie wydaje mi się,ze zbyt
          > wiele będzie mnie to kosztowało.

Nadal się miotam z tą notarialną choć dla mnie już sama sądowa jest
          przerażająca przy ilości ksiąg, które podałeś. A to nie jest wg mnie tak jak
          napisała Iga, że wystarczy tylko zmienić licznik w Twojej księdze: trzeba tu
          zmieniać mianowniki we wszystkich tych księgach, bo przecież taki mianownik to
          nic innego jak suma wszystkich liczników. Zatem jeśli zmieniamy jeden licznik
          to zmieniamy mianowniki we wszystkich księgach.
          Pomyślę nad Tobą Rafale, bo strasznie mnie to gnębi:((
          Pozdrawiam Cię cieplutko na dziś. B.
          • ada296 Re: korekta udziałów 12.05.04, 23:17
            z % 16 taksy notarialnej
            150,- zł
    • iga35 Re: korekta udziałów 12.05.04, 15:27

Witajcie,
      przyznam,ze tez z zaciekawieniem czekałam na odpowiedz eksperta.nie wiem jak to
      wyglada w praktyce,ale mozna chyba skorgowac licznik ulamka,bez koniecznosci
      zmian w innych aktach.nigdzie nie jest napisane,ze suma udzialow musi byc rowna
      1(powinna byc rowna 1,ale to osobne zagadnienie)
      Wracajac jednak do tematu,tkneło mnie cos wczoraj i zajrzałam do swojego
      aktu.popełniono w nim mase bledów:
      1.dwa razy wpisano nr tej samej działki(np 234/3,234/4,244/3,234/3 a powinno
      być 234/3,234/4,244/3 244/4 sprawdzłam w geodezji i ksiegach wieczystych
      2.kupilismy na współwłasnośc 734o/74327 udziałow w nieruchomości tj.ok 734metry
      w 10 osób.nastepnie wykonaliśmy odpowiednie prace tak,aby kazdemu przypadł
      samodzielny lokal o powierzchni ok 75 m.mi przypadło 74,35m,w związku z tym
      przypadł mi udział 7435/74327.Kupiliśmy ok 10%powierzchni a po podziale wygląda
      na to,że sama jestem współwłascicielką 10% udziałów:)
      3.najistotniejsze,przynajmniej dla mnie
      W pierwszych aktach ustanawiających odrębną własnośc określono sposób zarządu
      (osobę prawną).podlega on wpisowi do księgi wieczystej w dziale III łam 5(osoba
      zarzadcy).w związku z tym mam pytanie.czy jest to wpis na wniosek i kto go
      powinien złozyć(notariusz?)?Bo zadnego wpisu w księdze z której lokale zostały
      wydzielone dotyczący osoby zarządcy nie ma.
      Troche sie rozpisałam,ale sprawy te sa tak pogmatwane,ze krocej nie mozna było.

miłego wieczoru,iga
    • r.bittner Re: korekta udziałów 24.05.04, 19:01
      Witam.

Przypominam się tylko.
      W jakich ustawach należy szukać odpowiedzi?

pozdrawiam,Rafal
      • bebiak Re: korekta udziałów 24.05.04, 21:50
        Cześć Rafi,
        r.bittner napisał:

> Przypominam się tylko.
        > W jakich ustawach należy szukać odpowiedzi?

W rozporządzeniu w sprawie taksy notarialnej. Wiesz, im dłużej nad tym myślę to
        coraz bardziej skłaniam się ku temu, co napisała Ada: że będzie to 150,-zł z
        powołanego przez nią paragrafu + VAT (plus drugi raz to samo za wniosek do
        sądu). Nie jestem notariuszem i nie zapewnię, że ten nie pobrałby inaczej ale
        mnie jakoś brak koncepcji co do wartości przedmiotu umowy. Jak się czegoś bym
        wywiedziała to oczywiście Ci tutaj doniosę, a bardzo bym się chciała wywiedzieć
        jak wygląda to w praktyce (w tzw. mieście). Pozdrowionka Ci wysyłam. B.
        • degrele WCALE NIE 150 złotych 26.05.04, 17:18
          alez moje drogie Panie, nie opowiadajcie bzdur. Jakie 150 złotych. Po pierwsze
          par 16 rozporządzenia o taksie notarialnej, o którym mówicie dotyczy "innych
          czynności" niż wymienione w paragrafach poprzedzających. Oświadczenie o zmianie
          udziałów składa się w formie aktu notarialnego. Nie jest to więc inna czynność,
          lecz czynność dla której podstawę naliczenia taksy okresla par 3 i par 6
          rozprządzenia. Wartością przedmiotu czynności (a więc podstawą naliczenie
          taksy) jest w takim wypadku wartość całej nieruchomości wspólnej (a więc łączna
          wartość udziałów związanych z lokalami - wystarczy dodać te kwoty podane w
          każdym akcie), bowiem zmiana udziałów dotyczy wszystkich lokali w tym budynku.
          Kwota taksy może być w tym wypadku duża, ale przecież złożą się na nią wszyscy
          własciciele lokali - więc ostatecznie każdy zapłaci swoją małą część -
          odpowiednio do przysługującego mu udziału (chyba że właścicele umówią się
          między sobą inaczej).
          Par 16 rozporzadzenia (który mówi o 150 złotych) nie dotyczy aktów
          notarialnych, od których wynagrodzenie nalicza się według zasad określonych w
          dziale 1 tego rozprządzenia noszącym z resztą nazwę "Akty notarialne". Tak więc
          par 16 rozprządzenia nie może być nigdy jedyną podstawą naliczenia
          wynagrodzenia od aktu notarialnego !!! Ale nie martwcie się - niektórzy
          notariusze też mają z tym problemy. A wystarczy uważnie przeczytać
          rozporządzenie.
          Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka