Dodaj do ulubionych

jaka kolejność ?

31.10.05, 23:17
Niedługo developer (jak obiecuje) będzie podpisywał z nami (mieszkańcami)
akty notarialne i tu mam kilka pytań do osób obeznanych w sprawie.
1. Jaka jest kolejność co powinno się robić krok po kroku - jakie działania?
2. Czy można podpisać akty notarialny a wpisy do ksiąg przesuwać w czasie
(pytanie spowodowane oczekiwaną od marca ustawą o kosztach sądowych) ?
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: jaka kolejność ? 02.11.05, 17:18
      Witaj,

majkelm napisał:

> Niedługo developer (jak obiecuje) będzie podpisywał z nami (mieszkańcami)
      > akty notarialne i tu mam kilka pytań do osób obeznanych w sprawie.
      > 1. Jaka jest kolejność co powinno się robić krok po kroku - jakie działania?

Możesz wyjaśnić o co tutaj bliżej chodzi?
      Póki co mogę napisać, że takie akty (ale nie wiem czy o to Ci chodzi)
      najczęściej developerzy podpisują dopiero po ostatecznym rozliczeniu z nabywcą
      oraz po odbiorze lokalu.
      Oczywiście nie muszę dodawać, że podpisanie aktów jest możliwe dopiero wtedy
      kiedy developer zgromadzi wszystkie wymagane dokumenty (i to trochę trwa bo
      niestety jest ich kilka).

> 2. Czy można podpisać akty notarialny a wpisy do ksiąg przesuwać w czasie
      > (pytanie spowodowane oczekiwaną od marca ustawą o kosztach sądowych) ?

Jeśli chodzi o wpis prawa własności - nie ma takiej możliwości - notariusz jest
      zobowiązany w umowie sprzedaży zamieścić stosowne wnioski i pobrać od nich
      opłatę sądową (zatem tę opłatę wnosi się u notariusza PRZY zawieraniu umowy).
      Pozdrowienia serdeczne (prośba: sprecyzuj bardziej ten pkt. 1).
      B.
      • majkelm Re: jaka kolejność ? 03.11.05, 16:42
        Na wstępie dziękuję za odpowiedź. :-)
        Ogólnie w pkt.1 chciałem się dowiedzieć jakie kroki mam podjąć ja jako przyszły
        właściciel bo nie sądzę ża notariusz czy developer zrobi za mnie wszystko
        (składanie wniosków itp. np. o wpisy do KW itp), że spotkamy się, ja wyłożę
        pieniądze i po wszystkim - nie wykluczam że mylę lekko pojęcia ale po prostu
        się na tym nie znam.

Co do developera - jesteśmy rozliczeni, mieszkanie odebrane - co więcej,
        mieszkam już prawie rok (w innych blokach ludzie mieszkają bez aktu dłużej),
        jednak z powodu podziału działki i wydzielenia naszej części na której stoją 3
        bloki akt notarialny zwyczajnie się spóźnia. Już podobno wszystko jest
        załatwione i będziemy spotykać się celem podpisania aktów notarialnych.

Akty mamy podpisywać pod koniec listopada, jednak biorąc pod uwagę wejście
        nowej ustawy o kosztach sądowych zastanawiam się czy warto przeciągać sprawę
        czy raczej nie.
        Mieszkanie wartości 125 kPLN
        • bebiak Re: jaka kolejność ? 04.11.05, 00:37
          Witaj,
          mnie bardzo trudno jednoznacznie napisać (i wierzę, że nie oczekujesz tego ode
          mnie) czy czekać czy też nie. Opłata sądowa od wpisu prawa własności przy
          kwocie 125.000,-zł to 1.570,-zł, co przecież małą kwotą nie jest (no,
          przynajmniej dla mnie). Z drugiej strony nie wiadomo, co może przynieść nowy
          rok, może coś się zmieni na niekorzyść takich nabywców? Nie wiem, nie umiem
          powiedzieć. Dochodzi kwestia ubezpieczeń kredytów - to kolejna sprawa (jakie to
          koszty, nie mam pojęcia, ale jakieś są), nie wspomnę już o najczarniejszym
          scenariuszu (związanym z tym, że póki aktu nie ma lokal stanowi własność
          developera mimo zapłaconej ceny i wydania go nabywcy). Trudna to decyzja i ja
          nie umiem jednoznacznie doprawdy powiedziec co lepiej robić.

Teraz kwestie dot. samych aktów.
          Jeśli jesteście rozliczeni i już mieszkacie to tak naprawdę od strony
          technicznej wszystko załatwia najczęściej developer z notariuszem. To developer
          gromadzi dokumenty i tam je dostarcza, to on dostarcza również Wasze jako
          nabywców dane i szczegóły dotyczące Waszej konkretnej umowy. Rezerwuje jakieś
          terminy i Wam je proponuje. Notariusz raczej wcześniej nie ogląda nabywców,
          aczkolwiek zdarza się (i to prawo nabywcy wg mnie), że nabywca życzy sobie
          projektu umowy i potem jeśli ma jakieś wątpliwości - zgłasza się do notariusza
          (albo po prostu do prawnika) celem uzyskania wyjaśnień, przy czym część pytań
          na tle danego projektu jest kierowanych do developera.
          I Ty stawiasz sie już potem u notariusza celem zawarcia umowy, to w tej umowie
          notariusz zamieszcza wnioski do sądu o założenie księgi dla Twego lokalu i
          wpisanie Ciebie jako właściciela (to obowiązek notariusza!), pobiera od Ciebie
          wszelkie opłaty należne od umowy (w tym sądową) i składa wypis aktu w sądzie
          (to też obowiązek notariusza).
          Na tym w zasadzie koniec - jak sąd dokona wpisu to winien Ci wysłać
          zawiadomienia (na które trzeba dokładnie popatrzeć czy na pewno nie ma żadnych
          błędów).
          Jeśli masz kredyt to juz po akcie najczęściej zajmujesz się sam sprawą złożenia
          zwykłego wniosku do sądu (w ślad za wnioskiem zawartym w tym akcie) o wpisanie
          do Dzialu IV tej nowozałożonej księgi hipoteki na rzecz banku. I jeszcze w
          takim przypadku Urząd Skarbowy i podatek od ustanowienia hipoteki.

Czy teraz troszkę to dla Ciebie jaśniejsze (cała ta procedura)?
          Jak cos nie tak to się odzywaj.
          Pozdrowienia. B.
          • hanka1980 Re: jaka kolejność ? 04.11.05, 16:08
            Hmm mam pytanie niedlugo odbieram mieszkanie od developera.
            Jakie bede iala oplaty jest mieszkanie kosztuje okolo 195 tysiecy.
            Czy bedzie to tylko te 260zł ktore od kwietnia bedzie obowiazywac czy jeszcze
            musze placic jeszcze cos? Bo musze miec tez akt notarialny ile to ksoztuje bo
            niebardzo rozumiem czy to wszystko wlasnie kosztuje 260zl? bo wiem ze na dzien
            dzisiejszy musialabym zaplacic okolo 8 tysiecy
            • bebiak Re: jaka kolejność ? 04.11.05, 16:48
              Witaj Hanko,
              zmiana, która wchodzi w życie od marca dotyczy tylko opłat sądowych związanych
              z wpisami do księgi wieczystej.
              Póki co nic mi nie wiadomo na temat jakichkolwiek innych zmian.

hanka1980 napisała:

> Hmm mam pytanie niedlugo odbieram mieszkanie od developera.
              > Jakie bede iala oplaty jest mieszkanie kosztuje okolo 195 tysiecy.
              > Czy bedzie to tylko te 260zł ktore od kwietnia bedzie obowiazywac czy jeszcze
              > musze placic jeszcze cos? Bo musze miec tez akt notarialny ile to ksoztuje bo
              > niebardzo rozumiem czy to wszystko wlasnie kosztuje 260zl? bo wiem ze na
              dzien dzisiejszy musialabym zaplacic okolo 8 tysiecy

Podaję Ci koszty umowy sprzedaży lokalu przez develoepra za cenę 195.000,-zł:
              - taksa notarialna: 1.685,-zł + VAT 22% tj. 370,70,-zł;
              - wniosek do sądu i czynności z tyym zwiazane: 200,-zł + VAT 22% tj. 44,-zł;
              - wypisy: ok. 350,-zł (jedna strona = 7,32 zł z VAT-em ale te umowy są dość
              długie a i wypisów kilka potrzeba, stąd tak to łącznie oceniam);
              - opłata sądowa za wpis prawa własności do księgi: dziś 2.270,-zł (od marca
              200,-zł);
              - opłata sądowa za druk nowej księgi wieczystej: dziś 40,-zł (od marca 60,-
              zł).
              Podatek od czynności cywilnoprawnych nie ma, o ile developer odprowadza podatek
              VAT od całej Twoje ceny, a pewnie go odprowadza.

Z podsumowania wychodzi mi, że:
              1. Jeśli dziś podpisywałabyś umowę sprzedaży to jej koszt wynosi 4.579,70,-zł;
              2. Jeśli umowę sprzedaży będziesz podpisywała po marcu (a nic nowego nam
              ustawodawca nie wprowadzi) to jej koszt wyniesie: 2.909,70,-zł.

Wszystkie opłaty wnosisz u notariusza przy zawieraniu umowy sprzedaży.
              Pozdrowienia. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka