Dodaj do ulubionych

PROSBA O WYLICZENIE KOSZTOW--PILNE !!!!!!!!!!

29.12.05, 16:30
Witam serdecznie.
Bardzo prosze o wyliczenie ile bede musiala zaplacic:

biuro nieruchomosci 4%
notariusz
podatek od darowizny
oplaty sadowe,itp..itd.

Kwota wyceniona przez rzeczoznawce to 260.000,natomiast sprzedaz darowzny za
300.000.

Czy ktos moze mi pomoc w wyliczeniach???

Z gory bardzo,bardzo serdecznie dziekuje.
Obserwuj wątek
    • al9 Re: PROSBA O WYLICZENIE KOSZTOW--PILNE !!!!!!!!!! 29.12.05, 16:58
      to darowizna czy sprzedaż?
      ?
      al
      • basia_gabrysia Re: PROSBA O WYLICZENIE KOSZTOW--PILNE !!!!!!!!!! 29.12.05, 17:24
        NAJPIERW darowizna...potem sprzedaz.
      • basia_gabrysia Re: PROSBA O WYLICZENIE KOSZTOW--PILNE !!!!!!!!!! 29.12.05, 17:41
        To znaczy ktos dostanie darowizne mieszkanie,ktore rzeczoznawca wycenil na
        260.000..potem to mieszkanie bedzie SZYBKO sprzedane za 300.000 i od tej kwoty
        300.000 potzrebuje wyliczyc wszystkie koszty jakie bedzie trzeba poniesc.
    • al9 koszty od 300.000 zł 29.12.05, 18:05
      Koszty przeniesienia własnosci:
      6000 pcp
      2300 taksa
      506 vat od taksy
      3320 wpis sądowy
      razem 12.126
      --------
      co do darowizny i jej kosztów - to zalezy od grupy pokrewieństwa. Mniej więcej
      7% ceny z umowy darowizny....
      ---------
      Po co tylko ta operacja? Nie taniej po prostu sprzedac? a nie darować i
      sprzedawac?

Pozdrawiam
      al
      PS. Kosztów posrednictwa nie liczyłem bo nie wiem od jakiej kwoty?
      • basia_gabrysia Re: koszty od 300.000 zł 29.12.05, 19:49
        Witaj al9 i dzieki serdeczne za podpowiedzi.
        Biuro nieruchomosci 4% od 300.000 tylko ich prowizja jeszcze podniesiona bedzie
        o 225 vatu???

A kombinacja tak potzrebna dlatego zeby nie placic gminie bonifikaty za wykup
        mieszkania...niestety.
        Mieszkanie zostanie " darowane " siostrze,ktora sprzeda mieszkanie tuz po
        darowaniu...
      • basia_gabrysia Re: koszty od 300.000 zł 29.12.05, 19:50
        A ponoc jakies przepisy nowe maja wejsc od 2 marca 2006r. w sprawie zaplaty
        notariuszom...czy te oplaty,ktore al9 wyliczyles teraz sie zwieksza czy
        znmiejsza???
        • grigori4 Re: koszty od 300.000 zł 29.12.05, 20:14
          od 2 marca zaplacisz mniej za wpis do ksiegi wieczystej tj. 200zl a nie 3320
          jak wyliczyl al. Co do notariuszy to stawki pozostaja bez zmian, ale zawsze
          mozesz z nimi negocjowac wysokosc taksy

Pozdrawiam
          Grzegorz
          • basia_gabrysia Re: koszty od 300.000 zł 29.12.05, 20:16
            Owszem zawsze mozna negojowac..tylko jak tu trafic na takiego notarisza z
            ludzkim sercem a nie lasego na kase??/
            Mieszkam we Wroclawiu...wic jak znasz takiego to poprosze o kontakt.
            • al9 hola, hola, nie tak szybko.... 30.12.05, 11:31
              negocjuj, negocjuj...
              i uczulam na obowiązek zwrotu bonifikaty - w przypadku darowizn w celu obejscia
              przepisów gminy wygrywają procesy!! I cała konstrukcja finansowa legnie w
              gruzach..
              Sam jestem pośrednikiem w obrocie nieruchomosciami i pytam: czy Twoje biuro
              poinformowało sprzedających (w tym siostrę) o ostatnich orzeczeniach sądu
              najwyższego nakazujących zwrot bonifikat???
              to raz. A 4% prowizji plus vat to na pewno więcej niż normalne wynagrodzenie na
              rynku.... spróbuj negocjować. A vat do kwoty wynagrodzenia - obowiązkowy!
              Powiem szczerze- poważne agencje nie zajmują się takimi operacjami. Dlaczego?
              Bo nawet jeśli dziś operacja zakończy się podpisaniem wszystkich aktów - potem
              będzie płacz i łzy... Zapamietaj moje ostrzeżenie...
              al
              • basia_gabrysia Re: hola, hola, nie tak szybko.... 30.12.05, 13:08
              • basia_gabrysia Re: hola, hola, nie tak szybko.... 30.12.05, 13:12
                nie,biuro mnie o tym niepoinformowalo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                Poszlam z tym do prawnika,,,i prawnik mi takowa mysl podsunal,tylko,ze siostra
                fiskuspowi bedzie musiala zaplacic podatek od darowizny,tylko tyle.
                My musimy sie wyprowadzic jak najszybciej ze starego domku do nowego.
                2 dzieci-chlopiec i dziewczynka pojda do szkoly....
                W starym domku jestesmy w pokojach ulokowani...a w nowym domku kazdy bedzie
                mial swoj pokoj,ogrodek i lepsze zycie.
                To powiedz mi drogi al9......CO U LICHA MAMY ROBIC???
                • al9 zwrot bonifikaty 30.12.05, 14:01
                  tego nie podpowiem. Ale gmina może zwrócić sie do osoby Ci sprzedającej
                  nieruchomość (również otrzymana w darowiżnie) o zwrot bonifikaty. Bo otrzymała
                  nieruchomość w określonej sytuacji prawnej wiedząc o konieczności zwrotu...
                  taka darowizna jak dobrze wiesz, jest uznawana przez wielu za dobre wyjście
                  przed regulacja zapisana w ustawie UoGN. Gminy mają dzis obowiazek dochodzenia
                  bonifikat i co więcej - w opisanej przez Ciebie sytuacji - wygrywają!!!
                  Tak więc zbywca darowanej nieruchomości oprócz podatku od darowizn MUSI sie
                  liczyc z koniecznością zwrotu bonifiakty. To może nie Twój problem, ale
                  jednak.... A to ze prawnik zapewnia Cie ,ze wszystko ok? No coż... Sa różni
                  prawnicy.... Tu na tym forum przewijał sie juz ten watek, poszukaj! I zmień
                  prawnika.
                  Pozdrawiam
                  al
                  • basia_gabrysia Re: zwrot bonifikaty 30.12.05, 20:19
                    A MOZESZ mi al9 podpowiedziec jak to obejsc....na mailu basia_gabrysia@
                    gazeta.pl???
                    bede CI ogrooooooooooooomnie za to wdzieczna !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    • al9 czy mozna obejść? 02.01.06, 10:38
                      Niestety nie mozna. Nikt Cie nie zapewni, ze sytuacja jest czysta i klarowna.
                      Wiele zalezy od sprawności działu prawnego gminy....
                      Pozdrawiam
                      al
    • saata1 Re: PROSBA O WYLICZENIE KOSZTOW--PILNE !!!!!!!!!! 01.01.06, 22:01
      Witam! Ja również baaaardzo proszę o szacunkowe wyliczenie kosztów darowizny z
      babci na wnuka (który posiada mieszkanie) mieszkania w wawie 52 m (mieszkanie
      wycenione na 170 tys.)? I mam jeszcze jedno pytanko: czy mieszkanie, które jest
      w wawie, można przepisać w innym mieście-nie od dzisiaj wiadomo,że notariusze
      mają widełki i w mniejszych miastach stosują znacznie niższe stawki. Serdecznie
      dziękuję za odpowiedź

:)
      • al9 Re: PROSBA O WYLICZENIE KOSZTOW--PILNE !!!!!!!!!! 02.01.06, 10:41
        2050 taksa, 2020 opłata sądowa (jesli mieszkanie jest hipoteczne), ok 11.000 zł
        podatek.
        Notariusz z innego miasta - jak najbardziej, nie ma problemu..
        Pozdrawiam
        al
        • saata1 Re: PROSBA O WYLICZENIE KOSZTOW--PILNE !!!!!!!!!! 02.01.06, 10:48
          Bardzo serdecznie dziękuję!!!!! Mieszkanie hipoteczne. pOzdrawiam serdecznie!!!!
          • saata1 Re: PROSBA O WYLICZENIE KOSZTOW--PILNE !!!!!!!!!! 02.01.06, 10:51
            Oj zapomniałam! A proszę mi jeszcze powiedzieć, czy te 2020 zeta to opłata za
            wpis do księgi? I czy to jest ta opłata, która od marca ma stanieć? Znaczy
            zunifikować się do 200 zeta? Jeszcze raz dzięki serdeczne i pozdrawiam :)
            • al9 Re: PROSBA O WYLICZENIE KOSZTOW--PILNE !!!!!!!!!! 02.01.06, 11:22
              dokłądnie tak. Od 2.3.2006 tylko 200 zł
              :-)
              al
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka