Dodaj do ulubionych

deweloper narzuca mi notariusza

09.04.06, 14:15
Nie pozwala mi wskazać notariusza. Czy deweloper ma prawo tak postepowac? kto
wg prawa wskazuje notariusza? Nie ma mowy o negocjowaniu z deweloperem, na
nic sie nie zgadza. Prosze o odpowiedz na ww. 2 pytania (zalezy mi na
interpretacji prawnej i tylko na takiej). Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • al9 nic Ci n ie może narzucić... 09.04.06, 20:13
      Notariusza wybiera ten kto płaci za akt. Często developer mniej lub bardziej
      zręcznie próbuje aktów dokonywać w jednej kancelarii - to wygoda i wszystkie
      kwity są na miejscu. Zgóź się na to tylko jesli dostaniesz spoecjalne warunki
      finansowe. Jesli nie - postaw na swoim!
      Pozdr
      al
      • bellis1 Re: nic Ci n ie może narzucić... 20.05.06, 20:41
        Ja też mam podobną sytuację i jestem bardzo ciekawa czy udało coś ci się
        wywalczyć? U nas na tę chwilę deweloper nie chce z nami rozmawiać na pytanie
        dlaczego nie wyrażają zgody na podpisywanie aktu notarialnego u innego
        notariusza niż ich uzyskuje sie odpowiedź w stylu "nie, bo nie".
        • kajul2 Re: nic Ci n ie może narzucić... 21.05.06, 17:27
          Miałem podobną sytuację. To al9 podpowiedział, jak postawić na swoim. Radził
          powiedzieć - jeżeli ja płace, to ja wybieram. Komfort podpisywania u notariusza
          wybranego przez siebie jest ogromny. Miałem pewność że notariusz jest
          bezstronnie profesjonalny. Przecież właśnie tego potrzebujemy. Warto było
          postawić na swoim. Życzę podpisywania umowy w atmosferze pełnego zaufania.
          Mnie tę atmosferę dawał notariusz wybrany przeze mnie.
          • bellis1 Re: nic Ci n ie może narzucić... 21.05.06, 19:24
            Ale u nas nie bardzo jak jest postawić na swoim, ponieważ dweloper odmawia
            wydania dokumentów niezbędnych do podpisania aktu. Nie wiem dokładnie jakich,
            ale są pewne dokumenty, które może otrzymać tylko deweloper i nie chce nam ich
            udostępnić, zeby zrobić kopię potwierdzoną notarialnie. No i utknęliśmy w
            martwym punkcie my nie chcemy podpisać aktu o treści proponowanej przez
            notariusza wskazanego przez dewelopera a my nie mamy wszystkich dokumentów, zeby
            popisać akt u innego notariusza. I koło się zamyka :((((((. Wiem, że deweloper
            nie ma absolutnie, żadnych podstaw prawnych do tego, żeby mi narzucać
            notariusza, ale sama nie wiem co w tej sytuacji zrobić. Walczyc w sądzie to
            chyba zły pomysł, bo będzie to trwało latami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka