Dodaj do ulubionych

Biuro nieruchomosci i prowizja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 14:32
Mam pytanie, czy biuro posrednictwa nieruchomosci ma obowiazek dbania o
klienta w ten sposob, ze doradza im w sprawach kredytowych? Mamy na oku dom z
ich oferty, ktory bardzo chcemy kupic, ale mamy problem z uzyskaniem kredytu,
pracownicy biura sa o tym poinformowani, ale nie robia nic aby nam pomoc. Czy
to lezy w zakresie ich obowiazkow? Bo przeciez to im zalezy abysmy kupili od
nich ten dom (na ktorego nie ma chetnych juz od kilku miesiecy). Czy mozna
domagac sie w zwiazku z tym obnizenia przez nich prowizji?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: jaworek Re: odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 16:03
      na swoje pytania znajdziesz w umowie jaką zawarliscie z biurem nieruchomości, w
      tej umowie zapewne ustaliliscie obowiazki biura, taka jest praktyka.
      pośrednictwo w obrocie nieruchomosciami to nie to samo co posrednictwo w
      udzielaniu kredytów czy doradztwo kredytowe ale jesli biuro nieruchomości
      zatrudnia takiego doradcę to może świadczyć także i takie usługi.
      jeśli w umowie, wsród innych obowiazków biura, nie zapisaliście jego
      zobowiązania do wykonania określonych czynności związanych z uzyskaniem przez
      was kredytu to nie masz podstaw do żądania obniżenia wynagrodzenia biura .
      bo i niby dlaczego skoro nie byli do tego zobowiazani?
      • Gość: Kiko Re: odpowiedź IP: *.kat.3s.pl 26.11.06, 22:45
        Agencję interesuje jedynie prowizja. Nie zrobią nic aby Ci pomóc. Boom na rynku
        nieruchomosci dodatkowo nakręca ich lenistwo i lekceważenie klienta. Miałem do
        czynienia z kilkoma agecnjami i zawsze jest to samo. Niekompetentni ludzie
        cechujący się wyjątkową chciwością. Moja opinia dotyczy firm z Katowic, a
        agencją z którą nie chiałbym miec już nigdy do czynienia jest UNIVERSAL z
        Katowic. Mieszkanie, które mi znaleźli, sprzedali mimo, iż miałem umówiony
        termin z notariuszem i włascicielem mieszkania...Sprzedali bo przyszedł ktoś
        kto dał większe pieniądze...Uniwersalne podejście do prowizji:)
        • Gość: al9 a moze działali w interesie Sprzedającego? IP: *.teleton.pl 27.11.06, 09:25
          skoro ceny rosna - trezba byc przygotowanym na wzrost a nie spadek....
          al
        • Gość: jolka Re: coś krecisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 19:36
          Gość portalu: Kiko napisał(a):

>..... Mieszkanie, które mi znaleźli, sprzedali mimo, iż miałem umówiony
          > termin z notariuszem i włascicielem mieszkania...Sprzedali bo przyszedł ktoś
          > kto dał większe pieniądze...Uniwersalne podejście do prowizji:)

Mieszkanie sprzedaje dotychczasowy własciciel a nie posrednik i jesli
          własciciel ma taką wolę aby sprzedać innemu za wiecej to nic nie poradzisz , to
          jego prawo a ty przed takim obrotem sprawy mogłeś zabezpieczyć się odpowiednią
          umową i zadatkiem.
          Az dziw , że ludzie dorośli nie potrafią zrozumieć podstawowych zasad biznesu a
          za swoje frustracje usiłują obciążyć inną osobę , tutaj posrednika.
          • Gość: Kiko Universal K-ce - Żenująca Jakość Obsługi IP: *.kat.3s.pl 29.11.06, 22:12
            Nie kręcę. Co więcej znam zasady tego biznesu. Umowiłem sie z agencją i
            sprzedajacym, że podpisujemy umowe przedwstępną i wręczam zadatek za kilka dni.
            Ustaliłem w rozmowie telefonicznej ze Sprzedającym, że Uniwersal zachecil
            Klienta do sprzedaży po wyzszej cenie. Rozumiem sprzedającego, aczkolwiek nie
            akceptuję w biznesie tego typu praktyk. Tym bardziej, ze nie miałem możliwości
            licytować wyższej stawki. Jestem jednak dużym chłopcem i nie będę płakał, bo
            ktoś chciał sprzedać dorobek swojego zycia za większą ilość PLN. Jednak Moje
            interesy miała reprezentować Agencja Universal z Katowic, która dla ok. 500 zł
            większej prowizji została współautorem mojego czarnego postu. Tak trzymać
            Universal:/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka