Dodaj do ulubionych

STAPHYLOCOCCUS EPIDERMIDIS czy tylko detromecyną ?

12.01.04, 21:39
Mó syneczek ma to paskudztwo na siusiaku na 100%, ma również zmiany na
innych częściach ciała ale wymaz robiliśmy tylko z siusiaka.P. dr
powiedziała nam, żę to tylko w warunkach domowych można detromecyną leczyć,
że to długotrwałe leczenie. Czy nie można inaczej, innym lekiem?Czy któraś z
was spotkała się z tą bakterią?Czekam pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: STAPHYLOCOCCUS EPIDERMIDIS czy tylko detromec 20.01.04, 14:48
      Detreomycyna, nawet w postaci maści, jest bardzo toksycznym antybiotykiem i
      praktycznie rzadko już stosowanym. Do tego wszystkiego nie jest wcale lekiem
      zalecanym z zakażeniach gronkowcowych (bo Staphylococcus epidermidis to jest
      gronkowiec skórny). Ta bakteria do niedawna była uważana za nieszkodliwą dla
      człowieka, obecnie jednak bywa przyczyną wielu, niekiedy groźnych zakażeń, je
      śli są to tw. szczepy MRSA. Czy był robiony antybiogram (tzn. badanie
      wrażliwości na antybiotyki)? To bardzo ważne, bo nie chce mi się wierzyć, żeby
      akurat gronkowiec u pani synka był wrażliwy jedynie (i akurat) na detreomycynę,
      czyli inaczej chloramfenikol. Pozdrawiam i proszę w razie czego podać mi wyniki
      antybiogramu.
      • julianek_2002 Re: STAPHYLOCOCCUS EPIDERMIDIS czy tylko detromec 22.01.04, 19:52
        Dziękuję za odpowiedź.Antybiogram był robiony ale leki na które szczep jest
        wrażliwy podobno można podać tylko w warunkach szpitalnych.Wyniki badań
        zostawiłam w przychodni,odbiorę i jutro opiszę te leki.Chciałam jeszcze
        zapytać o inne cudo, które zrobiło się memu dziecku.Na nóżkach i rączkach, z
        tym że nie w dużych ilościach, pojawiły mu się plamki czerwone.To wygląda jak
        skupiska drobnych pęcherzyków.Czy to też jes gronkowiec, czy zupełnie cos
        innego?
        mama Dawida i Julka
        • ewa.m.kaminska Re: STAPHYLOCOCCUS EPIDERMIDIS czy tylko detromec 19.02.04, 22:20
          Myślę, że te plamki może ocenić tylko lekarz, który zbada dziecko. Pozdrawiam.
        • apriv Re: STAPHYLOCOCCUS EPIDERMIDIS czy tylko detromec 21.02.04, 22:02
          Witam Cie Julianek-spotkalysmy sie na forum zdrowie-polecilam Tobie riwanol na
          problemy z siusiaczkiem,niektorzy urolodzy zalecaja nawet moczenie w
          kieliszku,ja polecam zel-ale jezeli trudno byloby go wprowadzic pod napletek to
          jak najbardziej moczenie do dwoch tygodni dwa razy dziennie-nie powinien dawac
          zadnych skotkow ubocznych,a na wykwity na skorze masc ze srebrem na oparzenia-
          tak tak na oparzenia-musisz miec recepte,jezeli masz pytania to pisz,oczywiscie
          na skore takze rywanol ,ale musi byc mokro,czyli jezeli sa to rozlegle zmiany
          to troche skomplikowane-ale mozna sprobowac stopniowo
          Pozdrowienia
          Alicja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka