Dodaj do ulubionych

peknieta skorka

17.06.04, 14:41
Moj synek ma 3 miesiace i praktycznie od urodzenia ma problemy ze skorka. Po
pierwsze ma cieminiuche, ktora prawdopodobnie spowodowala, ze jego skorka
jest bardzo, bardzo sucha (tak przynajmniej mowi pediatra). Stosuje specjalny
krem nawilzajacy polecony przez lekarza. Ostatnio zauwazylam, ze w zgieciach
raczek i nozek ma czerwone plany i malutkie krosteczki. Czy to moga byc
potowki? Ponadto w faldkach skorki, na jednej z nozek pekla mu skorka. Nie
wiem, czym to samrowac i czy w ogole nalezy to czyms natluszczac. Co robic?
Obserwuj wątek
    • krystyna.piskorz Re: peknieta skorka 18.06.04, 09:52
      Skóra dziecka dojrzewa do 3 roku życia. Łatwo ulega uszkodzeniom i jest podatna
      na podrażnienia, wrażliwa. Dlatego wymaga pielęgnacji i ochrony przed
      szkodliwymi czynnikami tj. mocz, wiatr, słonce, czy mróz. Pani dziecko ma
      skłonnosci do ciemieniuchy, więc tym bardziej nalezy ją pielęgnować. Proponuje
      starannie dobrac kosmetyki. W moim szpitalu w takich sytuacjach kąpiemy dziecko
      w nawilżającym płynie do kąpieli z oliwka np. z serii Johnsona, jest łagodny, z
      dodatkiem oliwki zapobiega wysuszaniu skóry. Ważnym jest że może być stosowany
      do bardzo delikatnej skóry noworodków. Dobry jest też płyn do mycia top-to-toe
      też Johnsona, też nie wysusza skóry i mozna go stosowac na wrażliwą delikatną
      skórę. Po kapieli na wilgotną skórę delikatnie smarujemy oliwka, po czym
      osuszamy ręcznikiem. Te zmiany skorne w fałdkach to mogą być odparzenia. Skórę
      należy dokładnie osuszyć w fałdkach również. Przy tych zmianach należy
      dodatkowo posmarowac je linomagiem lub sudocremem. Jak znikna to tylko
      delikatnie osuszona skorę zapudrowac w fałdkach. Nakładając puder należy
      rozprowadzić go w cienkiej warstwie aby nie zbijał się w grudki. Puder pomaga
      zredukowac tarcie i zapobiega odparzeniom pod warunkiem że nakładany jest na
      skórę po kąpieli i osuszeniu. Dobry jest puder z serii penaten., gdyż wchłania
      wilgoć i nie grudkuje się, dlatego lubimy je stosowac. Mam jednak nadzieję ze
      problemy ze skórą Pani dziecka nie wynikają z braku tolerancji np. na białko
      krowie lub inne składniki? Pozdrawiam
      • mada25 Re: peknieta skorka 18.06.04, 14:47
        Dziekuje Pani bardzo serdecznie za porady. Pytala Pani o bialko. Otoz jak tylko
        na glowie Maksia pojawila sie cieminiucha wykluczylam z mojej diety nabial
        calkowicie. Nie jadlam tez pomidorow, czekolady, orzechow (unikam tych
        produktow, ktore uznawane sa za uczulajace). Braki wapnia uzupelniam
        tabletkami. Jednak przez ponad dwa miesiace praktycznie nie bylo zadnej
        poprawy. Ostatnio glowka mojego synka wygladzila sie jednak i zniknely z niej
        tluste strupki. Postanowilam wprowadzic znowu nabial. Na razie nie ma nawrotow
        ciemieniuchy i nie widze tez zadnej wysypki. Wiec moze to nie uczulenie na
        bialko? Mecza go (albo raczej mnie smile tylko te odparzenia, ale zastosuje sie
        do Pani porad. Jeszcze raz bardzo dziekuje.
        • ankisiel Re: peknieta skorka 18.06.04, 15:34
          Magda, ja osobiście polecam Ci użyć jako pudru maki ziemniaczanej, jest
          naturalna i nie powoduje podrażnień ani nie uczula. Ja mojego synka pudruje tak
          po każdej kapieli we wszystkich zgięciach i fałdkach.
          pozdrawiam
          Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka