Dodaj do ulubionych

czy dopajać w upały

27.07.04, 21:34
Mój mały skończył 7 tyg. jest na cycu karmię go na żądanie_co 1-3 godz. w
alężności od zapotrzebowania. Wszyscy dookoła przekonują mnie że powinnam
małego dopajać jak są takie upały jak były ostatnio.Ja natomiast staram się
go tylko częściej przystawiać do piersi.Jak rozpoznać że dziecko może byc
odwodnione?Pozdrawiam wszystkich .
Obserwuj wątek
    • krystyna.piskorz Re: czy dopajać w upały 29.07.04, 10:44
      Szanowna Pani.
      Dziecko 7 tygodniowe karmione piersią nie powinno być dopajane!!! Wystarczy
      maluszkowi cyc, prosze karmic dziecko na żądanie. Dziecko samo sobie reguluje
      częstotliwość karmień. W czasie upałów mama karmiaca powinna nawadniac się
      płynami. Pozdrawiam i życze zdrowia maluszkowi i mamie.
    • miqsh Re: czy dopajać w upały 29.07.04, 15:32
      Nie wiem skad ta nagonka na dopajanie, moja mama mi zyc nie daje "jemu sie na
      pewno chce pic, daj mu herbatki!" slysze co drugi dzien, mozna zwariowac. Moj
      maly czasem ciaga herbatki (od 2giego miesiaca) ale raczej jak ma dolegliwosci
      zoladkowe typu wzdecie czy kiedys koperek jak mial kolke. Teraz ma 5 mies. i
      czasem sporadycznie daje mi soczku, ale 30-40ml nie wiecej, tak dla smaku. Ale
      pragnienie gasimy cycem, daje mu obie na krotko do ssania (o ile nie jest
      szalenczo glodny).

Pozdrawiam, Ewa
      • driadea Re: czy dopajać w upały 29.07.04, 21:57
        Ja z kolei nie rozumiem, dlaczego pani doktor (z całym szacunkiem) zabrania
        dopajania dziecka karmionego piersią. Oczywiście zgadzam się, że NIE TRZEBA
        dopajać, ale nie zgadzam się, że tego robić NIE WOLNO! Bo niby dlaczego nie
        wolno? (nie trzeba wiem dlaczego) Dopajanie z całą pewnością nie jest szkodliwe
        dla żadnej ze stron. Chyba że chodzi pani doktor o to, że dziecko oduczy się
        ssać pierś (bzdura, jeśli poda się odpowiedni smoczek, dziecko nawet się "nie
        zorientuje")? MOże i dopajanie nie jest potrzebne (napewno, chciałoby się
        rzec), ale dlaczego jest zakazane?? Bardzo mnie to interesuje, skąd taki pogląd.
        Pozdrawiam, Agnieszka
    • krystyna.piskorz Re: czy dopajać w upały 04.08.04, 11:19
      Szanowne Panie. Odpowiedziałam na pytania w post 349. Pozdrawiam i życze zdrowia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka