Dodaj do ulubionych

żel Elgydium

07.01.05, 18:40
Bardzo proszę o opinię czy mogę stosować francuski żel do ząbków Elydium u
1,5 rocznego dziecka.
Skład: sorbitol, woda krzemionka, PEG 32,1 % kopolimerdimetikonu, aromat,
hydroksyceluloza, CI 16185, 0,17g fluorowodorku nicometanolu, laurylosiarczan
sodowy, sól sodowa metyloparabenu, sól sodowa propyloparabenu, sól sodowa
sacharyny
Zawiera związek fluoru Fluorinol -250 ppm jonów fluoru
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: żel Elgydium 07.01.05, 20:41
      Nie znam tego żelu ani jego składu ilościowego (czyli procentowej zawartości
      podanych przez Panią składników), a to jest ważne, bo nie wiem ile zawiera np.
      sacharyny czy sorbitolu. Natomiast odnośnie zawartości fluoru, to jest ona
      odpowiednia dla Pani dziecka. Jeśli zdecyduje się Pani na stosowanie tego żelu,
      proszę myć nim maluchowi ząbki tylko raz dziennie (ilość żelu na szczoteczce
      wielkości ziarnka grochu). Pozdrawiam.
      • szprytka Re: żel Elgydium 08.01.05, 08:05
        Na ulotce niestety nie ma proporcji. Czy jednak jest Pani w stanie
        odpowiedzieć, czy jeżeli córka połknie troszeczkę tej pasty to jej nie
        zaszkodzi. I jeszcze jedno, na ulotce zalecają szczotkowanie ząbków trzy razy
        dziennie więc pewnie chodzi o starsze dzieci. Czy jeżeli bym jej używała
        stosunkowo mniej czyli tylko raz dziennie to będzie w porządku?
        Dziękuję
        • ewa.m.kaminska Re: żel Elgydium 10.01.05, 14:43
          Skład past do zębów dla takich maluszków jest tak dobrany, żeby nawet w
          przypadku połknięcia pasty nic złego się nie działo. Myślę, że tak jest i w tym
          przypadku, ale jak już pisałam - nie wiem, ile czego jest w tym żelu. Z całą
          pewnością mycie 3 razy dziennie to zdecydowanie za dużo w tym wieku. Ja byłabym
          ostrożna, jeśli chodzi o codzienne stosowanie żelu z 250 ppm F u dzieci poniżej
          roku, ale na Zachodzie obowiązują bardziej liberalne normy w tym zakresie (500
          ppm F już od 7. miesiąca życia). Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka