Dodaj do ulubionych

w kącikach ust zajad

23.03.05, 09:25
Pani Doktor,
zauważyłam u mojej córci drobny jakby pęcherzyk w kąciku ust - wydaje mi się,
że to może być zajad.
Co mogę zrobić aby to zlikwidować ?
Pozdrawiam
Mama
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: w kącikach ust zajad 23.03.05, 20:08
      Można spróbować smarować to kremem z tlenkiem cynku (tym samym co do pupy) na
      zmianę z Alantanem Plus. Dobrze byłoby też wykluczyć opryszczkę, ale to może
      zrobić tylko lekarz, który obejrzy dziecko.
      • aneta_2010 Re: w kącikach ust zajad 24.03.05, 14:26
        Pani Doktor,
        moja córcia ma 15 miesięcy - czy ową zmianę w kąciku powinien koniecznie
        obejrzeć lekarz. Jakie jest niebezpieczeństwo gdyby to była jednak opryszczka.
        Prosze o szybką odpowiedz,
        dziękuje
    • aneta_2010 Re: w kącikach ust zajad 24.03.05, 14:25
      Pani Doktor,
      moja córcia ma 15 miesięcy - czy ową zmianę w kąciku powinien koniecznie
      obejrzeć lekarz. Jakie jest niebezpieczeństwo gdyby to była jednak opryszczka.
      Prosze o szybką odpowiedz,
      dziękuje
    • gagia Re: w kącikach ust zajad 22.11.05, 14:08
      Witam. Byloby milo, gdyby Pani doktor zechciala napisac, co moze oznaczac
      opryszczka u malucha? Moja corcia ma 2,5 roku i w obu kacikach pojawily sie
      pare dni temu 'zajady', a nad gorna warga spierzchniecie. Moze to nie jest
      opryszczka - nie wiem, czy stosowac paste cynkowa (wysuszajaca) czy raczej
      natluszczac?
      POzdrawiam

gagia
      • ewa.m.kaminska Re: w kącikach ust zajad 24.11.05, 14:32
        Nie twierdzę, że maluch ma opryszczkę, tylko że teoretycznie istnieje taka
        możliwość. Inaczej leczy się zajady, a inaczej opryszczkę, dlatego doradziłam
        wizytę u lekarza. Jeśli to są klasyczne zajady, to może to być oznaka braku
        witaminy B2, niekiedy jednak podobnie wyglądają pleśniawki w kącikach ust
        (wtedy stosujemy nystatynę w zawiesinie), wreszcie - o ile to jest opryszczka
        (co może stwierdzić tylko lekarz) - trzeba stosować acyklowir. Niekiedy jednak
        na zajady pomaga tylko smarowanie np. Bepanthenem lub Alantanem Plus, na zmianę
        z kremem zawierającym ZnO.
        • gagia Re: w kącikach ust zajad 24.11.05, 17:09
          Dziekuje serdecznie za odpowiedz. Sprobuje wiec alantanu i kremu z cynkiem
          (rozumiem, ze moze byc ten na pupe?smile, jesli nie minie, zobaczymy sie z
          pediatra...
          Pozdrowieniasmile

gagia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka