aneta_2010 23.03.05, 09:25 Pani Doktor, zauważyłam u mojej córci drobny jakby pęcherzyk w kąciku ust - wydaje mi się, że to może być zajad. Co mogę zrobić aby to zlikwidować ? Pozdrawiam Mama Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa.m.kaminska Re: w kącikach ust zajad 23.03.05, 20:08 Można spróbować smarować to kremem z tlenkiem cynku (tym samym co do pupy) na zmianę z Alantanem Plus. Dobrze byłoby też wykluczyć opryszczkę, ale to może zrobić tylko lekarz, który obejrzy dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta_2010 Re: w kącikach ust zajad 24.03.05, 14:26 Pani Doktor, moja córcia ma 15 miesięcy - czy ową zmianę w kąciku powinien koniecznie obejrzeć lekarz. Jakie jest niebezpieczeństwo gdyby to była jednak opryszczka. Prosze o szybką odpowiedz, dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
aneta_2010 Re: w kącikach ust zajad 24.03.05, 14:25 Pani Doktor, moja córcia ma 15 miesięcy - czy ową zmianę w kąciku powinien koniecznie obejrzeć lekarz. Jakie jest niebezpieczeństwo gdyby to była jednak opryszczka. Prosze o szybką odpowiedz, dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
gagia Re: w kącikach ust zajad 22.11.05, 14:08 Witam. Byloby milo, gdyby Pani doktor zechciala napisac, co moze oznaczac opryszczka u malucha? Moja corcia ma 2,5 roku i w obu kacikach pojawily sie pare dni temu 'zajady', a nad gorna warga spierzchniecie. Moze to nie jest opryszczka - nie wiem, czy stosowac paste cynkowa (wysuszajaca) czy raczej natluszczac? POzdrawiam gagia Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.m.kaminska Re: w kącikach ust zajad 24.11.05, 14:32 Nie twierdzę, że maluch ma opryszczkę, tylko że teoretycznie istnieje taka możliwość. Inaczej leczy się zajady, a inaczej opryszczkę, dlatego doradziłam wizytę u lekarza. Jeśli to są klasyczne zajady, to może to być oznaka braku witaminy B2, niekiedy jednak podobnie wyglądają pleśniawki w kącikach ust (wtedy stosujemy nystatynę w zawiesinie), wreszcie - o ile to jest opryszczka (co może stwierdzić tylko lekarz) - trzeba stosować acyklowir. Niekiedy jednak na zajady pomaga tylko smarowanie np. Bepanthenem lub Alantanem Plus, na zmianę z kremem zawierającym ZnO. Odpowiedz Link Zgłoś
gagia Re: w kącikach ust zajad 24.11.05, 17:09 Dziekuje serdecznie za odpowiedz. Sprobuje wiec alantanu i kremu z cynkiem (rozumiem, ze moze byc ten na pupe?, jesli nie minie, zobaczymy sie z pediatra... Pozdrowienia gagia Odpowiedz Link Zgłoś