Dodaj do ulubionych

ciagle odparzenie

04.11.05, 20:57
moj synek ma 11 miesiecy i praktycznie od urodzenia mam problemy z jego
pupa,jest ciagle odparzona,zmienialam juz pare razy pieluszki,ostatnio myjemu
pupe pod kranem i sypie maka ziemniaczana,jest ok 2-3 dni i znow
czerwona,dodam ze nie ma calych czerwonych posladkow tylko przy samym
odbycie,co robic?
Obserwuj wątek
    • mik04 Re: ciagle odparzenie 04.11.05, 21:02
      My stosujemy SUDOCREM i nie mamy problemów z odparzeniami. Trzeba posmarować
      tam gdzie się zaczerwienia i pieluchy częściej zmieniać.
    • asientos Re: ciagle odparzenie 04.11.05, 21:41
      kąpałam w krochmalu, ale zastanawiam się czy zaczerwienienie przy samym odbycie
      nie jest związane z jakimś alergizującym pokarmem. Zapytaj tu
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=659
      • aga55jaga Re: ciagle odparzenie 04.11.05, 21:55
        bardzo często odparzona pupa świadczy o alergii bądź nietolerancji dziecka na
        jakiś pokarm np nabiał w diecie mamy.GAma może być szeroooooka. napisz coś
        więcej - jak karmisz i jak wygląda ewentualnie twoja dieta
    • ann99 Re: ciagle odparzenie 04.11.05, 21:54
      Ja używam kremu NIVEA przeciw odparzeniom i jak na razie Ok...
      • fiola1 Re: ciagle odparzenie 05.11.05, 10:10
        do 5 miesiaca karmilam tylko piersia,przez jakis czas trzymalam diete bezmleczna
        i i tak byly odparzenia,nasililo sie gdy zaczelam wprowadzac stale pokarmy,moze
        to od jogurtow,serkow?sama nie wiem
        • krysiax1 Re: ciagle odparzenie 05.11.05, 18:09
          Zatem wszystko wskazuje na to że to jednak od produktow mlecznych takie objawy
          na pupie. Moj maluch ma podobnie tylko dodatkowo dostaje czerwone poliki.
          Radzilabym odtsawic produkty mleczne na conajmniej miesiac. Uwaga tez na
          cielecine i wolowine- te produkty moga dzialac podobnie! Potem powoli trzeba
          podac cos melcznego i zobaczyc czy objawy powrocą. Czasem dzieje sie tak tylko
          przy "przedawkowaniu". pozdrawiam
      • annaparzonka Re: ciagle odparzenie 05.11.05, 22:03
        Polecam termantiol. Kiedys sama nie mogłam poradzic sobie z odparzeniami ale
        połozna mi poleciała termantiol kupiłam kilka razy posmarowałam i było wszystko
        wporządku
    • qcharzowa Re: ciagle odparzenie 05.11.05, 13:32
      Poproście swoich pediatrów o maść wazelinową robioną na zamówienie w aptece,
      jest naprawdę rewelacyjna, tłusta, inna niż kremy. My od początku takiej
      używamy i ani razu nie było problemu z odparzeniami. Maść kosztuje 5 zł.
    • mojreczka Re: ciagle odparzenie 05.11.05, 22:01
      mam 4 miesiecznego synka i do niedawna odparzenia równiez byly moja zmora!!!
      juz tak nie jest. czasami sie pojawi ale szybko znika. moze i wam pomoze moj
      sposób. oto on:
      pupke przemywam watka z ciepla woda, bo chusteczki za bardzo podrazniaja
      delikatna skore. wiec pupke myje woda. osuszam najpierw pieluszka tetrowa lub
      papierowym recznikiem i dodatkowo zeby miec pewnosc ze pupka jest sucha
      posypuje pyłkiem z widłaka lub pudrem(pudru bardzo mala ilosc zeby nie bylo
      nadmiaru, a jesli chodzi o widłak to wiem ze mozna kupic w aptece ale jest
      bardzo drogi chociaz duuuzo lepszy od pudru bo ma wlasciwosci lecznicze na
      odparzenia) dopiero wtedy nakladam masc na tyleczek. za kazdym razem staram sie
      nakladac inna aby skora dziecka nie przyzwyczaiła sie do jednego środka( ten
      sposob podpowiedziala mi polozna w szpitalu jak zobaczyla odparzona pupke, a
      odpazenie bylo olbrzymie!) ja uzywam linomagu , alantanu, bepanthenu, sudocremu
      i jeszcze jakiejs jednej masci. zycze powodzenia w zwalczaniu odparzenia!

ciepla woda, osuszanie, puder lub widlak, masc (za kazdym razem inna) i dopiero
      pieluszka!
    • mycha90 Re: ciagle odparzenie 13.11.05, 19:41
      moja 7miesieczna corcia tez miala problemy z pupcia.Miala podejrzenie grzybicy
      nameczylysmy sie ale momoglo.najpierw umyj pupcie ciepla woda po kazdej zmianie
      pieluszki dobrze osusz potem posmaruj cloktrimazolum odczekaj az wchlonie
      nastepnie posmaruj penatenem zaloz pieluszke ja uzywam hepy.rob tak przez
      tydzien.powodzenia
      • ewa.m.kaminska Re: ciagle odparzenie 15.11.05, 12:36
        Ten temat był szeroko omówiony w wątku nr 24116.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka