Dodaj do ulubionych

clotrimazol

13.01.06, 15:59
Pani Doktor. u mojej 10 miesiecznej corki kilka dni temu pojawiły sie
czerwone krostki na wargach sromowych. Najpierw byla jedna a potem od niej
zrobila sie kilkanascie wokól. znalazlam wątki z łudzaco podobnymi problemami
i wszedzie zaleca Pani Clotrimazol 1%. Zakupiłam go również dzisiaj bo
próbowałam juz wielu masci ale nic jak na razie nie dziala. Jednakże
przestaszylo mnie iz na ulotce jest napisane ze nie wolno stosować u dzici do
11 roku życia. w związku z tym mam pytanie czy mimo tego mogę zastosowac tę
maść u mojego dziecka. Czy jest to napewno bezpieczne? Prosze o odpowiedź.
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • driadea Re: clotrimazol 14.01.06, 21:04
      ?
      Ja stosowałam u córki i kilkakrotnie studiowałam ulotkę - nie znalazłam tam
      takiej informacji!
      • sylwiunia1 Re: clotrimazol 14.01.06, 22:08
        Wiesz co masz racje. jakoś nie doczytalam. Jest napisane ale tylko w
        ostrzezaeniach że nie stosować u takich dzieci bez porozumienia z lekarzem.
        przepraszam za zamieszanie.
      • sylwiunia1 Do Driadei 14.01.06, 22:12
        mam pytanie. Czy za każdym razem jak to stosowałaś konsultowałas to ze swoim
        lekarzem? Bo jakoś tak mnie to nurtuje i męczy.
        • driadea Re: Do Driadei 15.01.06, 01:24
          Ja stosowałam wyłącznie ze wskazań dermatologa - córka miała drożdżycę. Już po
          pierwszym posmarowaniu była poprawa, a po kilku dniach nie było śladu po
          drożdżaku, a wierz mi, był ogromny.
          Bez specjalnych zaleceń nie stosowalabym, to w koncu lek przeciwgrzybiczny i
          nie widzę powodu, aby stosować go na wszelki wypadek czy na każdą, niewiadomego
          pochodzenia, krostkę.
    • sylwiunia1 Re: clotrimazol 16.01.06, 08:31
      Pani Dokotor. Czy jak zastosuję Clotrimazol 1% na własną rękę to coś się
      stanie? Lekarz na urlopie a do dermatologa najbliższy termin na 24.01. Prosze o
      odpowiedź. Myślałam najpierw ze to może odparzenie ale juz od 5 dni nie
      schodzi wiec moze to jakiez drożdżaki? Nie przybywa wszak tych krostek ale tez
      nie znikają.
      • bea-ta Re: clotrimazol 16.01.06, 10:29
        Myj córe w korze dębu czy uzywaj do kapieli naparu z kory, pod warunkiem, że nie
        jest uczulona na zioła. Dobry jest też roztwór azucalenu( dz. p/zapalnie,
        odkaża) do kąpania, ale przestrzegaj rozcieńczenia, bo ten roztwór rumianku i
        nagietka jest na alkoholu. Mozna go uzywać u niemowlat dodając do kapieli lub do
        podmywania przestrezgając zaleceń z ulotki - bodajże 1 łyzka roztw. na litr wody
        i tym myj dziecko, zostaw po osuszeniu z goła pupą. Podstawowy błąd to zbyt
        krótkie wietrzenie - nie 1-2 min, ale 10-20 min, tyle, że podłuż cos pod
        bioderka, żeby córa spustoszenia w otoczeniu nie narobiła siusiając na wszystko.
        Po tym posmaruj maścią i nałóz pieluche. Co do clotrimazolu nic się nie stanie,
        jest powszechnie stosowany u niemowlat. Ja na własną ręke uzywam pimafucinu- nie
        wchłania sie z bł. śluzowych i skóry stąd jest bezpieczny nawet dla kobiet w
        ciaży( jest jak byk na ulotce), bo nie ma działania ogólnoustrojowego. Przy czym
        jesli po 3 dniach nie bedzie porawy warto zrobic mocz - badanie ogólne nawet jak
        nie ma lakarza i nie masz skierowania kosztuje niewle ok. 5 zł + cena
        pojemniczka- wybierz jałowy i po umyciu córy spróbuj złapać siuski bezposrednio
        do popjemnika i zanies do laboratorium. Czasem zapalenie sromu powoduja bakterie
        z ukł. pokarmowego i pomocny może byc antybiotyk- neomycyna w maści jest
        najpopularniejsza, ale tylko na recepte. Czasem przy uporczywych odparzeniach
        nie idących na rózne specyfiki warto zrobic wymaz z okolicy krocza i posiew
        wtedy zastosuje się antybiotyk celowany wg. antybiogramu, ale koszt badania ok.
        50 zł. zalezy od cennika w bakteriologi, wieć warto miec skierowanie.Beata
    • malgorzata.jazdzyk Re: clotrimazol 16.01.06, 18:40
      W swojej praktyce lekarskiej nie spotkałam się z przeciwskazaniami dla kremu
      CLOTRIMAZOLUM dotyczącymi wieku stosowania. W związku z tym, moim zdaniem może
      Pani używać go do smarowania opisanych zmian u swojego dziecka. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka