Dodaj do ulubionych

jestem przerażona

15.02.06, 11:57
u mojej córki dermatolog rozpoznał łojotokowe zapalenie skóry i przepisał
maść cholesterolowa z cynkiem. Z przerażeniem zauważyłam, że po tej maści
zmiany zaczynają się rozszerzać – pojawiły się na skroniach, kończynach i
karku. suchość skóry i zaczerwienienie nasiliło się, dodatkowo pojawiła się
wysypka, zaczęly się robić wysięki. coraz bardziej mnie przeraża to co córka
ma na twarzy i ciałku. zaprzestałam stosowania tej maści, ale nie ma
poprawy. czy to możliwe, żeby maśc cholesterolowa zaszkodziła? Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • azja25 Re: jestem przerażona 16.02.06, 14:31
      moja mała jest też alergikiem i wcześniej smarowałam ją różnymi innymi
      specyfikami a teraz stosujemy tylko maść cholesterolową ale z wit.A i jest
      super wszelkie zmiany skórne znikają już następnego dnia-to chyba jednak zależy
      od dziecka. smile
      • justka73 Re: jestem przerażona 16.02.06, 19:18
        też stosowałam maśc z Vit A, ale bez efektów. po tym co wczoraj zobaczyłam na
        skórze małej pędem pobiegłam z nią do alergologa. stwierdził, że to co widzi to
        silne zmiany alergiczne idące w kierunku atopowego zap. skóry. mamy kąpać
        dziecko w parafinie, stosować nanobase i balsam do ciała Lipikar, na sączące
        zmiany pimatafucort (steryd nie dało się uniknąć) i doustnie atarax. mam
        nadzieję, że pomoże, bo skóra wygląda strasznie.
        • ewa.m.kaminska Re: jestem przerażona 19.02.06, 13:01
          Może zbyt wysuszające działanie tlenku cynku zaszkodziło? (nie wiem, ile go było
          w składzie tej maści). Przepisane leczenie wygląda w tej sytuacji na bardzo
          zasadne, z tym tylko że - jeśli dziecko ma poniżej 3 lat - lepszy od Ataraxu
          byłby syrop Hydroxyzinum, który zawiera tę samą substancję leczniczą, jednak w
          mniejszym stężeniu.
          • justka73 Re: jestem przerażona 21.02.06, 14:26
            zmiany na buźce zanikają, skóra robi się gładka, ale ma jeszcze drobniutkie
            krosteczki i jest zaczerwieniona (to zapewne działanie sterydu), natomiast
            reszta ciałka bez większych zmian. ewidentnie ją te zmiany swędzą, bo się
            strasznie drapie i trze. Ponieważ Lipikar mamy stosować 1x dziennie, czym w
            ciągu dnia mogę potraktowac jej skórę, żeby przynieść ulgę? czy linomag jest ok
            w tej sytucji? dziekuje za odpowiedz.
            • ewa.m.kaminska Re: jestem przerażona 21.02.06, 18:24
              Cieszę się bardzo, że jest poprawa. W zasadzie każdy krem o działaniu
              nawilżającym może przynieść pewną ulgę, bo poprawi stan skóry, ale odczuwalne
              działanie przeciwświądowe da kąpiel np. w płynie Balneum Hermal Plus lub
              Hascosanie Plus (ale ten drugi jest powyżej 3 lat), gdyż zawierają one
              polidokanol. Jednak niedobrze byłoby, gdyby zmieniała Pani zalecony sposób
              postępowania, czyli kąpiel w Lipikarze (bo zakładam, że chodzi o olejek do
              kąpieli). Linomag maść może być za tłusta, choć wywiera pewne działanie
              lecznicze - proszę spróbować, może jednak przyniesie poprawę. Proszę tylko nie
              używać kremu Linomag z kwasem borowym, jeśli dziecko nie skończyło jeszcze 3 lat.
              • justka73 Re: jestem przerażona 21.02.06, 19:03
                według zaleceń alergologa kapiemy córeczkę w parafinie, zmiany na ciałku
                smarujemy kremem nanobaza i na niego kładziemy Lipikar w balsamie. Córka
                skończyła 5 miesięcy. do tej pory do pielęgnacji pupy stosowałam Linomag w
                kremie, z kwasem borowym, i teraz mam wyrzuty sumienia, ale taki został mi
                polecony w aptece. czym grozi stosowanie linomagu z kwasem dla takiego maluszka
                jak córka? mam nadzieje, że nie zrobiłam jej krzywdy. zgodnie z Pani radą
                odstawiam zatem linomag z kwasem. czym posmarowac jej swędzącą, sucha skórkę w
                ciągu dnia, żeby przynieśc ulgę. Pisze Pani, że linomag w maści może być za
                tłusty, jeśli nie ten kosmetyk to jaki? dziękuję za dotychczasowe rady i proszę
                o jeszcze.
                • ewa.m.kaminska Re: jestem przerażona 21.02.06, 19:33
                  W tej sytuacji proszę:
                  1. odstawić bezwzględnie Linomag krem - więcej informacji na temat jego
                  toksyczności dostanie Pani po wrzuceniu w przeglądarkę hasła "Linomag" lub "kwas
                  borowy"
                  2. zaryzykowałabym zmianę kąpieli w parafinie na kąpiel w Balneum Hermal Plus
                  (zmniejszy świąd), ale przy pierwszych objawach braku poprawy proszę do niej wrócić
                  3. radziłabym spróbować smarować skórę córeczki kremem Alantan Plus lub
                  Bepanthenem - jest szansa, że pomoże, ale obiecać nie mogę.
                  • justka73 Re: jestem przerażona 22.02.06, 16:48
                    dziękuje serdecznie za radę. pozdrawiam
                    Justyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka