Dodaj do ulubionych

Sterydy na buźkę

28.03.06, 11:52
Stosowałam 2 tygodnie hydrokortizon (nie wiem ja sie pisze) na buźkę dziecka
6 mies. Był składnikiem pudru w płynie robionego na zamówienie w aptece.
Lekarka nie powiedziała mi że to steryd. Czy jest ktoś kto stosował sterydy
na buźkę dziecka i dziecko nie ucierpiało- chodzi mi o przebarwiena na
skórze. Błagam odpiszcie bo jestem bliska złamania. A poszłam do tej lekarki
dlatego że poprzedni lekarz zapisał sterydy a ja nie chciałam stosować.
Obserwuj wątek
    • jagodka231 Re: Sterydy na buźkę 29.03.06, 11:48
      Może chociaż jakas podpowiedź co moge zrobić aby zminimalizować zmiany na buźce
      po sterydach. Prosze o pomoc.
      • marki0 Re: Sterydy na buźkę 29.03.06, 21:57
        kochanie, tyle sterydów ile ja swoim dzieciom wsmarowałam i niestety
        wsmarowywuje to daleko szukać. Nie jestem ich zwolennikiem, ale jeśli już nic
        innego nie działa to po prostu nie mam innego wyjscia. Tylko w taki sposób mogę
        dziecku ulżyć. W trakcie kuracji lub po dobrze jest wsmarowywać jeszcze jakąś
        bazę, czy to dermobażę, czy kutibazę czy lipobazę czy bbebbalneum itp. Te
        świństwa musiałam zacząść smarować jak moje małe miały ok 3 miesiecy. Syn
        obecnie ma lat 5 a córcia 6 m-cy. Ważne jest przy sterydach to aby w okresie
        letnim w miarę możliwości je odstawić lub baaaardzo ograniczyć, gdyz miejscza
        smarowane sie po prostu nie opalaja i tworzą sie białe place. wiem, bo już to
        przerobiłam i moje znajome tównieą. Wazne jest to aby tych sterydów nie
        nadużywać a stosowąć poi prostu z głową. Są na rynku dwie nowe maście Elidel i
        Protopic, ale tylu ilu mają zwolenników tylu też przeciwników. I mimo, że jest
        wyrażnie napisane że wolno stosować od 2 roku życia lekarze przepisują je już 5
        miesiecznym bobasom, a matki stosują. Sama mam go w szafce dla starszego, ale
        małą ta maścią nie smaruję. Obecnie sie znowu meczy bo sterydy skończyły sie 4
        tyg temu a inne preparaty zmian nam nie usuwaja. Ja na dietach eliminacyjnych a
        ta i tak wjkółko wywalona. Ostatnio np po wibowicie. A gdzie tu cos jej
        wprowadzić. Zatem nie martw sie. Najsilnieszy steryd to elocom z tego co sie
        orientuję i jak widzę jest on powszechnie przez matki stosowany.
        • jagodka231 Re: Sterydy na buźkę 30.03.06, 14:22
          Bardzo dziękuje za odpowiedź.
          • dyzurna Re: Sterydy na buźkę 07.08.06, 22:09
            nam rowniez przepisano steryd na buzke z antybiotykiem oxycort a , a mala ma 4 miesiace tak bardzo sie boje sad(
            • ewa.m.kaminska Re: Sterydy na buźkę 08.08.06, 09:20
              Niekiedy zastosowanie sterydu jest koniecznością, ale robi się to bardzo
              krótko, nie tylko ze względu na toksyczność, ale i coraz mniejszą skuteczność
              tych leków w miarę dłuższego stosowania. Jednak niektórych sterydów nie powinno
              się w ogóle stosować na twarz, gdyż nie tylko powodują przebarwienia i trwale
              rozszerzają naczynka, ale prowadzą do zaników skóry. Hydrokortyzon do nich nie
              należy, ale to nie znaczy, że stosowany długotrwale też nie doprowadzi do
              takich zmian. Dlatego - jeśli już zachodzi taka konieczność - należy go
              stosować bardzo oszczędnie i jak najkrócej, a także - o czym już było w
              poprzednim poście - dobrze jest smarować naprzemiennie skórę jakąś bazą,
              podobnie jak to się robi przy odstawianiu sterydu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka