Dodaj do ulubionych

ciąg dalszy odparzeń

26.04.06, 21:16
Dużo przeczytałam o skutkach długiego stosowania sterydów. I tak sobie
myślę,że może to jest przyczyną odparzeń u mojego synka. Tormentiol kazano mi
stosować nawet profilaktycznie i ja go stosowałam. Nie miałam pojęcia, że są
w nim sterydy. Wczoraj będąc u pediatry zapytałam czy na pewno mogę
bezpiecznie używać tridermu, co usłyszałam? "Oczywiście, proszę się nie bać,
jest bezpieczny". A moje dziecko cierpi, ja nie potrafię mu pomóc. Aktualnie
stosuję alantan plus i czasem bepanten na noc. Chciałam wykąpać w krochmalu,
ale mój uparciuch nie chciał usiąść w wannie, zdążyłam mu opłukać pupcie. Czy
to odparzenie może być skutkiem długiego stosowania tormentiolu? I triderm
też często używałam. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: ciąg dalszy odparzeń 27.04.06, 10:33
      Tormentiol ma kwas borny( zakazany u dzieci do 11rż), zas triderm steryd- on
      może pogarszac stan skóry, nasila grzybice! Jak stoisz finansowo?Pisałam o
      zrobieniu wymazu z pupy w porzednim poście i ja bym go zrobiła nie mogąc zdac
      sie na pediatre- koszt w zalezności od cennika w laboratorium 30-50 zł, na
      skierowanie bezpłatnie. Wtedy bedziesz wiedzieć co się dzieje. Chusteczki mam
      nadzieje odsatwiłaś?!!?Myj pupe w korze dębu - ja mam 23 m syna i nie ma czegos
      takiego, ze nie usiadzie w wannie?Kapiesz dziekco na stojąco?A jak myjesz pupe
      przy zmianie pieluchy?Kłade Igora i tak go myje - od poczatku woda z mydłemm
      chustki na wyjście, na problemy woda + kora debu, azulan, azucalen, rumianek,
      bratek ( pod warunkiem, ze dziekco nie ma alergii na zioła). Spróbuj sama
      smarowac pupe clotrimazolem po umyciu jej i wywietzreniu z 20 min minim.
      smarujesz do całkowitego wchłonięcia i na to może byc bepanthen maść, czy lubie
      osobiście maść NIVEA z pantenolem( sudokrem może byc za mocny). Jak po 3-4
      dniach nie ma efektu może trzeba jak pisała Pani Ewa baktroban- wiekszośc
      zakażeń skóry to zakażenia gronkowcem. Czy odparzenia nie pojawiły sie z jakimś
      nowym pokarmem?Syn był leczony antybiotykiem?Ja podawałabym jeszcze Lacidofil-
      przy zaburzeniach flory jelitowej moga częściej postawac odparzenia na pupie!!!Beata
    • bea-ta Re: ciąg dalszy odparzeń 27.04.06, 10:42
      Doczytałam na innym forum, ze po kupie te odparzenia. Kup Lacidofil i podawaj po
      1/2 proszku 2xdz do mleka lub ciepłej wody czy soku ( temp. nie wyzsza niż 37
      st.C, bo w wyższej bakterie kw. malkowego gina) to uzupełni flore jelit.
      Przyjrzyj się czy to po każdej kupie czy po określonych posilkach- kupa z
      dzisiaj jest produkcja z dnia porzedniegosmilejesli tylko po wybranym posiłku to
      nalezy go odstawić. Poz atym czasem dzieci sa leczone antybiotykami i zapominają
      lekarze o oslonie pzrew. pokarmowego probiotykiem, który trzeba podawac jeszcze
      2 tyg. po leczeniu. Wyjaławia on przew. pokarmowy i może dojśc do dysbakteriozy,
      czy nawet grzybicy, a ciepło i wilgoś pod pampersem to śietne warunki dla
      grzybów i bakterii. ja na twoim miejscu puszcałabymdziecko bez pieluchy po domu,
      majteczki iew. 1 tetrówka jak nie chcesz sikania po nogach, niech pupa b ędzie
      bez pampersa. Da sie to zrobic dzieci w tym wieku rzadko sikaja.Beata
      • slowiczek21 Re: ciąg dalszy odparzeń 27.04.06, 22:26
        Faktycznie Bastek może dwa dni przed pojawieniem się odparzenia skończył cykl
        10-ciu zastrzyków- zinacef czy zinat (to chyba to samo). I od tamtej pory
        zaczęły się problemy. Lacidofil podawałam tylko przy antybiotyku, podawałam z
        własnej inicjatywy bo lekarz nic o tym nie wspomniał. Jeżeli chodzi o posiew
        musiałabym zrobić prywatnie bo w przychodni nawet na badanie krwi nie chcą dać
        skierowania. Faktycznie koszt jest dośc wysoki jak na moje zarobki. W kupce
        ostatnio bardzo często są niestrawione części pokarmu, głównie warzyw. Co do
        pieluch Młody biega na golaska wieczorami i bardzo to lubi, sika gdzie
        popadnie. Już jakby lepiej wygląda pupcia, tylko po tych kupkach, a jest ich
        sporo 2-3 dziennie. Kiedyś zastanawiałam się czy to nie za dużo ale chyba jest
        za tatusiem. Wwannie myję Bastka prysznicem. Może spróbuje clotrimazolum, może
        to jakieś grzybki.
        Znacie dobrego pediatrę we Włocławku??? Pozdrawiam
        • ewa.m.kaminska Re: ciąg dalszy odparzeń 27.04.06, 23:05
          Beata omówiła już to zagadnienie bardzo solidnie - jest tak jak pisze, a od
          siebie dodam, że po kuracji Zinacefem prawdopodobieństwo zakażenia drożdżakami
          jest spore, a więc przydałby się klotrimazol.
          • slowiczek21 Re: ciąg dalszy odparzeń 30.04.06, 13:58
            Już nie ma! Od wczoraj, i smarowałam tylko alantanem w maści. Nareszcie!
            Dziękuję bardzo za rady. Pozdrawiamy
            • ewa.m.kaminska Re: ciąg dalszy odparzeń 01.05.06, 20:03
              Bardzo się cieszę!
      • moreno500 Re: czy ja też mogę prosić o pomoc? 12.05.06, 09:07
        moja mała ma 9 tygodni, jest karmiona wyłącznie piersią, 2 tygodnie temu
        pojawiło nam się odparzenie w rowku i nie możemy się go pozbyć. Testowałam:
        sudokrem, bepanhten, bubchen, mąkę ziemniaczaną, nawet nieszczęsną maść z
        kwasem borowym od pediatry. i nic, odparzenie jest cały czas. nie jest duże i
        raczej jej nie boli mocno, ale boję się, co będzie dalej. pomocy!
        • mooh Re: czy ja też mogę prosić o pomoc? 12.05.06, 10:58
          Spróbuj się zastanowić, co może być przyczyną tych odparzeń. Może spróbowałabyś
          zmienić rodzaj pieluch? Nie wiem, w jaki sposób pielęgnujesz dziecko. Przy
          takiej tendencji do odparzeń nie zaszkodzi pedantyzm w pielęgncji: mycie wodą z
          mydłem, bardzo dokładne suszenie (możesz użyć suszarki), kilkuminutowe
          wietrzenie pupy i smarowanie maścią przy każdej zmianie pieluchy. Z pewnością o
          konieczności regularnej zmiany pieluszki nie muszę wspominać.
          Gdy rutynowe działania nie przynoszą rezultatu, warto zasięgnąć porady dobrego
          pediatry, który nie ograniczy się do przepisania maści (z kwasem borowym
          zwłaszcza), ale postara się poszukać przyczyny. Może Twoje dziecko ma
          nieprawidłową florę bakteryjną jelit i kupki są zbyt kwaśne? Wówczas przydałby
          sie jakiś probiotyk w diecie. A może nie toleruje laktozy? Zaburzenia procesu
          trawienia zdarzają się również w przyadku alergii pokarmowych.
          Zanim jednak zaczniesz się doszukiwać choroby, spróbuj innych pieluch i zwróć
          uwagę na prawidłową (a nawet nieco przesadną) pielęgnację
          • moreno500 Re: czy ja też mogę prosić o pomoc? 12.05.06, 14:46
            pieluchy zmieniliśmy i czym prędzej wracamy do poprzednich, bo się zrobiło
            gorzej. chusteczki odstawiliśmy, uzywam samej wody, spróbuję więc z mydłem +
            tej suszarki. pediatra od kremu z kwasem to taki z przychodni, gdzie chodzę na
            szczepienia. dodatkowo opiekuje się małą prywatnie inny pediatra, super spec
            neonatolog, 110 zł za wizytę, który zalecił mi.....aftin na pleśniawki. już nie
            wiem, domu ufać. zgłupieć można. siostra kupiła mi właśnie wodę termalną, będę
            nią myła pupke + jeszcze jakiś krem musteli na odparzenia. kupię też tą korę
            dębu do moczenia. aha, i przeszłam na mega śisłą dietę (od dziś), może kupki są
            kwaśne przez moje jedzenie. jak do poniedziałku nie będzie poprawy, to
            skonsultuję to z lekarzem, tylko z którym.....
            • mooh Re: czy ja też mogę prosić o pomoc? 12.05.06, 17:21
              Zanim przejdziesz na rygorystyczną dietę, zpytaj lekarza o ten probiotyk. Dieta
              karmiącej mamy powinna być urozmaicona i bogata w różne składniki, wszelkie
              ograniczenia prędzej czy później odbiją się na Twoim zdrowiu, a przecież Ty też
              jesteś ważna. Pewnie, że mocno uczulające produkty, takie jak czekolada,
              orzechy, czy miód można bez szkody dla organizmu wyeliminować, ale wyłączanie
              na przykład nabiału powinno być ostatecznością.
              • moreno500 Re: czy ja też mogę prosić o pomoc? 12.05.06, 20:18
                spróbuję przez kilka dni, jak się pupka poprawi, to porozmawiam z lekarzem, bo
                będzie to znaczyło, że jednak dieta....a suszarka to niezła rewelacja!!! nie
                dość, że dokładnie suszy, to jeszcze jak przyjemniesmile)) niunia wystawia pupę do
                suszenia z wielką ochotą!
    • loulla Re: ciąg dalszy odparzeń 18.05.06, 08:47
      ja z wlasnego doswiadczenia wiem ze nam przy odparzeniu nie pomagal ani
      linomag, ani sudocrem (bylo jeszcze gorzej), ani robiona masc z cynkiem i
      oliwa, tylko zwykla zasypka alantan, mala miala na szczescie tylko raz
      odparzona pupke i od momentu uzywania zasypki pupa jest rewelacyjna a przyznam
      ze bylam przeciwniczka zasypki bo uwazalam ze beda sie zbijaly grudki itp.
      historje ale sie mylilam i teraz polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka