Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc - jeszcze raz Triderm.

18.09.06, 21:10
Mam 4 msc synka. Od trzech tygodni ma straszne czerwone, zaognione plamki na
szyjce, za uszkiem i główce. Wyglądają jak czerwone, świecące się place z
delikatnymi krostkami, łuszczące się bez natłuszczenia. Stosowałam wszystkie
maści nawilżające (linomag, bepanthen, atlant, sudocrem, oilatum teraz
lichtena), nic nie pomagało a czasami zaostrzało stan. Do tego kąpałam go w
krochmalu i Oilatum. Nie używam mydła, nie natłuszczam już jego skóry żadną
oliwką. A proszek tylko Jelp. Lekarz w końcu przepisał Triderm. Stosowałam
miejscowo przez 3 dni, wszystko ładnie się zagoiło. Jednak po odstawiniu po
kilku dniach wszystko wróciło. Nie wiem co zrobić i co to może być! Czy mogę
powtórzyć kurację? Może za krótko stosowałam? Widzę, że synkowi to
przeszkadza! Proszę o radę!
Obserwuj wątek
    • mami7 Re: Proszę o pomoc - jeszcze raz Triderm. 19.09.06, 13:38
      Może spróbuj znaleźć przyczynę takiego stanu rzeczy. Poszperaj w diecie, bo może to ma podłoże alergiczne.
      Spróbuj jeszcze maści z witaminą A. Tylko dla dzieci, jakaś mniejsza ilośc tej witaminy. Dobre sa maści na bazie cholesterolowej.
      • wiolka_u Re: Proszę o pomoc - jeszcze raz Triderm. 19.09.06, 14:30
        Dietę mam bardzo ograniczoną. Praktycznie nie jem nic co może silnie uczulać!
        Chyba, że uczula go kasze, ryż czy chrupki kukurydziane. To jem w maksymalnych
        ilościach. Do tego kurczak, królik, indyk. Od jakiegoś czasu jabłko gotowane,
        marchewka i buraczek. I to wszystko co jem. Zero słodyczy, nabiałów innych
        owoców czy warzyw. A maść z wit A zaostrza stan, już stosowaliśmy. Te place
        robiły się jeszcze bardziej czerwone. Nie miałam tej cholesterolowej. A czy ona
        jest na receptę???
        • mami7 Re: Proszę o pomoc - jeszcze raz Triderm. 21.09.06, 19:54
          Maśc cholesterolowa, robiona na receptę od pediatry na przykład.

Pozdrawiam
          • jaaga2 Re: Proszę o pomoc - jeszcze raz Triderm. 30.09.06, 11:06
            spróbuj odstawić kurczaka, który jest przyczyn a częstych alergii
            • wiolka_u Re: Proszę o pomoc - jeszcze raz Triderm. 30.09.06, 21:52
              Odstawiłam kurczaka i kaszki owocowe. Pediatra nam nie pomógł po raz kolejny.
              Przepisał Clotrimazol i nic nie pomaga. Zastanawiam się nad ryże, czy może
              uczulać? A może to jakieś odparzenia? Mały tak się ślini i czasami ulewa!
              Główka się już wyleczyła, została tylko szyja, za uszkiem i jeden łokieć. Takie
              dwie okrągłe plamki. Najgorzej wygląda jednak szyja!
              • aga1274 Re: Proszę o pomoc - jeszcze raz Triderm. 02.10.06, 10:04
                Ryż raczej nie uczula, ja jak moja córeczka była mała miałam podobny problem do
                Twojego, tak samo miała uczulenie niewiadomo od czego,na całym ciałku suche
                czerwone plamy,wyglądała tragicznie, jadłam tylko ryż, indyka, marchwew,
                buraczki, jabłko.......odstawiłam także witaminy (np. cebion może uczulać albo
                syropy) wtedy troszke skóra sie poprawiła.....ale tylko troszkę, w końcu
                alergolog przepisała mi maść Elidel, smarowałm ją tym ok. 3 miesięcy wszystko
                ładnie zeszło i do tej pory nie ma żadnego uczulenia, ale na diecie byłam b.
                długo, tak do roku czasu b. uwazałam co jem i kosmetyki także stosowałm do
                skóry alergicznej i tu polecam balsam xerialine 500

pozdrawiam
                • wiolka_u Do aga1274 02.10.06, 14:53
                  Dziękuję za pomocną wypowiedz. Mam pytanie, jeśli odstawiłaś witaminy (ja teraz
                  też odstawiłam), to co podawałaś córeczce? Teraz stosujemy jeszcze Triderm, raz
                  dziennie i niby jest lepiej. Odstawiłam ryż ale nie sądzę, by to po tym.
                  Witaminki też poszły w odstawkę, cebion i Wit. D3. Przeszły bóle brzuszka.
                  Jeśli problem się powtórzy to idziemy do alergologa. Czy ten Elidel to steryd?
                  Co to za maść?
                  • aga1274 Re: Do aga1274 02.10.06, 20:02
                    Witaminę D3 podawałam cały czas( słyszałam jednak że też może uczulać, ale
                    wtedy trzeba zastąpić ją jakimś innym preparatem ), odstawiłam tylko cebion i
                    zamiast niego nie podawałam nic. Triderm to silna maść (jest tam chyba
                    antybiotyk i steryd ), myślę że nie należy jej stosować dłużej jak 3 dni i jak
                    najrzadziej.Mi było bardzo ciężko znaleźć przyczynę zmian skórnych u córeczki,
                    szukałam pomocy wszędzie, wypróbowałam b. wiele maści, kosmetyków, tak naprawdę
                    to nie wiem do tej pory dlaczego miała takie zmainy skórne.Elidel to dosyć
                    droga maść, mała tubka kosztuje ok. 90 zł., ale mojej córeczce pomogła,
                    smarowałam ją elidelem ok 3 miesięcy na początku 2 razy dziennie a potem raz,
                    nie jest to maść sterydowa.
                    • wiolka_u Re: Do aga1274 02.10.06, 21:21
                      Tak wiem, że Triderm to silna maść! Lekarz ją przepisał i stosowaliśmy tydzień,
                      smarująć raz dziennie. Mały miał straszne zaczerwienienia, za uszkiem krwawiło.
                      Teraz się boję co będzie dalej. Nie chce już stosować tego paskudztwa! Może
                      spróbuję kupić tą maść, o której piszesz. Ja stosowałam też Lichtenę-krem.
                      Koszt też był wysoki - ok 50 zł za malutkie pudełeczko. Zastanawia mni etylko,
                      czy można nie podawać witaminek? Nasz synuś ma teraz 4 miesiace. A D3 wprowadzę
                      za dwa dni. Jeszcze go poobserwuję.
                      • pasmo30 Vit D3 08.10.06, 01:25
                        A w jakies postaci podajesz vit d3? Pewnie kropelki (vigantol np.).
                        U nas też padło podejrzenie, że może uczulać i podawaliśmy vit d3 w tabletkach.
                        Nazywają się Vigantoletten. Bardzo łatwo się rozpuszczaja nawet w łyżeczce
                        zimnej wody. Tylko trochę ciężko je dostać.
                    • ewa.m.kaminska Re: Do aga1274 05.10.06, 14:59
                      Doradzam dobrego alergologa. A czy próbowała Pani używać jakiejś bazy,
                      ewentualnie kosmetyków dla skóry atopowej, np. Exomega Aderma albo coś z serii
                      Avene? Niestety, są dość drogie. Co do Elidelu, to Pani córeczka jest za mała -
                      stosuje się go u dzieci po skończeniu 2 lat i tylko wtedy, gdy inne leczenie
                      całkowicie zawiodło.
                      • wiolka_u Pani doktor... 22.10.06, 11:14
                        Byliśmy u alergologa, niby ztwierdził AZS i zalecił stosowanie chyba pięciu
                        kremów-Exomega, Xerial itp! Wykupiłam, zapłaciłam bardzo dużo i nic synowi nie
                        odpowiada. Jedyne co pomaga to maść robiona na bazie wazeliny i balneum do
                        kąpieli. Pomaga, raczej łagodzi objawy. Elidelem przesmarowaliśmy trzy razy na
                        noc, teraz po zaprzestaniu plamy wychodzą. Dziwne, bo jak na AZS to plamy mają
                        dziwną lokalizację... Tyko szyja i uszy mogą na to wskazywać, a reszta ciałka -
                        głowa i łokcie? Zrobiłam badania na grzyby, czekamy na wyniki. Do tego
                        zauważyłam, że pupcia ma dużo małych krostek i jest zaczerwieniona. Mały robi
                        też częśto zielone kupki, mimo, że nic nie wprowadzam do diety! Nie wiem już co
                        się dzieje.
                • penelina Re: Proszę o pomoc - jeszcze raz Triderm. 02.10.06, 22:21
                  > Ryż raczej nie uczula,

O, zdarza się, że uczula !

Ja jestem uczulona na ryż w każdej postaci, moja córka również - u niej alergia
                  ujawniła się już po podaniu kaszki ryżowej.
                  • aga1274 do wiolki 03.10.06, 16:06
                    zapomniałam jeszcze napisać że chyba od 5 miesiąca, podawałam swojej córeczce
                    Zyrtec w kroplach, jak skończyła 10 miesięcy to juz przestałam podawać....
                    a co do witaminek, lekarze mają różne opinie na ten temat, jedni zalecają
                    drudzy nie......nie wiem ja nie podawałam i mam zdrową córeczkę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka