Dodaj do ulubionych

maść Elocom

07.11.06, 21:14
Mam tą maśc w apteczce.Co to jest? Czy jest to silny lek bo z tego co
pamiętam lekarka kazała smarować synkowi chore miejsca tylko raz. Teraz mój
synek znów dostał podobnych zmian skórnych, plecy stały sie miejscami bardzo
chropowate i pojawiły sie takie placki czerwone też chropowate..Czy mogę
dorażnie zastosować ten krem? Prosze mi powiedziec co to jest za maść?
Obserwuj wątek
    • iga74 Re: maść Elocom 07.11.06, 21:24
      Czytam teraz , że jest to maść ze sterydami. Czy te sterydy moga zaszkodzić
      jakoś? Jakie jest pani zdanie? Czy warto inaczej leczyc czy tez można
      zastosowac najpierw tę maść silną ale podobno skuteczną? Proszę o odpowiedz..
    • malgorzata.jazdzyk Re: maść Elocom 07.11.06, 21:26
      Elocom- maść zawierająca syntetyczny kortykosteroid o silnym działaniu
      przeciwzapalnym i przeciwświądowym. Stosowana w alergicznych chorobach skóry-
      pokrzywka, odczyny po ukąszeniu owadów, dermatozy kontaktowe. Należy unikać
      długotrwałego stosowania preparatu. Pozdrawiam.
      • iga74 Re: maść Elocom 07.11.06, 21:37
        Dziekuję za wyjaśnienie..Ulotka mi zaginęła gdzieś..
    • jagusia06 Re: maść Elocom 07.11.06, 21:37
      witam. ja również mam taką masc. prawdopodobnie jest dobra, ale.... no właśnie
      te sterydy. smaruje mojego małego nią, ale nie codziennie. plamki znikają, ale
      skóra szorstka pozostaje. tak więc powodzenia i proszę uważac na takie masci.
      dużo zdrówka. pa.
      • iga74 Re: maść Elocom 07.11.06, 21:42
        No właśnie obawiam się trochę smarować tak na własną rękę..a moja lekarka
        nieuchwytna.sad(((( Może powinnam jechać do dermatologa? bo małego swędzi to i
        plecki wygladają coraz gorzej, kombinuje może to przez proszek, ten zwykły,
        który no niestety zaczęłam używać...
    • jagusia06 Re: maść Elocom 07.11.06, 22:28
      ale wiesz co może też byc przez proszek a może przez coś co zjadłaś. karmisz
      małego jeszcze piersią? bo może go coś innego uczula? ja na przykład nie mogę
      jesc czekolady i pomidorów, bo mały ma zaraz wysypkę. chociaż nie raz to już
      sama nie wiem co może go uczulac. głowa mi już nieraz wysycha. naprawdę. to moje
      drugie dziecko. z pierwszym nie miałam takich problemów - karmiłam go piersią aż
      3 lata, a ten byle co zjem i zaraz go coś tam wysypie albo na buzi albo na
      rączkach. tak więc cóż nam pozostaje - anielska cierpliwość i nadzieja, że to
      minie. buziaki.
    • anastar2 Re: maść Elocom 08.11.06, 09:52
      Też mam alergika z podobnymi objawami i stosowałam tą samą maść, ale jest maść
      bez sterydów tak samo świetnie działająca i można ją stosować przewlekle -
      ELIDEL. Jest na receptę i jedyny jej minus to cena ok.100zł, ale bardzo polecam.
      A na chropowatą, szorstką skórkę proponuję kąpiel z dodatkiem Oilatum.
      • iga74 Re: maść Elocom 08.11.06, 15:08
        Jagusiu to bardzo długo karmiłas swojego pierworodnego. Ja mam 15 miesięcznego
        brzdąca i juz dawno go nie karmię.Teraz maluszek wcina sam i pije mleko
        modyfikowane. Alergia na mleko krowie została wykluczona bo wczesniej miał
        podobne zmiany...Nie wiem może dałam mu coś do zjedzenia nieodpowiedniego np.
        cytrusy, pił soczek cytrusowy i cytrynkę z soczkiem...Sama nie wiem..Ale co do
        proszków niby to bezpiecznych dla dzieci to nie mam najlepszego zdania a
        zwłaszcza o proszku JELP. Strasznie uczulał małego. I do tego nie pachnie zbyt
        przyjemnie...Lovela się sprawdzała ale trzeba było nastawiać na dłuższe
        płukanie. Po zwyczajnym nic nie było...Długo nic. Teraz by skóra dopiero
        zareagowała?
        Anastar..hmm dobrze wiedzieć..Dzięki
        • tropikalna Re: maść Elocom 09.11.06, 12:33
          My tez dostaliśmy tą maść o dermatologa.
          Można ją stosować krótkotrwale. Moja córeczka ma AZS i co jakiś czas pojawiają
          sie na ciele swędzące czerwone plamy, lekarka kazała nam smarować zmienione
          miejsca ale bardzo cienko i najdłużej do 7 dni, najlepiej odstawić po
          ustąpieniu objawów.
          Ze sterydami jest taki problem, że one uodparniają skórę i po długim stosowaniu
          nie dzialają ani one ani inne maści.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka