evicia 19.11.06, 17:43 Pani doktor ja pisałam o poceniu sie główki. Ja podaję córeczce codziennie wit. D3 jedną kropelkę a dodatkowo ma ją w mleku. Więc jak możliwy jest jej niedobór? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
5_monika Re: krzywica 20.11.06, 09:09 pocenie może być: normalne przy niedoborze D3 przy przedawakowaniu D3 Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.jazdzyk Re: krzywica 20.11.06, 18:04 U niektórych dzieci zapotrzebowanie na witaminę D3 jes większe. W celu potwierdzenia lub wykluczenia krzywicy można wykonać badania dodatkowe, zlecenie na nie powinien wystawić lekarz pediatra, który opiekuje się dzieckiem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna34 Re: krzywica 29.11.06, 11:22 Mam synka w wieku 9 miesięcy. Kiedy miał 5 miesięcy dziecku bardzo pociła się główka i wg pediatry były objawy rozmiękania potylicy.Lekarz zalecił wykonanie poziomu wapnia i fosforu, wyniki były w normie.Cały czas dziecko otrzymywało 2 krople Vigantolu.Po pewnym czasie w trakcie szczepienia pediatra stwierdził powiększoną watrobę. Obecnie dziecko ma wystające rzeberka i malutkie guzki krzywicze.ma twardą główkę-tak twierdzi ortopeda.Pediatra w przychodni twierdzi, że w pewnym momencie dziecko musiało mieć za mało wit D3 i teraz już się z tym nic nie robi.Dodam, że maluszek bardzo żle śpi i czasem troszeczke poci się dziecku główka w okolicy szyji.Moje dziecko bardzo często było badane przez lekarzy ponieważ malutki był ćwiczony z powodu wnm.Co powinno się robić w takiej sytuacji ? czy podawać lecznicze dawki wit D3. Dodam jeszcze, że dziecko mojej siostry miało krzywicę. Odpowiedz Link Zgłoś