Gość: cinek IP: *.class147.petrotel.pl 15.01.04, 20:53 mi się podoba,fajna bryła i stylistyka. wreszcie coś ciekawegow płockiej architekturze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: M@ro Biurowiec jest zajebisty !!! IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 15.01.04, 23:49 Biurowiec jest zajebisty !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kl Re: Biurowiec PERN-u IP: *.proxy.aol.com 16.01.04, 00:04 Sadzac ze zdjecia-rzadkie szkaradzienstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes Re: Biurowiec PERN-u IP: *.pt-2.petrotel.pl 16.01.04, 07:48 >Wykonawcą inwestycji jest płocka Vectra (buduje np. Gimnazjum nr 8, Muzeum >Mazowieckie, szkołę muzyczną). Naprawde mozna bylo tainformacje pominac. Przeciez to oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adas Re: Biurowiec PERN-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.04, 08:01 >Skromne będą też wnętrza, nie wyszukane marmury czy włoskie meble Czyzby jakas aluzja do Orlenu?? ale projekt fajny, zobaczymy jak bedzie wykonczony naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: Biurowiec PERN-u IP: *.stacje.agora.pl 16.01.04, 11:02 wreszcie kawalek dobrej nowoczesnej architektury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Biurowiec PERN-u IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 16.01.04, 13:50 biurowiec jest tak piekny jak piekny jest nasz prezes pern-u :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sędzia Re: Biurowiec PERN-u IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.04, 12:27 Szkoda, że o architekturze tego budynku nie wypowiadaja sie fachowcy. Być może padłoby kilka mocnych słów co do architektury i tego co modne i rzeczywiście dobre. Pan Ryrzyński (czy Ryżyński,nie wiem jak się pisze jego nazwisko bo nie jest to ktoś znany i uznany, a nie mam przy sobie gazety, by sprawdzić przez jakie rz się pisze), który nie może pochwalić się w swoim dorobku podobnymi budynkami ( jak to się stało, że dostał takie zlecenie), pewnie zastanawia się co dalej z tym fantem zrobić. Biurowiec taki jest dla niego wielkim wyzwaniem i obawiam się , że zamiast tzw. budynku inteligentnego, może wyjść całkiem nieinteligenty.Znam tylko jedną jego realizację (hala sportowa we Włocławku, jest ciekawa ze względu na przekrycie, ale mocno niedopracowana architektonicznie). Druga jego praca o której słyszałem- amfiteatr w Płocku, nie wiadomo czy nadaje sie do realizacji, bo nikt tego nie jest w stanie sprawdzić. Podobno ogłoszono juz konkurs na chetnego, ktory sprawdzi jego konstrukcyjne wyczyny, ale jest chyba problem ze znalezieniem takiego chetnego. Swoja droga zastanawiam się jak to mozliwe, że Urzad Miasta wydał 700.000,00 nowych złotych za projekt i wydał pozwolenie na budowę, nie majac pewnosci, że jest to projekt poprawny konsttrukcyjnie. Przecież, każdy projekt, na które jest wydawane pozwolenie na budowę musi mnieć tzw. sprawdzajacego. Czy tu takiego nie było, czy zostało to przeoczone przez urząd. Architekt zgarnął 700.000,00zł i jeszcze dodatkowo urząd chce wydać następne 60.000,00 za czynność, która lezy po stronie wykonawcy projektu. Jest to moim zdaniem skandal, ale takich skandali jest w Urzędzie Miasta i jego spókach coraz wiecej. wystarczy popatrzec na przekręty z zamówieniami zwolnej reki.To bardzo przykre Panie Prezydencie Milewski, bo przeciez jest Pan podobno z Prawa i Sprawiedliwości. Ha Ha. Ale wracając do architektury budynku. Nic nie mozna o nim powiedzieć, nic. Jest nijaki, nie ma w nim idei, nie ma w nim jakiejs zasady czy mysli architektonicznej. Jest za to rura. Rura stalowa, gładka, śliska , prosta i długa. Czego jest ona symbolem??? czy PERNU, czy sutuacji w miescie i płockiej architekturze. Proponuję nowy watek. Czego symbolem jest stalowa rura przy wejściu do budynku biurowca PERN. Na nagrody za najlepsze pomysły nie mozna liczyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prokuratorpubliczn Re: Biurowiec PERN-u IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.04, 16:11 bardzo ciekawe jest to co naopisał sedzia. To rzeczywiście sprawa prokuratorska z tym sprawdzaniem projektu. Mysle, że powinien zajać sie tym Pan prezydent jesli ma nadal ambicje bycia prezydentem prawym i sprawiedliwym. Jesli sprawdzenie prjektu leży po stronie projektanta, prokuratura grozi wydawaniu na to pieniędzy podatników. Myśle, że jesli nie będzie to wyjasnionę, sam osobiscie zadbam o to , by odpowiedzialne osoby poniosły konsekwencje takiego czynu. W prawie budowlanym chyba jest na to odpowiedni art. mówiacy po czyjej stronie leży sprawdzenie projektu pod wzgledem .... Drżyjcie urzędnicy i odpowiedzialni w tej sprawie, bo sprawiedliwość jest blisko . Nie mylić z prawem i sprawiedliwoscią. Odpowiedz Link Zgłoś
marnylos Re: Biurowiec PERN-u 20.01.04, 22:29 Gość portalu: prokuratorpubliczn napisał(a): W prawie budowlanym chyba jest na to > odpowiedni art. mówiacy po czyjej stronie leży sprawdzenie projektu pod > wzgledem. Na temat wymogów jakie powinien spełniać obiekt budowlany mówi art. 5 Prawa Budowlanego. Podstawowe obowiązki projektanta wylicza art. 20 tegoż samego aktu prawnego. Należy podkreślić: PODSTAWOWE - czyli takie, które są niezbędne by projekt techniczny obiektu mógł być rozpatrywany jako przedmiot postępowania w sprawie wydania decyzji o pozwoleniu na budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogurt Re: Biurowiec PERN-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.04, 13:56 Pan prezydent jest specjalistą w skandalicznym wydawaniu pieniędzy publicznych kilkakrotnie. Mój przedmówca wspomniał o amfiteatrze, ja dorzucę jeszcze Jagiellonkę i pewnie znajdzie się jeszcze kilka innych inwestycji tego typu. M&M nadaje sie na psa śledczego a nie prezydenta miasta i to psa, którego czasem z buta trzeba potraktować bo myli kiełbasę z kokainą a szczeka tak samo zajadle. Co do architektury PERN-u. No cóż - lustro, nic nowego nic starego. Z tego co widziałem w różnych miejscach europy to widać pewne zdecydowane akcenty w elewacji a tu - gładko i już. Można się przejrzeć i zobaczyć czy się człowiek dokładnie ogolił - nic więcej. Można było lepiej. Niektórzy powiedzą to zrób sam. Niestety ja nie umiem ale znam takich co umieją tylko w kręgu nie siedzą" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zieliński Jacek Re: Biurowiec PERN-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 21:42 Biorąc pod uwagę tylko te zdjęcia architektura budynku jest na miarę czasu przyszłego , wygląda rewelacyjnie i pewnie zapoczątkuje całkowitą zmianę naszej Płockiej panoramy . Gratuluje wykonawcy tego projektu i mam tylko nadzieję ,iż pomyślał nad szczegółami by później Ci którzy będą musieli zajmować się konserwacją elewacji będą w stanie ją utrzymać czystą . Tak by po kilku latach cieszyła wyglądem , a nie zmuszał do włożenia ciemnych okularów . Wierzcie mi mam do czynienia z wieloma budynkami biurowymi w Warszawie i spędza to sen z oczu wielu odpowiedzialnych osobom . Odpowiedz Link Zgłoś