skiela1 15.11.08, 03:07 Jaka zupa w waszych domach rozpoczyna sezon jesienno-zimowy? Zaczyna się jej pora, czas, królowanie. Zimne wieczory i drogi dalekie podnoszą jej smak najbardziej i tak pewnie będzie aż do wiosny. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fnoll kapuśniak 15.11.08, 03:10 w formach lekkich bezmięsnych i ciężkich okraszonych wszelaką mięsną artylerią sie zakisiło, sie je Odpowiedz Link
onlodz42 Re: kapuśniak 15.11.08, 09:35 Również uwielbiam. U nas mówiło się "Zarzutka" (ciekaw jestem dlaczego). Kwaśnica (z wkładką) też jest super Odpowiedz Link
seledynx Re: kapuśniak 15.11.08, 10:57 Byle zupy nie przesolić Bo mąż może ci …..ech, tam A mówiłem żeby za Kazia Odpowiedz Link
sagittarius954 Zacierkowa 15.11.08, 11:20 Zupa nic ,z warzyw ze swojego ogródka , no i jest przyswajalna przez rodzinkę , gdy ją ugotuję . Odpowiedz Link
gimel4 Re: Zacierkowa 15.11.08, 14:33 dziś u mnie klasyk - pomidorowa z makaronem. Ale uwielbiam chłopską - gotuje się samą kapustę kiszoną, dodaje przysmażony boczuś z cebulką, trochę jakiejś podwędzonej kiełbasy w plasterkach, zasypuje łyżką suszonej papryki i dodaje śmietanę. Mniam Odpowiedz Link
sibeliuss Ogórkowa 15.11.08, 15:47 z tartych kiszonych ogórasów, gębę wykrzywia jak lubię Odpowiedz Link
sajgonetka Re: Ogórkowa 15.11.08, 18:48 ogórkową uwielbiam.. mogłabym jeść codziennie, z ziemniaczkami.. ale ostatnio u mnie w domu grochówkowa króluje Odpowiedz Link
dede43 Re: Ogórkowa 15.11.08, 20:17 U mnie wczoraj i dzis ogórkowa, choś osobiście nie jadam żadnej. Ale mąż lub, wiec niech mu tam, szczególnie jesienia i zimą. Odpowiedz Link
aiczka Re: Pochwała zupy 15.11.08, 21:23 Niestesty mam tak ograniczony zestaw zup, ktore gotuje, ze "leca" przez caly rok na zmiane ^_^. Trzeba bedzie troche poszerzyc asortyment. ^_^ Odpowiedz Link
seledynx Re: zestaw ojczyźniany 15.11.08, 21:29 Obiad na niedziele Rosół, schabowy i jakieś ziele Odpowiedz Link
seledynx Re: nie ma- zmiłuj sie 15.11.08, 21:39 Na makatce wydziergane było: „Dobra żona tym się chlubi Że gotuje co mąż lubi” Odpowiedz Link
uyu Re: nie ma- zmiłuj sie 15.11.08, 23:17 Pot au feu (doslownie garnek na ogniu) czyli cos na ksztalt wolowego rosolu tyle ze z duza iloscia warzyw. Czesi we wloszczyznie sprzedaja takze czosnek, genialna sprawa ! Wlasnie dzis ugotowalam pierwszy w sezonie pot au feu. Bedzie na jutrzejszy obiad. Podam do tego couc-cous i po krzyku. Ostatni dwudaniowy obiad, w polskim tego slowa znaczeniu, zjadlam jakies cwierc wieku temu ) Gdzie wy to wszystko miescicie? Odpowiedz Link
menk.a Re: Pochwała zupy 16.11.08, 13:24 Kapuśniak, pomidorowa, ogórkowa.... kwaśne jak diabli, ale takie najbardziej mi smakują. Inni się mogą krzywić, ja nie powiem , że za kwaśne. Żurek do tego. Grochówka, fasolowa, wszelkie jarzynowe (zaprawione trochę śmietaną), barszcz ukraiński,... Koniecznie posypane posiekane natką pietruszki. Ja w ogóle zupiara jestem. Uwielbiam zupy.) Odpowiedz Link