Dodaj do ulubionych

Pracownicy Exdrobu walczą o utrzymanie 300 miej...

29.01.13, 14:40
Szkoda, że radni nie pamiętają o tym, że Orlen sporo zainwestował w to, żeby w Płocku nie cuchnęło. Nie udało się wyeliminować tego w 100%, ale i tak jest o niebo lepiej niż kiedyś było.
A spece od ukręcania łbów kurzych? Jak cuchnęli, tak cuchną. Mają gdzieś, że ludzie wokoło nie moga otworzyć okien. O przejściu w zasięgu rażenia tego zakładu nie wspominam - wszyscy wiedzą, że normalnemu człowiekowi zbiera się na wymioty. Pytanie tylko, czy pracownicy Exdrobu mieszkają przy tym źródle smrodu. Jeśli nie to fajne mają nastawienie - my chcemy pieniędzy, a w zamian zaoferujemy np. Wielkiej Płycie specjalność zakładu - SMRÓD.
Miasto powinno zobowiązać wlaściciela do określonych inwestycji - ten zakład po prostu jest uciążliwy dla gęsto zaludnionych osiedli Płocka.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja Re: Pracownicy Exdrobu walczą o utrzymanie 300 mi IP: *.play-internet.pl 29.01.13, 14:52
      Nie rzucaj się na KZD bo o ile pamiętaj to ten zakład pobudowano w 1948 roku i wtedy okolice Zakładu były puste nie było żadnych blokowisk.
      Nie wiń zakładu tylko włodarzy miasta za bezsensowne usytuowanie bloków wokół zakładu.
      Pozdrawiam.
      • Gość: aaa Re: Pracownicy Exdrobu walczą o utrzymanie 300 mi IP: *.plock.mm.pl 29.01.13, 16:48
        chyba Sadrob istnieje tyle lat , a nie kutnowskie zaklady....., one tylko to przejely!!!!!!!!!!!! a raczej byly Prezes to sprzedal.......
      • Gość: Chłopwgumofilcach Re: Pracownicy Exdrobu walczą o utrzymanie 300 mi IP: *.114.c65.petrotel.pl 30.01.13, 04:53
        Obstawili Zakłady Drobiarskie dookoła blokami i teraz"wynoście zakład"a 300 ludzi z rodzinami w tak ciężkim kryzysie na bruk.Rafineria też smród wypuszcza w nocy i nikt nie wspomina nawet półgębkiem,żeby ją zaorać.
        • Gość: prawie urbanista o studium IP: *.181.12.57.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.01.13, 06:22
          Do szkół po edukację proponuję się udać. Konia z rzędem (bo na co komu bez rzędu) temu kto znajdzie w studium zapis, że sadrob/exdrob jest przeznaczony do likwidacji.
          GW też "gratuluję" tytułu i tematyki artykułu jakby celem studium było likwidacja w/w. Od dziś proponuję się i społeczeństwo edukować przed następną sesja RMP w tym temacie.
          • Gość: gośc Re: o studium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.13, 08:38
            Panie "prawie urbanisto" edukację proponuję zacząc od siebie. Zapoznanie sie z postem np."drobiarza" myslącym da odpowiedz na stawiane tu na forum pytania
    • marektucholski Pracownicy Exdrobu walczą o utrzymanie 300 miej... 29.01.13, 15:07
      Pan prezydent kręci. Jeśli rada przyjmie projekt to zakład będzie musiał się zamknąć. Komu zależy na gruncie pod zakładem panie prezydencie?
      Jeśli cuchnie tak bardzo, że ludzie nie mogą wytrzymać to należy zobowiązać zakład albo do rozwiązania tego problemu albo do wypłaty odszkodowań mieszkańcom pobliskich bloków. Ponadto, jak wspomniał przedmówca, czy planiści miejscy nie wzięli pd uwagę układając plan zagospodarowania przestrzennego, że tam będzie śmierdzieć mieszkańcom? Ktoś te bloki pozwolił tam ulokować. Skoro mieliśmy idiotów w dziele zagospodarowania przestrzennego to nie znaczy, że należy likwidować zakład.
      Moim zdaniem, to jednak nie o smród tu chodzi. To jedynie pretekst. Komuś ten grunt, lub przyległy do gruntów zakładu teren jest bardzo potrzebny. Dlatego ludzie stracą pracę.
      Nowa komuna w natarciu.
      • Gość: Paweł Stefański Re: Pracownicy Exdrobu walczą o utrzymanie 300 mi IP: *.30.50.80.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.01.13, 15:31
        marektucholski napisał(a):

> Pan prezydent kręci. Jeśli rada przyjmie projekt to zakład będzie musiał się za
        > mknąć. Komu zależy na gruncie pod zakładem panie prezydencie?

Byłem na sesji, wysłuchałem dokładnie wszystkich głosów i DOBRZE ZROZUMIAŁEM CO BYŁO POWIEDZIANE PRZEZ PREZYDENTA I JEGO ZASTĘPCĘ., przestudiowałem też Studium Uwarunkowań....
        W studium nie proponuje się likwidacji funkcji produkcyjnej dla terenu, na którym jest zloklalizaowany SADROB -teren ten zyskuje obok produkcyjnej funkcję usługowa, już tej chwili tam obecną w postaci zajezdni PKS, licznych palcówek handlowych, w tym całkiem nowych. Tak jest zapisane w Studium i to POWIEDZIAŁ WYRAŹNIE PREZYDENT I JEGO ZASTĘPCA.
        BTW: jak łatwo straszyć ludzi zagrożeniem utraty miejsc pracy i manipulowac przestraszonymi, w tym populistka radna Kulpa jest dobra.
        Panie Tucholski przynjamniej Pan nie daj się prymitywnie manipulowac ciemnym babom.
        • Gość: ses@! Re: Pracownicy Exdrobu walczą o utrzymanie 300 mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.13, 15:38
          Nie do końca, teren ten jest niezwykle atrakcyjny dla potencjalnego nabywcy ale niestety ten przykry zapach odstrasza zainteresowanych. To że zakład na razie nie zniknie nie oznacza że nie stanie sie to wkrótce. Teren za Statoil, za Starostwem juz jest przygotowywany a pod co ... Ten kto poszuka dowie się ze właśnie ów zakład jest problemem. Zapewne sam włąściciej zakladów drobiarskich wkrótce stwierdzi że bardziej opłaca się zamknąc biznes w Płocku skoro główny ma w Kutnie.
          • Gość: Artur Re: Pracownicy Exdrobu walczą o utrzymanie 300 mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.13, 16:40
            Mimo wszystko uważam, że albo zlikwidują smrody, albo niech się stąd wynoszą.
            • Gość: ja Re: Pracownicy Exdrobu walczą o utrzymanie 300 mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.13, 08:21
              A może ty się wynoś - weź za to swoje super lokum parę groszy i możesz się zacząć sadzić gdzie indziej
        • marektucholski Re: Pracownicy Exdrobu walczą o utrzymanie 300 mi 29.01.13, 16:50
          @Paweł Stefański. Panie Pawle, to że zakładu nie zamknie się wprost z powodu przyjęcia projektu to jedno. Ale po przyjęciu projektu powstaną okoliczności, które doprowadzą do jego zamknięcia. Ludzie, którzy to planują nie są idiotami. Dobrze wiedzą jak to zrobić, aby nie było na nich a jednocześnie osiągnąć zamierzony cel.
          W zapewnienia prezydenta i wiceprezydentów bym nie wierzył.
          • Gość: marzenka Re: Pracownicy Exdrobu walczą o utrzymanie 300 mi IP: *.30.35.57.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.01.13, 19:29
            Nowakowski kłamał, kłamie i kłamać będzie. Czystki glupcze
          • Gość: Paweł Stefanski Re: Pracownicy Exdrobu walczą o utrzymanie 300 mi IP: *.31.11.122.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.01.13, 20:52
            marektucholski napisał(a):

>Ale po przyjęciu projektu powstaną okoliczności, które doprowadzą do jego zamknięcia. >Ludzie, którzy to planują nie są idiotami. Dobrze wiedzą jak to zrobić, aby nie było na nich a >jednocześnie osiągnąć zamierzony cel.
            > W zapewnienia prezydenta i wiceprezydentów bym nie wierzył.

Wynika z tego, że nie jest ważne co zostanie powiedziane, zapisane, uchwalone, bo i tak ci co planuja zrobia co zaplanowali i osiągną zaplanowany cel, a dobrze wiedzą jak to zbrobić.
            Czyli w ogóle po co podnoszono ten temat i pytano prezydenta, skoro to nie on bedzie decydował, tylko ci co planują. Wszystko już przesądzone przez tych co plamują, wychodzi nawet Bóg nie ma wpływu na to co ma być i nie zdoła nic zmienić w ich knowaniach.
            PARANOICZNA TEORIA SPISKOWA!!!!!!
            Ludzie, leczcie się na nogi, na głowę już za późno.
            Z paranoją nie dyskutuję, nie da się, przynajmniej ja nie widzę żadnych możliwości jakiekolwiek racjonalnej dyskusji na takim poziomie.
            • Gość: drobiarz Re: Pracownicy Exdrobu walczą o utrzymanie 300 mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.13, 21:32
              Panie Pawle Stefanski skoro Pan był na sesji i przeczytał " Studium..." to powiniem Pan nie ulegac paranoicznym czytaj także politycznym stwierdzeniom. Fakty są takie , ze studium a pożniej powstały na jego podstawie "Plan Przestrzennego zagospodarowania" uniemozliwi / z/w na zapis o funkcji usługowej /jakąkolwiek rozbudowe zakładu/ nawet tak byc może oczekiwana w zakresie ochrony srodowiska/ .Powiedział o tym sam Pan Prezydent w wywiadzie. Zakład nie dostanie pozwolenia na budowę. Takie sa przepisy i Pan nic w tym temacie nie ma do powiedzenia.A co do smrodów.W ostatnich latach /a tak naprawde od niedawna/ kazda interwencja /a było ich niewiele i są na to notatki słuzbowe sprzadzone przez Straz Miejską wspólnie z przedstawicielem Urzedu Miasta / nie potwierdziła tzw .smrodów. Był obecny w trakcie interwencji także jeden z mieszkanców ,notabene wysokiej rangi pracownik właściciela sasiedniej działki. I mysle ,że to prawdopodobnie jest "to "o czym pisali poprzednicy w dyskusji. A może ktos doszedł do wniosku ,że tak jak za nieduże pieniadze zakupił sasiednia działke po byłych Zakładach Mięsnych w rozkwicie zatrudniających ok 800 pracowników/ po" wykurzeniu drobiarskich" zakupi dalszy teren. Tylko ile osób zatrudni.- ok 20 tak jak obecnie w salonach samochodowych? A co z resztą. To jest ponad 300 pracowników. Gdzie znajdą zatrudnienie kobiety , które przewaznie pracują w drobiarskich. Pójdą na kasę do supermarketu?
        • biust75d Do "samca alfa" Stefańskiego 30.01.13, 08:59
          Panie Stefański, od kiedy to architekci myślą logicznie? Oni bujają w obłokach. Mają problemy z policzeniem najprostszej konstrukcji. potem konstruktorzy muszą się męczyć z ich dziwolągfami. Takie wazelinairstwo w stosunku do Nowaczenki, że aż mdli. Ustawką śmierdzi bardziej niż z tej fabryki.
    • Gość: Gość Re: Pracownicy Exdrobu walczą o utrzymanie 300 mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.13, 19:34
      Ciekawe, czy mieszkańcy okolicznych bloków w ogóle się wypowiadali na temat uciążliwości i czy to właśnie oni zgłaszają ten problem? Na ile te zapachy są szkodliwe dla ludzi?
      • Gość: kukuruku Re: Pracownicy Exdrobu walczą o utrzymanie 300 mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.13, 08:23
        jak wiadomo bloki z wielkiej płyty były przeznaczone do zamieszkania na góra 20-30 lat
        bardziej prawdopodobmne jest że te super nieruchomości znikną z terenu miasta niż zakład produkcyjny który zawsze można unowocześnić
        • Gość: xsl Re: Pracownicy Exdrobu walczą o utrzymanie 300 mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.13, 12:44
          nie powtarzaj bajek współczesnych deweloperów.
          prędzej rozjadą się niedawno budowane "apartamenty" z kartongipsu klejone silikonem.

• jw.jw Re: Pracownicy Exdrobu walczą o utrzymanie 300 mi 30.01.13, 06:47
      Poniżej w linku zawarte jest Studium dla Płocka i opinia do studium przygotowanego przez UM;

drogaviaeurope.blogspot.com/

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3316418,2,1,Nasz-Plock-nr-8-2012r.html

Płock wyjatkowo potrzebuje rozwiązań, które uwzględnią uwarunkowania funkcjonowania miasta /zagrożenia od strategicznego i bardzo niebezpiecznego kompleksu rafineryjnego - petrochemicznego, osuwiska skarp, zalewanie nabrzeża, .../ oraz które wykorzystają niewykorzystany i niewykorzystywany potencjał tego miasta.
      • Gość: jan s. Re: Pracownicy Exdrobu walczą o utrzymanie 300 mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.13, 08:47
        ciekawe ze zaklady miesne zniknęły bez takich jak cytowane zapisów studium i mimo " wielkiej pomocy" w ratowaniu zakładu przez ekipe mm&co . z tego wynika ze jak sie ktos uprze to moze i zadne studium ani zadna wladza lokalna nic tu nie poradzi .
        tak więc wylewanie przez pania radna opozycji krokodylich łez jest tu nie na miejscu. to samo z podgrzewaniem tematu tu na forum. wyciąganie wniosku jakoby za pomocą studium ratusz chciał wywalić exdrob jest błędne i nierzetelne .
        studium jest idiotyczne z innych powodów i powinno być zrobione od początku tym razem na poważnie i profesjonalnie ale to zupełnie inna bajka
        przypisywanie mu dodatkowo cech demonicznych jest bez sensu .
      • Gość: dojana Re: Pracownicy Exdrobu walczą o utrzymanie 300 mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.13, 09:00
        jw.jw napisał:

> Poniżej w linku zawarte jest Studium dla Płocka i opinia do studium przygotowan
        > ego przez U

Porąbało ciebie nieboraku zupełnie. Watek o Exdrobie a ty bredzisz o jakimś zalewaniu nabrzeża. Weź się za jakąś poważną robotę jak w co wątpię ktoś ciebie zechce lub zgłoś się do Muniservisu tam potrzebują nygusów do usuwania śniegu.
        • Gość: . Re: Pracownicy Exdrobu walczą o utrzymanie 300 mi IP: *.class99.petrotel.pl 30.01.13, 12:52
          Temat: Radni okoniem do prezydenta. Studium zagospodarowania poczeka

Niektórych naprawdę porąbało.
    • xsl Radni okoniem do prezydenta. Studium zagospodar... 30.01.13, 12:50
      "Radni okoniem do prezydenta"

Pani redaktor,
      można "stanąć okoniem".
      Jest taki związek frazeologiczny, nie zawiera on jednak w sobie słowa "do".
      Można stanąć w poprzek do czegoś, kogoś ale nie okoniem do prezydenta bo to jakieś pomieszanie z poplątaniem Pani wyszło.

• Gość: f.f. Re: Radni okoniem do prezydenta. Studium zagospod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.13, 17:16
        pani redaktor goni w pietkę , prezentuje swoją tfurczością jedynie upadek tego zawodu , pokazuje swoją niekompetencję, indolencję i kompletny brak warsztatu .
        na dobitkę - Kłamie! no bo stwierdzenie że pracownicy "walczą " o swoje miejsca z ratuszem a w każdym razie tfurcami studium jest kłamstwem po prostu .
        mam w związku z tym dla pani redaktor propozycje żeby dała sobie siana z tym udawaniem dziennikarki w tytule udającym gazetę . niech redaguje nekrologi to też wymagające zajęcie bo jak się pomyli to "cały pogrzeb na nic !"
        • Gość: płocczanin Re: Radni okoniem do prezydenta. Studium zagospod IP: *.124.c73.petrotel.pl 30.01.13, 21:04

pani redaktor może. gorzej że urzędnicy gonią się wkoło i nic z tego nie wychodzi.
          • Gość: z Wielkiej Płyty Re: Radni okoniem do prezydenta. Studium zagospod IP: *.147.130.47.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.01.13, 21:11
            A jak dalej będzie szła procedura uchwalania?
            Bo jeśli odrzucone przez RMP powodują zmianę zapisów Studium a co za tym idzie ponowienie procedury (wyłożenie do publicznego wglądu, debata, uwagi, rozstrzygnięcie uwag, uchwalenie) to jestem za.
            Jeśli ma to wyglądać tak, że urzędnicy uwzględniają durne uwagi np. zmiana usług na produkcję na Sadrobie i poddanie takiego Studium uchwaleniu przez RMP to ja jestem przeciw. Bo jako mieszkanniec ul Rembielińskiego (jak i znajomych przy ul. Bielskiej) mamy dość fetoru i chcielibyśmy "przeniesienia" zakładu w inną strefę przemysłową. Nie popieramy likwidacji zakładu i 300 miejsc pracy.
            WielkoPłytowy
    • jw.jw Studium dla Płocka i nie tylko 31.01.13, 21:34
      Nie ma co uchwalać studium, które nie porządkuje kształtowania przestrzennego miasta i aglomeracji narażonych na skutki dużej awarii przemysłowej.
      Również nie ma tam rozwiązań dla Płocka, który ma być ośrodkiem regionalnym.
      Propozycje spójnych i kompleksowych rozwiazań poniżej w linkach:

drogaviaeurope.blogspot.com/

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3316418,2,1,Nasz-Plock-nr-8-2012r.html

W tym kierunku powinny iść dążenia płockiego samorządu.
      Płock może być nie tylko ośrodkiem regionalnym, ale może stać się ośrodkiem międzynarodowym i intermodalnym centrum logistycznym.
      A więc jest szansa i ścieżka, która prowadzi do rozwiazań pozwalających na wyrwanie miasta z wiru, który prowadzi na samo dno.
      Recesję widać tu od kilkunastu lat, a w 2011 roku nastapiła już stąd prawdziwa rejterada mieszkańców, bo miasto straciło ponad 1700 obywateli.
      Szukają pracy i miejsca życia poza Płockiem.
      • Gość: brydzia Re: niech ktoś kompetentny weżmie się za ulice pło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.13, 09:39
        Jasiu może za jakąś pracą się rozejrzyj. Tylko taką zgodną z kwalifikacjami bo dotychczasowe strzały na różne funkcje prezesów to jedna wielka porażka. Gdzie się nie pojawisz to jak meteor. Pół roku i dziękujemy. Może teraz do Muniservisu. Zaczynają się pozimowe porządki i potrzeba silnych i nie spracowanych byczków do łopaty. Sprzątając ulice w praktyce zweryfikujesz swoje teoretyczne przemyślenia na temat drogownictwa. Może i przemodelujesz wtedy via Europe i płocką promenadę a' la Cannes.
      • Gość: tubylec Re: Studium dla Płocka i nie tylko IP: *.107.c65.petrotel.pl 01.02.13, 18:38
        Co ma się w Płocku wydarzyć, aby decydenci poszli po rozum do głowy?
        Miasto upada, to fakt.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka