Dodaj do ulubionych

W poniedziałek spotkaj się z córką Broniewskiego

10.02.13, 18:27
Dziwi mnie ten serial obłudy i powielanie kłamstw. Jak można wyczytać w książce Kobiety PRLu Broniewski nie miał ślubu z Zarembiańską. Cały czas był mężem Janiny Broniewskiej. Ale i ona prowadziła rozwiązły tryb życia, bo pomimo cały czas ważnego ślubu z Broniewkim zmieniała partnerów kilka razy, nawet z nieformalnych związków miała dzieci. W przywołanej książce można również wyczytać, że to nie Broniewski adoptował Marię, tylko Janina Broniewska zrobiła to po śmierci Zarembiańskiej. Broniewskiemu było na rękę pozbycie się kłopotu, jakim była córka jego partnerki. Krótko mówiąc pozbył się dziecka, a nie je adoptował. Wolał uściski prominentów i chlanie wódy!
Zastanawia mnie w jakim celu pani Pijanowska działa na rzecz osoby, która dla miasta, dla kraju, zarówno w literaturze, jak i w historii jest ZEREM!
Obserwuj wątek
    • Gość: opus dei Re: W poniedziałek spotkaj się z córką Broniewski IP: 91.212.223.* 10.02.13, 19:42
      zerem???? Bronowski??? no .no .... zbyt łatwo ci przychodzi osadzanie wielkich, samemu nie mając nic-poza pogarda i żółcia......................
      Wstyd.Niebawem popielec-to masz okazje sie pokajac i przepraszać Płocczan oraz pamięc wielkiego poety....................
      • Gość: staruch osiedlowy Re: W poniedziałek spotkaj się z córką Broniewski IP: *.30.18.231.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.02.13, 20:16
        Pamiętam jak pod koniec życia przyjeżdżał do Płocka. Siadał na ławce pod drzewem i gadał ze sobą i z pijackimi zwidami. Jechało od niego uryną i alkoholem na odległość. To był wrak człowieka, takie ZERO.
        A pani Pijanowska poza tym, że miała okazję częściej oglądać moralny upadek swojego ojczyma ma coś jeszcze na swoim koncie, czym mogłaby się pochwalić?
        Obrońco poety , twój idol nazywał się Broniewski , nie Bronowski!!!!!!!! Nie wiesz nawet jak się nazywał, to co dopiero mówić o jego zeszmaceniu!
        • Gość: opus dei Re: W poniedziałek spotkaj się z córką Broniewski IP: 91.212.223.* 10.02.13, 20:19
          zdecydowanie Broniewski-masz racje
          a o zeszmaceniu rzeczywiście nie wiem nic.Chciałbym wierzyc-że ty równiez nie-ale jakoś mi sie wydaje,że moge sie mylic..............
          • Gość: hs piewca wacka IP: 69.163.40.* 10.02.13, 20:29
            był pijaczyną, łajdakiem ale przede wszystkim zdrajcą Polski
            • Gość: xxx Re: piewca wacka IP: 91.212.223.* 10.02.13, 21:01
              a gdzie ,kiedy i kogo zdradził Broniewski? Bo poza zdrada czystej-na rzecz trunków gatunkowych-to niewiele miał wspólnego z Kuklińskim

A swoja droga-dobrze byłoby-aby wielu z pierwszych stron gazet-mogło pochwalic sie takim dla ojczyzny dokonaniami-jak Broniewski
              • Gość: op Re: piewca wacka IP: *.server4you.net 10.02.13, 21:26
                doucz się stary znany trollu i dopiero pisz bo się kompromitujesz
                • Gość: proste Był Polakiem to pił wódkę IP: *.dynamic.mm.pl 10.02.13, 21:38
                  Alkoholizm to choroba, można wyleczyć, ty też na jakąś chorobę w życiu zapadniesz.
                  • Gość: zdrówko! Re: Był Polakiem to pił wódkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 21:48
                    Mój znajomy i znajomi mojego znajomego zdecydowanie twierdzą, że PRLu bez wódki porządny człowiek nie mógł normalnie przeżyć więc może odpi....cie się od najsławniejszego płockiego poety!
                  • Gość: staruch osiedlowy Chlał jak Rusek IP: *.30.18.231.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.02.13, 21:54
                    Pewnie po raz kolejny pani Pijanowska wzruszy się, podobnie jak zdjęto tablicę z napisem - poeta komunistyczny. Rozpłakała się biedaczka ze szczęścia, że już nikt nie będzie wypominał mu miłosnych wierszy do Stalina, Świerczewskiego i innych oprawców. Odnoszę wrażenie, że przyszywanego ojca dopiero zaczęła poznawać po lekturze książki Urbanka. I co gorsza uwierzyła w to co tam napisane.
                • epoeta Re: piewca wacka 10.02.13, 21:40
                  A ja się douczyłem.
                  Gloryfikowało się jego więzienie przez NKWD, a okazało się, że trafił za kratki za burdę pijacką i gdyby nie Wasilewska, Chruszczow, Beria, a nawet Stalin, pewnie odgarowałby to co mu się należało.
                  O jego wątpliwej miłości do dzieci było wyżej
                  Zresztą i Płock był dla niego obojętny. Po wojnie wolał Warszawską Aleję Róż i tamtejsze prominenckie środowiska, nie płockie ulice.
                  Za ojczyznę też bić się nie chciał, o czym pisze Wat w swoich pamiętnikach. Był utrapieniem w armii Andersa, ciągle na rauszu, tylko szukał by coś jeszcze w siebie wlać. Już przed wojną wlewał w siebie ogromne ilości trunków i sprawiał problemy. Zarębińska mawiała jeszcze przed wojną, że przegrywa rywalizację z madamme czystą wyborową
                  A jak słucha się pani Pijanowskiej to odnosi się wrażenie, że mówi ona o zupełnie innej osobie, o kandydacie na wyniesienie na ołtarze w Kościele katolickim. Po co ta cała farsa?
                  • Gość: do epoety Re: piewca wacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 21:58
                    E...poeta: Pełnisz ważną dla społeczeństwa Misję! Jesteś Nam potrzebny! Czytaj i pisz! Czytaj i pisz! Czytaj i pisz! Nie załamuj się, że wszyscy mamy ciebie w "de". Przeszkody pokonuj i czytaj i pisz! W wolnych chwilach między czytaniem a pisaniem, przeleć się pod Pomnik i go obsikaj! Ulga pomoże ci jeszcze bardziej skupić się na tym doczytywaniu i opisywaniu!
                    • Gość: Osiecki Bogusław Re: piewca wacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 22:20
                      do "do epoety"

Poezja. Rymu nie ma, ale jest rytm. Czuje się werwę Broniewskiego.
                      Brawo.
                      • Gość: pap Re: piewca wacka IP: *.worldstream.nl 10.02.13, 22:26
                        że też taka kanalia w Płocku musiała się urodzić, hańba
                        • Gość: żul Re: piewca wacka IP: *.opera-mini.net 11.02.13, 21:33
                          O kim piszesz?
                      • epoeta komuna wróciła! 10.02.13, 22:30
                        Zapewne ciężki był weekend p. Osiecki... Przecież - do poety to nie kto inny tylko pan! Rozmawia pan ze sobą, tak jak Broniewski! Stąd ta pana ślepa miłość do lokalnego wieszcza!
                        Rymu nie ma , ale jest rytm. Czuję odór Broniewskiego...
                        • Gość: do epoety Re: komuna wróciła! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 22:36
                          E....!: Mówił ci ktoś, że itp,itp,itd?
    • Gość: ss precz czerwona zarazo, broniewski, miller i inne k IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.13, 07:28
      jw.
      • Gość: do epoety Re: precz czerwona zarazo, broniewski, miller i i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.13, 09:33
        epoeta musisz mieć straszne kompleksy. Pewno twojego tomiku wierszy nikt nie chce wydać a sam stoisz pod polo i prosisz na bułkę. Pijak nie pijak mnie to powiewa ale pisał piękne wiersze. Niekoniecznie muszę kochac te jego rewolucyjne ale liryki wyjątkowe przynajmniej dla mojego prowincjonalnego gustu. Dobrze, że o nim pamiętamy. Może za parę lat i o twojej twórczości będzie głośno chociaz nie słyszałem żeby frustrat miał wenę twórczą.
        • Gość: do epoety Re: precz czerwona zarazo, broniewski, miller i i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.13, 09:35
          Oczywiście poza paszkwilanctwem i pluciem śliną pomieszaną z jadem i z żółcią nienawiści. Trzymaj się chłopie i może walnij kielicha oczywiście o ile nie jesteś neofitą z wszywką.
          • Gość: em neoplus trollu,taki sam zbir jestes jak zdrajca WB IP: *.ip.onuse.pl 11.02.13, 13:05
            idź do zdrajcy i pobawcie sie wackiem i kłaniajcie sie rewolucji do ziemi, tfu
            • Gość: dasia Re: neoplus trollu,taki sam zbir jestes jak zdraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.13, 15:33
              Ty idź raczej do seksuologa i psychiatry.
          • epoeta Osiecki pro bono 11.02.13, 21:16
            Czyżby wybitny społecznik wstydził się wypowiedzi pod swoim nazwiskiem? A może chce skromnie prezydentowi przypomnieć, że i jemu order się należy. Nie posłucham, kielicha nie walnę, nie chcę gadać ze sobą pod wieloma nickami.
            A Łodziankę chciałbym tylko zapytać, jakim cudem można odziedziczyć łuki brwiowe po obcej osobie? Broniewski nie był ani matką, ani ojcem pani Pijanowskiej. O ile wiem była dzieckiem jego partnerki ze związku z innym mężczyzną, po której śmierci, zamiast się nią opiekować, oddał do adopcji swojej pierwszej kobiecie. Zagmatwane trochę, zajeżdża patologią...
    • Gość: titonsa Re: W poniedziałek spotkaj się z córką Broniewski IP: *.toya.net.pl 11.02.13, 19:11
      Kocham Władysława Broniewskiego. Uważm, że był jednym z najlepszych polskich poetów. Żałuję bardzo, że jestem łodzianką i nie mam okazji poznać córki poety /identyczne łuki brwi!/.
    • Gość: titonsa Re: W poniedziałek spotkaj się z córką Broniewski IP: *.toya.net.pl 11.02.13, 19:14
      dupku, dla kogo jest zerem to jest, ale wiekszego zera od ciebie chyba nie ma !!! Czy znasz chociaż jeden, jedyny wiersz tego wspaniałego poety? Na pewno NIE ZNASZ, bo nie pisałbyś aż takich BREDNI!! AMEN !!!
      • Gość: do epoety Re: W poniedziałek spotkaj się z córką Broniewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.13, 19:54
        Potrzebny jest ktoś, kto opowie o życiu naszych Wielkich i Sławnych, Ich wyczynach w widzie alkoholowym czy narkotycznym, o preferencjach seksualnych i skłonnościach do szaleństw. O tym jak, z kim i za co żyli. O ich wstydliwych chorobach, miłościach i zdradach. O ich pochodzeniu.
        Jest zapotrzebowanie na kontekst, w którym Ci z pomników znormalnieją i przestaniemy Ich traktować jak Świętych.

Ps.: Matka Kamila Baczyńskiego miała podstawową prośbę - by nie pisać, że był Żydem.
        Jak widać - słuszną!
        • Gość: dzieło życia Re: W poniedziałek spotkaj się z kórką Broniewski IP: 69.163.40.* 11.02.13, 20:13
          Dobrze się czasem bawić kutasem - W.Broniewski

Dobrze się czasem
          bawić kutasem:
          mając pięć palców
          na swe usługi,
          wspominasz dupy
          jedną po drugiej...
          To bardzo odświeża
          polskiego żołnierza!

1961
          • epoeta ars poetica Broniewskiego 11.02.13, 21:23
            Tym wierszem Broniewski pokazał dobitnie, jaki ma stosunek do kobiet i do rodziny, oraz, że ma głęboko etos armii i tym samym miłość do Polski.
            Zresztą jego ojczyzną marzeń był Kraj Rad, a wzruszeń dostarczała jedynie Armia Czerwona. Nie raz powtarzał to w swoich utworach, tak skrzętnie omijanych przez jego wielbicieli
            • Gość: staruch osiedlowy Re: ars poetica Broniewskiego IP: *.30.74.7.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.02.13, 22:24
              Czy pan Wojciech Pijanowski od Koła Fortuny, to nie syn pani Pijanowskiej? Jeżeli tak to może warto podsunąć myśl by chwaliła dziecko, które miało swoje 5 min w życiu, a nie brnąc w taki kanał jak Broniewski. Powinna się kobieta wyleczyć z tej toksycznej, pośmiertnej miłości
              • Gość: Do starucha Re: ars poetica Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.13, 23:31
                staruch: Wyobrażam sobie co ty myślisz o takiej - dajmy na to - Marcie Kaczynskiej, która wzięła ślub z jednym, natychmiast puściła się z drugim i dopiero ja zaciążyła z tym drugim z sld jeszcze raz, sprawa się wydała i ten pierwszy wystąpił o rozwód ( mimo ślubu kościelnego). I to córka prezydenta...
                • Gość: staruch osiedlowy Re: ars poetica Broniewskiego IP: *.30.7.28.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.02.13, 06:04
                  Moja wyobraźnia najpierw mówi mi, żeś człowiekiem chorym, panie Osiecki. Za dużo czytasz na starość brukowej prasy. Wątek nie dotyczy pani Kaczyńskiej, tylko pani Pijanowskiej.
                  Ciekawi mnie również twój strach przed wypowiadaniem myśli pod własnym nazwiskiem. Dawniej tego nie było, dzisiaj jest powszechne, a na zwrócone uwagi odpowiadasz tylko : E............
                  • Gość: Panu Osieckiemu Re: ars poetica Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.13, 14:12
                    Niniejszym przepraszam Pana za te liczne nieporozumienia związane zapewne z moim IP ( na którym się nie znam za bardzo i które mnie nigdy nie interesowało) i ze stylem pisania, który nie wiedzieć czemu "znawcy prozy" przypisali Panu.
                    • Gość: Osiecki Bogusław Re: ars poetica Broniewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.13, 00:00
                      do ???

Przeprosiny przyjmuję, choć winy doszukać się nie sposób.
                      Dziękuję za ten ludzki odruch, w odmętach forumowego żywiołu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka