Dodaj do ulubionych

Płocki Komitet Referendalny o JOW

14.09.04, 10:46
Czy widzisz konieczność zmiany jakości polityków i polityki w Polsce?
Nie chcesz być tylko widzem zmian?
Załóżmy razem Płocki Komitet Referendalny, który będzie częścią
ogólnopolskiej akcji na rzecz zmiany ordynacji wyborczej do Sejmu.

Jeżeli jesteś zainteresowany napisz: jow.plock@gazeta.pl

Konieczność zmiany ordynacji wyborczej z tzw. partyjnej na JOW tj. w
Jednomandatowych Okręgach Wyborczych jest dostrzegana przez różne środowiska,
od lewicy po prawicę.
Jednak sami politycy wyniesieni do władzy na partyjnych układach tego nie
zrobią i to ze względów oczywistych. Taka zmiana uzależnia ich od woli
wyborców, a liderom partii zabiera władzę - możliwość ustalania składu Sejmu.

Tej zmiany może dokonać tylko masowy Ruch Obywatelski i każdy może być jego
uczestnikiem.

Zapraszamy jednocześnie do Katowic na konferencję z udziałem wielu
samorządowców, Prezydentów, Burmistrzów i wielu innych ciekawych ludzi.
Możesz być jednym z nas.

KRAJOWY ZJAZD KOMITETÓW REFERENDALNYCH O JOW W WYBORACH DO SEJMU
KIELCE 18 września 2004

Miejsce Zjazdu: Kieleckie Centrum Kultury – „Galeria Winda” Plac Moniuszki 2b

Program zjazdu
9.45 - 10.30 Rejestracja uczestników
10.30. – Otwarcie konferencji – Prezydent Kielc Wojciech Lubawski.

Część pierwsza (10.45-12.45)
Rzeczpospolita Polska a system wyborczy do Sejmu - prowadzenie: Prof. Andrzej
Czachor
10.45 - Wystąpienie Przewodniczącego Świętokrzyskiego Komitetu Referendalnego,
Rektora Akademii Świętokrzyskiej Prof. dr hab. Adama Massalskiego.
11.00 - Wystąpienie Rektora Uniwersytetu Jagiellońskiego, Prof. dr hab.
Franciszka Ziejki.
11.15 – „System wyborczy w demokracji USA”, Prof. dr hab. Andrzej Ceynowa,
Rektor Uniwersytetu Gdańskiego.
11.30 – „Systemy wyborcze w Polskiej tradycji ustrojowej”- Prof. dr hab.
Tomasz Gąsowski, Przewodniczący Krakowskiego Komitetu Referendalnego.
11.45 - „Jednomandatowe okręgi wyborcze z perspektywy Amerykańskiej” Prof.
Delaine Swenson, KUL.
12.00 - „ JOW warunkiem naprawy państwa” - Prof. Antoni Kamiński, PAN.
12.15 - „ Ordynacja proporcjonalna, czy większościowa: spojrzenie
socjaldemokracji” Prof. dr hab. Kazimierz Kik, Instytut Nauk Politycznych,
Akademia Świętokrzyska.
12.30 – „Fałszerstwa i nieporozumienia wokół sprawy JOW” - Prof. Jerzy
Przystawa

12.45 – 13..30 Przerwa na poczęstunek

Część druga. (13.30 – 15.00)
Grupa Referendalna: Sala „Galeria Winda”

Narada Komitetów Referendalnych – prowadzenie: Jerzy Przystawa, Janusz
Sanocki.

13.30 - Sprawozdanie Pełnomocnika Krajowego Komitetu Referendalnego z
przygotowań do podjęcia akcji zbierania podpisów w sprawie referendum – Prof.
Jerzy Przystawa.
13.45 - Sprawozdania pełnomocników Regionalnych Komitetów Referendalnych
14.15 - Dyskusja.
15.00 - Zakończenie narady.

Grupa samorządowa: Sala „Mała Scena”

Narada Samorządowców - prowadzenie: Wojciech Lubawski, Jan Jagielski

13.30 – „ Sposoby i Metody Odrodzenia Samorządu Obywatelskiego Wszystkich
Szczebli” Wojciech Lubawski - Prezydent Miasta Katowice.
13.45 - „Koncepcja powołania Ogólnopolskiego Porozumienia Samorządowego” Jan
Jagielski
14.00 - Dyskusja
15.00 – Przerwa i przemieszczenie się do „Galerii Winda”

Część trzecia. (15.05 – 15.45) Sala „Galeria Winda”

Wnioski, Stanowiska, Rezolucje – prowadzenie: Jerzy Przystawa, Jan
Jagielski.

15.15 - Przyjęcie stanowisk i rezolucji Zjazdu.
15.45 – Zakończenie Konferencji

15.45 – Konferencja prasowa sala 49

Część czwarta - plenerowa (16.15 – 17.30)
16.15 - Przemarsz uczestników konferencji i zwolenników JOW z pod gmachu KCK
do parku pod pomnik Stanisława Staszica.
16.40 – Wiec w muszli parkowej, obok pomnika Stanisława Staszica.
17.30 - Zakończenie wiecu.

Prosimy o potwierdzenie uczestnictwa:
elektronicznie; jjagielski@radiofama.com.pl lub telefon/fax. 0 (41) 344 45
81.
Obserwuj wątek
    • butko22 Kto się podkleił pod JOW? 14.09.04, 14:56
      O organizatorach spotkania w Kielcach można przeczytać w wątkach na forum w
      Kielcach. Sami wybitni ludzie!

O Panu Janie Jagielskim

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=14862929&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=12655800&a=12737481
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=12658288&a=12658288

O Panu Prof. dr hab. Adamie Massalskim
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=15712376&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=14564025&a=14577387
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=15283880&a=15308516
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=15150573&a=15151606
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=14138115&a=14256429
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=9508985&a=10090753

O Panu Prezydencie Lubawskim Wojciechu

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=4334091
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=2739674&a=2739674
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=13964600
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=14672931
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=12755718
      O Panu Prezydencie Lubawskim Wojciechu jest o wiele wiecej, ale nie zmieściłoby
      się w jednym poście.
      • jow.plock W Ob. Ruchu na rzecz JOW 14.09.04, 15:54
        Nikt nie sprawdza życiorysów, nie ma komu. Nie ma też policji, prokuratury,
        sądów, nawet semitów i antysemitów.
        W Obywatelskim Ruchu na rzecz JOW działać może każdy, kto chce zmiany ordynacji
        wyborczej. Łączy nas jeden cel - Zmiana ORDYNACJI WYBORCZEJ na normalną.
        Żadnemu z nas działanie na rzecz JOW nie daje osobistych korzyści, ponieważ
        Ruch Obywatelski to nie partia. W Ruchu na rzecz JOW może być każdy, zatem nikt
        nie może "podpiąć" dla jakiś osobistych korzyści.
        Ruch na rzecz JOW to praca tylko w jednym celu.
        • roman_j Re: W Ob. Ruchu na rzecz JOW 14.09.04, 16:48
          jow.plock napisał:

> W Ruchu na rzecz JOW może być każdy, zatem nikt nie może "podpiąć" dla jakiś
          > osobistych korzyści.
          > Ruch na rzecz JOW to praca tylko w jednym celu.

Święte słowa. Ten jeden cel, to dostanie się do parlamentu, po plecach takich
          prostodusznych działaczy, jak autor tego wątku. :-)))
          Oczywiście szeregowi działacze tak wysoko nie mierzą, oni... wierzą. W cudowną
          moc Jedynie Słusznej Ordynacji, która nam polityków w anioły przerobi. ;-))
          Sancta simplicitas...

Dla równowagi cytat z dzisiejszej GW:
          "(...) Najmniej zwolenników miał kursujący w mediach pomysł uzdrowienia
          polityki przez zmianę ordynacji wyborczej. Proporcjonalną miałaby zastąpić
          ordynacja większościowa z jednomandatowymi okręgami. (...)
          We wczorajszej dyskusji głównym zwolennikiem ordynacji większościowej był
          Tusk. - Ona wprawdzie nie zapewni raju, ale ordynacja proporcjonalna polityce
          szkodzi - argumentował. Nie znalazł zrozumienia wśród panelistów. Politolog
          Radosław Markowski podkreślił, że kraje, które miały ordynację większościową,
          zmieniają ją na proporcjonalną. Że w Polsce partia, która w wyborach
          większościowych zyska 30 proc. głosów, może zgarnąć aż 70 proc mandatów. Skutek
          według Markowskiego? Armia wyborców, która nie będzie miała swoich
          reprezentantów w Sejmie, zniechęcona do polityki nie pójdzie do następnych
          wyborów."

W tej sytuacji nie mogę niestety napisać, że trzymam za Was kciuki. :-))
          • jow.plock Zaproszenie dla Roman_j 15.09.04, 07:55
            roman_j napisał:

> jow.plock napisał:
            >
            > > W Ruchu na rzecz JOW może być każdy, zatem nikt nie może "podpiąć" dla ja
            > kiś
            > > osobistych korzyści.
            > > Ruch na rzecz JOW to praca tylko w jednym celu.
            >
            > Święte słowa. Ten jeden cel, to dostanie się do parlamentu, po plecach takich
            > prostodusznych działaczy, jak autor tego wątku. :-)))
            > Oczywiście szeregowi działacze tak wysoko nie mierzą, oni... wierzą. W
            cudowną
            > moc Jedynie Słusznej Ordynacji, która nam polityków w anioły przerobi. ;-))
            > Sancta simplicitas...

Każdy sądzi w/g siebie. Ruch Obywatelski ma natomiast tylko jeden cel -
            spowodować zmianę ordynacji wyborczej. Puki co, to Ruch Ob. na rzecz JOW nie
            jest partią, nie występuje w wyborach, zatem w JOW nikt po niczyich plecach nie
            dostanie się do parlamentu. W ruchu są ludzie róznego wyznania religijnego od
            mojżeszowego po muzułmańskie i ze wszystkich opcji politycznych. Każdy może
            działać i należeć tam gdzie chce i startować w wyborach ze swoich partii. W Ob.
            Ruchu - jest to indywidualna sprawa każdego uczestnika Ruchu, ale łączy nas
            jeden cel - dokonać zmiany systemu wyborczego z partyjniackiego na normalny w
            którym głosuje się na konkretnych ludzi.

Po takiej zmianie systemu wyborczego Pan Roman_j i każdy inny obywatel uzyska
            pełnię praw wyborczych, ponieważ będzie mógł sam siebie uczynić kandydatem w
            wyborach do sejmu, a może i wygrać. Przy obecnej ordynacji wyborczej jest to
            niemożliwe, ponieważ aby być kandydatem musiałby się płaszczyć np. przed
            Lepperem, aby ten wpisał go na listę kandydatów. Po zmianie ordynacji na JOW
            zadecyduje sam i wygra z kandydatem wystawionym przez Leppera.

> Dla równowagi cytat z dzisiejszej GW:

Gazeta Wyborcza jest orędownikiem dotychczasowej ordynacji wyborczej i trudno
            się spodziewać innego stanowiska.
            Pan Tusk jako obecny lider partii PO chce skorzystać na popularności idei JOW,
            rozpropagowanej przez Obywatelski Ruch na rzecz JOW i nie ma co się temu
            dziwić, że Pan Tusk niewiele ma do powiedzenia na temat JOW. Pan Tusk nie jest
            przedstawicielem Ruchu na rzecz JOW, a tylko partii PO, ale niech propaguje
            ideę Ruchu - czemu nie.

Kto to jest Markowski? Że takie brednie wygaduje.

Japonia - zmiana na JOW.
            Włochy - zmiana na JOW.
            Niemcy - mają ordynację mieszaną, ale zaczynają domagać się zmiany na JOW.

Proszę zaproponować np. Anglikom zmianę ich JOW ordynacji na partyjniacką.

Dobrym sposobem na zapoznanie się z Ruchem JOW i systemami wyborczymi jest
            udział w Konferencji w Kielcach, będzie Pan mógł zająć swoje stanowisko. Będzie
            przedstawiciel lewicy prof. Kik, będzie przedstawieciel USA prof. Swenson i z
            całą pewnością będą się ścierały poglądy zwolenników systemu partyjniackiego z
            systemem w JOW, a Pan będzie mógł swoją argumentacją zasilić jedną ze stron.
            Być może, nawet przekona Pan wielu uczestników do słuszności swoich poglądów.
            • jow.plock Przepraszam za te puki 15.09.04, 08:01
              Ale czasami zdarza się i to.
            • roman_j Re: Zaproszenie dla Roman_j 15.09.04, 10:16
              jow.plock napisał:

> Każdy sądzi w/g siebie. Ruch Obywatelski ma natomiast tylko jeden cel -
              > spowodować zmianę ordynacji wyborczej. Puki co, to Ruch Ob. na rzecz JOW nie
              > jest partią, nie występuje w wyborach, zatem w JOW nikt po niczyich plecach
              > nie dostanie się do parlamentu.

Nie wiem, o czym ma mnie przekonać fakt, że Ruch Obywatelski na rzecz JOW nie
              jest partią oraz że nie startuje w wyborach? Przecież Ruch jest zdaje się
              przecwiny temu, żeby partię kształtowały politykę, prawda? Jeśli więc nie
              partie, to kto? Odpowiedź nasuwa się sama...
              A to, że Rych nie startuje w wyborach jako organizacja nie oznacza przecież, że
              żaden z jego członków nie wystartuje w nich w przyszłości. Oczywiście nie
              koniecznie pod szyldem Ruchu. Po zmianie ordynacji wszelkie szyldy będą grały
              znacznie mniejszą rolę, więc paradoksalnie rację mam zarówno ja, jak i mój
              oponent, którego z racji dziwnego nicka nie wiem nawet jak mam tytułować.

> W ruchu są ludzie róznego wyznania religijnego od mojżeszowego po
              > muzułmańskie i ze wszystkich opcji politycznych. Każdy może działać i należeć
              > tam gdzie chce i startować w wyborach ze swoich partii. W Ob. Ruchu - jest to
              > indywidualna sprawa każdego uczestnika Ruchu, ale łączy nas jeden cel -
              > dokonać zmiany systemu wyborczego z partyjniackiego na normalny w którym
              głosuje się na konkretnych ludzi.

Wszystko to święte słowa. Proszę tylko odpowiedzieć mi na pytanie, dlaczego
              mamy zmieniać ordynację patyjniacką na Jedynie Słuszną? Dlaczego tylko dwie
              opcję? Czarne i białe. Albo albo. I żadnej dyskusji na temat możliwych kocepcji
              zmiany ordynacji. "JOW albo śmierć". Czy tak?
              Ja też jestem za tym, żeby mój głos oddany w wyborach liczył się tylko dla tego
              kandydata, na którego go oddałem. Ale zasada "zwycięzca bierze wszystko" to
              niekoniecznie jest to, co uważam za słuszne.

> Po takiej zmianie systemu wyborczego Pan Roman_j i każdy inny obywatel uzyska
              > pełnię praw wyborczych, ponieważ będzie mógł sam siebie uczynić kandydatem w
              > wyborach do sejmu, a może i wygrać. Przy obecnej ordynacji wyborczej jest to
              > niemożliwe, ponieważ aby być kandydatem musiałby się płaszczyć np. przed
              > Lepperem, aby ten wpisał go na listę kandydatów. Po zmianie ordynacji na JOW
              > zadecyduje sam i wygra z kandydatem wystawionym przez Leppera.

Wygląda na to, że Ruch nie jest jednak tak otwarty, jak wynikałoby to z
              deklaracji poczynionych kilka linijek wyżej. Odnoszę wrażenie, że np.
              członkowie Samoobrony nie sa tam mile widziani. Czy to wyczerpuje listę
              antypatii, czy są może na niej jeszcze jakieś partie? :-))

> > Dla równowagi cytat z dzisiejszej GW:
              >
              > Gazeta Wyborcza jest orędownikiem dotychczasowej ordynacji wyborczej i trudno
              > się spodziewać innego stanowiska.

To nie było "stanowisko" Gazety Wyborczej. To była relacja ze spotkania.

> Pan Tusk jako obecny lider partii PO chce skorzystać na popularności idei
              > JOW, rozpropagowanej przez Obywatelski Ruch na rzecz JOW i nie ma co się temu
              > dziwić, że Pan Tusk niewiele ma do powiedzenia na temat JOW. Pan Tusk nie
              > jest przedstawicielem Ruchu na rzecz JOW, a tylko partii PO, ale niech
              > propaguje ideę Ruchu - czemu nie.

A czy to nie dziwne, że lider partii, a organizacji, dla której Jedynie Słuszna
              Ordynacja jest, w waszym mniemaniu, ogromnym zagrożeniem. Nie obawia się
              skutków jej wprowadzenia w życie? Nie dało Wam to do myślenia? Dla mnie jest to
              tylko kolejny dowód na to, że zmiana ordynacji nie zmieni nic w polskiej
              polityce poza zmianą sposobu podziału politycznego łupu, jakim są parlamentarne
              stołki. Zmienią się niewątpliwie proporcje podziału tego łupu. Pojawi się
              trochę politycznego planktonu no i być może po raz pierwszy jedna partia
              zdobędzie ponad 50% miejsc w parlamencie. Chyba właśnie na to liczy PO.

> Kto to jest Markowski? Że takie brednie wygaduje.

Nie wiem, kto to jest, poza tym, że jest politologiem. Jeśli to ważne, to można
              poszperać w Sieci i sprawdzić. Wiem za to, kto to jest profesor Ceynowa (jeden
              z dyskutantów zaproszonych na zjazd Ruchu), to rektor UG, uczelni w której
              obowiązują, jak się ostatnio okazuje, w bardzo twórcze zasady naboru na studia.
              Pan rektor w wyborach wg JOW miałby szanse na duże poparcie. "Ze względów
              społecznych", oczywiście. :-)))

> Japonia - zmiana na JOW.
              > Włochy - zmiana na JOW.
              > Niemcy - mają ordynację mieszaną, ale zaczynają domagać się zmiany na JOW.
              >
              > Proszę zaproponować np. Anglikom zmianę ich JOW ordynacji na partyjniacką.

Proszę napisać tutaj na forum, jaki odsetek członków parlamentu nie należy do
              żadnej partii. Chcę, żeby taką informację podał zwolennik Jedynie Słusznej
              Ordynacji. To będzie prawdziwy akt cywilnej odwagi. :-))

> Dobrym sposobem na zapoznanie się z Ruchem JOW i systemami wyborczymi jest
              > udział w Konferencji w Kielcach, będzie Pan mógł zająć swoje stanowisko.
              > Będzie przedstawiciel lewicy prof. Kik, będzie przedstawieciel USA prof.
              > Swenson i z całą pewnością będą się ścierały poglądy zwolenników systemu
              > partyjniackiego z systemem w JOW, a Pan będzie mógł swoją argumentacją
              > zasilić jedną ze stron.

Potrafię sobie wyobrazić ten wiec poparcia. Nie zasilę niestety tej nielicznej
              gromadki osób mających odmienne od Was poglądy, bo nie odpowiada mi rola listka
              figowego lub Daniela w klatce z lwami. Najzupełniej wystarcza mi polemika na
              forum, choć jak dotąd trudno to było nazwać polemiką. Wygląda na to, że
              zwolennicy Jedynie Słusznej Ordynacji są bardzo słabo przygotowani
              merytorycznie do obrony swojej koncepcji lub wychodzą z założenia, że o
              dogmatach się nie dyskutuje. :-))

> Być może, nawet przekona Pan wielu uczestników do słuszności swoich poglądów.

Żartowniś. :-)))) To tak jakbym pojechał do Watykanu nawracać kardynałów na
              islam. Nie jest moim celem przekonywać kogokolwiek. Moim celem nie jest
              gromadzenie rzesz zwolenników jakiejkolwiek ordynacji. Ja mam po prostu alergię
              na jedynie słuszne poglądy i cudowne rozwiązania. Dla własnego dobrego
              samopoczucia staram się więc demaskować takie poglądy i dbać o pluralizm
              opinii, bo czasy mamy takie, że ludzie są gotowi posłuchać każdego proroka,
              który im powie, że zna cudowny sposób na zrobienie raju z tego kraju. Każdy
              musi sam dojść do własnej tej prawdy, że nic nie dzieje się ot tak jak za
              pomocą czarodziejskiej różdżki. Prawdy narzucone łatwo się odrzuca, dlatego ja
              nic nikomu nie narzucam. Mam jedynie nadzieję, że sklaniam ludzi do myślenia.
              Za skutki tych przemyśleń nie biorę odpowiedzialności. :-))))
              • Gość: Służba Bezpieczeńs Re: Zaproszenie dla Roman_j IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.04, 10:48
                Panie Romanie masz pan swiętą rację zróbmy wreszcie w Polsce porządek i bierzmy
                przykład z prezydenta Rosji Putina.
                Taki Putin potrzebny Polsce.
                A pan widzę że posiada wszelkie predyspozycje na prezydenta Polski
              • henrykreuz Temat wątku - jestem za powołaniem 15.09.04, 11:35
                Tematem wątku jest, jak dobrze zauważyłem, powołanie Płockiego Komitetu
                Referendalnego. Można być zaintresowanym bądź też nie. Ja jestem, ktoś inny
                może nie być. To jest tylko tyle Panie Romanie.

Co do ordynacji - to Pan sam pozbawił siebie możliwości wpływania na
                kształtowanie prozpozycji ordynacji ukształtowanej przez Ruch Obywatelski,
                ponieważ jest on otwarty dla każdego od samego początku zaistnienia. A szkoda,
                bo mógłby Pan wnieść własne przemyślenia i wpłynąć na ostateczny kształt
                propozycji Ordynacji Ruchu Obywatelskiego. Gdyby Panu to się udało, a wierzę że
                tak, to zyskałby Pan szacunek wielu nie byle jakich głów np. rektorów wielu
                uczelni, od Wrocławia przez Warszawę po Lublin i w każdą inną stronę. Szkoda,
                że nie chciał Pan pomóc obywatelskiemu ruchowi w ukszałtowaniu właściwej
                propozycji ORDYNACJI WYBORCZEJ. Pański intelekt i słuszność Pańskich wywodów z
                pewnością dałby sobie z tym radę.

Poznałem wielu byłych zażartych przeciwników JOW, a którzy obecnie są
                zwolennikami. Sądzę, że musieli dobrze tę kwestię przemyśleć, ponieważ nie
                zmienili swojego stanowiska dla jakiś korzyści osobistych, ponieważ Ruch nikomu
                nic nie może obiecać, nie da się nic na tym zarobić, a są jeszcze wydatki.

pozdrawiam
                • roman_j Re: Temat wątku - jestem za powołaniem 15.09.04, 12:27
                  henrykreuz napisał:

> Tematem wątku jest, jak dobrze zauważyłem, powołanie Płockiego Komitetu
                  > Referendalnego. Można być zaintresowanym bądź też nie. Ja jestem, ktoś inny
                  > może nie być. To jest tylko tyle Panie Romanie.

Kwestii powołania Płockiego Komitetu Referendalnego jest w pierwszym wpisie
                  poświęcone pięć linijek tekstu na kilkadziesiąt, jakie on liczy. Wśród nich
                  jest taka: "Jeżeli jesteś zainteresowany napisz: jow.plock@gazeta.pl". :-)))

> Co do ordynacji - to Pan sam pozbawił siebie możliwości wpływania na
                  > kształtowanie prozpozycji ordynacji ukształtowanej przez Ruch Obywatelski,
                  > ponieważ jest on otwarty dla każdego od samego początku zaistnienia. A
                  > szkoda, bo mógłby Pan wnieść własne przemyślenia i wpłynąć na ostateczny
                  > kształt propozycji Ordynacji Ruchu Obywatelskiego.

Piękne słowa. Jest tylko jeden drobiazg. Chyba się nie pomylę, jeśli napiszę,
                  że Ruch, o którym pan wspomina, jest otwarty na wszelkie koncepcje zmiany
                  ordynacji wyborczej pod warunkiem, że będzie to zmiana na ordynację JOW.
                  Przecież to jasno wynika z pierwszego wpisu w tym wątku, po co więc to
                  czarowanie?

> Gdyby Panu to się udało, a wierzę że tak, to zyskałby Pan szacunek wielu nie
                  > byle jakich głów np. rektorów wielu uczelni, od Wrocławia przez Warszawę po
                  > Lublin i w każdą inną stronę. Szkoda, że nie chciał Pan pomóc obywatelskiemu
                  > ruchowi w ukszałtowaniu właściwej propozycji ORDYNACJI WYBORCZEJ. Pański
                  > intelekt i słuszność Pańskich wywodów z pewnością dałby sobie z tym radę.

Ale mi pan kadzi. Jeszcze chwila, a się uduszę. :-))
                  A skoro już mowa o rektorach, to proszę pamiętać, że rektorem się bywa, a
                  człowiekiem mądrym, uczciwym, itp. albo się jest, albo nie. Wspomnia pan o
                  szacunku, więc napiszę, że wyżej sobie cenię szacunek ludzi uczciwych i mądrych
                  niż piastujących wysokie funkcje z wyboru. Autorytet urzędu rektora bardzo
                  ucierpiał ostatnio w moich oczach za sprawą afery związanej z UG i ze sposobem,
                  w jaki rektor tej uczelni ustosunkował się do sprawy. Na ten lep więc mnie już
                  pan nie weźmie. :-))

> Poznałem wielu byłych zażartych przeciwników JOW, a którzy obecnie są
                  > zwolennikami. Sądzę, że musieli dobrze tę kwestię przemyśleć, ponieważ nie
                  > zmienili swojego stanowiska dla jakiś korzyści osobistych, ponieważ Ruch
                  > nikomu nic nie może obiecać, nie da się nic na tym zarobić, a są jeszcze
                  > wydatki.

Członkowie Platformay Obywatelskiej z panem Donaldem Tuskiem na czele też na
                  pewno dobrze sobie całą sprawę przemyśleli i na pewno popierają pomysł
                  wprowadzenia jednomandatowych okręgów wyborczych z potrzeby serca i sumienia
                  nie licząc w ogóle na jakiekolwiek korzyści. Wręcz przeciwnie. Zakładają oni na
                  pewno, że rozwiązanie, za którym optują, zmiecie ich ze sceny politycznej, co
                  zresztą na przyjmą z pokorą jako zasłużoną karę za to, że współtworzą partię
                  polityczną. :-)))))))
        • szczerbaty_alfred Re: W Ob. Ruchu na rzecz JOW 14.09.04, 20:40
          jow.plock napisał:

> Nikt nie sprawdza życiorysów, nie ma komu. Nie ma też policji, prokuratury,
          > sądów, nawet semitów i antysemitów.
          > W Obywatelskim Ruchu na rzecz JOW działać może każdy, kto chce zmiany
          ordynacji
          >
          > wyborczej. Łączy nas jeden cel - Zmiana ORDYNACJI WYBORCZEJ na normalną.
          > Żadnemu z nas działanie na rzecz JOW nie daje osobistych korzyści, ponieważ
          > Ruch Obywatelski to nie partia. W Ruchu na rzecz JOW może być każdy, zatem
          nikt
          >
          > nie może "podpiąć" dla jakiś osobistych korzyści.
          > Ruch na rzecz JOW to praca tylko w jednym celu.

Kiedyś Młynarski śpiewał o takiej substancji co to się zawsze przykleja do
          statku "gdybym dodał równo zrobiłby się rym".
          piosnka jak widać nie straciła na aktualności. Jedni poprawiają świat a inni
          kombinują jak by się tu załapać wdrapać na sam szczyt i krzyczeć "hej płyniemy"
          ruch na rzecz JOW jest ruchem społecznym. A każdy ruch społeczny się z czasem
          wypacza gdyż nie ma organów kontrolnych, ustalonej długofalowej strategii oraz
          wyrazistego oblicza ideowego. W tym wypadku widać, że jeszcze niedźwiedzia
          nie upolowano a już niektórzy skórę podzielili.
          • jow.plock Re: W Ob. Ruchu na rzecz JOW 15.09.04, 07:16
            Pańskie stanowisko wynika z niewiedzy czym jest RUCH OBYWATELSKI na rzecz JOW.
            Wyjaśniam
            Ruch na rzecz JOW nie jest partią polityczną. Ruchu są mile widziani ludzie z
            lewicy i prawicy. Jednak celem Ruchu nie jest udział w wyborach i dostanie się
            iluś tam osób do parlamentu. Jedynym celem Ruchu jest doprowadzenie do zmiany
            systemu wyborczego z oszukańczego na JOW, a po jego osiagnięciu Ruch Społeczny
            na rzecz JOW autoamtycznie przestanie mieć rację bytu.
            Co może się zatem wypaczyćw Ruchu JOW, skoro Ruch po osiągnięciu celu
            przestanie istnieć.

Jak można podzielić skórę, sugerowane jakieś korzyści, jeżeli Ruch na rzecz JOW
            nie występuje w wyborach, a po osiagnięciu celu dla którego powstał, będzie
            rozwiązany.

Ruch Ob. na rzecz JOW jest jedynym w Polsce przedsięwzięciem społecznym, bez
            oczekiwania jakichś osobistych korzyści, a których osiagnięcie jest nawet
            niemożliwe z przyczyn j/w.
    • Gość: zenon dylewski Re: Płocki Komitet Referendalny o JOW IP: *.c148.petrotel.pl 18.09.04, 20:21
      a oto list z gazety wyborczejz sprzed wielu lat .
      Czy udało się woj. mazowieckie/Przestroga

Likwidowanie obecnych województw i kształtowanie nowych, według przypisywania
      miast do najbliższych hurtowni, przynosi następujące refleksje. Pogoń za
      zarobkiem wypacza odwieczne wartości narodowe. Zanikają wtedy również postawy
      obywatelskie. Rządzący wymyślają regiony, nie bacząc na uwarunkowania
      historyczne. Wyraźnie widoczne, jest dążenie do obsady intratnych stanowisk.
      Zrozumiałe jest wtedy blokowanie działań organizacji, których ustawowym
      zadaniem jest ochrona naszych rdzeni narodowych,
      naszej kultury i pamięci o ludziach, którzy oddali całe swoje jestestwo Polsce.
      * Nasze miasto Płock, stolica Mazowsza, zostało włączone do Polski dopiero w
      1495 r. po bezpotomnej śmierci księcia mazowieckiego Janusza II. Powstało wtedy
      województwo płockie. Mazowsze rządzone przez księcia Janusza II i jego brata
      Siemowita IV sięgało granicami od Mławy do Czerska. Od Gostynina, Rawy do Łomży
      i Wizny. Mazowsze kwitło. Rozwijały się miasta, zwiększało bezpieczeństwo
      handlu. W walkach z Krzyżakami, Mazowsze wystąpiło po stronie Polski,
      wystawiając w bitwie pod Grunwaldem własne chorągwie. Bóg - Honor - Ojczyzna.
      Możemy być dumni z naszych przodków. To wszystko chcą nam teraz zabrać. 500 lat
      naszego związku z Koroną. Wszak niebawem nastały rozbiory. Płock i Mazowsze
      przez wieki dawało, Polsce najlepszych obrońców. To nasze miasto wyznaczył
      Centralny Rząd Narodowy na siedzibę władz powstańczych w 1863 r. Mazowsze to
      moja ojczyzna. Likwidując moją ojczyznę - Mazowsze, twórcy tego szalonego
      pomysłu zniszczyć chcą moje korzenie narodowe. Moją tradycję. Jestem i czuję
      się Mazowszaninem, Czuję jedność z całą społecznością Mazowsza. Jestem
      obywatelem Mazowsza.
      W tym obecnym chaosie zaboru naszej przeszłości, naszej kultury duchowej,
      płynącej z książęcej płockiej katedry, zwołuję Mazowszan. Stańcie w obronie
      Ojczyzny – Mazowsza. Garstka ludzi prowadzi nas do nowego rozbicia
      dzielnicowego. Do zatraty naszego dziedzictwa. Tak to zatrata życia religijnego
      poprzez lata pogaństwa sowieckiego przynosi złe owoce. Proszę moich Braci
      Mazowszan - stańcie w obronie naszej ojczyzny. Składajmy protesty na ręce
      posłów, organizacji miłujących nasze tradycje, integrując się z dziedzictwem
      Korony - bądźmy wierni Mazowszu.
      Zenon Dylewski
    • jow.plock Stanowisko III Zjazdu Krajowego K. Ref. 19.09.04, 10:54
      Stanowisko
      III Zjazdu Krajowego Komitetu Referendalnego
      o JOW w Wyborach do Sejmu RP
      Kielce, 18 września 2004
      Zebrani na III Krajowym Zjeździe w Kielcach przedstawiciele Komitetów
      Referendalnych o Jednomandatowe Okręgi Wyborcze stwierdzają,
      że pogłębiający się kryzys państwa nie skłonił polskiej klasy politycznej do
      podjęcia niezbędnych zmian systemowych.

Podstawową przyczyną zła w naszym życiu publicznym, jest wadliwy system
      wyborczy – ordynacja proporcjonalna, przyznająca kierownictwom partii
      przywileje, kosztem obywatela. Przyjęta w Polsce ordynacja wyborcza pozbawia
      nie zrzeszonych w partiach obywateli biernego prawa wyborczego, czyniąc fikcję
      z wymienionych w konstytucji uprawnień, łamie w jawny sposób zasadę
      bezpośredniości, równości, powszechności, a nawet narusza zasadę
      proporcjonalności wyniku wyborczego.
      W efekcie obecny system wyborczy prowadzi do dominacji aparatów partyjnych,
      nieustających konfliktów, hamuje rozwój społeczeństwa obywatelskiego, sprzyja
      korupcji. Ordynacja proporcjonalna rozbijając Sejm uniemożliwia skuteczne
      rządzenie krajem, likwiduje odpowiedzialność polityków i permanentnie
      destabilizuje system polityczny państwa.

Ruch Obywatelski na rzecz JOW domaga się natychmiastowego usunięcia tego,
      sprzecznego z konstytucją, wadliwego systemu i zastąpienia go sprawdzonym i
      prostym sposobem wyboru posłów w jednomandatowych okręgach wyborczych, w jednej
      turze, wg zasady jeden poseł z każdego okręgu. System wyborczy oparty o JOW
      funkcjonuje od początku demokracji w wielu państwach świata przynosząc
      stabilizację społeczną i zapewniając poszanowanie dla praw obywatela.
      Jednocześnie sprzeciwiamy się takim interpretacjom, które uzależniają
      wprowadzenie JOW od zmiany Ustawy Zasadniczej. Żądamy ścisłego przestrzegania
      Konstytucji, która nigdzie nie nakazuje prowadzenia wyboru posłów w
      wielomandatowych okręgach wyborczych i nigdzie nie przesądza o rodzaju
      wyborczej ordynacji.

Zwracamy także uwagę, iż poważna, ogólnonarodowa debata na temat ordynacji nie
      może zostać zamknięta w ramach partyjnych kampanii przedwyborczych. Nie służy
      jej także łączenie postulatu wprowadzenia JOW z innymi postulatami.

Wzywamy wszystkich zwolenników JOW do kontynuowania obywatelskiej pracy nad
      naprawą Rzeczpospolitej. Apelujemy do obywateli, ugrupowań i stowarzyszeń o
      przyłączenie się do Krajowego Komitetu Referendalnego w działaniach na rzecz
      usunięcia poważnej wady ustrojowej III RP, jaką jest obecny system wyborczy i
      wprowadzenia JOW.
    • jow.plock Burmistrz Chełmży 20.09.04, 18:03
      Chełmża , dnia 17.09.2004 r.
      SOR. 0717-38/04

Pan

Jerzy Przystawa
      Pełnomocnik Krajowego Komitetu
      Referendalnego o JOW w
      Wyborach do Sejmu

Na wstępie chciałbym poinformować , że z powodu wcześniej już
      zaplanowanych obowiązków niestety nie będą mógł wziąć udziału w III Krajowym
      Zjeździe Komitetów Referendalnych JOW w wyborach do Sejmu w dniu 18 września
      b.r. w Kielcach. O fakcie tym powiadomiłem organizatora.
      Z przesłanym przez Pana Pełnomocnika Listem Otwartym do Członków KKR
      zapoznałem się. Zawarte w nim rozważania są bardzo interesujące,
      odzwierciedlają aktualny stan rzeczy w naszej „politycznej” rzeczywistości,
      utożsamiam się z nimi. Przede wszystkim zgadzam się z Panem Pełnomocnikiem w
      tym, że ideę jednomandatowych okręgów wyborczych w wyborach do Sejmu należy
      realizować na bazie samorządu gminnego.
      Uważam, że wprowadzenie jednomandatowych okręgów wyborczych w
      wyborach do Sejmu przede wszystkim przyczyni się do :
      1) zredukowania liczby partii ,
      2) porozumiewania się i uzgadniania programów wyborczych przez
      poszczególne, większe niż dotychczas, grupy polityków,
      3) powstawania lepszych programów wyborczych,
      4) tworzenia się większych partii,
      5) zmiany funkcjonowania partii i całej strategii wyborczej,
      6) zmiany sposobu rekrutacji polityków i lepszego poznania kandydatów
      przez wyborców.
      Przedstawiając powyżej swoje rozważania i jednocześnie odpowiadając na apel
      Pana Pełnomocnika, niniejszym deklaruję wszechstronną pomoc w realizacji celów
      Krajowego Komitetu Referendalnego.

Z wyrazami szacunku
      Jerzy Czerwiński
      Burmistrz Miasta Chełmży
      • Gość: inż. Niesłuchowski Re: Burmistrz Chełmży IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 09:43
        Kolej na burmistrzów Sierpca, Gostynina, Gąbina oraz wójtów gmin z okolic
        Płocka.
    • jow.plock Rada Miasta Garwolina 21.09.04, 21:04
      UCHWAŁA Nr XX/132/2004
      Rady Miasta Garwolin
      z dnia 31 maja 2004 roku

w sprawie: ordynacji wyborczej do Sejmu i Senatu RP

Na podstawie art.18 ust. l ustawy z dnia 08 marca 1990 r. o samorządzie gminnym
      (Dz.U. z 2001 r. Nr 142, póz. 1591, zm. z 2002 r. Dz.U.Nr 23, poz.220; Nr 62,
      poz.558; Nr 113, poz.984; Nr 153, poz.1271; Nr 214, poz.1806, z 2003 r. Dz.U.Nr
      80, poz.717, Nr 177, poz.1725) Rada Miasta Garwolin uchwala co następuje:

§ 1.
      Przyjmuje się stanowisko w sprawie zmiany ordynacji wyborczej do Sejmu
      i Senatu RP w brzmieniu stanowiącym załącznik nr l do niniejszej uchwały.
      § 2.
      1. Upoważnia się Burmistrza do:
      a) poparcia działań zmierzających do wprowadzenia wyboru posłów na Sejmu RP w
      jednomandatowych okręgach wyborczych.
      b) przekazania stanowiska Rady Miasta Garwolin do Sejmu, Senatu, Prezydenta RP
      oraz powiadomienia o nim rad jednostek samorządu terytorialnego wszystkich
      szczebli.
      2. Wykonanie uchwały powierza się Burmistrzowi Miasta Garwolin.
      § 3.
      1. Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
      2. Uchwała podlega podaniu do publicznej wiadomości poprzez wywieszenie na
      tablicy ogłoszeń oraz zamieszczenie na stronie internetowej Urzędu Miasta
      Garwolin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka