Gość: ADAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 07:41 Nic nie wspomniał że został odwołany za nieudolność. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: levvy Re: 15 lat minęło - jubileusz płockiego samorządu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 10:22 jestem wzruszony.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dydy Re: 15 lat minęło - jubileusz płockiego samorządu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 10:40 chyba pijany ................. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iksiński Re: 15 lat minęło - jubileusz płockiego samorządu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 20:17 Dydy wstał z grobu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: 15 lat minęło - jubileusz płockiego samorządu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 20:42 a w piątek po południu w ogródkach MZOS ta banda chlałą na koszt podatnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gh Re: 15 lat minęło - jubileusz płockiego samorządu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 20:48 zgadza się, był Hetkowski, Jakubowski i cała banda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgred Re: 15 lat minęło - jubileusz płockiego samorządu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.05, 23:21 Jaka banda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik samorząd W ogródkach MZOS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 20:58 A myślisz że pracownicy samorządu to nie płacą podatków?? To są też ich pieniądze. Ja nie miałem skrupułów jak "chlałem" bo w samorządzie pracuję kilka miesięcy, a przez wszystkie poprzednie lata płaciłem podatki i to wcale nie małe. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: W ogródkach MZOS IP: 80.51.224.* 11.06.05, 23:07 Te, „pracownik samorząd”, jeśli ty tak myślisz, jak piszesz, to ty już dawno nie powinieneś tam pracować czubie jeden. Ty myślisz, że płacąc podatki to sobie odkładasz na przyszłe chlanie pajacu. Ja też płacę podatki więc zrób mi piknik dla moich najbliższych taborecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostak Re: W ogródkach MZOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.05, 23:34 Jak oni się nie wstydzą To kpina z płockiego elektoratu Głosuję na Abgarowicza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Modzelewski 15-lecie Samorządu Płockiego IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.06.05, 09:31 Zenon Dylewski 10.06.2005 Płock SZANOWNI ZEBRANI KOLEDZY SAMORZĄDOWI PŁOCCZANIE I MIESZKAŃCY PŁOCKA Obchodzimy 15 rocznicę dokonanych przemian ustrojowych w Polsce. Za odzyskaną wolność i niepodległość – walczyły w powstaniach narodowych i wojnach - miliony naszych przodków. Setki tysięcy Polaków zsyłano na Syberię, zabijano, katowano. NADZIEJĄ DLA WALCZĄCYCH O WOLNOŚĆ I GODNOŚĆ NARODOWĄ BYŁA POLSKA! POLSKA – to wymówiona zgłoska. Dla tej zgłoski, dźwięku tych słów, umierali i cierpieli nasi bliscy, krewni. Nie bacząc na biedę, knuty, poniewierkę. Ta zwyczajna zgłoska, niosła możliwość zwyczajnego życia, jakie przyznane zostało przez Boga, jako prawo naturalne. Idąc śladem przodków, nasze pokolenie, również podjęło walkę o wolną Polskę, pragnąc obalić system totalitaryzmu sowieckiego, za którym ciągnęły się cienie zamordowanych, zamęczonych naszych Braci. Ludzie cieszyli się, dziękując Bogu za uratowanie życia w czasie wojny światowej. To życie tracili we własnym, rzekomo wolnym kraju. 15 lat temu uzyskaliśmy szansę na życie według naszych wyobrażeń. Nie znaliśmy przecież smaku wolności. Wielu z nas, dało z siebie najlepsze wartości dla dobra innych, było więzionych, internowanych. Pozbawionych rodzin, dzieci, które tułały się po krewnych i domach dziecka. Wielu z nas wierzyło, że nasze działanie, cierpienie, było warte pozyskanej wolności. Z wiarą neofity przystąpiliśmy do pracy w I Kadencji Rady Miasta Płocka. Była to Rada niezwyczajna. Uczyliśmy się pracy w samorządzie, nabierając doświadczenia razem z twórcami zasad samorządu. Przecieraliśmy szlaki dla następców. Nikt nie patrzył na ogrom ilości przepracowanych godzin w czasie trwania kadencji. Kiedy jedni pracowali nie bacząc na własne pożytki – inni równie pracowicie zmieniali oblicze naszego kraju. Władzę przejęły ugrupowania lansujące kolejną ideę wizji kraju. Mieliśmy zostać europejczykami. Polski patriota i polski nacjonalizm, stał się pojęciem niepotrzebnym, synonimem zacofania społecznego. Natomiast zachodni kapitał spekulacyjny sprowadzony do kraju przez bardzo przytomnych obywateli zamieszkujących nasze terytorium, wiedział jak się robi pieniądze, sprowadzając Polaków do roli niskopłatnych wyrobników. Polska tradycja narodowa poczęła być wyciszana. Groby narodowe kłuły w oczy. Ryba psuje się od głowy, mówi przysłowie. Doprowadzono do likwidacji województw. Rada Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa, zlikwidowała odznakę Opiekuna MPNarodowej, przyznawaną lokalnie za ochronę miejsc pamięci narodowej. Pozbawiono Opiekunów MPNarodowej możliwości działania w strukturach rad pamięci – miejskich i wojewódzkich. Doszło do tego, że ukazując w TV, imprezy z polskiego, królewskiego miasta Krakowa, przemieniono go na modłę kraju bliskiego wschodu, niszczącego czołgami domy przeciwników. Kraków ma kojarzyć się z charakterystyczną, łamaną muzyką. Skoczne tony krakowiaka zniknęły. Wzięto się za Warszawę, która jak co roku, obchodzi rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego. Niestety zniknęła muzyka WARSZAWIANKI, nadawana przez powstańczą radiostację BŁYSKAWICA –jako symbol Warszawy! Dumna melodia – zniknęła. Pojawiła się wschodnia, jękliwa muzyka, jak w Krakowie. W czasie uroczystości – obecni byli jeszcze żyjący powstańcy warszawscy!... Oto prezydent kraju, ma pretensje, że Polacy nie chcą przemieszczać się za pracą, której nigdzie nie ma. Mamy się zamienić w koczowników bez przywiązania do ziemi, skąd nasz ród i pójść w świat, za przykładem narodu WYBRANEGO. NIGDZIE NIE PÓJDĘ – JESTEM POLAKIEM! Obalony przez społeczeństwo, komunistyczny system, wytracał historyczną pamięć narodu polskiego. Likwidowano miejsca pamięci narodowej znane od dziesięcioleci. Likwidowano pamięć zbiorową o postaciach znanych z dziejów Polski. W Płocku w latach 80-tych, wyrzucono z grobów wojennych chronionych Ustawą kości powstańców styczniowych przy całkowitej obojętności płockich historyków i instytucji. Mieszkający w Płocku obywatele, byli na wszystko obojętni... Szanowni Państwo. Pragnąłem dać z siebie, jak i Wy – najwięcej Dobrego dla społeczności płockiej. W szaleństwie rzekomo poszukiwanej Prawdy, jaki ogarnął nasz kraj, patrzę z udręką na współczesną działalność wszelakiej maści partii i polityków. Widzę i zaznaję biedy bezrobotnych, którym państwo, stworzone na nowo, również przeze mnie – nie daje pieniędzy i możliwości na fizyczne przeżycie, traktując masy ludzkie jako niepotrzebny nikomu balast. Państwo – które ja również powołałem - STAŁO SIĘ WROGIEM SWOICH OBYWATELI. Czuję się współwinnym cierpienia Polaków. Tych samych, których przez 25 lat mojego życia, prosiłem o łaskę pamięci dla poległych i zapomnianych. Których prosiłem o łaskę miłości dla współbraci wierzących, że dla Polski warto żyć a kiedy przyjdzie potrzeba – UMRZEĆ. PROSZĘ O PRZEBACZENIE. W 15 lecie odrodzonej Polski, mogę powiedzieć, że ideały, w które wierzyłem - nie spełniły się. 25 lat mojego życia poświęciłem spełnianiu posługi pamięci narodowej. Napisałem wiele publikacji, napisałem 2 książki o gen. Z.Padlewskim z którym w mieście jestem kojarzony. Często mówią do mnie - panie Zygmuncie... Lecz równie często ci sami upokarzają mnie. Moje publikacje mają wartość historyczną, lecz dla władz miasta są niepotrzebne i kłopotliwe. Nikt w Płocku i w Polsce, nie chce wyjaśnić dlaczego ; WYRZUCONO Z GROBÓW KOŚCI POWSTAŃCÓW STYCZNIOWYCH. MIASTO SKAZAŁO SIEBIE NA HAŃBĘ – ZA WYRZUCENIE Z GROBU - PROCHÓW GEN. Z.PADLEWSKIEGO, PŁOCKIEGO WOJEWODY, NACZELNIKA WOJSKOWEGO WOJEWÓDZTWA PŁOCKIEGO W POWSTANIU STYCZNIOWYM 1863R. DLACZEGO WŁADZE MIASTA SPRZEDAŁY MIEJSCE STRACEŃ POWSTAŃCÓW STYCZNIOWYCH – lokatorom byłego bloku wojskowego. Nowi właściciele natychmiast zagrodzili to drogie naszym sercom miejsce, stalowym płotem. Ten rodzaj „prywatyzacji” dogmatycznej, należy uznać za absurdalny i haniebny !!! DLACZEGO WŁADZE MIASTA PRZEKAZAŁY PŁOCKIEJ PROKURATURZE, NIEPRAWDZIWE DANE, DOTYCZĄCE TEGO MIEJSCA PAMIĘCI NARODOWEJ, PRZEROBIONEGO NA PŁOT? Szanowni Koledzy. Mogę stwierdzić, że; obecne władze miasta a szczególnie pobierający z publicznych pieniędzy wynagrodzenia za etaty urzędnicy, są obojętni i nie czują żadnych moralnych zobowiązań wobec tych, którzy za Polskę i nasze miasto oddali to, co najcenniejsze – swoje życie. Za tę postawę jeśli nie teraz, to po zakończeniu ziemskiego wymiaru życia odpowiemy wszyscy... 26 października 2004r., na sesji Rady Miasta, wygłosiłem prośbę o ratowanie MIEJSCA STRACEŃ 1863R. Prosiłem o powołanie KOMISJI ŚLEDCZEJ ds wyjaśnienia wyrzucenia z grobów kości powstańców styczniowych. Nazwania nowego mostu imieniem GEN. Z.PADLEWSKIEGO. Rajcy i Władze miasta nie podjęli tematu... W gazecie miejskiej nie znalazła się nawet wzmianka, że mówiłem na sesji. Pewnie nigdy nie istniałem... W zaciemnianiu, historii OBECNE WŁADZE MIASTA ponoszą wielką historyczną odpowiedzialność, za którą z pewnością kiedyś będą rozliczone. Wnuki zadadzą pytanie – co zrobiłeś dla Polski, dla Narodu? Szanowni Państwo! Tak oto rządy ludu – nie sprawdzają się. Inteligencja polska, wywodząca się z ziemiaństwa, dała wzorce osobowe, wiedząc, że istnienie Polski zależy od świadomości narodowej. Za nią walczyła i ginęła. Również z ręki bratobójczej. Wytracano ją na Syberii, w Kazachstanie, w Katyniu, w powojennej Polsce. Zabrakło GŁOWY SUMIENIA NARODU. Lud pragnie władzy, lecz nie potrafi jej użyć. Nie ma za sobą etosu tradycji rodzinnej. Nie wszystko można kupić i sprzedać. Płock nie potrafi wykorzystać faktu rozstrzeliwania na terenie dzisiejszego ZOO, dez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Modzelewski Re: 15-lecie Samorządu Płockiego IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.06.05, 09:45 Ciąg dalszy... Płock nie potrafi wykorzystać faktu rozstrzeliwania na terenie dzisiejszego ZOO, dezerterów niemieckich - dla potrzeb dobrej współpracy z Niemcami. Nie potrafi wykorzystać faktu wyzwolenia Płocka w roku 20, przez Podhalańczyków, dla dobra współpracy z obecnymi Podhalańczykami. Płock nie potrafi wykorzystać postaci Ukraińców, walczących z bolszewikami w Płocku w roku 20. Dla dobrej pamięci, rozpływa się w strugach deszczu KOPIEC BRATNIA MOGIŁA. Szczyt opieki władz miasta i Rady Miasta... Płock nie potrafi wykorzystać historii dla potrzeb dobrej współpracy z Ukrainą – nie chcąc wiedzieć, że gen. Z.Padlewski, pochodził z ziemi ukraińskiej a siostrzeniec gen. Z.Padlewskiego – Konstanty Podhorski, był ukraińskim księciem, o czym sam pisze w PAMIĘTNIKU, który nasze miasto mogłoby wydać! Szanowni Państwo! W Odwachu, który wg propozycji śp. Darka Stolarskiego, mógłby być siedzibą oddziału Muzeum Mazowieckiego – dział DZIEJE PŁOCKA, Powinien znaleźć się zbiór PAMIĄTEK Z DZIEJÓW MIASTA – DARÓW ZAPISU WIRTUALNEGO, FOTOGRAFI, DRUKÓW, RĘKOPISÓW itp. Trzeba tylko poprosić o zbiory – zamiast naśmiewać się z darowizn. Patrz pisma WK. Szanowni Państwo! Wygłosiłem te słowa nie bacząc na fety rocznicowe. Ale doprawdy nie mam co świętować! Czy wiecie, że 5 lat temu nakręciłem film z 10 lecia Samorządu? Jest to msza Św. w Sanktuarium Miłosierdzia Bożego i uroczystości w siedzibie CIVITAS CHRISTIANA. Są tam postacie już nieżyjące... Czy zostały w naszej pamięci...? Czy jest ktoś w naszym mieście, kto wiedziałby, co robić z takimi dokumentami? Szanowni zebrani, Jestem osamotniony w swoim działaniu. Kto wie kiedy odejdę ...? Jeśli nie będę już mógł dramatycznie wołać o poszanowanie dla bohaterów naszego narodu i dla naszej historii, to kto to będzie robił po mnie ...? Czy tylko – jak mówił Prymas Tysiąclecia, Kardynał Stefan Wyszyński „ KAMIENIE WOŁAĆ BĘDĄ ...!!!” MEMENTO ZASŁUG NIE POTRZEBA A KOŚCI ZABITYCH PROSZĄCE POGRZEBU, Z MOGIŁ WYMIECIONO. ZA ROZDARTĄ ZIEMIĄ DUSZĘ OTWORZYŁEM, ŻEBY KLUCZ TAJEMNY WYKUĆ W PŁOCKIM LUDZIE. A BOGA CIERPIENIE KAMIEŃ SKRUSZY SUMIENIEM. NIE UPRAWNIONY - sygnatura 2DS 420/05 - do ochrony MIEJSC PAMIĘCI NARODOWEJ - odznaczony złotym medalem, srebrnym krzyżem zasługi ZENON DYLEWSKI Opiekun MPNarodowej Ps. Nie dane było panu Zenkowi wygłosic swego słowa. Spełniam jego prośbę o umieszczenie na forum płockim. Mnie równiez wiceprzewodniczacy T. Korga uprzedził, że nie bedzie czasu na nie zaplanowane ( nieocenzurowane)wystąpienia. Byłem uczestnikiem obu imprez z obowiazku, jaki narzucili mi członkowie ROB. Jutro zdam im relację. Rzeczywiscie świętowano. radny Iszej kadencji Mieczysław Modzelewski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a co Re: 15-lecie Samorządu Płockiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 16:53 a co tam pisało to co wyciął ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: 15 lat minęło - jubileusz płockiego samorządu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 11:10 kto z wladz miasta odpowie na pytanie na forum publicznym ile poszlo kasy na organizacje imprezki w MOSIRze? ile trzeba bylo kupic żarcia na taką chołotę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalec Re: 15 lat minęło - jubileusz płockiego samorządu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 11:14 Byłem na tej imprezce. Bywałem na innych. Niczym się nie wyrózniała, powiedziałbym, że była skromna. Kaszanka, zwyczajna, boczek i trochę karkówki plus piwko. Towarzystwo raczej w stosunku do innych imprez trzeżwe. Jeśli chodzi o imprezy, to nic nie przebije imprezy, na 40 lecie Komunikacji Miejskiej, tam to dopiero były koszty i lała się wóda kupowana za pieniądze KM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Modzelewski Re: 15 lat minęło - jubileusz płockiego samorządu IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.06.05, 11:27 Gość portalu: ja napisał(a): > kto z wladz miasta odpowie na pytanie na forum publicznym ile poszlo kasy na > organizacje imprezki w MOSIRze? ile trzeba bylo kupic żarcia na taką chołotę? Wiceprzewodniczacy T. Korga nie odpowiedział mi na takie pytanie, jeszcze kilka dni przed obchodami. Poszedłem do niego, aby udzielił mi odpowiedzi na pytanie, kto wpadł na taki pomysł w obliczu: - 20% bezrobocia - dziury budżetowej, - nierozliczonej inwestycji infiltracyjnego ujecia wody, - niedokończonej inwestycji II przeprawa przez Wisłę, -zblizającej sie nieuchronnie katastrofy finasowej miasta Płocka, - zatrudnienia byłego prezydenta m. Płocka A. Drętkieicza, który okłamał nas wszystkich, że w umowie z Lewisem jest zawarty zapis o zatrudnieniu 1200 osób, jako dyr. w MOPS, jest to skandal,takiego zapisu nie ma. Padło tylko jedno nazwisko. Krzysztof ŁAWNICZAK. faktycznie, był gospodarzem w ogródku. Będę miał co opowiadać na poniedziałkowym zebraniu z bezrobotnymi. A na sprawny komputer dla bezrobotnych miasta nie stać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalec Re: 15 lat minęło - jubileusz płockiego samorządu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 12:25 Mietek znowu pie..sz głupoty, to po co byłeś na tej imprezie, widziałem jak wpie..łeś karkówkę aż ci się uszy trzęsły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Modzelewski Re: 15 lat minęło - jubileusz płockiego samorządu IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.06.05, 13:53 Gość portalu: bywalec napisał(a): > Mietek znowu pie..sz głupoty, to po co byłeś na tej imprezie, Zobowiązali mnie do tego członkowie ROB. > wpie..łeś karkówkę aż ci się uszy trzęsły Rzeczywiście zjadłem, porozmawiałem z radnym Kossakowskim, który w owym czasie jako jedyny miał takie same spojrzenie na tworzącą się rzeczywistość, jak ja. Miał odwagę bronić mnie, jak mnie dołowali, tacy radni jak Taworski, Kuźnicki Wiśniewski, Mościcki. Dzis żaden nie rozliczył się ze swojej pracy w Radzie Miasta Płocka. Nie chcą ponieśc odpowiedzialności za swa działalność. Mieli okazję. Żaden nie odezwie sie na forum i nie napisze, że kłamię, pisząc o tym, co sie działo w płockim samorządzie, jak byłem radnym. Słyszę tylko dudusia, że głupoty opowiadam, ale cóz można od niego więcej wymagać. Brak mu odwagi na spotkanie ze mną. Tylko na szczucie psami ma odwagę. No rzeczywiście, zdobył się na odwagę przyznając się do tego na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duduś Re: 15 lat minęło - jubileusz płockiego samorządu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 13:59 czyli pamiętasz jak ci się owczarek do dupy dobrał, dobrze że chociaż to pamiętasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bov [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 14:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 14:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gh Re: 15 lat minęło - jubileusz płockiego samorządu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 15:01 Czterech radnych Pana dołowało ? A za co ? Taworski - ORMO - nic dziwnego Mościcki - PZPR, pozostałych nie znam, ciekawa historia tego samorządu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Modzelewski Re: 15 lat minęło - jubileusz płockiego samorządu IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.06.05, 09:21 Gość portalu: gh napisał(a): ciekawa historia tego samorządu. Ciekawa faktycznie, ale coraz ciekawsze jest postępowanie administratora. Usunięcie wpisu vo i norka daje dużo do myślenia. Najlepsze jest to, że ja je mam. I co teraz mam z tym zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duduś Re: 15 lat minęło - jubileusz płockiego samorządu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 09:49 skasuj albojeżeli masz wydrukowane to zawieś na gwożdziu w kiblu. Jak tam dzisiejsze spotkanie, chyba na nie zajrzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raban Re: 15 lat minęło - jubileusz płockiego samorządu IP: 193.59.95.* 15.06.05, 08:50 Byłem jako b. radny. Na XX-lecie proponuję coś w rodzaju wieczoru ..wspomnień. Pamiętam, że w Radzie I kadencji ponad 1/3 Radnych stanowili pracownicy b. Petrochemii. Później ich liczba malała a dziś nie ma żadnego!!!??? Niestety ale Płock robi się dużą wioską !!! Brawo- mamy most a...nie ma dróg do niego... Warszawa zżera śmietanę a w ...Płocku zostaną ...brudy - niestety coś w tym jest- tak parę ładnych lat temu mówili płocczanie kierujący ówczesnymi MZRiP a dziś już emeryci - i niestety zgadli!!!!! Każdy obcy - z zewnatrz na wysokim szczeblu zatrudniony w PKN-ie...to kilka wstrzymanych awansów dla lokalnych ...pracowników i podatki uciekające do miejsca zamieszkania.."obcego". Tylko ..patrzeć jak siedziba PKN-u będzie w Warszawie. Chyba nigdzie na świecie nie ma firmy, która ma dwie ..Centrale - to są dopiero ..koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tymon młodszy Re: 15 lat minęło - jubileusz płockiego samorządu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 07:10 wygląda na to ze samorzad sukcesów zanotował niewiele a sporów jak najbaardziej, siły szły na walkę z Modzelewskim potem z PC a obecnie na walkę z Prezydentem Milewskim a sprawy mieszkańców, miasta ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: 15 lat minęło - jubileusz płockiego samorządu IP: *.class147.petrotel.pl 24.06.05, 15:08 Widziłem lepsze uroczystości Odpowiedz Link Zgłoś