Dodaj do ulubionych

Studia podyplomowe w Płocku

02.08.02, 16:52
Tak się ostatnio w naszym kraju porobiło, że nawet studia wyższe nie
gwarantują już dziś zatrudnienia. Z tego względu wiele osób podejmuje jakże
chwalebny trud dokształcania m.in. na studiach podyplomowych. Również ja
zaczynam o tym coraz poważniej myśleć, ale na przeszkodzie staje dylemat,
jakie studia wybrać, żeby zainwestowane pieniądze (jak wiadomo studia te są
odpłatne) dały jak najlepszy efekt. Stąd moja prośba do forumowiczów: jeżeli
ktoś z Was podjął (lub już ukończył) jakieś studia podyplomowe w Płocku,
proszę o podzielenie się ze mną swoją opinią na ich temat. Interesują mnie
odczucia dotyczące poziomu studiów, przydatności zdobytej wiedzy, itp.
Jeszcze raz podkreślę, że interesują mnie tylko studia prowadzone w Płocku.
Przy okazji mam propozycję do Gazety, która zajmowała się prezentowaniem
oferty płockich gimnazjów, szkół średnich oraz wyższych, żeby przedstawiła
kompletną ofertę studiów podyplomowych. Taki corocznie aktualizowany
informator może stać się z czasem cennym źródłem informacji dla osób
pragnących podnosić swoje kwalifikacje lub też zdobywać wiedzę z zupełnie
nowej dziedziny.
Obserwuj wątek
    • mollusca Re: Studia podyplomowe w Płocku 08.08.02, 10:15
      Duzo na ten temat ostatnio myslalam i powaznie zaczelam sie rozgladac. I wiesz
      do jakiego wniosku doszlam? Nie mam szans zrobic zadnej podyplomowki w Plocku.
      Nawet jesli warszawski uniwerek cos prowadzi, to zajecia sa podobno na bardzo
      kiepskim poziomie. A ja nie chce miec tylko papierka, chce sie czegos nauczyc.
      W ikoncu doszlam do wniosku, ze moze zrobic cos w Warszawie. Ale okazalo sie ze
      nie mam szans, bo ceny oscyluja w granicach ok. 6 tys. zl za rok. Sorry, ale
      nie stac mnie na to, bo do tego dochodza dojazdy, cholernie drogie podreczniki
      itp. Wniosek: wiedza dla bogaczy :-((((
      • Gość: ●Werdan● Re: Studia podyplomowe w Płocku IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 09.08.02, 11:22
        Wybieram sie na studium podyplomowe do Lodzi na Politechnice Lodzkiej.
        Kierunek: Inzynierskie Zastosowania Informatyki. Cena: 3-4 tys. PLN/rok.
        Juz zlozylem papiery. Mysle, ze bedzie ciekawie :))
        • roman_j Re: Studia podyplomowe w Płocku 09.08.02, 11:40
          Gość portalu: ●Werdan● napisał(a):

> Wybieram sie na studium podyplomowe do Lodzi na Politechnice Lodzkiej.
          > Kierunek: Inzynierskie Zastosowania Informatyki. Cena: 3-4 tys. PLN/rok.
          > Juz zlozylem papiery. Mysle, ze bedzie ciekawie :))

Napisz, gdzie mogę znaleźć bliższe szczegóły dotyczące tych studiów. Jeżeli za
          rok stwierdzisz, że było warto, to też sie wybiorę, bo kierunek brzmi
          obiecująco. :-))
          • Gość: ●Werdan● Re: Studia podyplomowe w Płocku IP: *.icm.edu.pl / *.petrotel.com.pl 09.08.02, 13:01
            > Napisz, gdzie mogę znaleźć bliższe szczegóły dotyczące tych studiów. Jeżeli
            > za rok stwierdzisz, że było warto, to też sie wybiorę, bo kierunek brzmi
            > obiecująco. :-))

Prosze bardzo.
            ics.p.lodz.pl/p_dydakt5.html
            Sa takze inne w Lodzi:
            www.kis.p.lodz.pl/katedra/pl/podyplomowe/
    • Gość: WK Re: Studia podyplomowe w Płocku IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.02, 18:41
      Z moich znajomych ktorzy skonczyli rozna studia podyplomowe zadowolony jest
      tylko jeden ktory studiowal ... spawalnictwo. Studia sa prowadzone przez ktoras
      ze slaskich uczelni ale przy odpowiednio duzej grupie chetnych zorganizowane
      byly w Plocku. Mozna sie duzo nauczyc i potem masz uprawnienia do kontrolowania
      spoin w konstrukcjach stalowych roznego rodzaju. Jest spore zapotrzebowanie na
      tego typu fachowcow (przynajmiej rok temu bylo).

Za to studia podyplomowe we Wlodkowicu to duza pomylka bo ani nic sie nie
      nauczysz ani papier ktory dostaniesz na koniec nie jest az taki dobry ;-)

Wojtek
      • roman_j Re: Studia podyplomowe w Płocku 12.08.02, 19:08
        Gość portalu: WK napisał(a):

> Z moich znajomych ktorzy skonczyli rozna studia podyplomowe zadowolony jest
        > tylko jeden ktory studiowal ... spawalnictwo. Studia sa prowadzone przez
        > ktoras ze slaskich uczelni ale przy odpowiednio duzej grupie chetnych
        > zorganizowane byly w Plocku. Mozna sie duzo nauczyc i potem masz uprawnienia
        > do kontrolowania spoin w konstrukcjach stalowych roznego rodzaju. Jest spore
        > zapotrzebowanie na tego typu fachowcow (przynajmiej rok temu bylo).

No tak, ale pytanie brzmi, czy znajdzie się i w tym roku odpowiednia liczba
        chętnych? I gdzie mogę znaleźć bliższe informacje na ten temat?
        Tak na marginesie, to zawsze chciałem się nauczyć spawać. Na IL w Warszawie
        studenci mają takie zajęcia, a u nas... :'-(

> Za to studia podyplomowe we Wlodkowicu to duza pomylka bo ani nic sie nie
        > nauczysz ani papier ktory dostaniesz na koniec nie jest az taki dobry ;-)

O tej ucelni akurat nie myślałem, ale w Płocku jest jeszcze PWSZ, filia UW,
        Seminarium, Politechnika ;-))

> Wojtek
        • Gość: WK Re: Studia podyplomowe w Płocku IP: *.pw.plock.pl 13.08.02, 12:38
          roman_j napisał:

> No tak, ale pytanie brzmi, czy znajdzie się i w tym roku odpowiednia liczba
          > chętnych? I gdzie mogę znaleźć bliższe informacje na ten temat?
          > Tak na marginesie, to zawsze chciałem się nauczyć spawać. Na IL w Warszawie
          > studenci mają takie zajęcia, a u nas... :'-(

Wg mnie nie bedzie tylu chetnych ale gdyby bylo kilka osob to moze warto
          studiowac poza Plockiem? Probowalem cos znalezc nt. tych studiow ale nie
          znalazlem. O ile dobrze pamietam to gdzyby sie nie udalo zorganizowac w Plocku
          koega mial jezdzic do Gliwic.

> > Za to studia podyplomowe we Wlodkowicu to duza pomylka bo ani nic sie nie
          > > nauczysz ani papier ktory dostaniesz na koniec nie jest az taki dobry ;-)
          >
          > O tej ucelni akurat nie myślałem, ale w Płocku jest jeszcze PWSZ, filia UW,
          > Seminarium, Politechnika ;-))

Znam tylko osoby ktore sprobowaly we Wlodkowicu i stanowczo odradzaja.

Wojtek
    • roman_j Re: Studia podyplomowe w Płocku 15.08.02, 12:13
      Nie czekając na Gazetę sam odwiedziłem strony płockich uczelni. Włodkowica
      sobie darowałem zgodnie z sugestiami Wojtka. Na stronie PWSZ sptokała mnie
      bardzo miła niespodzianka, bowiem stosunkowo łatwo znalazłem sporo informacji
      na temat prowadzonych przez tę uczelnię studiach podyplomowych. Natomiast na
      stronach Politechniki studia te są potraktowane wyjątkowo po macoszemu. Poza
      kierunkami nie mozna się o nich niczego dowiedzieć (np. ile trwają semestrów,
      ile godzin zajęć obejmują, co daje ich ukończenie, dla absolwentów jakich
      kierunków są przeznaczone, itp.). Szkoda. Ostatecznie waham się
      między "Rachunkowością finansową i zarządczą" na PWSZ, a "Pedagogiką
      kształcenia zawodowego" na PW. Na zdrowy rozum lepiej zostać księgowym, bo
      idący niż demograficzny przetrzebi na pewno szeregi pedagogów, a ja na
      posadę "etatowego" naukowca mam raczej marne widoki. ;-))))))
      • Gość: Ania Re: Studia podyplomowe w Płocku IP: 212.244.82.* 24.09.02, 09:02
        Cześć
        Skończyłam "Pedagogikę Kształcenia Zawodowego" na PW 5 lat temu. Zajęcia trwają
        3 semestry, przy czym ostatni to właściwie pisanie pracy. Zajęcia wówczas
        odbywały się 2 x w tyg. od 16 do 19 i obejmowały takie przedmioty jak
        pedagogika, psychologia. Cena tego Studium wówczas nie była zbyt wygórowana.
        Niestety, choć próbowałam nie byłam w stanie znaleźć pracy w szkole.
        Ania
        • Gość: as Re: Studia podyplomowe w Płocku IP: 81.15.161.* 15.05.03, 00:52
          Studia podyplomowe to dla uczelni czysty zysk, ale nie dla uczestników.
          • ciach_spaw_benz Re: Studia podyplomowe w Płocku 15.05.03, 11:29
            Gość portalu: as napisał(a):

> Studia podyplomowe to dla uczelni czysty zysk, ale nie dla uczestników.

Mozesz to jakoś uzasadnić na liczbach? Czy tylko piszesz bo "tak Ci się wydaje"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka