Dodaj do ulubionych

Radziwiak: sąsiad czy obcy?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 22:06
ja znam inną anegdodkę o rAdziwiakach :)) :

otóż pewnego dnia radziwiacy mieli już dosyć tego że aby iśc na Msze musieli
przepłynąć wisłę aby dojsć do katedry,,,, postanowili nocą przypłynąc do
płocka i ukradli z katedry figurę św. Benedykta i postawili sobie kościół po
swojej stronie ( radziwie ) ( pod wezwaniem oczywiscie św. Benedykta

teraz jak sie spotka prawdziwego radziwiaka mozna sie go zapytać: kiedy odda
Benedykta :))
Obserwuj wątek
    • sylian Re: Radziwiak: sąsiad czy obcy? 08.09.06, 10:04
      Jako bardzo lokalny patriota zauważam, że w tekście jest zasadniczy błąd: to
      Płock przyłączono do Radziwia! :)
      • roman_j Re: Radziwiak: sąsiad czy obcy? 08.09.06, 10:41
        sylian napisał:

> Jako bardzo lokalny patriota zauważam, że w tekście jest zasadniczy błąd: to
        > Płock przyłączono do Radziwia! :)

A Kopernik była kobietą. ;-))
        Z punktu widzenia Płocka przyłączenie Radziwia to był błąd, bo teraz mamy w
        Radzie Miasta takie persony, jak radni: Nowak i Seweryniak. I czasem aż się
        ciśnie na usta staropolskie powiedzenie: przylepiło się g... do łodzi i woła:
        płyniemy! :-))
        • Gość: Piotr dlaczego tak nie lubicie Radziwia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 12:58
          od kilkunastu lat mieszkam w Płocku i wciąż nie potrafię zrozumieć, dlaczego
          Radziwie i Radziwiacy są tak obśmiewani.

czy ktoś potrafiłby mi w końcu wytłumaczyć w jaki sposób ludzie ci są gorsi od
          płocczan mieszkających z tej strony Wisły?

a to, że mają inne nazwiska, to nie powód do docinek: jeśli kogoś śmieszą
          nazwiska, niech zajrzy do książki telefonicznej (miasta?) Płocka i znajdzie
          więcej śmiesznych nazwisk;

wygląd? a czy mają jeszcze jedną rękę lub nogę lub w ich wyglądzie są jakieś
          charakterystyczne cechy warte wyszydzenia?

i na koniec do romka_j,

pamiętaj, romku, paska od spodni nie zapinamy na wysokości klatki piersiowej,
          tylko troszkę niżej.
          • Gość: Blanka Re: dlaczego tak nie lubicie Radziwia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 13:22
            Gość portalu: Piotr napisał(a):

> pamiętaj, romku, paska od spodni nie zapinamy na wysokości klatki piersiowej,
            > tylko troszkę niżej.

to fakt! ten to się umie "podciągnąć"
            lubi widocznie to uczucie szwu dobrze osadzonego w rowie...
            ale, że z przodu go nic wtedy nie gniecie...
            • Gość: jego kobieta? Re: dlaczego tak nie lubicie Radziwia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 17:11
              on z przodu nic nie nosi...
          • roman_j Re: dlaczego tak nie lubicie Radziwia? 08.09.06, 16:11
            Gość portalu: Piotr napisał(a):

> od kilkunastu lat mieszkam w Płocku i wciąż nie potrafię zrozumieć, dlaczego
            > Radziwie i Radziwiacy są tak obśmiewani.

Popatrz na radnego Nowaka, posłuchaj radnego Seweryniaka, a zrozumiesz, dlaczego
            śmiejemy się z ludzi, którzy takich ludzi wybierają na swoich przedstawicieli do
            Rady Miasta. :-))

> pamiętaj, romku, paska od spodni nie zapinamy na wysokości klatki piersiowej,
            > tylko troszkę niżej.

Nie prowadzę badań z zakresu etnologii, więc informacja, że mieszkańcy Radziwia
            zapinają paski na wysokości mostka specjalnie mnie nie interesuje. Ale możesz
            zwrócić się z nią do dr. Baraniaka. Może radziwską modę zrobi tematem swojego
            kolejnego odczytu. ;-))
          • Gość: major Zubow Re: dlaczego tak nie lubicie Radziwia? IP: *.c155.petrotel.pl 08.09.06, 21:55
            Ludzie nie są gorsi, ale:
            - często jadąc przez Radziwie w okresie "grzewczym" czuje się smród palonego
            ch.. wie czego w piecach
            - ludzie jeżdzą wozami w konie na pole, a konie czasami walą kupy na jezdnie
            - wiele domków przypomina czasy sprzed 2 wieków
        • Gość: do romana Re: Radziwiak: sąsiad czy obcy? IP: *.plock.msk.pl 08.09.06, 13:33
          a czy ty myślisz że my jesteśmy dumni z nowaka! tylko co zrobić z nim jak on
          jest bez obciachu!
          • Gość: obciach Re: Radziwiak: sąsiad czy obcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 17:14
            co ty pleciesz, nowak bez obciachu? przecież on cały to jeden wielki OBCIACH
        • Gość: myslący Re: Radziwiak: sąsiad czy obcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 17:16
          romanie a ty w swojej dzielnicy kogo sobie wybrałeś? przyganiał kocioł
          garnkowi!!!
          • Gość: historyk Re: Radziwiak: sąsiad czy obcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 21:05
            Roman_JOT ma ochote na fotel prezydenta miasta - nie w tej kadencji ale za 5
            lat wam to sie przypomni jak to pisałem :((( heheheheh Romek mozna mieć
            doktorat tak jak ty masz ale umysłowo być mądrym tak jak dziecko z SP -
            powodzenia romku ,,,, nie liczą sie tytuły tylko to co ma sie w glowie.. a
            tonie tegoooo brakuje
        • sylian Re: Radziwiak: sąsiad czy obcy? 08.09.06, 21:40
          >>roman_j
          Co prawda to fakt, ale mój patriotyzm nie wiąże się z mieszkańcami Radziwia,
          lecz z miejscami, które poznałem jako młody dzieciak i które odwiedzam do dziś.
          A te, na tle szarego, betonowego i pełnego dresów Płocka, są dla mnie ostoją.
          Pozdrawiam! :)
          • Gość: abc Re: Radziwiak: sąsiad czy obcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 21:56
            Roman a gdzie ty po metryke jeżdzisz??????????
          • Gość: major Zubow do syliana IP: *.c155.petrotel.pl 08.09.06, 21:58
            Może po prostu zapach końskich kup jest Twoim fetyszem ;-)
            • sylian Re: do syliana 08.09.06, 22:05
              Gość portalu: major Zubow napisał(a):
              > Może po prostu zapach końskich kup jest Twoim fetyszem ;-)

Nie, dziękuję, mam inne :)
              Nie wiem jak często bywasz w Radziwiu, ale konia tam dawno nie widziałem. W
              Radziwiu są piękne miejsca, lecz trzeba się nieco zagłębić aby je zobaczyć i
              mieć zacięcie fotografa aby je docenić :)
              • Gość: major Zubow Re: do syliana IP: *.c155.petrotel.pl 08.09.06, 22:10
                Fakt, nie bywam. Jedynie przejeżdzam. :)
              • Gość: Dermo Re: do syliana IP: 217.116.110.* 08.09.06, 22:20
                Na stronie www.plock24.pl jest sporo zdjec z Radziwia, glownie od tej
                niedocenionej strony.
              • Gość: urwisss Re: do syliana IP: *.c244.petrotel.pl 08.09.06, 23:09
                tak tak tam sa piekne miejsca szczegolnie sklepy (alkoholowe) pod ktorymi mozna
                spotkac niejednego prawdziwego radziwiaka-pijaka
                • Gość: Marcin M Re: do syliana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 23:10
                  Człowieku właśnie z Radziwia jest najpiękniejszy widok na skarpę wiślaną i na
                  katedrę, a te wszystkie widokówki wzgórza tumskiego myślisz że skąd są robione?
                  może z amfiteatru albo z Sobótki?
            • Gość: seweryniak Re: do syliana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 22:10
              romek ja tylko jade przez radziwie a rodziłem sie na klusku nie myl mie z
              radziwiakamy
              • Gość: abc Re: do syliana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 22:15
                ZUBOW gorzej pachniał Czarny Dwór jak końska kupa.
                • Gość: major Zubow Re: do syliana IP: *.c155.petrotel.pl 08.09.06, 22:17
                  Gość portalu: abc napisał(a):

> ZUBOW gorzej pachniał Czarny Dwór jak końska kupa.

Że też chciało Ci się wąchać i porównywać :-D
                  • Gość: jaś Re: do syliana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 22:58
                    Radziwiaki to potomkowie tatatów i kazdy o tym wie!!Widać to po ich krótkich
                    nóżkach i skośnych oczach!Ogólnei to wieśniaki,a wiekszość dresów z Płocka to
                    tez radziwiaki przesiedleni po powodzi do bloków na Miedzytorze.Szkoda tylko
                    ludzi z Mierzytorza,którzy muszą na codzień obcować z tymi tatarami uważającymi
                    sie za mieszkańców Płocka!
      • Gość: urwisss Re: Radziwiak: sąsiad czy obcy? IP: *.c244.petrotel.pl 08.09.06, 23:02
        my też mamy swoją prage - radziwie czyt. radziwki :)
        • sylian Re: Radziwiak: sąsiad czy obcy? 09.09.06, 00:02
          Do jasia:
          Za czasów powodzi większość Radziwiaków zostało tymczasowo osiedlonych w
          najstarszych obecnie blokach Podolszyc Północ. (z tego, co mi wiadomo - mogę się
          mylić)
          Do urwisss'a:
          1. Oceniasz po głównej ul. Kolejowej. Znać, że poza tym, niewiele Radziwia
          widziałeś :)
          2. Praga? A spójrz na średnie przestępczości. Radziwie jest naprawdę spokojną
          dzielnicą.
    • Gość: Przemas Radziwiak: sąsiad czy obcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 12:30
      Porozmawiajcie z pierwszym lepszym radziwiakiem. Milutki, kochaniutki, a za plecami obrobi na 100 %. Wiecznie narzeka, brakuje mu pieniędzy. Jak juz posiada pięniądze, to i tak ich nie wyda, bo powie ze nie ma. Znam ich kilku i wszyscy są tacy sami. Ja mam wrazenie ze to jakas inna nacja.
    • Gość: Jan [...] IP: *.c154.petrotel.pl 10.09.06, 11:42
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Brawo Re: Do tolerancyjnego romana_ j IP: *.c243.petrotel.pl 10.09.06, 11:44
        Brawo Jasiu, złamałeś ustawę o ochronie danych osobowych.
        • Gość: Magda Re: Do tolerancyjnego romana_ j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 14:48
          Mieszkałam na podolu w budynku MTBS coś strasznego wandalizm postrach wieczorem
          czułam się z dzieckiem ze mieszkam w jakiejś dzielnicy murzyńskiej nie wspomnę
          jakI czynsz musiałam płacić.
          Znalazłam tańsze ul. Ob Westerplatte i co z deszczu pod rynnę bandytyzm szajki
          oprychów ,nawet okazje miałam interweniować po plicje gdy obrabiano starca z
          emerytury, za pożno pryjechali starszy pan był juz ogolony,
          dobrze ze nie pobity.
          Gorzej było juz z uczniem wracającym ze szkoły nie miał kasy ale miał komurkie i
          drogie buty za trzy minuty nie miał nic mieszkałam 2 lata w twj dzielnicy i co,
          bałam się o dziecko wracające ze szkoły zaczełam szukać nowej dzelnicy .ponad
          pół roku odwiedzałam UM prosiłam ,błagałam czekałam na mieszkanie kwaterunkowe 8
          lat i wreszcie zaproponowano mi mieszkanie kwaterunkowe na RADZIWIU były hotel
          stoczniwy.
          Załamałam się nie pomogły odwołania,prośby byłam zmuszona przeprowadzić się.
          Przyciągała mie tylko niska cena czynszu.
          Sąsiedzi straszyli mie opowiadali rózne chistorje o radziwiakach co ciekawe
          znana była im hystorja z gliną i panem bogiem na skarpie ,były bardziej obelżywe.
          Przyszedł czas wreszcie na przeprowadzkie ,razem ze mną przeprowadzIło się 10
          rodzin z rużnych dielnic Płocka.

W niedługim czasie trzy rodziny pokazały co to są polczczanie przy tak zwanej
          parapetuwie szyby leciały z okien krew się lała policja pogotowie jak we filmie.
          Na interwencje lokatorów w UM jedna nowa rodzina została wyeksmitowana na Zyzną.
          POWOLI EMOCJE UCIHłY a w durzej mierze pryczynili się do tego starzy lokatorzy
          czyli chyba ci gliniani nieudacznicy dziękowałam bogu ze takich troche rzucił na
          drugą strone Wisły

Mieszkam kila miesięcy pry ul.Popłacińskiej i nie mogę uwierzyć ze tak mozna
          mieszkać widok z okna na skarpe Płocka w drugą strone las, spokojny spacer z
          synem. Gimnazjum do którego zaczoł uczęszczać ma już kolegów,zero narkotyków
          nikt nie podchodzi do niego i nie grozi tak jak to z tamtej strony wisly bywało,
          ze jak nie weżmie to będzie z nim żle.
          Zyczliwi ludzie, krótko mówiąc ten kto nie poznał tej dzielnicy niech się na
          jej temat nie wypowiada.
          Prawda ja terz bylam negatywnie nastawiona do całego spoleczeństwa Radziwia ale
          przepraszam myliłam się.
          A co do radnych to proponowała bym preprowadzić debatę radiową lub tv pomiędzy
          NOWAKIEM a JASIONEM.
          • skrzydlak Re: Do tolerancyjnego romana_ j 10.09.06, 14:56
            Gość portalu: Magda napisał(a):

> Znalazłam tańsze ul. Ob Westerplatte i co z deszczu pod rynnę bandytyzm szajki
            > oprychów ,nawet okazje miałam interweniować po plicje gdy obrabiano starca z
            > emerytury, za pożno pryjechali starszy pan był juz ogolony,

"obrabiano", "ogolony" pogratulować słownictwa

> Gorzej było juz z uczniem wracającym ze szkoły nie miał kasy ale miał
            komurkie

miał "komUrkie".... a co takiego?

> Sąsiedzi straszyli mie opowiadali rózne chistorje o radziwiakach co ciekawe
            > znana była im hystorja z gliną i panem bogiem na skarpie ,były bardziej
            obelżywe.

"chistorje", "hystorja"

> Przyszedł czas wreszcie na przeprowadzkie ,razem ze mną przeprowadzIło się 10
            > rodzin z rużnych dielnic Płocka.

"przeprowadzkie", "rużnych"

> W niedługim czasie trzy rodziny pokazały co to są polczczanie przy tak zwanej
            > parapetuwie szyby leciały z okien krew się lała policja pogotowie

"parapetuwie"

> Mieszkam kila miesięcy pry ul.Popłacińskiej i nie mogę uwierzyć ze tak mozna
            > mieszkać widok z okna na skarpe Płocka w drugą strone las, spokojny spacer z
            > synem. Gimnazjum do którego zaczoł uczęszczać ma już kolegów,zero narkotyków
            > nikt nie podchodzi do niego i nie grozi tak jak to z tamtej strony wisly
            bywało
            > ze jak nie weżmie to będzie z nim żle.
            > Zyczliwi ludzie, krótko mówiąc ten kto nie poznał tej dzielnicy niech się na
            > jej temat nie wypowiada.
            > Prawda ja terz bylam negatywnie nastawiona do całego spoleczeństwa Radziwia
            al

"zaczol", "terz"

Pogratulować!
            • Gość: zula Re: Do tolerancyjnego romana_ j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 17:08
              SKRZYDLAK PODEJRZEWAM ZE TWOJA PRZEDMOWCZYNI NIE BYłA ABSOLWENTEM SZKOłY
              PODSTAWOWEJ W RADZIWIU,A SłOWNICTWA uczyła się NA DEPTAKU TóóóóóóóMSKIM.
              Wiadomo o jaką ulice chodzi.
          • Gość: radio_psycho@op.pl hahaha hahaha IP: *.c241.petrotel.pl 10.09.06, 17:36
            Dobrze że się wyprowadziłaś błędziaro, zanim coś napiszesz przyjedź do Płocka
            do biblioteki im. Zielińskich i poczytaj literatury, albo po prostu nie
            wypowiadaj się.
      • roman_j Re: Do tolerancyjnego romana_ j 10.09.06, 13:13
        Na tym polega istota tolerancji, że coś mnie mierzi, ale nie odmawiam temu
        czemuś prawa istnienia. Ale i tak watpię, żebyś zrozumiał w czym rzecz. :-))
        • Gość: Dodra Rada Re: Do wszystkich IP: *.plock.mm.pl 10.09.06, 14:22
          Czy z okazji Benedykta XVI, nie moglibyscie przełożyc tego sadomasochizmu na
          tydzień?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka