frameset 23.04.08, 09:34 ...Do serca przytul psa, weź na kolana kota... :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rikona Zaadoptuj psa lub kota IP: *.chello.pl 23.04.08, 10:03 Świetny pomysł. Strona schroniska niestety chyba nie istnieje, przynajmniej mi nie udało jej się znaleźć, a dzięki temu blogowi można tu obejrzeć zwierzaki. Jako, że rodzice chcą zaadoptować pieska z płockiego schroniska to bardzo mi się pomysł podoba :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szarik Re: Zaadoptuj psa lub kota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.08, 13:12 Tak pomysł z blogiem jest świetny, można obejrzeć zwierzaka. Szkoda tylko,że te zwierzaki tak bardzo smuto wyglądają. Muszą bardzo cierpieć, takie porzucone i niechciane. Szkoda,że cierpią przez nas ludzi. Mam jednak nadzieję,że znajdzie się jakaś ludzka istota, która przygarnie takie smutne nieszczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
sero1969 Re: Zaadoptuj psa lub kota 23.04.08, 13:44 frameset napisała: > ...Do serca przytul psa, > weź na kolana kota... > :) wyprowadż go na spacer do piaskownicy,albo niech narobi na chodnik,może ktoś się poślizgnie(BĘDZIE DUŻO ŚMIECHU).I zapomnij o podatu za zwierzę,niech placą inni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frost Re: Zaadoptuj psa lub kota IP: *.220.c93.petrotel.pl 23.04.08, 17:19 Nie mierz wszystkich swoją miarką! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psiarz Zaadoptuj psa lub kota IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.08, 16:22 Mam już trzeciego psa ze schroniska. To są najlepsze psy. Wiedzą jak zaskarbić sobie przyjażń człowieka. Ludzie przygarniajcie psie mordki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Zaadoptuj psa lub kota IP: *.plock.mm.pl 24.04.08, 22:25 mam pytanko, czy zwierzaki oddawane do adopcji przez TOZ to sa zwierzaki z Parowej? bo na stronce TOZ jest napisane o zwierzakach do adopcji (np ze sa do adopcji 4 koty a ze 40 jest w domach zastepczych-i nie wiem czy mam to rozumeic ze w schronisku sa tylko 4 kotki? ) i na stronie schroniska tez jest napisane o adopcji, znalazlam tez cennik schroniska, czy moze to sa dwie oddzielne dzialalnosci? czy TOZ wspolpracuje ze schroniskiem i z niego bierze zwierzaczki i posredniczy w adopcji, chcialabym wiedziec jak to wyglada, moze sie orientujesz? pozdrawiam :) PS-super ze sa tacy ludzie jak Ty ktorym nie jest obojetny los zwierzaczkow Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyjotes Zaadoptuj psa lub kota 24.04.08, 13:58 Mieszkałem trochę w najbardziej ofajdanym przez psie pociechy miastem. I podejrzewm, że nic się nie zmieniło w Łodzi, trawniki - zakupione, chodniki - zakupione, bramy - zasikane, elewacje - zasikane, psy - bezdomny i szwendające się, gołebie - masowo dokarmiane, by guanem swoim z wysokości dachów domów powalac na ziemię przechodniów. Lubię, koty, lubię psy, ale gdy widze bezdomne - uważam że powinny być usypiane, a gołębie odstrzeliwane, zatruwane. Nadpodukacja w każdej formie przynalezna jest cywilizacji w jej schyłkowej fazie. Odpowiedz Link Zgłoś
frameset Re: Zaadoptuj psa lub kota 24.04.08, 18:52 prawdziwyjotes napisał: > Mieszkałem trochę w najbardziej ofajdanym przez psie pociechy miastem. I > podejrzewm, że nic się nie zmieniło w Łodzi, trawniki - zakupione, chodniki - > zakupione, bramy - zasikane, elewacje - zasikane, psy - bezdomny i szwendające > się, gołebie - masowo dokarmiane, by guanem swoim z wysokości dachów domów > powalac na ziemię przechodniów. > Lubię, koty, lubię psy, ale gdy widze bezdomne - uważam że powinny być usypiane > , > a gołębie odstrzeliwane, zatruwane. Nadpodukacja w każdej formie przynalezna > jest cywilizacji w jej schyłkowej fazie. Czy bezdomnych ludzi też powinno się odstrzelić? Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Zaadoptuj psa lub kota 25.04.08, 00:13 prawdziwyjotes napisał: > Lubię, koty, lubię psy, ale gdy widze bezdomne - uważam że powinny > być usypiane Uśpij wszystkie wolno bytujące koty, a za swoją głupotę pokarany zostaniesz inwazją szczurów wraz z jej wszelkimi konsekwencjami. Natura nie znosi próżni i na opuszczoną przez jeden gatunek niszę szybko znajdą się amatorzy. Dodam może, że amatorzy bardziej uciążliwi i dużo trudniejsi do wytępienia. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyjotes Re: Zaadoptuj psa lub kota 26.04.08, 01:18 Chronologicznie: A* Bezdomni - oczywiście ten argument musiał się pojawić: wyjaskrawić, pokazać dobre serduszko, co tylko tulić, tulić cały świat by chciało. Czy ja pisałem gdzieś o bezdomnych? Z żalem przyznaję,ze nie stawiam znaku równości między psem a człowiekiem, co próbuje się tu włożyć usilnie w moje usta, choć i jeden i drugi w podobny sposób bywa uciążliwy: wszedłem w życiu we wszystkie możliwe rodzaje gówna, ludzkie i zwierzęce, suche i wilgotne, świeżutkie i rozkładające się w śniegu, raz nawet włożyłem w gó.. (po wielkości patrząc - psie, lub ludzkie) rękę, gdy rozmawiałem w kucki i po omacku sprawdzałem w parku skrawek trawy - czy aby nie wilgotna - chcąc tam usiąść. Widziałem co się dzieje z elewacjami budynków oszczanymi przez psy bezdomne i psy wyposażone we właściciela. Widziałem jakie plamy na siedzeniach zostawiają w łodkzich autobusach bezdomni. Od czasu gdy usiadłem na czymś czego się doprać za nic nie dało - przestałem siadać. Z wieloma jechałem, oddychając zapachem ich ubrań... Pojedź do Łodzi, pochodź trochę i żyj tam przez jakiś czas, oglądaj właścicieli psów klepiących swoje pupilki po dupskach za to że osrały trawnik przy wojewódzkiej bibliotece - wtedy z chęcią poznam Twoje zdanie. Bezpańskie psy sa jedynie zagrożeniem. Nie widzę powodów, dla których po jakimś czasie, gdy ze schroniska nikt nie chce ich przygarnąć, nie można było by ich uśpić. O miłosierdzie zapytasz, tak? ... pieniądze, które idą na psy powinni otrzymywać ludzie - ale ci rzeczywiście potrzebujący. Koty - to inna rzecz. B* Szczególnie łowne są koty utrzymywane przez rozkochane w nich babinki, prawda? Dlatego na osiedlach gdzie mieszkają wiekowi ludzie rozkłada się środki deratyzujące. Bo kot syty nie będzie polował. Tak, wtedy z kotów jest pożytek. I uwierz, że akurat lubię koty o wiele bardziej niż psy (błąkający się dotad po ogródkach działkowych syjamski, błąka się teraz u mnie w domu). Odpowiedz Link Zgłoś
frameset Re: Zaadoptuj psa lub kota 26.04.08, 08:02 To nie wina psów, że muszą się załatwiać. To,że do dyspozycji mają ogólnie dostępne dla ludzi trawniki to już inna sprawa. To ,że po nich zostają kupy, to wina właścicieli. Wszak to człowiek ma rozum , teoretycznie. Oczywiście, najłatwiej jest uśpić, ale lepszym rozwiązaniem by było niedopuszczenie do zaistnienia faktu bezdomnego zwierzaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Zaadoptuj psa lub kota IP: *.eranet.pl 26.04.08, 08:28 A miałeś człowieku kiedyś kota,że prawisz o braku łowów w przypadku sytości kota? Gorszych pierdół nigdy nie przeczytałam. Wyobraź sobie, że mieszkam na wsi, mam dwie kotki tak tłuste, że ich widok wywołuje zdziwienie na twarzach wiejskiej części ciemnych i ułomnych twierdzących, że kot to wypad z domu i na myszy. Otóż moje dwie spasione kotki przynoszą codziennie na podwórko myszki w liczbie co najmniej 3 szt. Wniosek z tego taki, że każdy kot będzie polował - czy to syty czy głodny, bo taka jest jego natura/instynkt. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyjotes Re: Zaadoptuj psa lub kota 26.04.08, 10:11 Oczywiście, że uśpić jest łatwiej. Gdyby jednak przekazywanie bezdomnych psów przebiegało jak należy - nie byłoby ich tyle w schroniskach. A więc my, ludzie, będziemy teraz litować się na każdym czworonogiem w i upychać je w klatkach, z nadzieją, że zjawi się jakiś poczciwiec. A potem ryk szalony - nie mamy pieniędzy, schroniska są przepełnione. Państwo nie dba. Ble Ble Ble.. jak mi jeszcze raz ta cholerna reklama wyskoczy.. grr... A więc ryk, ze pomocy potrzeba, schroniska przepełnione... Proszę - kolejne rozwiązanie - sterylizacja bezdomnych. Bowiem jak uczy historia, wszelkie praktyki służące "przetrwaniu gatunku" psiego, podobnie jak kupka, są naturalne - INSTYNKT by zacytować - i nie można pieska karać za to, że ludziom podrzuca na ulice kolejne niemowlęcia. A ty biedny o dobrym serduszku człowieku, KARM. OPIEKUJ. ...koty syte. Brawo, piękne słowo - instynkt. Na niego wszystko można zrzucić, wszystko nim załatwić. Nie mieszkam na wisi i jeśli z podobnym argumentem wystąpi tu INNA osoba, wtedy Twoja zaczną do mnie przemawiać. Czy na wsi nie ma aby czasem więcej tych myszy? Czy nie jest tak, że każdy wypad Twoich kotów jest zwieńczony sukcesem? Jeśli kot tylko łapą sięgnie - a tam mysz, o jak to się ma w sytacji gdy myszy mamy tyle w blokach co kotów...? Wydaje mi się jadnak, że instynkt to jedno, a przyzwyczajenie/tresura to drugie. Tresura, która stępić może instynkt. Jak często i jakimi porcjami karmisz swoje koty? Czy uważasz, ze kot który spi w jedzeniu bo nie przejada, będzie polował za myszą? Może wiejski, nauczony tego od małego. Ale miejski - wątpię szczerze. Jeśli Ty uważasz jednak, że środowisko w jakim kot żyje nie ma na niego wpływu - musisz byc ślepo kotach zakochana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Zaadoptuj psa lub kota IP: *.plock.mm.pl 26.04.08, 13:13 ja mam 3 dorosle koty,nie rasowe, jeden znaleziony na smietniku wtedy ok 2 tygodniowy,kotka okolo 4 tygodniowa zabrana ze schroniska i jej syn urodzony juz w moim domu, wychowane od kociaka w domu, spia na przyslowiowych "poduszkach", jedzenie podstawiane pod nos, rozpieszczone do granic ,typowe "lwy kanapowe" ,2 kocie damy i kot- kastrat, leniwy i ospaly, ale gdy je zabieram na dzialke pod plock to znikaja a za pare godzin pojawiaja sie z upolowanymi myszami, ptakami, wiec smiem twierdzic ze super warunki zycia nie stłamsza instynktu drapieznika Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyjotes Re: Zaadoptuj psa lub kota 26.04.08, 19:03 Każdy ma swoje doświadczenia. Rozumiem zatem że trutka na gryzonie rozłożona na osiedlu, gdzie w jednym bloku, który obsiadły koty (w dwóch klatkach mieszkają dwie panie z męzami; na każdą klatkę przypada ok 8 kotów, a młode już są w drodze), wiec rozkladana trutka jest, bo lokatorzy cenią jej smak? Pisalem, że doświadczenia innych skłonią mnie do zastanowienia się. Zdania jednak nie zmienię. Poza tym robi się atmosfera z koła alkoholików. Odpowiedz Link Zgłoś
ciffan Re: Zaadoptuj psa lub kota 27.04.08, 01:28 Brawo, trueJS, ale za friko dam ci radę. Daj sobie spokój. Pianobijów nie przegadasz na tym szrekowym, bagiennym forum. Każdy tu wyrocznią jest, ostoją mądrości, konceptu tudzież chómoró. Też uwielbiam koty. Ale psiska bezdomne bez wyjątku wyłapałbym i uśpił. Koty wysterylizował. Bo te, które same się nie wyżywią, guzik zrobią. Instynkt - tak, ale jak piszesz, wyuczony. Napasiony kot niewiele umie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIE PRAWD Re: Zaadoptuj psa lub kota IP: *.145.c77.petrotel.pl 19.06.08, 10:55 > B* Szczególnie łowne są koty utrzymywane przez rozkochane w nich babinki, > prawda? Dlatego na osiedlach gdzie mieszkają wiekowi ludzie rozkłada się środki > deratyzujące. Bo kot syty nie będzie polował. Mylisz się,kot zawsze będzie polował,ma to w genach.On nie zje upolowanej zwierzyny,ponieważ jest syty,ale zapoluje i zabije Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyjotes Zaadoptuj psa lub kota 28.04.08, 00:25 Zgadzam się, radę przyjmuje. Ale jak to się stało, że nasze fekaliowe monologi obrodziły nowym artykułem? Oj nie z prochu powstałeś artykule, nie z prochu... Odpowiedz Link Zgłoś
frameset Re: Zaadoptuj psa lub kota 28.04.08, 11:09 prawdziwyjotes napisał: > Zgadzam się, radę przyjmuje. > Ale jak to się stało, że nasze fekaliowe monologi obrodziły nowym artykułem? Oj > nie z prochu powstałeś artykule, nie z prochu... Oczywiście, artykuł powstał z tego,że właścicele psów, którzy nie sprzątają po swoim pupilu są flejtuchami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Zaadoptuj psa lub kota IP: *.plock.mm.pl 19.06.08, 10:36 prosze wszystkich ludzi o dobrych sercach majacych warunki na przygarniecie zwierzaka, o zaadoptowanie psiej lub kociej biedy,w schronisku jest wiele cudownych,potrzebujacych milosci psiakow,doroslych, wystraszonych, zagubionych,potrzebujacych czulosci i pelnych ufnosci ze czlowiek moze byc tez dobry i moze byc przyjacielem a nie tylko katem jak i szczeniakow jeszcze pelnych energii, pod opieka TOZ-u jest wiele cudownych kociakow,kotek juz po sterylizacji, wiec problem ciąż odpada jak i dosc kosztownego zabiegu sterylizacji. koty sa zdrowe i urocze, kazdy ma swoja dramatyczna historie, kazdy potrzebuje odrobiny zainteresowania, potrzebuja chocby domu tymczasowego by dojść do siebie po operacji, by przywyknac do zycia w domu,koty czesto sa ratowane przed pewna smiercia , w kazdy czwartek od 16 do 17 mozna przyjsc na Sienkiewicza 29 i zglosic osobiscie swoja chec pomocy zwierzakom jak i mozna zadzwonic, jeszcze raz prosze ludzi o wielkich sercach o szanse na lepsze zycie dla zwierzaczkow. ( zlosliwe komentarze prosze sobie darowac) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek_33 Re: Zaadoptuj psa lub kota 19.06.08, 10:47 Chętnie przygarnę (w okolicach zimy) szczeniaczka owczarka lub owczarkopodobnego :) k. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Zaadoptuj psa lub kota IP: *.plock.mm.pl 19.06.08, 10:53 Hej Krzysiu, a dlaczego dopiero w okolicach zimy? :( wiem ze w schronisku jest szczeniaczek wygladajacy na owczarka (przynajmniej byl tam tydz temu). ciesze sie bardzo ze sie odezwales, ze sa ludzie ktorzy maja serce i chca dac dom psiakom. pozdrawiam Ciebie serdecznie i zachecam do kontaktu z TOZ-em jak i do wizyty w schronisku Odpowiedz Link Zgłoś
firstkaktus Re: Zaadoptuj psa lub kota 19.06.08, 11:39 A teraz z realnego punktu widzenia posiadacza rasowego zapasionego kundelka : Jeśli zechcesz zaadoptować pieska to : 1> Jeśli nie jesteś dresikiem , karkiem itp to licz się z częstymi uwagami w rodzaju : proszę trzymać to bydlę na smyczy ( dla niektórych nawet ratlerek to bydlę !!!) , dlaczego ten pies nie ma kagańca ( nawet ratlerek :DDD) , oraz uwagami o głośnym szczekaniu , załatwianiu się na trawnikach itp itd.... 2> Jeśli zaopatrzyłeś się w takowego przyjaciela pamiętaj o zapłaceniu odpowiedniego podatku i zaszczepieniu pieska na okoliczność . I znowu : jeśli nie jesteś "karkiem" to licz się z częstymi zaczepkami naszych dzielnych "straszaków mniejskich" i noś odpowiednie kwity przy sobie w celach natychmiastowego okazania . I byłbym zapomniał - zachipuj pieska bo to teraz modne . I tak SM nie mają przy sobie narzędzia do sprawdzenia czy to ustrojstwo w piesku jest czy nie ma ale wtedy chcą kwitek , że jest !!!! 3> I po trzecie , licz się z donosami wszelkiej maści sąsiadek emerytek , sfrustrowanych starych panien i innych nielubiących zwierząt , że psina brudzi na klatce schodowej , zalatwia się gdzie popadnie , śmierdzi , szczeka ponad miarę , i co jeszcze mogą wymyślić to wymyślą aby swojemu sąsiadowi dotkliwie zaszkodzić !!! 4> A po czwarte mamy jeszcze tzw władców miasta , którzy w wyniku braku zajęcia widocznie bardzo się nudzą , więc co jakiś czas wymyślą ci dodatkowe utrudnienia i obciążenia abyś sobie szybko i raz na zawsze wybił z głowy posiadanie czworonoga . Rozważcie czy plusy o których piszecie dostatecznie równoważą minusy a decyzję podejmijcie zgodnie z własnym sumieniem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Zaadoptuj psa - a po co ? IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.08, 11:57 nie potrzebuję więcej obowiążków i obciążeń, więc nie będę nic adoptował ani adaptował się do tego owczego pędu "wyższych sfer" coby posiadać psa, najlepiej rasy atakującej. Schronisko dla bezdomnych zwierząt to kosztowne społecznie nieporozumienie. W zdrowym społeczeństwie potrzebne są odatki od fanaberii (psy), policja municypalna do sparawdzania wniesienia tkaiej opłaty i karania mandatami za brak smyczy, kagańca, dowodów rejestracji i opłaty podatku oraz brudzenia w miejscach publicznych a także instytucje chycel i rakarz do odławiania b ezpaśkich i regulacji pogłowia. Powinien istnieć prawny zakaz bełtania ludziom w głowach przez opisywanie w prasie i pokazywanie w TV schronisk dla zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś
firstkaktus Re: Zaadoptuj psa - a po co ? 19.06.08, 12:08 Kochany !!!! Rakarz i chycel to instytucje z początku poprzedniego wieku !!!! Aż tak chcesz się uwstecznić . Pogłowie można regulować w sposób cywilizowany bez potrzeby uśmiercania ( Patrz: sterylizacja ). A jeśli chodzi o podatki to przy takim jak twoje podejściu do sprawy zaniedługo może dojść do tego , że za możliwość oddychania płockim "wspaniałym i niezwykle czystym " powietrzem zabulisz taki podatek , że wyłysiejesz !!!! głosuj tak dalej to może któryś z naszych szanownych rajców to przeczyta i zechce się lansować !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Zaadoptuj psa - a po co ? IP: *.plock.mm.pl 19.06.08, 12:25 nikt tobie nie karze adoptowac psa, nie chcesz to nie masz-twoja sprawa, ale swe komentarze zachowaj dla siebie, moj post kierowany jest do ludzi ktorzy chca i moga adoptowac zwierze,skoro nie jestes tym zainteresowany to czemu zawracasz sobie glowe czytaniem mego postu i stracisz swoj jakze cenny czas na odpisywanie, nie interesuje cie to ,to nie zabieraj glosu i tyle, nikt cie nie zmusza do kochania zwierzat. Odpowiedz Link Zgłoś
firstkaktus Re: Zaadoptuj psa - a po co ? 19.06.08, 12:34 Mam . czytaj to co jest napisane a rozum miej otwarty !!!!Między wierszami wyczytasz więcej !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
firstkaktus Re: Zaadoptuj psa - a po co ? 19.06.08, 12:35 Upsss.... to pewnie nie było do mnie >>>>>>>>>>:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Zaadoptuj psa - a po co ? IP: *.plock.mm.pl 19.06.08, 12:41 jasne,że nie do Ciebie :) pozdrawiam Ciebie serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona dlaczego wykasowano część postów? IP: *.plock.mm.pl 19.06.08, 20:48 o 15 bylo wiecej postow niz jest teraz, bardzo to dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: dlaczego wykasowano część postów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 20:56 Tajfun przeszedł i "wymiótł" Odpowiedz Link Zgłoś
frameset Re: dlaczego wykasowano część postów? 19.06.08, 23:31 Pewnie wpisy wycina roman_j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bill Re: dlaczego wykasowano część postów? IP: *.074.c78.petrotel.pl 20.06.08, 10:10 O co Wam chodzi???Przecież to w trosce o nas,żeby nas oczka nie bolały od tego ciągłego czytania.Dobry człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: dlaczego wykasowano część postów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 11:33 Oczka oczkami, ale takie "czystki" na pewno pomogą nam ustrzec się przed długotrwałą psychoterapią. Altruista ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leno Re: dlaczego wykasowano część postów? IP: *.plock.mm.pl 21.06.08, 13:14 to nie fair ze ktos kasuje to co ktos napisal :-/ zenujace zachowanie Odpowiedz Link Zgłoś