Dodaj do ulubionych

Płock: samochodowy krach

19.02.09, 21:39
No, tylko geniusze w takich czasach budują nowe salony samochodowe :D
Obserwuj wątek
    • Gość: ox Re: Płock: samochodowy krach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 22:20
      hehe, nie opuszcza cen w komisach yhy. po prostu nie mogl powiedziec ze ceny samochodow spadna, bo ludzie wstymaja sie z kupnem. mialem w tym roku kupic samochod, ale przeznaczylem kase na cos innego, jednak gdybym ja mial to na pewno bym poczekal...
      • Gość: gall anonim trzeba sie zastanowic IP: *.gprs.plus.pl 20.02.09, 11:45
        A moze ludzie poszli po rozum do glowy i omijaja posrednikow (komisy), a moze
        chca kupic uzywany w miare pozadny samochod, a nie zlom wyklepany .
        • Gość: Kaszpiros Re: trzeba sie zastanowic IP: 158.75.197.* 20.02.09, 13:29
          Ja kupiłem ostatnio moje trzecie auto (Xsara Picasso). Wszystkie poprzednie
          samochody (Fiat Seicento , Daewoo Nubira II) kupował z ogłoszenia. Nie kupiłem w
          komisie ani nie dawałem do komisu.

Nie tak dawno (pod koniec stycznia) kupowałem Xsarę Picasso i sprzedawałem
          Nubirę. Nie miałem problemów ze sprzedażą mimo że to nie małe auto i niezbyt
          ekonomicznie (silnik 2.0 133KM)

Po prostu komisy omijam szerokim łukiem. 99% samochodów tam to samochody mocno
          wypadkowe , pięknie "odpicowane" , z przekręconym licznikiem. Bardzo często tez
          "rozszabrowane" z dodatków (alufelgi,radia,dodatkowe wyposażenie, lepsze
          (nowsze) akumulatory).

Szkoda nerwów i czasu na komisy.

Lepiej poszukać przez ogłoszenia (gazeta/internet) od osoby prywatnej. Większa
          szansa na samochód od pierwszego prawdziwego właściciela , bezwypadkowy i z
          realnym przebiegiem ...
      • Gość: aurora Re: Płock: samochodowy krach IP: *.icpnet.pl 20.02.09, 18:56
        nie tyle co ceny samochodów spadną, ale handlarze przestaną sprowadzać auta zza granicy, ograniczą sie jak już tylko do handlu samochodami, które już jeżdża w polsce.

o spadku cen raczej nie ma mowy ;)bo nikt do interesu dopłacać nie bedzie, a z kolei nasi zachodni sąsiedzi nie bedą patrzeć na kurs euro w PL, ich bedzie interesowała kwota, jaką dostaną w euro. (a jak ktoś zapłaci w np. w niemczech 5K € za auto, to na pewno nie sprzeda w PL ponizej kosztów :P)teraz samochód, za który zapłacono w niemczech np. 5k €, w PL teraz (bez opłat) kosztuje ok. 23000, podczas gdy na początku lipca kosztował ok. 16500 zł - różnica kolosalna.
        • wireshark Re: Płock: samochodowy krach 04.03.09, 08:17
          Jak Polacy nie kupią od Niemca - ten też będzie musiał obniżyć cenę...
    • Gość: niekiedy_tu_piszę Płock: samochodowy krach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 23:29
      Niech nie płaczą tylko obniżą ceny w tych swoich komisach, przecież to jest
      nieporozumienie. Kupować auto w Płocku to trzeba być ostro zdesperowanym.
    • Gość: bat Re: Płock: samochodowy krach IP: 194.177.100.* 20.02.09, 07:47
      To niech właściciele komisów przejdą się do Oddziału Komunikacji i
      zobaczą, czy rzeczywiście spadła sprzedaż... Tam nadal kolejki.

Czemu?
      Bo ludzie nadal kupuja samochody i nowe (głównie z wyprzedaży z
      zeszłego rocznika) i używane, ale nie w Płocku.
      Ja swój samochód kupiłem w Gnieźnie, bo był 25% tańszy niż ten sam
      rocznik w podobnym stanie w płockim komisie.
      Poświęciłem 1 dzień, 300zł na paliwo i kupiłem samochód o ponad 3tyś
      zł tańszy niż u nas.

Co więcej, w Niemczech ceny samochodów strasznie spadły (używanych)
      i bardzo opłaca się je tam kupować - jedynym problemem jest kurs
      euro... Ale i tak nadal opłaca się sprowadzać.

Właścicielom komisów radzę zjechać z cen do bardziej realnych i
      proporcjonalnych do tych z innych części kraju - za wzór podaję
      wielkopolskę i komisy między Gnieznem a Poznaniem...
      • Gość: Tom Re: Płock: samochodowy krach IP: *.net.perfekt.pl 20.02.09, 09:18
        Komisy w Gnieźnie?! Wybacz, ale byłem tam. Objechałem całą poznańską i usłyszałem tylko bajery jakie to bezwypadkowe w idealnym stanie auta sprzedają. A większość jest po grubej blacharce i z elektryką posztukowaną "na krótko".
        Jak się człowiek zapyta to się wykręcają: "Ja tam nie wiem, to znajomy wstawił...", itd... Same szroty wyklepane byle jak, żeby tylko sprzedać.
    • Gość: joker78 Płock: samochodowy krach IP: 193.59.95.* 20.02.09, 07:49
      Po za tym w płockich komisach to chyba tylko niedowidzący mogli
      kupować samochody...
    • Gość: oberlojtnat Płock: samochodowy krach IP: *.012.c80.petrotel.pl 20.02.09, 07:53
      Sprowadzają z Niemiec rozbite auta za grosze (centy)klepią u nas. i
      sprzedają- 100% bezwypadkowe! śmiech na sali... nigdy nieufajcie
      mechanikom i komisom!
    • Gość: bart Płock: samochodowy krach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 08:36
      Poza tym sprowadzany samochód, który pół roku temu kosztował 30 tys.
      zł teraz kosztuje prawie 50 tys. Wszystko przez kurs euro. Tracimy
      na tym, zamiast zarabiać na sprowadzanych samochodach, sprzedajemy
      je po kosztach.

He?

Proponuję najpierw powtórzyć podstawy dodawania ze szkoły
      podstawowej a potem brać się za prowadzenie firmy.....
    • zigzaur Skończyły się dobre czasy ściągania 20.02.09, 09:28
      z Niemiec rozbitego wraka za 200 euro, odpicowania i sprzedawania jako
      "bezwypadkowego" za 20 tysięcy zł.
      • gonzor Re: Skończyły się dobre czasy ściągania 20.02.09, 10:13
        przesadzasz...
        • Gość: :) Osobiscie widzialem kilka takich odpicowanych... IP: *.chello.pl 20.02.09, 11:32
          samochodow od zera. Doslownie od zera.
    • 4g63 Płock: samochodowy krach 20.02.09, 09:31
      ceny samochodów w polshy proporcjonalnie do zarobków są 4 razy wyższe niż w krajach unii europejskiej, sprzedawcy mają dużą skalę do obniżek... w sumie się nie dziwię, do tej pory kupowali najbogatsi, ale ileż można mieć samochodów. Ludzi średniej klasy, ani najniższej nie stać na samochód, może gdyby były 4 razy tańsze... może wtedy, ale jak za jakiegoś malucha mam zapłacić 30 tys, to sorry..... na tyle to się nie zfrajerze!
      • Gość: M Re: Płock: samochodowy krach IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.09, 09:36
        Nowe samochody typu Fabia powinny kosztować około 20 000 zł. To jest cena do
        przyjęcia, ale nie, frajerzy brali kredyty i za ten złom dawali 40 000. No to
        macie - najdroższe samochody w Europie teraz.
        • Gość: precz z komuną Re: Płock: samochodowy krach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 09:53
          Dokładnie ,albo Skoda Octavia 2.0 TDI z DSG no żeby toto kosztowało
          ponad 100 000 zł z nawigacją i ksenonami ? Przecież to jest
          najniższa półka z grupy VW !!! A kosztuje tyle ,że tylko osoba
          zarabiającą 20 000 miesięcznie może sobie na ten samochód spokojnie
          pozwolić hahahahaha ,a przecież Skoda jest dla robola ,a nie dla
          biznesmena ludzie . Ceny i zarobki w tym kraju są chyba z Afryki .
          Napiszcie co oprócz DOPŁAT (czyt. kredytów które będą spłacały
          nasze praprawnuki) mamy z UE ? Gdzie ta wolność rynkowa ? Żeby sobie
          kupić samochód 2 letni z UE trzeba zapłacić akcyzę , VAT i jeszcze
          wartość Euro . Gdzie ten KAPITALIZM ? Chyba na papierze . Klika z
          okrągłego stołu ma się dobrze ,a komuna nie upadła .
      • Gość: Fbiua Re: Płock: samochodowy krach IP: 79.162.182.* 20.02.09, 19:34
        Człowiek klasy średniej mając skromne 2500 na rękę, wydaje 2000. Zostaje 500,
        pensja żony - niech będzie 2000 i jest summa sumarum 2500 zł co miesiąc. Za rok
        ma na auto. Oczywiście nie kupi samochodu, bo jak za rocznik 2000 Octavii, czy
        Avensisa wołają 20000 zł to śmiech na sali. Dlatego ja cierpliwie
        czekam.Ogłoszeń mnóstwo. Najciekawsze jest wpisanie numeru telefonu w google i
        otwarcie kopii strony sprzed kilku miesięcy. Można się nieźle ubawić, jakie
        zjazdy cenowe występują - z 24 na 22 i nic, z 19 na 15 i nic. Cierpliwie
        czekam. Oczywiście żadnych sprowadzanych.
    • gronostaj8 samochody bedą drożeć? 20.02.09, 09:35
      "Samochody na pewno nie stanieją, raczej będą drożały"

ale jakie samochody? używane?! moja stara corsa zacznie przybierać na wartości?
      • Gość: emem11 Re: samochody bedą drożeć? IP: *.de.ibm.com 20.02.09, 11:31
        nie zacznie. handlarz zaklina rzeczywistosc. kupujcie bo zabraknie.
    • Gość: max Płock: samochodowy krach IP: 194.168.231.* 20.02.09, 09:49
      "I tak są bardzo niskie - mówi Jacek Makowski. - Nikt przecież nie
      odda samochodu taniej, niż go kupił."

To znaczy, ze nie ma jeszcze kryzysu. Czasem trzeba sprzedac taniej,
      niz sie kupilo (czyli stracic) zeby utrzymac sie na rynku. No ale
      jesli tracici ma tylko klient - to powodzenia.....
      • Gość: heniek no wreszcie coś mądrego ... IP: *.bas.roche.com 20.02.09, 10:08
        dokładnie tak jest! jeszcze nie ma kryzysu skoro takie głupoty plota sprzedawcy
        - i to w każdej branży. Poczekajmy, zobaczymy co będą mówić np. po wakacjach
    • Gość: nikt Płock: samochodowy krach IP: *.bialnet.com.pl 20.02.09, 09:57
      Zapotrzebowanie spoleczne na towary rodzi popyt. Auto kosztuje
      jakies tam pieniadze. Ale trzeba negocjowac ceny w salonach i
      komisach. A najwazniejsze: utrzymanie auta, paliwo to kosztuje. I to
      jast powodem spadku sprzedaży jak sądze. Lańcuszek kosztów, podatkow
      i marży handlowej kszaltuja cenę. A wiec albo duza sprzedaż przy
      niskiej cenie, albo mala przy wysokiej cenie. W mysl tej zasady
      znakomicie sie maja salony najdrozszych aut na swiecie, sprzedajacy
      nawet jedno auto na pare miesiecy, oczywiscie dla klientow z duuuuża
      kasą
    • Gość: xxx Płock: samochodowy krach IP: 78.133.200.* 20.02.09, 10:16
      "W komisach jednak cen obniżać nie chcą. - I tak są bardzo niskie -
      mówi Jacek Makowski. - Nikt przecież nie odda samochodu taniej, niż
      go kupił"

Jasne, szczególnie dotyczy to ludzi, którzy kupili nowe auta w
      salonie a potem je sprzedaja i dostana za nie na pewno więcej ;))))
    • Gość: Jaro Tylko idioci kupuja w komisach. 100% przewałów IP: 193.194.132.* 20.02.09, 10:38
      W komisach każdy klient jest robiony w konia.
      Taki to już komisowy etos.
      A Płock i Radom to siedliska najbezczelniejszych w kraju
      oszustów. Warszawa i reszta kraju oczywiście niewiele tym miejscom
      ustepują ale Płock i Radom to absolutne mistrzostwo galaktyki w
      przewałach. 99% po dzwonach.
      • Gość: reksio mowisz ? a byles w wlkp? IP: *.tktelekom.pl 20.02.09, 10:52
        ...np w Pleszewie albo w .... Gnieznie ? :) Tam to jest klimat !! nie spominajac o wydziale komunikacji w ktorym to rejestrowali auta bez prawa rejestracji !!! Malo im bylo pare tysi na sztuce, to wzieli sie za cos takiego. No ale co tam mozna robic w takim Gnieznie. Chyba tylko jakas dilka niezbyt legalna sie zajmowac.... PEACE!
        • Gość: v Re: mowisz ? a byles w wlkp? IP: 79.162.182.* 20.02.09, 19:37
          Dodam Kępno, Damasławek, Wągrowiec i FSD, czyli "fabrykę samochodów Drezdenko".
      • Gość: heniek Re: Tylko idioci kupuja w komisach. 100% przewałó IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 15.12.17, 19:14
        Komis na Bielskiej 63, Fiat Scudo 218000 km przebiegu. Po kontroli VIN-u przebieg 377000 km i 5 zgłoszonych szkód. Komentarz ... chyba zbędny.
    • piskus Płock: samochodowy krach 20.02.09, 10:42
      i niech padają, tyle czasu zarabiali naciągając ludzi na "100%
      bezwypadkowy" złom z zachodu
    • and_nowak Obrazili się na rynek. 20.02.09, 10:43
      Nie ma załamania na rynku, jest znaczny wzrost kursu euro i nieznaczny spadek
      zasobności klientów.
      Jeżeli ktoś uważa, że sprzeda auto drożej, bo mu euro zdrożało i mu się nie
      opłaca - to znaczy że w ogóle nie zna się na ekonomii.

Ceny w Polsce nie uległy zmianie! Nadal mogę kupić używany od polskiego
      właściciela, on nadal chce tyle samo. Po prostu sprowadzanie złomu stało się
      mniej opłacalne.
    • Gość: Marek Nie macie obywatelskiej postawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.09, 10:43
      Nasi dealerz pobudowali piękne salony,piękne serwisy a wy teraz sie na nich wypinacie.....zamiast pomóc im spłacać kredyty.
    • naprawdetrzezwy Ale tragedia! Koszmar! 20.02.09, 10:48
      Co oni, biedni, zrobią?

Pewnie to samo, co właściciele stajni, warsztatów kowalskich i
      dostawcy obroku dla koni.

Bo nie widuję w miastach już w/w. I nikt nie rodziera szat z tego
      powodu.
      To się nazywa wolny rynek i reagowanie na sytuację.

(a może Tusk im obieca dożywotnie utrzymanie?
      Tym biednym, jakże uczciwym, handlarzom samochodami...?)

;>>>
      • Gość: PR Re: Ale tragedia! Koszmar! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 11:58
        > Pewnie to samo, co właściciele stajni, warsztatów kowalskich i
        > dostawcy obroku dla koni
        No, na przykład tacy kowale podkuwający konie rekreacyjne mają się świetnie. I zarabiają tyle, że nie muszą kupować samochodów w komisach. :)
    • rtd5rtd Nikt przecież nie odda samochodu taniej, niż go ku 20.02.09, 10:49
      "Nikt przecież nie odda samochodu taniej, niż go kupił." - jak to
      sie ma do uzywanych aut? - przeciez zawsze nowe auto po zprzedazy
      traci ok 20%.
      • Gość: reksio taka to logika... IP: *.tktelekom.pl 20.02.09, 10:56
        upraszajac wnioski sa 2:
        1) nie sprzeda - plac mu bedzie puchl od aut
        2) jesli kupil taniej i drozej sprzedal to ja tez tak chce, kupie 12 letnia
        corse i po 6 transakcjach bede jezdzil 525 tds czy czym tam innym.
        Ludzie skunt zesta sie pobroli ?
    • net_friend Płock: samochodowy krach 20.02.09, 11:21
      Ludzie zmądrzeli bo wiedzą, że kupno auta w komisie to akt czystej desperacji.
      • Gość: Andrzej radzę wejśc na pierwsze lepsze forum, np. Mazdy IP: *.autocom.pl 20.02.09, 11:42
        można poczytać jak to jeden człowiek mający na szczęście olej w głowie wybrał
        się na zakupy Mazdy w cenie 20 000 - 30 000 PLN. Z wniosków wieje zgrozą -
        ściema, chamstwo i kołtuństwo na każdym kroku. Facet załamał się cwaniactwem i
        kłamstwami właścicieli komisów.

Powinno być tak: zanim wybierzesz się drogi rodaku na zakupy samochodu, poproś
        właściciela auta o mail. I napisz mu tak: "Jestem poważnym klientem i tego
        samego oczekuję od sprzedających. Zatem, czy w przypadku, kiedy po wizycie w
        stacjo obsługi okaże się, że podany opis samochodu jest w dużej mierze sprzeczny
        ze stanem faktycznym (na niekorzyść potencjalnego kupującego) zobowiązuje się
        pan do całkowitego pokrycia kosztów tej wizyty i potwierdzi to na pismie?".
        Jeśli gość powie "spieprzaj" lub nie odpowie nic, wiadomo z czym mamy do
        czynienia. Utopia? Ale jaka zdrowa i sensowna...

• Gość: %$^& Re: radzę wejśc na pierwsze lepsze forum, np. Maz IP: 80.50.192.* 20.02.09, 15:03
          jesli handlarzy nie nauczyl klient o ktorego powinni dbac i brac na siebie gwarnacje za auto to ich teraz zycie nauczy :P
    • Gość: es Polska złomowisko Europy IP: *.045.c82.petrotel.pl 20.02.09, 11:35
      Niemcy,Francja itd. cieszą się, że za dobrą dla nich cenę ktoś
      wywiózł im złom z krajów...Każdy rynek ma punkt nasycenia i coś mi
      się wydaje ze przy tych naszych realiach został jush przekroczony...
    • 8y [...] 20.02.09, 11:44
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • waapi Płock: samochodowy krach 20.02.09, 11:47
      musze sie przejść do autokomisów
      zobaczymy co za cudeńka sprzedają

--
      nasza-pilka.pl
      • Gość: Andrzej I jeszce banalnie prosty sposób na poznanie IP: *.autocom.pl 20.02.09, 11:59
        tego, czy automobil sprzedaje komis, czy prywatny ktos. Dzwonimy i pytamy "ja w
        sprawie samochodu". Jesli słyszymy "jakiego samochodu" wypada już odłozyć
        słuchawkę :)
        • Gość: v Re: I jeszce banalnie prosty sposób na poznanie IP: 79.162.182.* 20.02.09, 20:00
          He he kilkukrotnie już po zadaniu takiego pytania słyszałem (podniesionym i
          nerwowym głosem): "tak proszę pana, ja handluję autami. I co z tego?". I nic.
          Koniec rozmowy.
    • Gość: nigdy od pośrednik [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 12:10
      • and_nowak Biedactwo... 20.02.09, 12:17
        Czy naprawdę myślisz, że handlarze z okolic Sokołowa różnią się czymkolwiek od
        handlarzy z innych regionów?
        Wszyscy robią to samo (tzn. "picują" - sprzedają gorszy towar WYGLĄDAJĄCY na
        lepszy).

Trzeba być nie lada jełopem, żeby dać się nabrać na ściemę o starszym lekarzu.
        Zamiast przeklinać idź do szkoły po pieniądze - bo niczego cię nie nauczyła.

Aha, takich jełopów możemy spotkać nie tylko w Sokołowie. ;-)))
        • Gość: V Re: Biedactwo... IP: 79.162.182.* 20.02.09, 20:04
          Lekarz, weterynarz, ksiądz, myśliwy. I sarna w bok uderzyła. Pastor, albo córka
          pastora jako drugie auto w rodzinie.
    • sven_b [...] 20.02.09, 12:14

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka