Dodaj do ulubionych

Ile alkoholu można wieść do Turcji?

01.03.11, 08:45
Witam wszystkich:)
Mam zaplanowany wyjazd do Turcji ale ze względu na to że hotel będę miał z opcją HB muszę zaopatrzyć się w swój alkohol. Plan prosty w Polsce na lotnisku w bezcłówce kupić alkohol i polecieć do Turcji... tylko teraz pytanie ile można zabrać na jedną osobę przepisowo ze sobą alkoholu? Napiszcie proszę ile udało wam się zabrać do Turcji ponad przepisy? Czy mieliście z tego powodu jakieś wpadki?
Pozdrawiam serdecznie i proszę o odp.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wojtek Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.11, 09:19
      Nie wiem ile przepisowo ale my zawsze zabiramy tyle ile uniesiemy
      • Gość: gość Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.11, 09:56
        co za dno, wstyd mi za Ciebie
        • Gość: gość Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.11, 10:06
          W Turcji w sklepach jest alkohol - to już przegięcie żeby zabierać go ze sobą nie dziwię się że mamy takie opinie wśród innych narodów !
          • luk_lukasz Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? 01.03.11, 13:38
            Nie mam zamiaru pić ich alkoholu bo jest gorsze i droższe. Wole czystą Polską wódkę:D
            • magdalenaa_b Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? 26.03.11, 17:55
              luk_lukasz napisał:

> Nie mam zamiaru pić ich alkoholu bo jest gorsze i droższe. Wole czystą Polską wódkę:D

Spokojnie kupisz w Turcji czy to Sobieskiego, czy Chopina... Innych trunków dobrych gatunkowo też jest pod dostatkiem. :)
            • amw77 Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? 27.03.11, 13:08
              to zamiast ich plazy wybierz Mielno;) i pij na miejscu ile wlezie ;)
    • Gość: ja Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? IP: *.multimo.pl 01.03.11, 11:22
      My mieliśmy butelkę 0.7l w bagażu głównym i na bezcłówce kupiliśmy 2 x 1 l. i nam to starczyło na 2 tyg. pobytu :) Tyle że był to lot do Egiptu w dwie osoby dorosłe. W tym roku Turcja i zrobimy to samo... :>
    • amw77 Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? 01.03.11, 13:33
      nie wytrzymasz tych 7 czy czy 14 dni?;), poza tym w Turcji mozna kupic alkohol...w hotelach pod turystow to juz cale mnostwo wszystkiego do wyboru do koloru...
      • luk_lukasz Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? 01.03.11, 13:39
        Nie nie wytrzymam:) Nie jestem abscynentem
    • luk_lukasz Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? 01.03.11, 13:41
      Proszę o więcej odp
      • Gość: gość Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.11, 13:44
        upij się w Polsce, po co jechać tak daleko ? na przystanku można :) będzie tanio i fajnie
    • Gość: Greg Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 13:45
      Pół litra możesz przemycić w sobie.Chyba, że masz słabą głowę.Lepiej minie lot i na pierwszy dzień wystarczy promili w krwi.Ewentualnie możesz kupić różnokolorowe bransoletki na allegro i spróbować podszywać się pod gościa z all incl. :D
      • Gość: do analfabety Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.11, 14:57
        Wieść alkoholu do Turcji nie można - bo alkohol się wiezie - więc możesz go najwyżej wwieźć

tacy jak ty robią wieś - utrwalając stereotyp pijaczka Polaka, co nie wytrzyma bez wódy i musi mieć na wakacjach walizę pełną butelek,
        szkoda kasy na wyjazd zagraniczny, pomyśl ile byś się za to nachlał nad Bałtykiem
        • Gość: gość Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.11, 15:03
          można też kiełbasę naszą wziąć na zagrychę, bo ich kebaby niedobre :)
    • Gość: Pit-er Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 16:37
      Możesz kupić w sklepie bezcłowym 1l alkoholu o mocy pow.20%
      Wystarczy?Według mnie nie warto brac HB. Do kolacji zawsze mozna wypić piwko, albo wino a potem drinki.Co z tego, że alkohol słabszy jak jest w all inc.
      Co potem z wódką robić?Siedzieć w pokoju i rozrabiać drinki ?
      • Gość: merynos Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 20:23
        ile kabanosów mozna wwiezc do turcji???
        czy we wszystkich 2* i 3* hotelach są lodówki bo chcialbym tez zabrac boczek?
        • Gość: Kolega Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.11, 08:32
          Ludzie czytam Wasze opinie i rece mi opadaja. To juz nie mozna wieczorem ze znajomymi na tarasie napic sie drinka czy tez piwa ? Od razu takich ludzi nazywacie alkoholikami ? Wezcie sie zastanowice, autor postu nie napisal, ze chce sie uwalic w trupa. Dziwny jacys jestescie....
          • amw77 Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? 02.03.11, 10:59
            mozna sie napic oczywiscie (w kazdym hotelu, restauracji itp, mozna zamowic i pic do woli), mozna kupic alkohol na miejscu, ale zeby zabierac alkohol z Polski, zakladac watek i przezywac tak kwestie ilosci wwiezienia swojego alkoholu??? to jest wlasnie przesada ;)
      • jaxja Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? 02.03.11, 16:02
        Czy piszesz o sklepie bezcłowym na lotnisku? W Stambule ceny na lotnisku było bardzo wysokie, pewnie na innych lotniskach jest podobnie.

P.S. Nie rozumiem komentarzy na temat tematu tego wątku. Ktoś zadał pytania i oczekuje odpowiedzi na nie komentarzy na temat swojej osoby. nie znacie go, a oceniacie. Po co?
    • Gość: xyz Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.11, 15:56
      jak się chce chlać to się nie bierze HB ,a jak ktoś jest skompy to potem pisze takie brednie jak Ty.
      • dokto Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? 02.03.11, 16:46
        Gość portalu: xyz napisał(a):

> a jak ktoś jest skompy to ...

Czy to jakaś choroba łapana od siedzenia przy kompie?

• dokto Przepisy celne 02.03.11, 16:52
      ze strony turcjawsandalach.pl

Przepisy celne

Używki i kosmetyki

Zacznijmy od informacji najistotniejszych, czyli dotyczących używek. Do Turcji można legalnie wwieźć, bez konieczności opłacania cła:

•200 papierosów i 50 cygar
      •200 gram tytoniu i 200 bibułek przeznaczonych do tytoniu lub 50 gram tytoniu do żucia lub 200 gram tytoniu do fajki lub 200 gram tabaki
      •1,5 kg kawy, 1,5 kg kawy rozpuszczalnej, 500 gram herbaty
      •1 kg czekolady oraz 1 kg słodyczy
      •5 (1-litrowych) lub 7 (0,7-litrowych) butelek wina i/lub innych alkoholi
      •5 flakoników perfum (o pojemności maksymalnie 120 ml każdy)
      • Gość: ja Re: Przepisy celne IP: *.multimo.pl 02.03.11, 19:16
        No i się wyjaśniło :) Dzięki dokto
    • Gość: Balian z Ibelinu Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? IP: *.toya.net.pl 02.03.11, 23:16
      Gościu, weź sobie po litrze na łebka do bagażu, tylko owiń jakąś folią bąbelkową. Tyle jest chyba w przepisach celnych do krajów poza unią, wejdź na jakąś stronę lotniska lub wpisz po prostu w google "ile alko do turcji" albo podobną kombinację. U nas na bezłówce kup kolejnego litra, tylko powiedz, że lecisz poza unię, będzie taniej. na lotnisku w antalyi jest taki myk, że jeden sklep na bezcłówce jest przy wyjściu, a nie jak u nas w momencie odprawy. Kupowałem tam znajomemu Turkowi fajki bo były w promocji. nie wiem jak Turcy podchodzą do tego, że ktoś kupił alko dajmy na to w Polsce, ale wątpie czy będzie się im chciało sprawdzać, jak z powrotem puszczają z nadbagażem nawet 5 kilo. Czyli teoretycznie 3 litry spokojnie wwieziesz, jak nie więcej. Popieram kogoś kto napisał, że fajnie napić się na balkonie. My tam siedzieliśmy do 4 nad ranem a All In kończył się o 23. Polecam Żubrówkę z Tamkiem brzoskwiniowym. Alko w supermarkecie o około 20 złotych droższe niż u nas, zależy jaka flaszka i firma, mają też nasze. Piwo Efes cirka about 3,5 zylka. Tu masz nazwy tamtejszych marktów: Bim, Migros, Carrefour, Kipa (Tesco). Promocja to Kampanlyar. Lira to zylek razy dwa.
      www.carrefour.com.tr/kampanyalar.asp
      www.kipa.com.tr/kampanya-promosyon
      www.baltona.pl/
      Natomiast gdzieś z rok, dwa temu pojawił się temat wolnocłówki w Alanyi, musisz poszukać w necie. Tam też wyświetli ci promocje.
      • Gość: Balian z Ibelinu Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? IP: *.toya.net.pl 02.03.11, 23:23
        o sorry nie czytałem wpisów. No to ładnie się w przepisach zmieniło przez te dwa lata. Wtedy to było 1 litr wyrobów spirytusowych bądź 2 litry wina. Turcy są jednak nieźli. 5 litrów plus kilka u nas na Duty, u nich na Duty przy wyjściu i cię wytoczą z balkonu ;). pozdrawiam
        • sarlo51 Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? 03.03.11, 03:43
          My co roku kupujemy na lotnisku w Istanbul.Dajesz paszport i forse i masz butelek ile chcesz wtedy.Nie wiem jakie sa ceny w Polsce ale duzo taniej wodka w Istanbul niz w NY.Nie kupuj wodki we warszawie na lotnisku jesli jedziesz z przesiadka do Turcji.
          Wtedy zabiora ci alkohol. Gdzie zmieniasz samolot.Kasjerka jak jest dobra to moze ci powie o tym.Jak kupisz w polsce w sklepie to mozna tylko 1butelke na osobe.
          • Gość: wieść gminna Ortografia to tureckie kazanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 08:07
            Wieść niesie, że oprócz alkoholu mozna wieźć ze sobą słownik ortograficzny matołku.
            portalwiedzy.onet.pl/141537,,,,wiesc_a_wiezc,haslo.html
            • Gość: kolo Re: Ortografia to tureckie kazanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 08:13
              Z jakich miast lecicie żałośni ignoranci.
    • luk_lukasz Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? 04.03.11, 14:30
      Dziękuję tym którzy zrozumieli pytanie i odpowiedzieli merytorycznie. Dzięki dokto, Gość: Balian z Ibelinu sarlo51
      Pozostałe osoby powiem krótko-jesteście żałośni a wasze odpowiedzi świadczą tylko o waszej niedojrzałości. Dziecko w podstawówce czyta lepiej ze zrozumieniem niż co niektóre osoby na tym forum. To jest moja sprawa co chce pić i w jakich ilościach. Czy chce się upić i co chce zrobić z alkoholem który kupię. O to nie pytałem was BARANY
      PS. Błąd ortograficzny zdarzyć się może każdemu, był spowodowany szybkim pisaniem postu.
      • amw77 Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? 04.03.11, 19:10
        luk_lukasz napisał:

O to nie
        > pytałem was BARANY

i wszystko jasne...
        • Gość: polski przygłup Wal się durniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.11, 22:00
          Polski przygłupie jeżeli nie potrafisz znaleźć sobie odpowiedzi na proste pytanie to znaczy,
          że jesteś nierozgarnietym matołkiem. Tacy półanalfabeci zawsze tłumaczą błędy ortograficzne albo pośpiechem (gdzie się durniu tak spieszysz?) albo dysleksją.
          Ty masz jeszcze dwa inne upośledzenia.
          • Gość: opaopa Re: Wal się durniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 15:33
            właśnie
            poloniści i inne wykształciuchy jadą do pensjonatu cioci zosi (na 3 dni - bo na dłurzej ich nie stać)
            a my sobie lecimy do turcji:)
            wartało tak się uczyć???
            a teraz flustracje
            • Gość: pisaż polski Re: Wal się durniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 17:32
              Zdarzą się, że dobrze piszący zarabiają dużo więcej od analfabetycznych ćwierćinteligentów
              i lecą do Meksyku.

Pozdrawiam głópku.
              • Gość: autor postu Re: Wal się durniu IP: *.xdsl.centertel.pl 09.03.11, 18:43
                I co z tego, że robię błędy? Lepiej ci z tego powodu, że możesz komuś coś wytknąć? Nie każdy musi być polonistą i pisać wszystko poprawnie. Celem tego postu nie było sprawdzenie błędów ortograficznych. Mam w nosie twoje/wasze uwagi na temat błędów ortograficznych. Jedyne co potraficie to naśmiewać się z ludzi z powodu głupich wpadek.
                Aktualne informację na temat ile alkoholu można zabrać ze sobą do Turcji ciężko znaleźć, a tym bardziej jakieś posty z doświadczeniami innych wczasowiczów. Skoro tak łatwo można znaleźć potrzebne mi informacje czemu ich mi nie podaliście? No właśnie…
                • Gość: durak Re: Wal się durniu IP: 158.75.49.* 15.03.11, 08:28
                  ja tylko pijam spirytus, czy jest tez spirytus dostępny w hotelu? pytam bo nie wiem czy brać z PL
    • Gość: Leśny Dziadek Re: Ile alkoholu można wieść do Turcji? IP: *.toya.net.pl 22.03.11, 20:09
      ceny z ostatniej oferty Carrefour na zylki Absolut Blue 0,7 90,31; Jim Beam 0,7 108,37; 8 zupek chmielowych 0,5 Efes 36,12
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka