Gość: gość IP: *.sta.asta-net.com.pl 13.05.15, 15:58 Witam, czy ktoś orientuje się ile kosztuje fakultet do EFEZ-u u rezydenta TUI w Turcji Egejskiej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Magda Re: TUI fakultet do EFEZ-u IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.15, 18:28 Ja byłam z TUI na wycieczce do Efezu w tamtym roku. Już dokładnie nie pamiętam ceny ale było to coś ponad 40e od osoby, dla dzieci 50% zniżki. Gdy my byliśmy to była akurat jakaś promocja. Oprócz samego Efezu dodatkowo jest wizyta w domu Marii Meryemana. Bardzo dobry przewodnik Ali (młody Turek mówiący płynnie po polsku), opowiadający bardzo ciekawie o zwiedzanych zabytkach, z bardzo dużą wiedzą na temat czasów starożytnych. Odpowiadał na wszystkie pytania (także dotyczące współczesnej Turcji), opowiadał też różne anegdoty dotyczące zabytków, mitologii i zwyczajów starożytnych mieszkańców. Bardzo ciekawa wycieczka, warto pojechać, tylko koniecznie nie można zapomnieć o wodzie, okularach przeciwsłonecznych i nakryciu głowy, bo słońce mocno grzeje, a do przejścia spory dystans. Odpowiedz Link Zgłoś
rafu75 Re: TUI fakultet do EFEZ-u 13.05.15, 19:00 Dzięki za info, a z skąd jechałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: TUI fakultet do EFEZ-u IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.15, 19:35 rafu75 napisał: > Dzięki za info, a z skąd jechałaś? Chodzi ci o miejscowość? Jeżeli tak, to ja byłam w Gumuldur, zresztą w hotelu o tej samej nazwie :) Odpowiedz Link Zgłoś
rafu75 Re: TUI fakultet do EFEZ-u 13.05.15, 23:10 O to fajnie się składa - wybieram się do tego samego hotelu. Ma on dość dobre opinie - potwierdzasz na świeżo? Gdzie można zrobić dobre zakupy i czy w niedalekiej odległości (dojazd dolmuszem) jest coś ciekawego zwiedzenia bo z tego co widzę to region raczej ubogi. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: TUI fakultet do EFEZ-u IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.15, 18:09 Byłam w tym hotelu tydzień - zarezerwowałam w last minute (taki dodatkowy wyjazd) naprawdę tanio, więc nie spodziewałam się rewelacji, a hotel okazał się bardzo dobry. Czysty, ładne pokoje (ja byłam w nowym budynku), bardzo dobre jedzenie, codziennie jakieś grilowane mięsko lub ryby, nie jakiś oszałamiający wybór, ale naprawdę wszystko smaczne, bardzo dużo ciast i deserów, rewelacyjne słodkie winogrona, w ramach all oprócz napojów bezalkoholowych, wino, piwo i jakieś mocne wódki, ale ich nie próbowałam, bo nie lubię. Fajne baseny i zjeżdżalnie, dla dzieci brodzik. Hotel kameralny, plaża tylko kiepska, wąska, a po południu często znikająca jak przychodzi przypływ, ale można iść w prawo wzdłuż brzegu morza i dalej są piękne piaszczyste, szerokie plaże. Zresztą można spacerować kilometrami wzdłuż brzegu morza Jeżeli chodzi o zakupy to przed hotelem wieczorem wzdłuż całej ulicy otwiera się bazar z dziesiątkami straganów i sklepików z odzieżą, butami itp. Można też pojechać dolmuszem (odjeżdżają z głównej ulicy) do Ozdere, tam jest duży bazar ze wszystkim - oprócz ciuchów, mnóstwo owoców, warzyw, słodycze itp.Tylko nie pamiętam już w jaki dzień tygodnia jest ten bazar, ale na pewno rezydenta wam wszystko powie na powitalnym spotkaniu Poza tym przed wyjściem z hotelu (naprzeciwko) jest normalny spożywczy sklep samoobsługowy, gdzie można też zrobić zakupy spożywcze i kosmetyki (np. miód piniowy, chałwa, sery itp) Dodam jeszcze, że ja oprócz Efezu byłam na wycieczce w Izmirze - bardzo nowoczesne miasto, największe na wybrzeżu Egejskim, a trzecie pod względem wielkości w całej Turcji. Tam można też zrobić bardzo tanio potężne zakupy (jest dosłownie wszystko, a przyjeżdża tam mało turystów więc ceny są jak dla miejscowych,a nie dla turystów) na olbrzymim bazarze, zajmującym bardzo duży teren - można się łatwo zgubić, ale jest punt orientacyjny - wieża zegarowa:) Odpowiedz Link Zgłoś
rafu75 Re: TUI fakultet do EFEZ-u 14.05.15, 19:53 Dzięki za info, też wziąłem ten hotel z lasta bo miał bardzo fajną cenę i całkiem dobre opinie. Generalnie potwierdzasz wszystko co wcześniej przeczytałem. Efez raczej wezmę u rezydenta bo lokalne biura choć mają taniej to mają obwarowania co do ilości osób aby był przewodnik polskojęzyczny - nie będę kombinował. Izmir też mnie intryguje ale też Kusadasi - tylko chciałbym pojechać tam na własną rękę (dolmuszem). Zobaczymy na miejscu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: TUI fakultet do EFEZ-u IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.15, 20:16 Kusadasi można zwiedzić, bo ładne i ciekawe miasto - dolmuszem dojedzie się bez problemu, ale na zakupy to raczej nie radzę - wszystko droższe niż we wszystkich pobliskich miejscowościach, ceny wyśrubowane pod turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: TUI fakultet do EFEZ-u 13.05.15, 19:20 Cena ok. 60 EUR - z regionu Kusadasi., ok. 60 EUR - z regionu Didim, ok. 65 EUR - z regionu Bodrum. Z kolei ok. 66 EUR - z regionu Fethiye oraz Hisaronu, ok. 62 EUR - z regionu Marmaris. Oczywiście od osoby.:) Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: TUI fakultet do EFEZ-u 13.05.15, 19:44 Dodam jeszcze, że wykupując wycieczkę z lokalnego biura, a nie korzystając z fakultetu zapłacisz ok. 50-60% ceny jaką oferuje rezydent. Odpowiedz Link Zgłoś
rafu75 Re: TUI fakultet do EFEZ-u 13.05.15, 23:05 To się zgadza, że taniej tylko, że są one anglojęzyczne - sprawdzałem np. metintour ma wycieczki anglojęzyczne chyba że uzbiera się min 10 osób to wtedy jest szansa na polskiego przewodnika. Jeżeli masz namiar na lokalne biuro, które robi wycieczki po polsku to ja bardzo chętnie poproszę o namiary. Będę w Gumuldur i z tego co się orientowałem to są małe możliwości fakultetów z lokalnego biura po polsku. Z informacji, które dostałem to anglojęzyczny EFEZ kosztuje ok 47E. To ile kosztuje u rezydenta - 60E to nie jest 50%ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
garbus15 Re: TUI fakultet do EFEZ-u 14.05.15, 09:45 Oferta z wtorku,rejon Turgutreis 35e za Efez z polskim przewodnikiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: TUI fakultet do EFEZ-u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.15, 10:07 To żart?? Gdzie Turgutreis a gdzie Gumuldur? Szkoda, że nie zaproponujesz wyjazdu z Kemer na przykład, równie mądre. Odpowiedz Link Zgłoś
sheeri Re: TUI fakultet do EFEZ-u 14.05.15, 10:23 Z tym polskim przewodnikiem z lokalnego biura to różnie bywa, można się nieźle naciąć, tak ja kilka lat temu, kiedy skusiłam się na wycieczkę do Kapadocji (było znacząco taniej niż u rezydenta) z "polskojęzycznym" przewodnikiem, który okazał się Turkiem mówiącym tak łamaną "polszczyzną" że w ogóle nie było wiadomo co mówi (z angielskim też bardzo kiepsko). To był dramat, zmarnowana wycieczka, równie dobrze mogliśmy pojechać z przewodnikiem chińskojęzycznym. Byłam potem jeszcze raz w Kapadocji - wycieczkę wykupiłam już u rezydenta i dopiero wtedy to był udany wyjazd - Kapadocja to nie tylko przepiękne widoki, jak się jest 2 dni w drodze to chce się przy okazji dowiedzieć czegoś o Turcji w ogóle i zwiedzanych miejscach w szczególności. Może teraz już takie wpadki z przewodnikami "polskojęzycznymi" się nie zdarzają, ale lepiej mieć pewność, że będzie OK. A wycieczka do Efezu to prawie wyłącznie zabytki starożytności i tym bardziej (przynajmniej moim zdaniem) profesjonalny przewodnik (ze zrozumiałym polskim) jest niezbędny. Ps Odległość z Turgutreis (okolice Bodrum) do Gumuldur to pewnie z jakieś 200 km do przejechania Odpowiedz Link Zgłoś
garbus15 Re: TUI fakultet do EFEZ-u 14.05.15, 10:56 Gumuldur - Efez ok.50 km,Turgutreis - Efez ok.200 km czyli im dalej tym taniej ? Do dość pokrętna ekonomia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: TUI fakultet do EFEZ-u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.15, 11:18 Jak znajdziesz ofertę (z językiem polskim) z Gumuldur czy okolic w tej cenie to będziemy gadać, poza tym podajesz cenę z wtorku (maj), nie przyszło do główki, że w sezonie cena może być inna (wyższa?) Odpowiedz Link Zgłoś
garbus15 Re: TUI fakultet do EFEZ-u 14.05.15, 12:20 Przyszło, bo w przeciwieństwie, myślę organem do tego predestynowanym i oferta 35e obejmuje lipiec w którym lecimy Odpowiedz Link Zgłoś
pietusza Re: TUI fakultet do EFEZ-u 14.05.15, 12:45 W biurze Jolcia&Adams fakultet do Efezu (z Kusadasi) z polskojęzycznym przewodnikiem kosztuje 50e i to pod warunkiem, że zbierze się min. 10 zainteresowanych osób, więc żadna rewelacja w porównaniu do oferty u rezydenta. Ja zachowałem cennik wycieczek fakultatywnych otrzymanych od rezydenta TUI, gdy byłem w Kusadasi (wrzesień 2014) i Efez wtedy kosztował 48e bez żadnych zniżek, nie wydaje mi się żeby w tym roku koszt wycieczki jakoś wyraźnie się różnił Odpowiedz Link Zgłoś
garbus15 Re: TUI fakultet do EFEZ-u 14.05.15, 18:46 Według cennika przesłanego dziś przez TUI - Efez i Dom Marii - Nowy Jork starożytności (j.polski) --73e :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: TUI fakultet do EFEZ-u IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.15, 18:59 Co się ciągle wcinasz?? Wyjeżdżasz z TUI??? Czy nadepnęli ci na odcisk? Co cię to obchodzi, ile kosztuje u rezydenta? Podobno jedziesz za 35e do Efezu to się ciesz. Jeżeli ludzie, którzy tam byli z TUI piszą, że płacili ok.40-50e to widocznie tak było, a ty co chcesz udowodnić? Zaczynam podejrzewać, że jesteś właścicielem (albo pracownikiem) jakiegoś lokalnego biura i próbujesz robić trochę smrodu. Temat wątku to fakultet z TUI, więc spadaj, jak nic nie wiesz o wyjazdach z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
garbus15 Re: TUI fakultet do EFEZ-u 14.05.15, 19:15 Wyjeżdżam z Tui , nie jadę do Efezu za 35 e ( taką cenę podało miejscowe biuro wśród paru innych wycieczek ) , a cennik na rok bieżący TUI przysłało godzinę temu ponieważ nie mają podanych kwot na stronie i to,że ceny są z dupy wzięte nie jest moją winą więc daj Andy na luz bo życie cudem jest. Odpowiedz Link Zgłoś
garwena Re: TUI fakultet do EFEZ-u 14.05.15, 19:50 garbus15 napisał: > Wyjeżdżam z Tui , nie jadę do Efezu za 35 e ( taką cenę podało miejscowe biuro > wśród paru innych wycieczek ) , a cennik na rok bieżący TUI przysłało godzinę t > emu ponieważ nie mają podanych kwot na stronie.... Ja od lat jeżdżę z TUI , na fakultety też. I nie dziwi mnie, że nie podają już cen za wycieczki fakultatywne na swoich stronach (kiedyś podawali), bo bardzo często się one nie pokrywały z tymi faktycznymi, które były w cennikach, które rozdawali rezydenci po przyjeździe - zawsze ceny na stronie internetowej były sporo wyższe (niektóre nawet kuriozalne) niż realne i sądzę, że te teraz podane też nie będą miały nic wspólnego z rzeczywistością. Radzę poczekać na konkretne ceny po przyjeździe na miejsce, często też są różne dodatkowe promocje na poszczególne wycieczki, bo przecież wycieczki organizuję miejscowe biura na zlecenie TUI, a tylko przewodnikiem jest albo rezydent TUI, albo ktoś z nimi współpracujący. Odpowiedz Link Zgłoś
rafu75 Re: TUI fakultet do EFEZ-u 14.05.15, 20:04 Ja wracam do TUI po małej przerwie i będę jednak zmuszony zakupić EFEZ u rezydenta ze względu na gwarancję przewodnika polskojęzycznego. Ceny w granicach 60e nie są aż tak dużo wyższe od lokalnych biur (choć tylko metintour przesłał mi cennik 47e ale anglojęzyczny - reszta jeśli coś organizuje to pewnie w porównywalnych cenach). Odpowiedz Link Zgłoś