loginn99 Re: Megality na Malcie. Miasta kobiet 10.02.07, 14:13 kolejna piękna legenda . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gapa Re: Megality na Malcie. Miasta kobiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 14:25 Malta to rzeczywiście piękna wyspa i te świątynie są naprawdę warte zwiedzenia! :) Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix16 Re: Megality na Malcie. Miasta kobiet 10.02.07, 16:39 Malta to rzeczywiscie piekna wyspa i rodzcy z reguly czuja sie tam dobrze. Na wycieczki proponuje wybrac sie tymi starymi autobusami,prosze uwazac na taksowkarzy,czesto oszukuja cudzoziemcow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Megality na Malcie. Miasta kobiet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 15:04 Byłem i dlatego wiem że to ta jawna strona medalu .Ta ukryta to kilkupoziomowe podziemia zamknięte dla odwiedzających. Hipotez jest bezliku: świątynia bóstw podziemi, Inicjacji, komory grzebalne etc.Warto pojechać Odpowiedz Link Zgłoś
pchoinsk Re: Megality na Malcie. Miasta kobiet 12.02.07, 09:39 O jakie kilkupoziomowe podziemia Ci chodzi? O Ħal Saflieni? Ħal Saflieni są już od kilku lat znów udostępnione do zwiedzania, co prawda tylko z przewodnikiem i w małych grupach. I o ile się nie mylę zwiedza się 2 z 3 poziomów. Odpowiedz Link Zgłoś
frankfurt5 Megality na Malcie. Miasta kobiet 10.02.07, 15:15 Z tymi plazami na Malcie to delikatnie mowiac przesada, prawie wszedzie kamieniste paskudne brzegi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Megality na Malcie. Miasta kobiet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 15:18 jest kilka pięknych plaż, ale faktycznie to wyjątek od reguły i jak ktos się nastawia na plażowanie to powinien sprawdzić w google przed wyjazdem jak faktycznie połozony jest jego hotel. Ja pojechałem bez dzieci więc będące na malcie na każdym kroku skały przygotowane do kom pieli poprzez zainstalowanie metalowych drabinek po których można wyjść z wod i to że wskakuje się od razu do głebokiego na kilka metrów morza bardzo mi odpowiadało Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Megality na Malcie. Miasta kobiet 10.02.07, 18:28 Niezla reklama Malty poprzez postawienie kontrowersyjnej [w polskim spoleczenstwie] tezy. Niestety obawiam sie, ze jest ona bladna z kilku powodow. 1. Nie wiadomo czy megalityczna spolecznoscia rzadzily kobiety, poniewaz nie odnaleziono grobow, ktore wskazywaly by, ze sa to groby arystokracji - warstwy panujacej. Mozna co najwyzej twierdzic, iz bylo to spoleczenstwo egalitarne. 2. Figurki kobiet o "wyeksponowanych ksztaltach", nie maja na celu podkreslenia wdzieku i kobiecosci. Takie figurki sa charakterystyczne dla idolatrii, a w tym przypadku kultu Matki Ziemi. Niestety dla nas moze to byc przejaw gustu estetycznego, lecz dla owczesnych estetyka przegrywala z religijna bojazia. 3. Odnosnie strojow, to mowiac o owczesnych czasa nie nalezy stawiac ostrych granic miedzy ubiorem meskim a zenskim, szczegolnie z naszego punktu widzenia. Dla nas, wspolczenych guziki, suknie, bizuteria etc. sa ekwiwalentem kobiecosci , a dla owczesnych wcale tak byc nie musialo. Pewnym poparciem tezy o matriarchalnym spoleczenstwie neolitycznej Malty moze byc poglad teoretykow rozwoju stosunkow spolecznych, poczawszy od promiskulizmu, przez matriarchat, patriarchat, na egalitaryzmie konczac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Megality na Malcie. Miasta kobiet IP: *.botany.gu.se 11.02.07, 20:25 Znajac nature czlowieka to pewnie byly swiatynie-burdele, cos na ksztalt starozytnych domow gejszy. One tez mialy chcec i czas zajmowac sie strojami i sztuka... Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Megality na Malcie. Miasta kobiet 11.02.07, 21:16 Malta jest super;) polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbychu bylem, 450 zl /tydzien, oto jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 20:28 polecam jak najbardziej :) Ryanairem z Bremen ( 89 zł - z opłatami tam i z powrotem w maju), pobyt w Lingo Quest House ( 40 zl/dobe w pokoju dwu osobowym). Pobyt 6 dniowy wyniosl mnie 450 zl - dojazd, pobyt, lokalne wydatki. Polecam wypozyczenie skutera. Samochod jest do bani z tego powodu iż cntra miast są okropnie zatłoczone. Skuterem dojedziesz wszędzie - taniej, szybciej i bezpieczniej. Co do jedzenia: najgorszy shit jaki w życiu jadłem, nie mają nic do zaproponowania. Co mi najbardziej zapadło w pamięci ? tania benzyna :D - 3,2 /litr, autobusy i przejażdzka skuterem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d72 Megality na Malcie. Miasta kobiet IP: *.i07-20.onvol.net 01.08.08, 20:38 mieszkam tutaj od 11 miesięcy i mogę z czystym sumieniem powiedzieć, ze tak przereklamowanego kraju jak Malta nigdzie juz nie spotkacie - po pierwsze - Jakie plaże? - tylko kamienisty brzeg ,( jedna niewielka plaża z piaskiem na całą Malte !) mało atrakcji - nawet sklepy na polskiej wsi lepiej zaopatrzone; szkoda słów jedyny plus to bepieczenstwo na ulicach i wszyscy mówią po angielsku a wszystko reszta to porażka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hinka Re: Megality na Malcie. Miasta kobiet IP: *.acn.waw.pl 01.08.08, 21:36 mało atrakcji????? to co ty przez te 11 miesięcy robiłeś/robiłaś? wspaniały kraj, niezwykła architektura,wspaniała mieszanka kultur i genialne jedzonko. tylko ten ruch lewostronny;? :) Odpowiedz Link Zgłoś
zbigstar moja Malta 01.08.08, 22:03 Byłem i chcę tam powrócić. To magiczna wyspa. Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: moja Malta 02.08.08, 03:03 Kobiety? Malta byla przeciez super jaczejka Kawalerow Krzyza Maltanskiego zwanych w Polsce Krzyzowcami. A wiadomo przeciez ze byl to zakon homoseksualistow. Rasowych pedalow z krzyzem w reku i na plecach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swireczek Megality na Malcie. Miasta kobiet IP: 212.76.37.* 02.08.08, 19:04 Promy na Gozo nie kursują całą dobę. Ostatni jest o 23:45 a nastepny rano o 5:) Polecam wyprawę i na Gozo i na Maltę. Ponad to jest to dobre miejsce na nurkowanie (OWD) jak i jaskiniowe i głębinowe:) ogólnie przyjmuje się ze 1 lir maltański to 1,5 funta (przez to ze Malta była kolonią brytyjską). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edzio Re: Megality na Malcie. Miasta kobiet IP: *.i05-17.onvol.net 02.08.08, 22:23 promy kursuja cala dobe tyle ze poza sezonem z mniejsza czestotliwoscia, funtow tez sie nie przelicza bo od 7 miesiecy na Malcie uzywa sie euro. Odpowiedz Link Zgłoś
bupu Megality na Malcie. Miasta kobiet 02.08.08, 20:31 Autorowi proponuję ekspresowe korepetycje z historii, bo nie ma o niej bladozielonego pojęcia. Hagar Quim wybudowano między 3200 a 2500 r. p.n.e. czyli w okresie między zjednoczeniem Górnego i Dolnego Egiptu a wybudowaniem piramidy Cheopsa. Najstarsza świątynia w Tarxien datowana jest na około 3100 r. p.n.e., czyli ponownie, zjednoczenie Egiptu. Mnajdra i Ggantija sięgają poczatkami do 3600 r. p.n.e. co w Egipcie było okresem rozwoju kultur Nagada, kultur, dodajmy, rolniczych i osiadłych. A zatem żaden faraon się w namiocie po pustyni nie szwendał, no chyba że mu się wycieczki zachciało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Nie tylko Malta IP: *.cable.ubr14.live.blueyonder.co.uk 02.08.08, 21:04 Nie tylko na Malcie powstało w śtarożytności społeczeństwo, które nie znało wojen, a miasta nie miały fortyfikacji. Również na Krecie w tzw. kulturze minojskiej pałac pozbawiony był fortyfikacji, co świadczy że prawdopodobnie panował tu pokój. pl.wikipedia.org/wiki/Kultura_minojska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Megality na Malcie. Miasta kobiet IP: *.pools.arcor-ip.net 02.08.08, 21:05 Chyba to jednak nie były kobiety. Byliśmy tam dwa lata temu ze szwagroskim i nigdzie nie zobaczyliśmy kultowego fallusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tina Megality na Malcie. Miasta kobiet IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.03.16, 13:08 Rzeczywiście ciekawa, znana mi legenda. Mało osób wie, ze to na Malcie właśnie, a nie w Egipcie, są najstarsze budowle na świcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eddie Re: Megality na Malcie. Miasta kobiet IP: 85.11.114.* 29.05.16, 12:17 Oficjalnie są to najstarsze, wolnostojące konstrukcje wzniesione przez ludzi. Są starsze ruiny miast, np. Jerycha w Palestynie Odpowiedz Link Zgłoś