Dodaj do ulubionych

sylwester w turcji

IP: 91.229.22.* 14.09.15, 15:15
Może ktoś spędził sylwestra w Turcji i może się podzielić wrażeniami?
Obserwuj wątek
    • Gość: Magda Re: sylwester w turcji IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.15, 21:49
      Ja nie byłam w Turcji na Sylwestra, tylko tydzień wcześniej czyli na święta, pierwszy raz pojechałam do Turcji w zimie i okazało się to bardzo dobrym pomysłem. Trafiliśmy na super pogodę, bo w ogóle nie padało, a temperatura, była w granicach 18-20 stopni. chodziliśmy codziennie na plażę i się opalaliśmy, bo cały dzień było słonecznie, hotel był wypasiony (w zimie komfortowe hotele w Turcji są stosunkowo tanie, a w porównaniu ze szczytem letniego sezonu to tanie jak barszcz), z rewelacyjnym jedzeniem, krytym basenem, jacuzzi i Spa. Hotel organizował różne atrakcje, przedstawienia, zawody sportowe, żeby tylko klienci mieli mnóstwo zajęć, ale jak ktoś nie chciał korzystać to mógł się zrelaksować, bo hotel miał obłożenie może w 30-40 %. Zabawne było mijanie wystrojonej wielkiej choinki w lobby, gdy wracało się z plaży.
      W święta była uroczysta kolacja z bardzo wykwintnym jedzeniem, szampanem i fajerwerkami, naprawdę było super.
      Sądzę, że w Sylwestra będzie po prostu dodatkowo bal sylwestrowy i zabawa do rana.
      • Gość: Aska Re: sylwester w turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.15, 05:30
        Spędzam w Turcji każdego sylwestra od kilku lat. niestety, wiąża sie to zwykle z rozczarowaniem. Generalnie sylwester jest obchodzony w Turcji tylko w ośrodkach turystycznych, w niektórych hotelach, gdzie jest dużo obcokrajowców. Zabawy do rana nie widziałam nigdy, raczej wszyscy rozchodzą się tuż po północy. W Stambule byłam na zabawie między Turkami w restauracji, grał zespól fajną muzykę, ale raczej nie do tańca, dopiero ok północy zaczął się taniec wspólny halay i to było swietne. Nie ma nawet tradycji odliczania do pólnocy , ani otwierania szampana. Tuż po pólnocy poszliśmy, bo można było się zatruć dymem papierosowym. Baaaardzo drogo. W poprzednim roku chcielismy pojechać na Taksim , gdzie zwykle jest organizowany sylwester pod gołym niebem i na nabrzeżu fajerwerki, ale lało całym niebiem, wiec została pobliska knajpa i kilka zmarznietych osób z muzyką z telewizora. W dużych hotelach a Alanii sa kolacje sylwestrowe, bardziej uroczyste, ale tylko w niektórych. Grał pan na pianinie, nikt nie tańczył , nie było odliczania, wkrótce po pólnocy restaurację zamknięto. Na mieście cisza i spokój, Ogólnie tradycji spędzania sylwestra w Turcji nie ma, ale nie tracę nadziei , ze trafię na miejsce, gdzie będę chciała wrócić.
        • Gość: gość Re: sylwester w turcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.15, 07:30
          Aska napisał(a):

> Spędzam w Turcji każdego sylwestra od kilku lat. niestety, wiąża sie to zwykle
          > z rozczarowaniem. Generalnie sylwester jest obchodzony w Turcji tylko w ośrodka
          > ch turystycznych, w niektórych hotelach, gdzie jest dużo obcokrajowców....

Autorce wątku właśnie raczej chodzi o sylwester w hotelu, a nie indywidualny z Turkami czy pod gołym niebem. Turcy może inaczej obchodzą Sylwestra niż Europejczycy, ale w hotelach wszystko jest robione pod oczekiwania turystów, a nie miejscowych.
          A hotele w Turcji w sezonie zimowym są naprawdę tanie (nawet te najbardziej komfortowe), więc Sylwester będzie tani, a nie drogi, a przy okazji korzysta się z całej infrastruktury hotelu.
          • Gość: gość Re: sylwester w turcji IP: 91.229.22.* 15.09.15, 11:17
            Tak zgadza się chodzi mi o pobyt sylwestrowy w hotelu, nie oczekuje bali ale trochę bardziej uroczysta kolacja i zapewne ogólne nastroje turystów trochę chyba nakręcają atmosferę?
            • sheeri Re: sylwester w turcji 15.09.15, 14:25
              Chyba najlepiej pojechać i się przekonać samemu :)
              Zima w Turcji jest od niedawna w ofercie biur podróży, więc może nie ma jeszcze dużo ludzi, którzy mogą opisać swoje wrażenia.
              Gdybyś zdecydowała się pojechać to po powrocie ty będziesz mogła podzielić się swoją opinią :)
              • Gość: gość Re: sylwester w turcji IP: 91.229.22.* 16.09.15, 08:31
                Byłam w tym roku w Turcji w okresie zimowym, dlatego interesuje mnie sam sylwester.
                Naprawdę polecam ale trzeba wybrać hotel z krytym basenem, siłownią itp. Spacery bardzo przyjemne, choć można trafić na dni deszczowe. Noce dość chłodne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka