29.04.16, 20:08
1 raz lece do Turcji wczesniej 10 razy Egipt pyam jak z napiwkami dawac w euro dolary czy 1 euro dolar starczy np pokojowemu bo w egipcie starczalo spokojnie, waluta teraz stoi podobnie w sumie 2 ero to prawie 10 zl jakie macie doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: Mm Re: napiwki IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.16, 22:44
      Spokojnie wystarczy 1 euro czy dolar. Zresztą w Turcji obsługa nie oczekuje jakoś wyjątkowo na napiwki, w dobrych hotelach sprzątanie jest należyte niezależnie od napiwku, co nie znaczy, że napiwki nie są mile widziane.
      I w Turcji większość sprzątających to kobiety, natomiast w Egipcie to głównie mężczyźni dla których napiwki to często podstawa wynagrodzenia, a przynajmniej wieksza jego część.
      • wtop.ek Re: napiwki 30.04.16, 21:58
        Gość portalu: Mm napisał(a):

> Spokojnie wystarczy 1 euro czy dolar. Zresztą w Turcji obsługa nie oczekuje jak
        > oś wyjątkowo na napiwki, w dobrych hotelach sprzątanie jest należyte niezależni
        > e od napiwku, co nie znaczy, że napiwki nie są mile widziane.
        > I w Turcji większość sprzątających to kobiety, natomiast w Egipcie to głównie m
        > ężczyźni dla których napiwki to często podstawa wynagrodzenia, a przynajmniej w
        > ieksza jego część.

napiwki są bardzo mile widziane, bo Turcja jest krajem bakszyszu i jest to wpisane w tamtejszą kulturę

obsługa hotelowa zarabia niewiele i napiwki stanowią znaczącą cześć ich wynagrodzenia, tak samo w knajpach i innych miejscach "usługowych"
        • Gość: Paweł Re: napiwki IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.16, 12:40
          wtop.ek napisał(a):

.....
          > napiwki są bardzo mile widziane, bo Turcja jest krajem bakszyszu i jest to wpis
          > ane w tamtejszą kulturę....

Z mojego doświadczenia wynika, że napiwki są mile widziane przez obsługę hotelów wszędzie, także w hotelach w Europie czy Ameryce. Nie ma to związku ze zwyczajem bakszyszu czy jakimś innym. A czy ktoś daje napiwki to już zupełnie indywidualna sprawa, Polacy generalnie raczej nie są w tym wyrywni.
          Generalnie obsługa w hotelach tureckich nie okazuje ostentacyjnie, że oczekuje na napiwki, co w Egipcie zdarzało mi się często. W Turcji bywam w hotelach 5* raczej z wyższej półki i zawsze obsługa jest perfekcyjna niezależnie czy dostaje napiwki czy nie.
          Oczywiście każdy daje tyle napiwków ile uważa i na ile go stać, nie wydaje mi się, żeby była jakaś określona z góry kwota, którą należy dawać. Obecnie kurs furo i dolara jest zbliżony, więc nie ma znaczenia w jakiej walucie dajemy napiwki. Ja osobiście w ubiegłym roku dałem jednorazowo pani sprzątającej 10e na zakończenie tygodniowego pobytu (obsługa była bez zarzutu), pani wyglądała na bardzo zadowoloną. Ale tak jak wcześniej pisałem to sprawa indywidualnego wyczucia i oceny obsługi.
          I tak jak wcześniej pisałem z moich obserwacji i rozmów wynika, że większości naszych rodaków w ogóle do głowy nie przyjdzie żeby dać cokolwiek, nawet 1 dolara na cały pobyt.
          • wtop.ek Re: napiwki 01.05.16, 21:47
            Gość portalu: Paweł napisał(a):

W Turcji bywam w hotelach 5*
            > raczej z wyższej półki

i wszystko jasne, jak subtelnie :)))
    • turysta677 Re: napiwki 01.05.16, 12:36
      zostawiam zawsze na początku(żeby Cię nie okradli)później w miarę zasług... 1$ symboliczne jest Ok chyba że nad ranem przyniesie PIWO to i 10 mało hehe
      • gladi3 Re: napiwki 02.05.16, 13:40
        w Egipcie dawalem zawsze 1 dolar sprzatajacemu na poscieli codziennie barmanowi codziennie tez 1 2 dolary takiemu ulubionemu zawsze taki lepiej cie zauwazy da piwo w szklence a nie w plastiku! no i czesto tez 1 dolar w restauracji ulubionemu kelnerowi zawsze stollik szybko sprzatnie przyniesie kawe herbate,tak wiec 50 zawsze zostawiam lece do miejscowego 5* sealight resort w kusadasi mam nadz ze bedzie ok
        • Gość: Magda Re: napiwki IP: *.dynamic.chello.pl 02.05.16, 14:52
          Sealight to dobry hotel, ale z pewnością nie z wyższej półki, sądzę, że raczej się nie rozczarujesz, przede wszystkim jedzenie o niebo lepsze niż w najlepszym hotelu w Egipcie ,ale Turcja pod względem wyżywienia (urozmaicenia i jakości) w ogóle bije Egipt na głowę.

I widać, że nie masz doświadczenia z Turcją. W Turcji kelnerzy przynoszą herbatę (turecką oczywiście) czy kawę bez napiwków - to po prostu standard w 5* hotelach, w szkle dają piwo czy drinki w barze w lobby bez łaski, plastik tylko na basenie czy na plaży (ze względów bezpieczeństwa - żeby nie wdepnąć gdzieś w piasku w rozbite szkło)
          • gladi3 Re: napiwki 03.05.16, 11:09
            powiedz mi jak mozesz czym placic w Turcji w Kusadasi euro lub dolary? gdzie wymieniec pieniadze w egipcie wymienialem w maszynie na terenie hotelu, rozumiem ze zaplace wszystkimi euro i dolary i jak z taxi trzeba miec odliczona kwote jak w egipcie? staraja sie oszukiwac?
            • Gość: Magda Re: napiwki IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.16, 12:08
              Można oczywiście płacić i w euro i w dolarach - wszystko jedno w jakiej walucie, bo i tak przeliczają to wg innego kursu. Ale moim zdaniem najlepiej płacić w lirach, bo wtedy nie ma problemu z przeliczaniem i zaokrąglaniem. W lirach płaci się oczywiście wszędzie - w każdym sklepie, na bazarze, w dolmuszu czy w taksówce. Walutę można wymieniać w kantorach, których jest mnóstwo, w bankach (ale w banku trzeba mieć paszport) czy na poczcie. Tylko, że w większości kantorów pobierają prowizję, więc ja zawsze staram się wymieniać na poczcie (bardzo dobry kurs i bez prowizji), łatwo je namierzyć - to żółty szyld z literami PTT, nieczynne w niedziele i święta, kantory 7 dni w tygodniu, od rana do nocy.
              Byłam wiele razy w Turcji, robię zawsze sporo zakupów i nigdy nikt mnie nie oszukał, na bazarach czy w sklepach prywatnych ustala się cenę (z targowaniem oczywiście) i jeżeli płacisz w walucie to resztę też wydają w walucie, nie trzeba mieć odliczonej kwoty. Zdarza się, że w jakimś małym sklepiku gdzie rzadko robią zakupy turyści nie będą mieli dolarów czy euro, więc zawsze dobrze jest mieć liry na jakieś drobne zakupy, chociaż tak jak wcześniej pisałam w ogóle wszędzie wygodniej jest płacić w lirach.
              W supermarketach ceny są stałe w lirach, można płacić gotówką lub kartą tak jak u nas.
              • Gość: Ania Re: napiwki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.16, 11:54
                Też uważam, że najwygodniej płacić w Turcji w lirach, mniejsza szansa na pomyłki i ceny chyba odrobinę lepsze niż po przeliczeniu na dolary czy euro - prawie zawsze zaokrąglają w górę :). Dodam jeszcze, że w Turcji jest mnóstwo bankomatów, więc nie ma problemu gdy zabraknie gotówki, część bankomatów (oznaczone) oprócz lirów wypłaca też euro, dolary czy nawet funty szterlingi. Najlepiej przed wyjazdem dowiedzieć się w swoim banku w jakich bankomatach wypłata w Turcji jest bez prowizji, ja np. zawsze wypłacam bez prowizji w bankomacie z logo "byka z rogami" :).
                Na napiwki dobrze mieć monety (1euro) czy banknoty jednodolarowe, ja oprócz paniom sprzątającym pokój daję także napiwki kierowcom na wycieczkach fakultatywnych.
                Osobiście uważam, że przeciętny standard obsługi hotelowej jest w Turcji wyższy niż w Egipcie, jest to zresztą w ogóle kraj bardziej europejski zdecydowanie bardziej zeświecczony, przynajmniej w części zachodniej odwiedzanej przez turystów.
                • gladi3 Re: napiwki 04.05.16, 13:41
                  a powiedz mi lece 7 czerwca czy bedzie cieplo?w egipcie upal jak zawsze zonka sie boi i pogode,napiwki widze jak w egipcie ja zawszedaje to poprawia zawsze wkacje w drobnych szczegolach.
                  • Gość: Ania Re: napiwki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.16, 14:24
                    Będzie ciepło na 100%, chociaż oczywiście nie tak upalnie jak w Egipcie. Ja byłam w Turcji w II połowie maja i wtedy najniższa temperatura była ok 27 stopni, większość dni była w okolicach 30 stopni (w słońcu oczywiście cieplej), temperatura w basenie ok. 26-27 stopni (codziennie były informacje w hotelu o temperaturze wody w basenach i w morzu).
                    A czerwiec to już pełnia sezonu, temperatury z pewnością będą przekraczać 30 stopni, ale nie będzie jeszcze uciążliwych upałów w granicach 36-38 stopni tak jak w lipcu czy sierpniu. Gdy byłam pod koniec maja można było spokojnie kapać się w morzu (temp. wody 22-23 stopnie) w czerwcu już będzie ok. 24-25. Zawsze trochę cieplej jest na Riwierze, W Turcji Egejskiej może być 1-2 stopnie mniej szczególnie jeżeli chodzi o wodę.
                    Moim zdaniem czerwcie to idealny miesiąc na wakacje w Turcji.
    • primo5 Re: napiwki 21.05.16, 15:41
      nie masz większych problemów???
    • zerozer52 Re: napiwki 21.05.16, 18:05
      Najlepiej parę granatów F1.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka