adasstadnicki
13.09.17, 10:45
Witam,
Kilka uwag z moich spostrzeżeń na temat przygotowywania się do wyjazdów.
Zakup wizy do Turcji.
Najlepiej założyć sobie konto walutowe w USD i kupić sobie do niego kartę debetową w BZWBK w koncie walutowym - 10 USD za prowadzenie na rok i trzeba chyba 10 USD na koncie żeby nie pobierało kosztów za prowadzenie co miesiąc.
Możesz skorzystać z któregoś kantora internetowego. Są wyszukiwarki i porównywarki. Nie będę robić dodatkowej reklamy. Ja korzystam z internetowykantor.pl Jest bardzo dobry.
Jak się logujesz do systemu tureckiego, musisz podać dane, pamiętaj żeby się nie pomylić bo nie można poprawić. Sprawdź sobie później. Zapłać kartą debetową w USD. Płacisz tylko kwotę w USD, żadnego przewalutowania.
Wynajem samochodu. Kupuję najtańszą opcję. Ostatnio we Włoszech dali mi lepsze auto. Zamiast Fiata 500, Peugeota 107. Super auto. Duże i lekkie. Nówka nieśmigana. Może miał roczek. Zazwyczaj korzystam z ryanair rent car. Ostatnio korzystałem z economybooking.com Są inne portale. Trzeba przeczytać w jakiej walucie jest rozliczana płatność. Najlepiej zadzwonić na infolinię i się dowiedzieć. Zazwyczaj jest to w EUR. Polecam zrobić podobną operację finansową jak w przypadku płatnością kartą w USD. Tylko w tym wypadku należy założyć sobie kartę w EUR. Też w BZWBK jest taka opcja.
Pamiętaj, patrz czy jest unlimited mileage - nielimitowany przebieg - bo jak masz 120 km na dzień to kiepsko, możesz dostać karę jeśli będziesz jeździł więcej. Kara do 200 EUR na koniec płatna z karty.
Pamiętaj, wez ze sobą kartę kredytową. Ja biorę zawsze Citi handlowy w PLN. Tylko taką mam. Blokują mi wtedy te 300 USD na karcie i później oddają. Nie traci się na przewalutowaniu.
Lepiej płacić w walutach obcych niż w PLN za tego typu operacje. Ja kupowałem raz przez kartę kredytową w CITI wynajem samochodu we Włoszech (przez ryanair rent car). Przewalutowanie było w EUR do PLN - kurs 4,52 zł. Straciłem około 100 zł na przewalutowaniu. Też kupowałem w ten sposób bilet lotniczy. To samo. Lepiej doczytać w warunkach zakupu w jakiej walucie jest rozliczana transakcja.
Nie polecam kupowanie dodatkowego ubezpieczeniado wynajmu auta. Jest to strata pieniędzy. Ja stosuję zasadę - odstęp od samochodu przede mną. Niech świry i inne natrętne gady jadą przede mną. Ja zwalniam jak widzę takiego oszołoma. Jezdziłem po Włoszech, jezdzi się super. Trochę po Neapolu jeżdżą brawurowo ale w porównaniu do jazdy w Krakowie, jazda jest płynna i nie ma takich akcji jak u nas że ludzie się biją lub wyzywają na ulicy. Auta są poobijane ale nie widziałem żadnych stłuczek. Tam jeżdżą mniejszymi autami. Teraz będę jezdził po Egipcie i Turcji. Dam znać jak było. Kupiłem tylko ubezpieczenie dodatkowe na Turcję do auta.
Jeszcze kupię sobie ubezpieczenie turystyczne w Ergo Hestii. Są w porządku. Niedrogie.
Płatność w booking.com jest rozliczana w EUR. Też warto rezerwować w EUR.