Dodaj do ulubionych

Booking.com Wiza Wynajem Samochód Turcja Włochy

13.09.17, 10:45
Witam,
Kilka uwag z moich spostrzeżeń na temat przygotowywania się do wyjazdów.

Zakup wizy do Turcji.
Najlepiej założyć sobie konto walutowe w USD i kupić sobie do niego kartę debetową w BZWBK w koncie walutowym - 10 USD za prowadzenie na rok i trzeba chyba 10 USD na koncie żeby nie pobierało kosztów za prowadzenie co miesiąc.

Możesz skorzystać z któregoś kantora internetowego. Są wyszukiwarki i porównywarki. Nie będę robić dodatkowej reklamy. Ja korzystam z internetowykantor.pl Jest bardzo dobry.

Jak się logujesz do systemu tureckiego, musisz podać dane, pamiętaj żeby się nie pomylić bo nie można poprawić. Sprawdź sobie później. Zapłać kartą debetową w USD. Płacisz tylko kwotę w USD, żadnego przewalutowania.

Wynajem samochodu. Kupuję najtańszą opcję. Ostatnio we Włoszech dali mi lepsze auto. Zamiast Fiata 500, Peugeota 107. Super auto. Duże i lekkie. Nówka nieśmigana. Może miał roczek. Zazwyczaj korzystam z ryanair rent car. Ostatnio korzystałem z economybooking.com Są inne portale. Trzeba przeczytać w jakiej walucie jest rozliczana płatność. Najlepiej zadzwonić na infolinię i się dowiedzieć. Zazwyczaj jest to w EUR. Polecam zrobić podobną operację finansową jak w przypadku płatnością kartą w USD. Tylko w tym wypadku należy założyć sobie kartę w EUR. Też w BZWBK jest taka opcja.

Pamiętaj, patrz czy jest unlimited mileage - nielimitowany przebieg - bo jak masz 120 km na dzień to kiepsko, możesz dostać karę jeśli będziesz jeździł więcej. Kara do 200 EUR na koniec płatna z karty.

Pamiętaj, wez ze sobą kartę kredytową. Ja biorę zawsze Citi handlowy w PLN. Tylko taką mam. Blokują mi wtedy te 300 USD na karcie i później oddają. Nie traci się na przewalutowaniu.

Lepiej płacić w walutach obcych niż w PLN za tego typu operacje. Ja kupowałem raz przez kartę kredytową w CITI wynajem samochodu we Włoszech (przez ryanair rent car). Przewalutowanie było w EUR do PLN - kurs 4,52 zł. Straciłem około 100 zł na przewalutowaniu. Też kupowałem w ten sposób bilet lotniczy. To samo. Lepiej doczytać w warunkach zakupu w jakiej walucie jest rozliczana transakcja.

Nie polecam kupowanie dodatkowego ubezpieczeniado wynajmu auta. Jest to strata pieniędzy. Ja stosuję zasadę - odstęp od samochodu przede mną. Niech świry i inne natrętne gady jadą przede mną. Ja zwalniam jak widzę takiego oszołoma. Jezdziłem po Włoszech, jezdzi się super. Trochę po Neapolu jeżdżą brawurowo ale w porównaniu do jazdy w Krakowie, jazda jest płynna i nie ma takich akcji jak u nas że ludzie się biją lub wyzywają na ulicy. Auta są poobijane ale nie widziałem żadnych stłuczek. Tam jeżdżą mniejszymi autami. Teraz będę jezdził po Egipcie i Turcji. Dam znać jak było. Kupiłem tylko ubezpieczenie dodatkowe na Turcję do auta.

Jeszcze kupię sobie ubezpieczenie turystyczne w Ergo Hestii. Są w porządku. Niedrogie.

Płatność w booking.com jest rozliczana w EUR. Też warto rezerwować w EUR.
Obserwuj wątek
    • adasstadnicki Re: Booking.com Wiza Wynajem Samochód Turcja Włoc 03.10.17, 15:36
      Witam, i po podróży. Doświadczenie niesamowite. Turcja objechana samochodem, Egipt samochodem. Doświadczenie niezapominanie i wyjątkowe. Wiele razy najadłem się strachu jednak warto było. Docenia się to co się ma. Polska nie jest zła i na tle tych krajów wypada fantastycznie. Ruch u nas jest spokojny i bezpieczny w porównaniu do Egiptu i Turcji. Wiadomo są to inne kultury jednak można być dumnym z naszej.

W Turcji tak na prawdę korki są w Istambule i w większych miastach i na autostradach (niektórych). Drogi w Turcji - jak ekspresówki i autostrady są płatne. Raz nie płaciłem, raz płaciłem. Nie wiem czemu.

W Turcji samochód się przydaje. Byłem w Dalyan na południu Turcji koło morza Marmaris. Bardzo pięknie. Warto pojechać zobaczyć plażę żółwi.

Benzyna w Turcji jest tak samo droga jak w Polsce. Ceny są podobne. Radzę wynająć jak najmniejszy samochód żeby nie palił dużo. Mój Logan Renault palił jak smok.

Ubezpieczenie się przydało. Warto je wykupić. AXA dała radę. Pomogli. Nic nie kosztowało.

Na nieszczęście w Turcji byłem świadkiem jak utonął człowiek, Niemiec. Eh... próba ratunku nic nie pomogła.

Egipt - inna bajka. Rzeczywistość z innego świata. Zawsze warto jezdzić na pełnym baku i mieć kanapki. Od Aleksandrii na zachód i wschód nie uraczysz pyblicznej plaży. Dopiero 120 km na zachód takowa jest koło pomnika walk - Niemiecko - Angielskich z II WŚ.

Morze Czerwone piękne - podobny problem z plażami.

Co do opinii, że Egipt jest niebezpieczny, nie spotkałem się z agresją na drodze ani w miastach, ani na prowincji. Ludzie są pomocni, uczynni, sympatyczni. Zdarzają się jakieś przypały ale nie mi. Wszędzie policja. Koło Fayum zaliczyłem mandat bo jechałem o 20 km/h za szybko. Dobrze że jechałem tylko 110. W Aleksandrii prawie z holowali mi samochód. Pilnują żeby nie parkować na zakazach.

Świat muzułmański, na prowincji widoczni sami faceci. Jeśli już uraczysz zobaczyć muzułmankę to tak zakrytą że widać tylko oczy. Nawet noszą rękawiczki.

Bankomaty tylko w większych miastach. Na prowincji nie ma praktycznie nic co rozumiemy jako świat europejski. Ani stacji benzynowej ani bankomatu. Czasami tylko apteka.

Bardzo niebezpieczne leżące policjanty. Spowalniacze prędkości potrafią zniszczyć podwozie. Trzeba uważać na nie.

Koło mnie było około 5 wypadków właśnie przez te spowalniacze. nie zawsze są oznakowane.
      • adasstadnicki Re: Booking.com Wiza Wynajem Samochód Turcja Włoc 03.10.17, 15:39
        Dodam że jazda nie należy do prostych. Kierowcy się pchają. Nie przestrzegają przepisów tak skrupulatnie jak my.

W Kairze są takie maszyny co wymieniają EUR na EGP. Nie ma kantorów. Tylko wymiana w bankach. Lepiej wymienić na lotnisku ale trzeba patrzeć bo mi facet chciał wydać odrapane banknoty. Na szczęście je wymieniłem sobie u niego.

Lepiej zawsze mieć zapas kasy bo jak się widzi niskie ceny to na prawdę łatwo się wydaje pieniądze.
        • adasstadnicki Re: Booking.com Wiza Wynajem Samochód Turcja Włoc 16.10.17, 15:38
          Nie polecam AVIS Egipt. Skasowali mnie podwójnie na karcie kredytowej. Obecnie nie odzywają się po wielu monitach i kontaktach. Szerokim łukiem proszę omijać tego dostawcę samochodów. Economybooking.com przez który wynajmowałem samochód ma pomóc ale jak na razie bez efektów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka