Dodaj do ulubionych

święta, festiwale, występy - co warto zobaczyć?

IP: *.murator.com.pl 10.12.04, 14:21
Czy ktoś może mi podpowiedzieć, które z lokalnych atrakcji (wirujący
derwisze, tańce brzucha, jakieś święta itd.) warte są obejrzenia, a które
można je sobie darować? Ponoć tzw. wieczory tureckie w hotelach to straszna
szopka.

monika
Obserwuj wątek
    • Gość: portakal Re: święta, festiwale, występy - co warto zobaczy IP: *.chello.pl 10.12.04, 22:58
      witam.to prawda wieczory tureckie w hotelach to "kicha"(czasami w 5* jest
      zatrudniana dobra grupa taneczna),ktorych glownym tematem jest nie kultura i
      tradycje tureckie a pokaz skor(reklama dla jakiegos sklepu).jesli chodzi o
      turecka noc to najlepiej pojechac(sa organizowane wycieczki w biurach)do
      karawanseraju(miejsce gdzie dawniej odpoczywaly karawany)i tam jest naprawde
      fajne 2-2,5 godzinne show z tancami, obrzedami tradycyjnymi no i oczywiscie z
      prawdziwym pokazem tanca brzucha.
      jesli chodzi o taniec derwiszow(ogolnie jest zabroniony)ale mozna go obejzec w
      Konii(bo tam sie zakon narodzil). nie wiem gdzie bedziesz w turcji,ale konya
      znajduje sie na trasie do kappadocji(ktora tez polecam zobaczyc-bajeczne miejsce
      i widoki ktorych nigdy sie nie zapomni.warto tez zobaczyc tradycyjny slub(ale to
      trzeba jechac na wies, jak juz tam bedziesz to oni chetnie cie ugoszcza chociaz
      na 15 min.-tylko pamietaj by przy wyjsciu dac cos dla panstwa mlodych na
      szczescie).zawody zapasnicze Kirkpinar-2 tydzien czerwca w miejscowosci
      Edirne(zapasy w oliwie).to chyba najciekawsze co mozna sobie poogladac,
      przynajmniej takie jest moje zdanie.byc moze komus bedzie sie cos innego
      podobalo.pozdrawiam
      • harfafuat Re: święta, festiwale, występy - co warto zobaczy 11.12.04, 20:30
        Jeżeli chodzi o taniec brzucha to szopka pod turystów już ja go lepiej wykonuję,
        chociaż jestem tancerką baletową.
      • Gość: monika Re: święta, festiwale, występy - co warto zobaczy IP: *.murator.com.pl 13.12.04, 14:44
        Dziekuje.
        Portakal, widze, ze masz spore doswiadczenie w tej kwestii. Czy w takim razie
        moglabym Cie wykorzystac do gazety - Magazynu "Podroze"? Odezwij sie, prosze,
        na moj sluzbowy mnietubyc@murator.com.pl Zalezy mi bardzo.
        pozdrawiam
        • Gość: Ahmed Taniec deriszy - Mewlawitów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 16:39
          Witam serdecznie!!
          Właśnie zbliża się ta chwila - rocznica śmierci Mevlany (17.XII) - w związku z
          tym odbędzie się SEMA (czyli taniec wirowy Derwiszy). Oczywiscie klasztor
          powstał w Konyi, ale obejrzeć SEME można także w innych miastach Turcji, np.
          Stamule (dzielnica Taksim, na końcu ulicy Istikal Cad., niedaleko Wieży
          Galata) - robi ogromne wrażenie - serdecznie polecam -ważne, aby pamiętać jak
          się zachować.
          W Kapaocji, na drodze Avanos -Kayseri położony jest karawanseraj SARIHAN - tam
          dla turystów SEMA organizowana jest regularnie.

pozdrawiam
          • Gość: monika Re: Taniec deriszy - Mewlawitów IP: *.murator.com.pl 14.12.04, 11:30
            Tak, to podobno wazne swieto. Slyszalam, ze tego dnia (a moze i w czasie calego
            swietowania 10-17 grudnia) Derwisze tancza na stadionie w Konyi, prawda to?
            Kupuje sie jakies bilety wstepu? A w Stambule to tancza po prostu na ulicy?

A jak sie zachowac, oprocz tego, ze kulturalnie?

pozdrawiam
            m
            • Gość: Ahmed Re: Taniec deriszy - Mewlawitów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 01:45
              taniec Derwiszy to coś więcej niż tylko taniec to modlitwa to symbolika gestów,
              ruchów - od początku do końca: uroczyste rozpoczęcie, recytacja Koranu, trans i
              połączenie się z Allahem poprzez modlitwę. Derwisz chce poprzez podniesioną
              dłoń sprowadzić przez siebie błogosławieństwo Boże na ziemie na ludzi - chce
              być Pośrednikiem w tej drodze.
              Tu nie można jeść, tu nie moża pić, tu nie ma miejsca na rozmowy, zdjęcia,
              filmowanie, czy palenie - jedyne co widz może to patrzeć, podziwiać i czuć cała
              wspaniałą atmosferę tego Wydarzenia.
              - pozdrawiam
        • Gość: portakal Re: święta, festiwale, występy - co warto zobaczy IP: *.chello.pl 13.12.04, 16:40
          bardzo ci dziekuje.odezwe sie na maila.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka