IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 04.01.07, 16:43
Mam w planach podroz do Irlandii?Czy potrzebuje paszportu na przelot samolotem do tego kraju?Prosze o sprawdzona i pewna odpowiedz!!
Obserwuj wątek
    • jita Re: Irlandia 04.01.07, 18:27
      Nie potrzebujesz.
    • Gość: gadfi Re: Irlandia IP: *.prokom.pl 08.01.07, 09:07
      Polecam przeczytanie kilku relacji na serwisie www.wypady.pl
      Relacje z podróży!

Pozdrawiam
      Podróże
      Turystyka
      Wypady
    • joolie25 Re: Irlandia 14.01.07, 19:43
      Nie. Ja bylam w ubieglym miesiacu. Mialam tylko dowod osobisty ze soba.
      Udanej wyprawy...fantastyczne widoki, super ludzie, niesamowity klimat!
      Zakochasz sie na pewno w tym kraju :)
      • luania Re: Irlandia 01.02.07, 20:34
        Podczepię się do tego wątku ;) z pytaniem: jakie pamiątki przywozi się z
        Irlandii? Proszę mi coś doradzić :)
        pozdrawiam
        • Gość: simon.s Re: Irlandia IP: 89.100.226.* 30.03.07, 23:38
          wszystko co zielone,tzn koszulki z koniczynka,szklanki itp
        • paulina.galli Re: Irlandia 01.04.07, 18:06
          Wlasnie wrocilam po ponad 2 tyg urlopu w Eire ;) czyli Iralandii
          Bardzo polecam - przepiekny i klimatyczny kraj
          Ja bylam na poludniuowym zachodzie od Cork - okolice Skibbereen i malego
          portowego miasteczka Baltimore oraz na sasiadujacej z nimi wyspie Sherkinn i
          Cape Clear
          Glownie z turystyki zyja - wiec poniewaz jescze nie sezon - bylo spokojnie i
          sennie. No i dobrze :)
          Ale widoki przepiekne i b. sympatyczmni ludzie (mozna sie tez natknac na
          zyjacych tam Polakow ktorzy chyba przesiakli klimatem i tez sa bardzo mili i
          przyjaznie nastawieni)

Lecialam na dowod osobisty (paszport stracil waznosc i nie zdazylam wyrobic :))
          wiec spokojnie - byle byl to NOWY ten plastikowy dowod anie stary ksiazeczkowy -
          bo moga byc problemy.

Co do pamiatek - na pewno whiskey :) (szczegolnie polecam Paddy) trudna do
          dostania w Polsce gdzie kroluja glownie szkockie i amerykanskie "marki".
          Istanieje dyskusja nawet kto pierwszy wymyslil whisky - Szkoci czy Irlanczycy i
          ktora jest lepsza (obie strony maja niepodwazalne argumenty :))

Tansze pamiatki - ja to nazywam z czeskiego "pamiatki z wychodka" - na pewno cos
          z owcami ;),(maskotki, breloczki do kluczy koszulki itp.) te ich takie skrzaty
          w zielonych kubraczkach (Leprikony sie chyba nazywaja), sporo jest produktow z
          guinessa - kufle, ochraniacze na szklanki zeby piwo sie nie ocieplalo od reki,
          skarbonki w ksztalcie kufla guinessa itp.
          W sklepikach sa tez takie male urocze troszke w stylu angielskim misie z
          koniczynkami i napisami "irleand" - taki fajny drobiazg i w miare niedrogi (ok 5 EU)
          Widzialam tez paczuszki z nasionami czterolistnej koniczyny (b. tanie 2-3 EU)

Z oryginalnieszych - kije golfowe :) albo chociaz oryginalne pileczki do golfa z
          koniczynka :)- oni tam mocno graja na poludniu w "toto" :)), miniaturowe statki
          (takie do skladania lub juz zlozone ale trudno przewiesc :(), w sklepach
          widzialam tez ladna porcelane - ale tez problem z transportem a pozatym nie wiem
          czy to takie typowo irlandzkie .
          ogolnie chodza tez elementy morskie - muszle , rozgwiazdy, skorupy krabow itp.

Ja osobiscie przywiazlam tez muszle znalezione na plazy i pare przepieknych
          kamieni (znajomi sie ze mnie smiali ale przestali jak zobaczyli jak to ladnie na
          tarasie w kompozycji wyglada:))
          • paulina.galli Re: Irlandia 01.04.07, 18:11
            a! przypomnialo mi sie - bratu kupilam plyte z irlandzkimi melodiami i taka
            "fiufialke" do grania plus ksiazeczke z chwytami tej fujarki -
            najpopularniejszych melodii
            cieszyl sie , ale sasiedzi podobno stukaja w sciane :)
    • Gość: aga Re: Irlandia IP: *.crowley.pl 11.04.07, 22:10
      nie potrzbujesz paszportu ja lecialm miesiac temu tylko nowy dowod osobisty
      .Teraz lece za 11 dni ponownie do meza z dzieckiem -to tylko dla niego biore
      paszport bo ma 7 lat.
    • tres.pimientos Re: Irlandia 11.04.07, 23:53
      I koniecznie dotrzyj do Doolin, niewielkiej wioski nad samym Atlantykiem, na
      zachodnim wybrzezu. Swietne miejsce wypadowe: z jednej strony na the Cliffs of
      Moher a z drugiej na "widokowy" trekking po plaskowyzu The Burren. W samym
      Doolin jest doskonaly i stylowy pub - Gus O'Connor's, gdzie dobrze i niedrogo
      zjesz swieza rybe z frytkami i popijesz zimnym, lanym Guinnesem albo Murphy's z
      kropla soku z czarnej porzeczki! :) Praktycznie non stop mozna w tym przybytku
      spotkac przesympatycznych tubylcow, ktorzy chetnie pogadaja. A niektorzy
      zdradza swe niespospolite wokalne talenty. Zreszta Doolin slynie w swiecie z
      tego, ze jest kolebka irlandzkiego folku.
      Baw sie pysznie! :)
      Cheers!
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,579010,2,1.html
      Pozdrawiamy
      • Gość: K-Pax Re: Irlandia IP: *.mysmart.ie 12.04.07, 01:00
        Co do pamiatek to przede wszystkim Guiness i ten caly tzw marchandise, tzn
        kufle, szkalnki wlasciwie wszystko w kolorze czarnym z biala glowa.Wszelkie
        pamiatki znajdziesz w
        www.carrollsirishgifts.com/ .Bardzo popularnymi lecz niestety drogimi
        drobiazgami z Zielonej Wyspy sa wyroby znanej na calym swiecie fabryki krysztalu
        Waterford Crystal
        www.waterford.ie/default_flash.asp
        • Gość: zyta Re: Irlandia IP: *.man.bydgoszcz.pl 30.04.07, 21:32
          CZy możecie polecić w miarę tanie noclegi w Dublinie? Wybieram się w sierpniu.
          • Gość: justyna Re: Irlandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 19:39
            hej
            ja tez chciała bym poleciec w sierpniu
            napisz prosze gdzie najtaniej kupić w tym okreie bilety
          • Gość: Adrian Re: Irlandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.07, 18:09
            Zajrzyj na irlandia.com.pl.
            Turystyka
            Gdzie spać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka