Dodaj do ulubionych

ptasia grypa w Turcji

IP: 81.210.14.* 13.10.05, 17:16
mam już wykupiona wycieczką do Turcji a tu ptasia grypa:-(, moja mama cała
spanikowana uważa, że powinnam zrezygnowac, ja ją uspokajam,że nie będę
najwyżej drobiu jadła:-) ale samam odczuwam lekki niepokój.
Co o tym sadzicie, uważacie że nie powinnam się tym przejmowac i jechać, czy
ktoś z Was jedzie w tym czasie 26.10 do Turcji?

Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • Gość: stasio Re: ptasia grypa w Turcji IP: *.unreg.w-w.pl 13.10.05, 19:28
      dzis Turcja, jutro Polska. Ptaki z Syberii leca wszedzie.
      • Gość: Anika Re: ptasia grypa w Turcji IP: *.intertext.com.pl 14.10.05, 15:11
        Jakoś MSZ nie straszy specjalnie ptasią grypą , słyszałam dziś w radiu,
        że zalecają szczepienia przeciw " zwykłej " grypie przed wyjazdem do
        Rumunii , natomiast o szczepieniach przed wyjazdem do Turcji nie wspominano.
        Chociaż właśnie w Turcji odkryto też obecność tego wirusa H5NI ( czy jak mu
        tam ) groznego dla ludzi. Też śledzę na bieżąco ten temat bo wybieram się do
        Turcji w połowie listopada.
        • Gość: Marysia Re: ptasia grypa w Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 18:32
          NO wlasnie. Tez mialam jechac z rodzina do Turcji swietowac Nowy ROk, a rodzina
          sie chyba boi... :(
          • Gość: stasio Re: ptasia grypa w Turcji IP: *.unreg.w-w.pl 14.10.05, 22:47
            w grudniu/styczniu zimno i tak. Ja planuje Rodos w przyszlym roku - przeciez to
            kilkadziesiat kilometrow od Turcji. Ale mam nadzieje, ze nic z tej ptasiej
            grypy nie bedzie.
          • Gość: Anika Re: ptasia grypa w Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 11:29
            Przed tegorocznym ,sierpniowym wyjazdem do Turcji obawiałam się trochę zamachów
            terrorystycznych , w zeszłym roku zaraz po zamachach w Egipskiej Tabie ,
            leciałam na wakacje do Hurgady , a teraz ptasia grypa.Ale chyba nie zamknę się
            w czterech ścianach.
    • Gość: faraon Re: ptasia grypa w Turcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 08:25
      Po pierwsze, wirusy ptasiej grypy giną w temperaturze 70 stopni, więc jesli
      tylko nie będziesz jeść surowych kurczaków, to masz szanse przeżyć. Po drugie
      wykryto dopiero pojedyncze przypadki u ptaków, żadnych u ludzi, a wirus nie
      przenosi się bezpośrenio czyli nie możesz zarazić się przez kontakt z
      kurczakiem. Po trzecie w historii ludzkości odnotowano 60 przypadków
      śmiertelnych czyli tyle co np. ludzi ginie tygodniowo na polskich drogach. To
      jest nieporównywalnie mniej niż umiera ludzi w Polsce w ciągu roku na
      powikłania po zwykłej grypie. Po czwarte stawiam moją pensję, że cała afera
      jest podsycana przez lobby "farmaceutyczne" i "wieprzowo-wołowe", które dobrze
      na niej zarobią, a problem nie istnieje. Po piąte w ciągu miesiąca wszyscy
      zapomną o całej sprawie tak jak zapomniano o BSE, dziurze ozonowej i pluskwie
      milenijnej. Więc jedź do Turcji i baw się dobrze, bo to piękny kraj, życzliwi
      ludzie i robią fantatyczne potrawy z kurczaków, które jadłem jeszcze tydzień
      temu. Smacznego!
      • Gość: xxxxtomxxxx Re: ptasia grypa w Turcji IP: *.dial.pl 17.10.05, 13:19
        przesadzacie ja mieszkam w turcji od kilku lat i tu nic sie nie dzieje - ludzie
        zyja jak zyli, nikt sie nie przejmuje ptasia grypa bo w alanyi czy side i
        innych osrokach tego nie wykryto. wiec nie ma sie czego bac i zapraszam do
        turcji. teraz na wakacjach w polsce ale tu strasznie zimno wiec uciekamy back
        to side
        • Gość: Anika Re: ptasia grypa w Turcji IP: *.intertext.com.pl 17.10.05, 13:40
          a może orientujesz się jakie tanie linie lotnicze latają z
          Warszawy do Antali , bo właśnie GTI , odwołało moją listopadową wycieczkę
          ( nie ze względu na ptasią grypę ) i jestem zdruzgotana tym faktem , tak bardzo
          chciałam tam pojechać .
          pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka