ewa553 05.08.07, 10:31 Jest ich tam pelno. Nie sa to bogaci Japonczycy, tylko.. no wlasnie, kto? Chinczycy? Wietnamczycy? Tailandczycy? Maja sklepy, lokale itd. Wszedzie ich pelno. Kto cos wie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: mucha Re: skosnoocy w Barcelonie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 14:30 Ze wam sie nie znudzi bic piany.Coz wam przeszkadzaja skosnoocy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: af-bcn jakie COS na ten temat? IP: 212.0.123.* 05.08.07, 19:24 CZego chcesz sie dowiedziec ? I gdzie jest to "wszedzie"? Odpowiedz Link Zgłoś
xulu Re: jakie COS na ten temat? 05.08.07, 19:29 i nie tylko w Barcelonie oni są wszędzie :-DD Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: skosnoocy w Barcelonie 05.08.07, 22:43 proste: wlasnie z jakiego sa kraju, czy to azylanci, czy oficjalni itd. O Turkach w Niemczech moglabym np. napisac wypracowanie:)))) Co mnie zastanowilo, ze najczesciej nie znaja nawet angielskiego. Przyklad: dziewczyana ktora codziennie widzialam jako jedyna pracownice kwiaciarni, nie znala angielskiego, a jak jej w rozmowkach pokazalam pytanie po hiszpansku, to tez go nie zrozumiala. Na jakiej zasadzie wiec funkcjonuja w Hiszpanii? Odpowiedz Link Zgłoś
ulti_x Re: skosnoocy w Barcelonie 06.08.07, 08:57 >a jak jej w rozmowkach pokazalam pytanie po hiszpansku, to > tez go nie zrozumiala. Bo zasłaniałaś hiszpański tekst tipsami. Dobra rada: Obetnij pazury i zacznij sie uczyć języków. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: esp Re: skosnoocy w Barcelonie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.07, 09:28 polecam wizyte u lekarza tego od głowy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
xulu Re: skosnoocy w Barcelonie 10.08.07, 16:22 Gość portalu: esp napisał(a): > polecam wizyte u lekarza tego od głowy !!! ehhhh... na nogi ....bo na głowę już zapuzno Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: skosnooki Re: skosnoocy w Barcelonie IP: *.Red-81-39-5.dynamicIP.rima-tde.net 14.08.07, 13:17 paskudny faszyzujacy watek, tfu Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: skosnoocy w Barcelonie 14.08.07, 15:59 kretyn jestes tak jak i inni. Zapytalam nie faszyzujac. Mieszkamw kraju, w ktorym jest bardz wielu cudzoziemcow, zainteresowali mnie wlasnie ci w Bacelonie: skad sie wzieli, czy byli zapraszani - jak np. Turcy w Niemczech, czy tez sa azylantami, czy jest jakis problem z tym zwiazany itd. No i przede wszystkim: z jakiego sa kraju? Czyto Chinczycy czy tepe? Dopisaly sie niestety tylko zlosliwce, zamiast mi cokolwiek odpowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: skosnooki Re: skosnoocy w Barcelonie IP: *.Red-81-39-5.dynamicIP.rima-tde.net 15.08.07, 06:13 zainteresowali ciebie skosnoocy? wnoszac po formie, tresci i slowniku twoich postow wnioskuje ze ze jestes klasyczna internetowa "hate-erka", i musisz sobie kompensowac problemy, kompleksy czy zwykle codzienne niepowodzenia anonimowo przez internet a to ze moje brwi maja nieco inny kat niz twoje - jesli jeszcze je masz, to nie twoja sprawa i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: skosnoocy w Barcelonie 15.08.07, 09:17 oj ty psychologu z bozej laski.... Ciekawe ile jeszcze bedzie idiotycznych wpisow, zanim mi choc jedna osoba odpowie rzeczowo na zadane pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ulti_x Re: skosnoocy w Barcelonie 15.08.07, 17:35 Ja tez uwazam ze jestes glupia, zastanowil bym sie nad pisaniem na tym forum, po co sie osmieszac. Odpowiedz Link Zgłoś
xulu Re: skosnoocy w Barcelonie 15.08.07, 23:10 ewa553 napisała: > Ciekawe ile jeszcze bedzie > idiotycznych wpisow, zanim mi choc jedna osoba odpowie rzeczowo > na zadane pytanie. są dwie banalne odpowiedzi może troszkę ironiczne ale posłuchaj: 1) z Azji przyjechali to jest pewne... 2) po co ??----za chlebem ,tak jak i "my" tu mieszkający.. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: skosnoocy w Barcelonie 16.08.07, 12:30 dziekuje Xulu. Zainteresowalam sie po pierwsze tym, z jakiego azjatyckiego kraju sa, a po drugie tym, czy Hiszpania jest krajem, ktory przyjmuje w takich ilosciach azylantow. Kazdy europejski kraj ma "swoich" azylantow ale i swoich "Gastarbeiterow" jak my tu w Niemczech. Ci Gastarbeiterzy przyjechali w latach 60-tych na zaproszenie Niemcow, aby pomoc im w rozwoju gospodarki: brakowalo rak do pracy. Jak sie ta historia dalej potoczyla, to osobna historia ktora na tym forum nikogo nie interesuje, wiec nie bede sie rozpisywac. Moze ci Azjaci tez byli legalnie sciagani do pracy? Moze ktos wie? Mowisz, ze tak jak Polacy sa za chlebem. Mozliwe, ale jest ich nieporownywalnie wiecej jak Polakow - a moze tylko bardziej rzucaja sie w oczy? Czy sa wogole jakies oficjalne liczby na temat tego ilu Polakow zyje w miedzyczasie w Hiszpanii? Odpowiedz Link Zgłoś
a.nancy Re: skosnoocy w Barcelonie 16.08.07, 13:30 > Moze ci Azjaci tez byli legalnie sciagani do pracy? Moze ktos wie? > Mowisz, ze tak jak Polacy sa za chlebem. Mozliwe, ale jest ich > nieporownywalnie wiecej jak Polakow pomyslmy... liczba ludnosci: w Polsce: 38 mln w Azji: 3,9 mld tak, Azjatow jest wiecej niz Polakow... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa553 Re: skosnoocy w Barcelonie IP: *.pools.arcor-ip.net 16.08.07, 15:49 chodzilo chyba jednak o Azjatow i Polakow w Hiszpanii. Jak ktos nie umie czytac, nie powinien rowniez pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: laura Re: skosnoocy w Barcelonie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.07, 16:34 Zakonczcie ten durnowaty temat.Zgadzam sie to bicie piany.Jezeli jewa jestes rasistka i nie wiesz gdzie wyladowac agresje idz pobiega to pomaga.W ogole dziwie sie ze administrator nie zdjal tego tematu z forum.Halllllo administratorze zainteresuj sie glupim postem.Tacy fajni ludzie spotykaja sie na tym forum pomagaja sobie wymieniaja informacje a tu jakas panienka zamartwia sie czy w barcelonie sa skosnoocy a jezeli tak to czy z acji czy z ksiezyca.Jedz i sprawdz i uwazaj bo to ze nie masz skosnych oczy wcale nie oznacza ze tryskasz inteligencja. Odpowiedz Link Zgłoś
xulu Re: skosnoocy w Barcelonie 16.08.07, 17:02 wg. mnie ten temat jest dość ciekawy i... na pewnym poziomie można go kontynuować . pamiętajmy również o tym ze forum Hiszpania nie służy tylko do pytań typu: jak dojechać ,ile kosztuje,fajne miejsca itp. zdajcie sobie sprawę ze niegdyś cala Katalonia była zamieszkała przez Arabów,następnie byli Żydzi, być może wiek XXII to "skośnoocy" ps. pozdrawiam xulu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: skosnoocy w Barcelonie 16.08.07, 17:13 Chwala niech Ci bedzie Xulu! Ty chyba jedyna zrozumialas o co mi chodzi. Jak mowisz o Zydach, to wspomne tu, ze specjalnie ze wzgledu na ten "wontek" pojechalismy na jeden dzien do Girony. Bo tam pojawili sie pierwsi Zydzi i odegrali ogromna role w zyciu Hiszpanii, Katalonii. Na kazdym kroku spotykalam sie ze sladami po nich. Bylam nieco rozczarowana Muzeum Zydowskim - widzialam wiele w Europie, bo temat mnie interesuje, a tu bylo bardzo skromne i nienajlepiej pokazano - a mozliwosci bylo wiele. No wiec wracajac do "moich" Azjatow to nie trace nadziei ze zjawi sie tu ktos kto mi bedzie mogl wiecej na ten temat powiedziec. No i chyba zaloze osobny watek na podobny, lecz ogolniejszy temat. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
icaro Re: skosnoocy w Barcelonie 16.08.07, 21:46 to dosc proste.pierwsi azjaci pojawili sie w hiszpanii(na wieksza skale) w latach 70.zaczynali pracowac jako gornicy w hiszpanskich kopalniach;z pakistanu i z afryki z wysp zielonego przyladka.po zamnkieciu kopalñ czesc przeniosla sie do duzych miast,sprowadzajac swoje rodziny etc. najwieksza grupa jest z dwoch krajow:chiny i pakistan(oczywiscie sa tez z japonii czy filipin).na wyspach kanaryjskich wiekszosc azjatow to hindusi pozdrawiam z hiszpanii www.poloniamadryt.net/forum/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
xulu Re: skosnoocy w Barcelonie 16.08.07, 22:30 możesz podać źródło tych informacji ?? takie proste to wg. mnie nie jest :-( Odpowiedz Link Zgłoś
icaro Re: skosnoocy w Barcelonie 16.08.07, 22:33 xulu napisał: > możesz podać źródło tych informacji ?? > > takie proste to wg. mnie nie jest :-( ++++++++++++++ oczywiscie ze takie proste to nie jest :) dane podane w duzym uprosczeniu. a zrodlo? jak sadzisz?? yo mismo . :) y es de fiar,te lo aseguro . Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: skosnoocy w Barcelonie 16.08.07, 23:05 przepraszam xulu:))) W latach siedemdziesiatych, a wiec w czasach gdy rownozesnie wielu Hiszpanow wyjechalo za praca do Niemiec. Jakie to pokrecone, prawda? Ale z tego by wynikalo, ze ci skosnoocy to Chinczycy. I tych jest najwiecej. I mowisz ze wtedy juz oni wyjezdzali? Ciekawe jak to wygladalo, nie wyobrazam sobie z jednej strony aby komunistyczne Chiny wypuszczaly o tak sobie mieszkancow, z drugiej strony nie wiem jakby oni mogli nielegalnie wyjezdzac na niemalze drugi koniec swiata. Nie mam pojecia gdzie poszukac lektury na ten temat. Znam jedynie niemiecki (poza polskim, oczywiscie). Jakie by tu haslo wrzucic w wyszukiwarke, aby znalezc inormacje na ten temat? Ma ktos z Was pomysl? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bosz... to sie pani ewa pograzyla IP: *.57.232.211.dyn.user.ono.com 16.08.07, 23:27 drodzy forumowicze: nie karmcie trolla! Odpowiedz Link Zgłoś
xulu Re: to sie pani ewa pograzyla 17.08.07, 04:50 Gość portalu: bosz... napisał(a): > drodzy forumowicze: nie karmcie trolla! kogo masz na myśli ?? icaro nie każdy zna Hiszpański wiec jak sadzisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kaska Re: to sie pani ewa pograzyla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.07, 07:08 Ewcia nie ma z kim pogadac wiec nadaje sama do siebie.Najpierw zadaje pytanie a w nastepnym poscie pod innym nickiem odpowiada sobie. Mam cie juz dosc i dlatego nie bede cie ewcia nawet pozdrawiala Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: the teacher Re: to sie pani ewa pograzyla IP: *.aster.pl 20.08.07, 22:29 Wątek pachnie maksymalną ksenofobią do której inicjatorka dorabia jakąś filozofię. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kurk Re: to sie pani ewa pograzyla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 10:49 Nie rozumiem tego oburzenia z powodu pytania Ewy? Przynajmniej chce sie dowiedziec czegos wiecej o miejscu, ktore odwiedzila. Czy na tym forum mozna pytac tylko o hotele, czy sa tam suszarki, reczniki itp. i ile zabrac kasy na urlop? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: to sie pani ewa pograzyla 21.08.07, 10:58 dzieki kurk, o to mi przeciez chodzilo. Jesli jade do Francji i widze tam wielu czarnych, to wiem skad sie wzieli. Jesli ide tu w Niemczech do miasta i widze cale tureckie dzielnice - to wiem jak to powstalo. Dlatego zainteresowal mnie ten problem w Hiszpanii. Moze sie nieszczesliwie wyrazilam piszac "skosnoocy", ale w tym problem, ze nie wiem jakiej nacji sa ci ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kurk Re: to sie pani ewa pograzyla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 11:15 Nie wiem co jest zlego w nazwaniu ich "skosnookimi". Przeciez nie kazdy Azjata ma skosne oczy. Przynajmniej ja tego nie widze, np. u Pakistanczykow... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: to sie pani ewa pograzyla 21.08.07, 11:20 wiesz, ja tylko probuje zrozumiec czym tak zbulwersowalam forumowiczow piszac o tym.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lidka Nawet nie proboj bo i tak nie zrozumiesz-pa pa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.07, 12:43 Wprowadzasz zamieszanie na forum.Nigdzie sie nie wybierasz a tylko macisz. Zegnamy cie ale plakac nie bedziemy.Nie licz na nasze zrozumienie.Pa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kurk Re: to sie pani ewa pograzyla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 19:11 Ewo, nie ma sie co przejmowac. Tak duzo ich nie ma! To, ze jest kilka zbulwersowanych postow podpisanych roznymi nickami, nie oznacza, ze sa napisane przez rozne osoby. Nie tylko IP (bo akurat w tym przypadku jest on dosc pospolity) moze zdradzac "wielonickowcow", ale takze styl pisania. To sie dotyczy tez innych watkow, w ktorych ktos sie Ciebie czepia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: to sie pani ewa pograzyla 21.08.07, 19:19 serdecznie Ci dziekuje. Milo przeczytac normalny post. Wiesz, moje ulubione forum - bo i ulubiony kraj to.... niewazne jaki kraj. Ale gdybys wiedziala jak tam o wszystkim rozmawiamy! Ctasami ktos sie kogos przyczepi, ale wszystko w ramach pewnej normy. Myslalam ze tu tez tak bedzie. Trudno. Bede tu jeszcze zagladac, bo wnuk mnie poprosil abysmy jeszcze raz polecieli do Barcelony. Ale pisac na pewno nie bede. Pozdrawiam Cie! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: skosnoocy w Barcelonie 21.08.07, 19:25 dla tych ktorycxh to zainteresowalo, zalaczam odpowiedz ktora dostalam na innym forum: Hiszpania to naprawde multinarodowosciowy kraj i chyba latwiej byloby powiedziec kogo tam nie ma... Podejrzewam jednak, ze to byli Chinczycy, bo po marokanczykach to najlicznej reperezentowana rasa (chociaz sa tez Wietnamczycy, Koreanczycy, mnóstwo Hindusów). Ale jesli chodzi o handel, sklepiki male i wcale nie takie male, a nawet spore lokale handlowe to celuja w tym wlasnie Chinczycy. I to z róznych rejonów Chin, a wiec o róznym typie urody. I te przybytki handlu mnoza sie; nie ograniczaja sie do badziewia w biedniejszych dzielnicach, ale maja tez sklepy o porzadnym standardzie w drozszych dzielnicach tez. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 c.d. wyjasnien - warto bylo pytac..... 21.08.07, 21:48 Wiesz Ewo, tu przez wiele lat polityka imigracyjna byla bardzo dziwnie sterowana. Niby trudniej bylo zlatwic sobie legalny pobyt i karte rezydenta, ale z drugiej strony tryby administracyjne byly tak opieszale, ze ktokolwiek, nawet z wiza turystyczna jak chcial to zostawal i pozniej ciagnal to swoja sprawe z administracja, odwolujac sie wielekrotnie gdy dostal odmowe pobytu. Co jakis czas, kazdy nowy rzad robil tzw. regularyzacje czyli przyznania prawa pobytu tym którzy walczyli o to do lat. I tak co kilka lat regularyzowali pobyty wszystkich, którzy mogli sie wykazac jakakolwiek praca, chocby na czarno i pobytem 6-miesiecznym. Do tego trzeba dodac azyl polityczny udzielany osobom, ktore moga wykazc przesladowania w swoim kraju lub zagrozenie zycia w razie powrotu (Kuba, niektore kraje afrykanskie). A poza tym, dzien w dzien do nabrzezy Hiszpanii dobijaja lodzie, tratwy pelne glownie mlodych ludzi z Afryki, dla ktorych to jest jedyna sznasa na sprobowanie lepszego zycia. I ci, ktorzy z narazeniem zycia przedzieraja sie przez kolczaste druty, ktore dziela Melie (Melia i Ceuta to miasta hiszpanskie w zasadzie na terenie Maroka) od Maroka. Wiesz, codziennie jest o tym w dzienniku, wylapuja mase tych lodek, pelnych zziebnietych, chorych i wyglodnialych i... wiekszosc po paru dniach deportuja z powrotem. Ale niektorym udaje sie przedrzec i to wystarcza zeby nastepni ryzykowali... W gruncie rzeczy to jest granica Europy, z Afryki najblizej jest albo na Wyspy Kanaryjskie albo na Polwysep Iberyjski. Wiesz, ogladac te twarze, skrajnie wyczerpane, wyrwane morzu, a jednoczesnie wiedziec, ze zostana odeslani z powrotem w ta swoja nedze...po prostu tragedia. Bo tu nie chodzi o poprawe bytu (to tez), tu chodzi w ogóle o przezycie troche dluzej niz 40 lat:((( Odpowiedz Link Zgłoś
xulu Re: c.d. wyjasnien - warto bylo pytac..... 25.08.07, 13:35 długi temat ale powiedzmy sobie szczerze do niczego prowadzący... może z innej beczki skąd tylu Polaków sie wzięło w USA przecież odpowiedz jest prosta wiec ??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Adi Re: skosnoocy w Barcelonie IP: *.devs.futuro.pl 30.08.07, 23:00 kobieto o bardzo małym rozumku, nie wiem gdzie bylas i co widzialas w zyciu ale przesyan pieprzyc bo az czytac sie nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: chco w Madrycie to samo ;/ IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.09.07, 15:35 totalnie zaburzają klimat w tych swoich sklepikach, pubikach, na ulicach. nie podoba mi sie ta ekspansja do stolic i większych miast ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
elgry Re: skosnoocy w Barcelonie 01.09.07, 16:23 Imigrantów przyciągnęła dynamicznie rozwijająca się gospodarka Hiszpanii. Przybywają głównie z Afryki , dawnych hiszpańskich kolonii, także z krajów dalekiej Azji. Jak na Europę zachodnią, nieruchomości są w Hiszpanii stosunkowo tanie, klimat zdrowy, uznany za najzdrowszy na świecie przez Międzynarodową Organizację Zdrowia. Ludzie serdeczni i mili, smaczna kuchnia, a banki (co bardzo ważne!) przyjazne klientom.Dość łatwo uzyskać kredyt na rozkręcenie interesu. Nic dziwnego, że masowo przybywają cudzoziemcy. Bogatsi inwestują w nieruchomości, kupują domy wypoczynkowe i to nie tylko Brytyjczycy i Niemcy. Coraz częściej kupują nieruchomości także Azjaci, Polacy, Czesi i Rosjanie Najwięcej Azjatów widać jednak w handlu i gastronomii, bo handel i „żarełko” to ich domena. Cześć przybywa legalnie, a część, jak wszędzie – nielegalnie, pewien odsetek ginie w morzu na małych łódkach przemytników ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: skosnoocy w Barcelonie 01.09.07, 17:58 to wprawdzie nie na ten watek, bo nie o Chinczykach, ale zauwazylam tez inna wspaniala rzecz w Barcelonie: zycie ludzi starszych. jest ich duzo, wygladaja swietnie, zawsze zadbani, siedza na licznych skwerkach z gazeta czy ksiazka, rozmawiaja z mlodymi. Czesto, bardzo czesto widzi sie starsze panie poruszajace sie z trudem, pod reke z jakas mlodsza osoba, rozmawiajace radosnie, idace gdzies. To mi sie zawsze w krajach poludniowych podobalo, ten szacunek dla ludzi starszych, ich zintegrowanie w rodzinie, ich wazna rola w rodzinie, a nie odepchniecie do domu starcow. Piekne to bylo. a wracajac do tematu Chinczykow: rozmawialam dzis ze znajoma ktora tez wrocila z Barcelony i opowiadala mi ze nawet w okolicach Arc de Triumph (czy tak sie pisze?) natknela sie na cala dzielnice chinska gdzie nie tylko ich sklepy, ale i restauracje a nawet bank widziala. Az mi wstyd, ze dowiedzialam sie tego dopiero teraz, choc sie tak dobrze przygotowalam na wyjazd do Barcelony. Dlatego uwazam ze na forach turystycznych powinno sie wymieniac wszelkimi uwagami na temat kraju urlopowego, a nie tylko tymi o plazy i hotelu. Chyba przyznacie mi racje? Odpowiedz Link Zgłoś
g_shark Re: skosnoocy w Barcelonie 06.09.07, 22:07 ewa553 napisała: >Dlatego uwazam ze na forach turystycznych powinno sie >wymieniac wszelkimi uwagami na temat kraju urlopowego, >a nie tylko tymi o plazy i hotelu. Chyba przyznacie mi >racje? Przyznaję. Odpowiedz Link Zgłoś