Gość: jacek IP: *.gorzow.mm.pl 06.06.06, 14:45 Czy rafting jest niebezpieczny , dla osoby nieumiejącej pływać ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jusytka Re: Rafting 07.06.06, 08:49 Nie jest niebezpieczny, bo masz na sobie kapok. Masz do wyboru dwie opcje taką bardziej bezpieczną i mniej bezpieczną polegającą na tym, ze na bank znajdziesz się w zimnej wodzie. Zimna dlatego, że nie płyniesz po morzu tylko górskiej rzece. Frajda jest, polecam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
annik Re: Rafting 07.06.06, 10:38 Hmm, dostajecie kazmizelki kaski, czyli w zasadzie jest bezpiecznie. Jesli ktos sie troche boi moze siedziec w srodku i nie wioslowac. Jak macie obawy to wsiadzcie do lodki w ktorej plyna dzieci bo tej raczej na pewno nie beda wywracac. Ja jestem kiepskim plywakiem a na rafting zawsze sie zapisuje. Lokalne biura polecam bo ta sama wycieczka a duzo taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Rafting IP: *.c31.msk.pl 13.06.06, 15:03 W zeszłym roku byłam na raftingu z Alanyi na rzece Kopruli,w tym chcę popłynąć rzeką Dalaman-ten rafting jest znacznie droższy,nie wiem zczego to wynika-czy jest dłuzszy,niebezpieczniejszy?Jeśli ktoś może udzielić informacji to bardzo proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Rafting 13.06.06, 16:29 Bardzo bezpieczny,tylko żołądek podchodzi pod gardło przy przepływaniu progów.Niesposób się utopić w kapoku zresztą nad wszystkim czuwają ratownicy na łodzi i w kajakach.Swietne przeżycie,nawet zadowoleni przyjechali ci co nie całkiem dobrowolnie wykąpali się w wodzie.U nas a byliśmy z lokalnym biurem Pacho Tour nawet na skoki do wody nabrali ochoty ci co nie umieją pływać.Było nie tylko śmiesznie ale i wesoło.Byłem na spływie 4.06.Polecam też wyprawę w góry na wieś turecką przepiękne krajobrazy i obiad nad rzeką Dimczay.Dla bardziej chętnch wrażeń wyprawa jeepem praktycznie po tej samej trasie ale trzeba mieć więcej zimnej krwi.Nie wolno wręcz odpuścić sobie wycieczki statkiem z pod wodospadu Manawgat do Side i z powrotem z posiłkiem na najpiękniejszej plaży w okolicy i wieloma atrakcjami.Ktoś na forum już to opisywał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ara Re: Rafting IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.06, 18:05 Super sprawa. Polecam każdemu. Płynęłam z dziećmi. Radzę skorzystać z biura PACHO TOUR, wyprawa była świetnie zorganizowana, a opiekun MAKS zagrzewał nas do boju. Chociaż nie umiem pływać z rozkoszą wskoczyłam w kapoku do lodowatej górskiej wody. Polecam również skok ze skałki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisia Re: Rafting IP: *.ztpnet.pl 02.07.06, 13:01 Rafting jest bezpieczny pod warunkiem, że osoba odpowiedzialna za turystów i sterująca pontonem jest osobą odpoweidzialną i dorosłą. Właśnie wrócliśmy z Turcji gdzie wykupiliśmy rafting w biurze Pacho Tours.Byłoby naprawdę super, ale za sterników dostaliśmy dwóch ok. siedmio może ośmioletnich chłopców. O mało nieskończyło się dla nas tragedią ponieważ w trakcie spływu trzeba było zrobić przerwę na lanch w wyznaczonym miejscu. Dowiedzieliśmy się o tym od naszych opiekunów gdy mijaliśmy wyznaczony punkt. Niestety w tym momencie dobicie do brzegu było juz nie możliwe tu zaczynał się znów wartki nurt i już nie sposób było dobić bezpiecznie do brzegu. Nie będę opisywała szczegółow co było dalej ale mieliśmy wszyscy strach w oczach i obawy co będzie dalej. Piszę to by ostrzec ewentualne osoby skorzystające z raftingu by zdawały sobie sprawę kto będzie odpowidał za nich w trakcie spływu.Nadmieniam, że drugą część spływu pokonaliśmy z innym sternikiem bez przeszkód i dużą satysfakcją. Odpowiedz Link Zgłoś
iwwo2 Re: Rafting 03.07.06, 19:45 Czy rafting jest bezpieczny, zależy od: umiejętności i współpracy załogu, umiejętności i odpowiedzialności sternika i trudności rzeki, stanu wody itp. Bezkrytyczne zapewnianie, że rafting jest całkowicie bezpieczny jest lekko na wyrost. Podejrzewam, że większość wypowiadających była na raftingu na Koprulu, albo koło Manavgat. To łatwe rzeki, Dalaman jest dużo bardziej wymagający i wszyscy załoganci muszą ostro pracować. Nie mniej zabawa jest przednia, a firmy organizujące spływ Dalamanem to pełny profesjonalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaT Re: Rafting IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 11:53 hm....miałam tę przyjemność 2 tygodnie temu! SUPER!!!!!! ale ja umiem pływać,co się przydało,bo w trakcie.....zostałam wyrzucona z pontonu!!! cóż, mimo szoku lodowatej wody i całkowitego zaskoczenia, dzis wspominam to z ogromną przyjemnością! jeśli nie bawią cię takie "żarciki" - siadaj z dala od sternika i uważaj jak odkłada on wiosło a właśnie jesteście na głębszej i spokojniejszej części rzeki! hm...potem wyskoczyłam po raz 2 już z własnej i nieprzymuszonej woli! dodam,że zostałam niemal siłą namówiona na rafting (jestem raczej tchórzem w takim sprawach),ale teraz każdemu to polecam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Rafting IP: *.pekao.com.pl 04.07.06, 12:07 Rafting jest super i na filmie lub zdjęciach wygląda to o wiele groźniej niż w rzeczywistości. Trzeba tylko pamiętać aby wziąć wygodne buty, najlepiej plastikowe- mogą się przydać przy przechadzkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Rafting IP: *.c31.msk.pl 04.07.06, 15:19 Właśnie wróciłam z Turcji-b.zadowolona.Byłam na raftingu na rzece Dalaman- bardzo dobrze zorganizowany,jest niebezpieczniejszy niz ten koło Alanii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Rafting IP: *.gorzow.mm.pl 14.07.06, 13:17 Został mi tydzień do namysłu , ale chyba jednak wybiorę basen i piwo Odpowiedz Link Zgłoś
kongool Re: Rafting 18.07.06, 10:16 No coś Ty!!! Nie rezygnuj. Raffting to fantastyczne przeżycie, którego długo nie zapomnisz. Co prawda w moim przypadku dojazd był długi i męczący, ale wrażenia niewiarygodne!!! Byłam jedyną dziewczyną na pokładzie, i tak się złożyło, że wszyscy chcieliśmy mocnych wrażeń, więc mieliśmy podczas spływu dwie ostre wywrotki (na własne wyraźne życzenie!!!). Było naprawdę ostro, ale wspominam to jako jedną z najbardziej niesamowitych przygód w moich zyciu!! Pozdrawiam, masza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Rafting IP: *.gorzow.mm.pl 01.09.06, 11:24 wybrałem rafting. Trochę miałem stracha na początku ale po pierwszym chopku wszystko odeszło, na koniec szkoda było wychodzic z pontonu. polecam wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniap_p Re: Rafting IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 11:39 jaka jest cena raftingu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Rafting IP: *.rtk.net.pl 01.09.06, 13:29 I napiszcie jak wyglada organizacja o ktorej trzeba ruszyc w droge ja bede mieszkal w Side i o ktorej to sie kończy Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elikam.1969 Re: Rafting IP: *.net.telkonet.pl 02.09.06, 21:13 Cena u rezydenta to ok 35 euro,lokalne biura mają już od 14 euro i bez obaw można z tych ofert korzystać.Osobiście nie byłam ale znajomi byli zachwyceni,polecam z czystym sumieniem! Odpowiedz Link Zgłoś