Dodaj do ulubionych

Linie Enter Air - koszmar!

IP: *.infocoig.pl 02.07.12, 12:19
Lot tymi liniami to istny koszmar począwszy na wiecznych opóźnieniach skończywszy na starym niebezpiecznym samolocie, jezeli nie chcecie miec niemiłych wspomnień z wakacji przstrzegam przed lotami tymi liniami, nie chce sie rozpisywac, wiecej mozecie poczytac tutaj (pozytywów nie rozumiem z negatywami zgadzam sie w 100%!)www.pasazer.com/opinie,pasazerow,na,temat,linii,lotniczej,enter,air-119-20.php
Obserwuj wątek
    • espa2012 Re: Linie Enter Air - koszmar! 02.07.12, 12:48
      Ja leciałem w maju do Barcelony i z powrotem i nie mogę złego słowa powiedzieć na tego przewoźnika. Czysto, miło i bez opóźnień (tzn. było opóźnienie ale czekaliśmy w autobusie na paniusię z dzieckiem, która się musiała najeść...).
      Jedyny minus to w locie powrotnym braki w oferowanym asortymencie (głównie alkohol) ale to też nie wina Enter Air a raczej towarzystwa, które leciało na wczasy...
      Więc z mojej strony - pełny pozytyw.
      P.S. oczywiście wiem, że nie jestem Vip-em i że Enter Air to linia czarterowa. Inaczej pewnie bym się do czegoś przyczepił...
      • Gość: Kalafior Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.Red-88-8-19.dynamicIP.rima-tde.net 02.07.12, 16:01
        "było opóźnienie ale czek
        > aliśmy w autobusie na paniusię z dzieckiem, która się musiała najeść"

Ano właśnie, nic mnie tak nie wnerwia, jak zwalanie winy na przewoźnika za opóźnienia, gdy pojęcia się nie ma o tym, z czego to opóźnienie wyniklo. Albo: "przewoźnik X zgubił mój bagaż" podczas gdy za bagaż odpowiedzialna jest kompletnie inna firma...

Niedługo "turyści" będą linie lotnicze i biura podróży skarżyć, że deszcz padał.
        • Gość: Kalafior Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.Red-88-8-19.dynamicIP.rima-tde.net 02.07.12, 18:00
          Dodam jeszcze, że z pierwszej ręki znam historię długieeeeego postoju samolotu wywołanego tym, że grupka nurków doznała na pokładzie choroby dekompresyjnej. Tego samego dnia panowie nurkowali na dużych głębokościach.
          Zrzucanie paliwa, międzylądowanie, pogotowie, tankowanie, napełnianie zużytych butli z tlenem...

O kosztach, jakie linia lotnicza ponosi z powodu takiego międzylądowania nie wspomnę (tak, tak, lotnisku przyjmującemu trzeba niemały haracz zapłacić), dziwię się, że jeszcze czarnej listy takich pasażerów nie ma. A może jest, mam nadzieję, że nigdy na nich nie trafię.

A potem się pisze, że to linia lotnicza zawiniła. Jasne, na kogoś trzeba zwalić.
        • Gość: caca Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.12, 18:07
          Ja będę leciał tymi liniami na luksusowe wczasy do bułgarii za 2100 alinklusif do Rawdy. Jak mi się spóźni chociaż minutkę to zotaję za karę jeden dzień dłużej w hotelu i będą musieli po mnie przysłać Erbasa A380. No chyba płacę? tak czy nie.
          • espa2012 Re: Linie Enter Air - koszmar! 02.07.12, 18:58
            caca - "luksusowe wczasy do bułgarii za 2100 alinklusif" - DOBRE!!! :)
            Ale tak poza tym to nie na temat...
            • bob9111 Re: Linie Enter Air - koszmar! 02.07.12, 21:57
              Niestety muszę się przyłączyć do negatywnych opinii 10.06 wylot na Majorkę godzinę opóźnienia powrót za dwa tygodnie cztery godziny.Turyści którzy przylecieli do naszego hotelu 17.06 mieli 12 godzin opóźnienia
              • voyager747 Re: Linie Enter Air - koszmar! 02.07.12, 23:00
                Nie ma aż takiej tragedii, też parę razy z nimi latałem i jakoś to było, powroty też prawie zawsze opóźnione, ale tak ok. godziny. Te opóźnienia wynikają z napiętej siatki połączeń, jak samolot zaczyna loty o 4ej rano, a potem lata cały dzień, to ostatni lot o 23,30 jest już opóźniony, nie ma siły, szkoda że ludzie z biur podróży tego nie potrafią pojąć.
                Wracaliśmy 30.06 z Barcelony Travel Servicem i też był opóźniony o 2 i pół godziny, a jeszcze lot do Palermo ich czekał.
    • Gość: Ewcia Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.12, 07:14
      Latałam z nimi parę razy i właściwie bez większych zastrzeżeń,tylko raz mieliśmy opóźnienie z Majorki jakieś 40 minut, ale to w końcu nie wina przewoźnika tylko organizacji lotów na lotnisku.
      Samoloty były w porządku.
    • Gość: Olaa Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.infocoig.pl 03.07.12, 10:39
      moze i maja przeciazenia ale co nas to pasazerów obchodzi, czekanie z małym dzieckiem kilka godzin na lotnisku - nikomu nie zycze, latam co roku różnymi liniami nigdy nie było zadnych problemów a te linie wiecznie maja opóźnienia
      • Gość: Kalafior Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.Red-88-0-77.dynamicIP.rima-tde.net 03.07.12, 16:22
        Powtórzę się - znasz dokładną przyczynę tego opóźnienia?
        Jesteś pewna, że nie zawiniła pogoda? Albo że samolot nie czekał na "paniusię z dzieckiem, która musiała się najeść" albo miał opóźnienie przez stado nieodpowiedzialnych nurków?

Najlepiej zwalić winę na linie lotnicze, albo i na załogę, bo przecież na niczym innym im nie zależy tylko na lataniu z opóźnieniami.

I też z całego serca sobie życzę jak najmniej czekania na lotniskach, zwłaszcza w towarzystwie pasażerów z małym dzieckiem.
        • Gość: Olaa Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.infocoig.pl 04.07.12, 08:47
          Tak znam przyczyne - stary sprzęt, totalny chaos, brak oraganizacji i profesjonalizmu. A ty co ich tak bronisz i dlaczego nie uznajesz obiektywnej krytyki? Zyjemy w Europie w 21 wieku i jezeli za cos płace mam prawo wymagac profesjonalnej obsługi, skoro nie potrafia sobie z tym poradzic niech zamkną firmę a nie narażają pasażerów na nieprzyjemności.
          • Gość: zcichaalapuk Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.softsystem.pl 12.07.12, 14:54
            nie mogę się tutaj powstrzymać, żeby nie odnieść się do tego: " jezeli za cos płace mam prawo wymagac" - płacisz za to co masz w regulaminie, wątpię, żeby tam było napisane, że gwarantują punktualność
          • apriilia Re: Linie Enter Air - koszmar! 21.07.12, 00:27
            potwierdzam w 100%,jeżeli tylko biuro podróży powie że lot bedzie Enterem to nigdy w życiu nie wykupie wycieczki u nich.Brak kompetencji oraz profesjonalizmu!!!!
            Jeżeli ktoś chce spędzić miłe wakacje to stanowczo odradzam linie lotnicze ENTER!!!!!!
      • Gość: Aga Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.akson.waw.supermedia.pl 03.07.12, 16:24
        to miałam szczęście, bo ani w tamtym roku ani w tym (Rodos i Antalya) nie miałam opóźnienia ani o minutę.
        • tex666 Re: Linie Enter Air - koszmar! 03.07.12, 20:04
          faktycznie, te linie to koszmar! Gdy wylatywałem na Majorkę 2 tygodnie temu z Katowic mieliśmy opóźnienie 15 godzin! Samolot który wrócił z Hurgady i miał nas zabrać miał uszkodzone koło i nie mógł lecieć. My za to polecieliśmy samolotem który miał zabrać ludzi na Grecję a Ci co mieli lecieć na Grecję wylądowali w Hotelu na 12 godzin! Totalna masakra, nastąpiła jakaś reakcja łańcuchowa której nie umieją opanować! Patrząc na plan wylotów i przylotów 4 godziny opóźnienia to teraz norma. No ale co zrobić czartera nie możemy sobie wybrać.
    • Gość: a Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.12, 22:24
      Potwierdzam. Dziś nad ranem wróciłam Enter Air z Hiszpanii. 4.5 godziny opóźnienia - wylądowaliśmy w środku nocy i po wylądowaniu jeszcze pół godziny trzymali nas w gorącym i dusznym samolocie, bo nie dogadali się z lotniskiem i nie zapewniono zasilania! Wejście do samolotu też koszmarne - jak już w końcu zaczęli wpuszczanie na pokład przez bramkę, okazało się, że do samolotu wejść jednak nie można i czekaliśmy z kilkanaście minut w przejściu do rękawa - prawie bez świeżego powietrza. Kapitan był też tak wymęczony, że stracił orientację w czasie - podając, o której wylądujemy, pomylił się o 2 godziny i dopiero po jakichś 10 minutach, po tym jak ktoś mu zapewne zwrócił uwagę, przepraszał za błąd. Pierwszy lot do Hiszpanii z kolei opóźniony o 2 godziny, z powodów operacyjnych/technicznych - już po załadowaniu bagaży do samolotu, okazało się, że samolot nie wystartuje i trzeba było przepakować walizki do innego (dobrze, że w ogóle ten inny samolot był dostępny). Nigdy więcej tego przewoźnika!
      • Gość: Olaa Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.infocoig.pl 04.07.12, 08:41
        dokładnie - nic dodac, nic ująć
        • czarownica_z_lasu Re: Linie Enter Air - koszmar! 10.07.12, 18:39
          23 czerwca, lot na Sycylię- 7 godzin z dziećmi na lotnisku w Warszawie!!!!
          • markpot Re: Linie Enter Air - koszmar! 10.07.12, 19:50
            Lot do Almerii i powrót bez żadnych problemów.Wszystko o czasie.Samolot czysty miła obsługa.Widać ,że samolot nie pierwszej młodości ,ale co wymagać od tanich linii.
    • apriilia Re: Linie Enter Air - koszmar! 10.07.12, 23:11
      16 czerwca wracaliśmy z KOS do Krakowa,w ostatniej chwili dowiedzieliśmy się że będzie międzylądowanie w Katowicach,a właściwie nie od Grecosa tylko znajomi którzy wracali tydzień wcześniej zostali tym faktem zaskoczeni dopiero jak wylądowali w Katowicach,także my byliśmy przygotowani ale nie na kolejną niespodziankę jaką wywinęły linie Enter, a mianowicie po dłuższym postoju w Katowicach wyprosili nas z samolotu tłumacząc to rzekomą awarią samolotu i powiedzieli że do godziny podstawią autokary,które zawiozą nas na Balice.Byliśmy z małym dzieckiem zresztą jak większość ludzi,więc wróciliśmy do domu na własny koszt (150zł),potem dowiedziałam sie od ludzi z którymi wymieniłam się numerami tel. że po godzinie czekania znowu zostali poinformowanie,ze autokary będą za kolejną godzinę,wiec zdecydowali się również wrócić na własny koszt,w sumie wyszło ze miały być podstawione do 2 godzin a tak naprawdę nie wiadomo czy ludzie którzy tam zostali nie czekali dłużej.Oczywiście liczyli nas w samolocie z 4 razy i wszyscy zgodnie stwierdziliśmy że było nas za dużo i nie zmieścili by się pasażerowie wsiadający w Katowicach więc bardziej im się opłacało nas wywalić z samolotu bo mniejsze koszta.Także nie polecam tych linii, w dodatku uszkodzili nam dwie walizki i teraz się bujamy z reklamacjami,bo przekazali do jakiegoś serwisu,więc nie ma możliwości odzyskania pieniędzy,tylko zabrali nam naszą super torbe i chcą wymienić na jakiś badziew!masakra
      • Gość: Buran Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.12, 12:38
        Leciałem już z nimi kilka razy. Np. w zeszłym roku na Rodos i z powrotem . Wylot z Poznania punktualnie jak w atomowym zegarze , na miejscu 15 minut przed czasem. Powrót z Rodos , ciekawostka , wystartowaliśmy o 50 minut przed czasem , w Poznaniu byliśmy więc o blisko godzinę wcześniej . Pierwszy raz z czymś takim się spotkałem . Majorka w czerwcu tego roku , wylot z Poznania o czasie j.w. ( tzn. jak w atomowym.......) , powrót , wystartowaliśmy o czasie , w Poznaniu byliśmy ok 20-25 minut wcześniej , ( leciał innym korytarzem . Jakiś czas temu leciałem do Egiptu z Poznania , lot był opóżniony o blisko 1h z powodu rozlania paliwa pod samolotem przez służby lotniskowe. Z powrotem o czasie. Co do warunków na pokładzie , bywało różnie , ale komfortu nie należy się spodziewać , wydaje mi się że ze wszystkich samolotów Enter Air , te z czarnymi skórzanymi siedzeniami są najlepsze , niestety nie znam oznaczeń tych samolotów. Po powrocie z Majorki spotkała nas na lotnisku niemiła niespodzianka , obie walizki wyjechały z połamanymi kołami i pękniętymi obudowami ( walizki z poliwęglanu ) , oczywiście spisaliśmy protokół . Następnego dnia kontakt z firmą "L coś tam 24" która obsługuje klientów chyba nie tylko Enter Air. Firma przysłała kuriera po walizki , jedną wymieniła drugą naprawiła , odesłane kurierem w przeciągu trzech dni . Walizka wymieniona jest więcej niż super. Na pewno będę jeszcze z nimi leciał , ponieważ biura podróży (TUI , Exim , i inne) korzystają z tych lini i nie ma możliwości wybrania sobie "czarteru " , no chyba że zmienimy operatora lub zorganizujemy sobie sami wczasy .Życzę sobie i innym aby zawsze było tak jak napisałem wyżej .
        • Gość: Apriilia Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.net.autocom.pl 21.07.12, 00:20
          To miałeś szczęście z tą wymienioną walizką, z nami nawet nie skonsultowali faktu wymiany tylko odesłali jakąś badziewna walizkę, więc zażądaliśmy aby nam oddali naszą,a oni mają to gdzieś, z tym ze nas obsługiwała firma Dolfi1920 Sp. z o.o.,niestety totalne lekceważenie klienta,obiecywanie że oddzwoni do nas manager,który od miesiąca nie oddzwonił,a dzisiaj sie dowiedziałam ze naszej walizki u nich nie ma wiec albo ją zniszczyli,albo sobie ktoś zabrał,wiec będziemy ubiegac sie o odszkodowanie od lini lotniczych enter.Same linie lotnicze to dla mnie porażka,kobieta w biurze obsługująca reklamacje bardzo niemiła i niepomocna.Ja rozumiem ze mozna uszkodzic bagaż,ale można to po ludzku załatwić a oni nas traktuja jakbyśmy żądali Bóg wie czego,naprawde jakis koszmar z tymi walizkami i nikt nas o niczym nie informuje,dopiero jak dzwonie to sie dowiaduje ze przekazali spawę do Entera a jak poprosiłam o taką inf,mailem to pani z Dolfi powiedziała ze nie jest upoważniona,po prostu ŚMIECH.
    • Gość: Podrozniczka Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.etlink.pl 12.07.12, 17:52
      Leciałam z nimi na Rodos - żadnego opóźnienia w obie strony, samolot standardem nie różnił się niczym od innych czarterów, którymi latałam w sumie już kilka razy. Oczywiście nie powinno się tego porównywać do normalnych (nie niskokosztowych) linii. Jedzenie sprzedawane na pokładzie w porządku, personel bez zarzutu.
      W tym roku nasz samolot, innego przewoźnika, miał prawie 8 godzin opóźnienia z powodu awarii i konieczności zawrócenia do Warszawy, gdzie trzeba było czekać na inną maszynę. Nie jest więc to reguła, że dany przewoźnik zawsze jest zły albo ok. Pomijając już, że kupując wycieczkę w biurze podróży, szczególnie dużo wcześniej, zwykle nie wiadomo, który przewoźnik będzie obsługiwał daną trasę, więc i tak nie ma wyboru.
    • Gość: Piotrek coś o bagażu IP: *.dynamic.mm.pl 01.08.14, 23:00
      Lot nawet by był ok problemem są uszkodzenia bagażu. Lecieliśmy z Katowic do Heraklionu na Krecie i uszkodzono mi walizkę za bagatela 130 euro oczywiście reklamację załatwi firma dolfi1920 Po telefonicznym zgłoszeniu uszkodzenia osoba odbierająca zgłoszenie zapewniła mnie że jeżeli będzie ona wymieniona to na walizkę w podobnej cenie natomiast po 2 dniach dostałem walizkę mniejszą bardzo kiepskiej jakości - podobne widziałem w Kauflandzie za 80 złotych. Po moim kontakcie telefonicznym przesłano mi formularz zgłoszeniowy który wypełniłem i odeslałem i nikt się nie odzywa. Ponownie zadzwoniłem na infolinię Pani stwierdziła żę w ramach rekompensaty są w stanie zaproponowac mi drobny upominek hahah walizka tańsza lekko biorąc o 400 złotych więc ją wyśmiałem obiecała kontakt i do dnia dzisiejszego to jest przez 4 dni nikt się nie odezwał. Pomimo że napisałem do osoby która przesłała mi ten formularz z prośba o interwencję i kontakt. Czy ktoś z Państwa był w podobnej sytuacji i jakoś z niej wybrnął, będę wdzięczny za rady. Pozdrawiam
      • cauliflowerpl Re: coś o bagażu 02.08.14, 09:51
        Zwróć się do Rzecznika Praw Konsumenta, powinno zadziałać.
        • Gość: aga Re: coś o bagażu IP: *.by.tsunami-network.com 15.12.21, 08:18
          Miałam ta samą sytuacje LiNIE LOTNICZE ENTER AIR całkowicie zniszczyły mi mój bagaż rozerwany był całkowicie brak najdłuższej części w walizce z rączką na której była kartka z nazwiskiem. Zgłosiłam na reklamacji na lotnisku , w ITACE, u Rzecznika Praw Konsumenta, na Lotnisku wszędzie i nikt mi nie jest w stanie pomóc. Czekam pół roku bo ENTER AIR nawet nie było w stanie mi odpisać na pismo które wysłałam i przeprosić. NIC ich nie obchodzi mają swoich klientów w D.... Dostałam odpowiedz od ITAKI że zarówno ITAKA jaki i LINIE LOTNICZE ENTER AIR nie odpowiadają za zniszczony bagaż. TO w takim razie KTO.
    • Gość: dorota Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.14, 02:00
      leciałam z nimi na trasie Wrocław - Fuerteventura z Itaką , w pierwszej połowie lipca 2014r. wszystko w porządku, miła obsługa, żadnych spóźnień.
    • Gość: Kasia Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.14, 12:25
      Wracałam tymi liniami z Zakynthos z RT i nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń. Lot punktualny, obsługa ok.
      • Gość: agata Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.Red-88-26-223.staticIP.rima-tde.net 06.08.14, 21:58
        Lecialam 3sierpnia z POZnania na Majorke. Lot punktualny, na miejscu nawet przed czasem. Co prawda częsło i były turbulencje, ale były burze - wiec pogoda to zjawisko losowe. Załoga OK :) za tydzień z nimi wracam i licze,ze będzie podobnie :)
        • bluszcz2a Re: Linie Enter Air - koszmar! 07.08.14, 10:10
          Wracałem 18.07 z Faro, 2 godziny opóżnienia.
          • Gość: agata Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.Red-88-26-223.staticIP.rima-tde.net 07.08.14, 14:45
            w wysokim sezonie letnim trzeba się nastawić na opóźnienia, to normalne. wystarczy,ze rano samolot zlapie opóźnienie to potem problem nadrobić. Pogoda tez ma swoje znaczenie. A autobusy czy pociągi się nie spozniaja ? naprawdę lepiej ze sprawdza dokładniej samolot i wystaruje szczęśliwie a niżeli potem czytac o wypadkach.
            • Gość: hary Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.14, 14:27
              Leciałem z nimi do Burgas. Tam i z powrotem po 2 godziny opóźnienia. Dziś też patrzę na odloty tej linii i to samo.
    • Gość: Gosia Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.14, 08:44
      Lecieliśmy z lipcu na Zakynthos, w sierpniu 2014 powrót. Samolot bez zastrzeżeń. Wylądował nawet 10 min przed czasem. Obsługa sympatyczna.
    • Gość: Iwona Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.tktelekom.pl 31.10.17, 11:14
      Czy ktoś mial problem z reklamacja uszkodzonego bagażu przez linie Enter ( w trakcie lotu), ja miałam i reklamacje ponad 4 miesiace prowadzi firma wynajeta przez Enter - Dolfi.
      Od 4 miesiecy nie mam walizki, pieniedzy nie wypłacają, co robić?
    • grekan Re: Linie Enter Air - koszmar! 31.10.17, 11:38
      ...poczytalem ze wskazanej strony sporo opinii pasazerow i w zdecydowanej wiekszosci sa pochlebne, zawsze znajdzie sie ktos, kto przeziebil sie w samolocie, bo okno bylo otwarte....
      • Gość: Ajiuk Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.play-internet.pl 28.11.17, 12:26
        Ja mam za sobą jeden lot tymi liniami. W samolocie czysto, mogłoby być nowocześniejsze wnętrze w sumie, ale nie ma się co czepiać. Bardzo miła, pomocna obsługa, można pytać o wszystko- na pewno otrzymamy konkretną odpowiedź. Lot był punktualnie, na miejsce dolecieliśmy o planowanej godzinie. Super :)
    • kamka.a30 Re: Linie Enter Air - koszmar! 28.12.17, 22:46
      My z mężem ostatnio lecieliśmy z nimi z wakacji i zero problemów. Plus dla nich za tanie napoje na pokładzie.
    • Gość: Magdalena Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.play-internet.pl 03.01.18, 10:51
      Oprócz paru minutowego opóźnienia nigdy nie miałam zastrzeżeń do tych linii lotniczych. Podróż zawsze przebiegała jak należy. Wolę czarterami latać bo więcej miejsca w nich jest niż w tanich liniach.
      • aniuta65 Re: Linie Enter Air - koszmar! 19.01.18, 18:50
        Lecielismy w maju na Minorke. Lot tam i z powrotem o czasie . Bardzo mily personel. Powrot praktycznie nowym samolotem. Milo wspominamy oba loty ;)
    • Gość: aga Re: Linie Enter Air - koszmar! IP: *.by.tsunami-network.com 15.12.21, 08:06
      Ja niestety w te wakacje byłam z liniami ENTER AIR w Grecji ( lipiec 2021) . Jak wylądowałam w Polsce w Warszawie na Okęciu otrzymałam totalnie rozerwaną walizkę bez nalepki z nazwiskiem brak jednej strony . Od razu poszłam zgłosić uszkodzony bagaż na reklamacji na lotnisku. Pan przyjął zgłoszenie które wysłałam pod wskazany adres wraz ze zdjęciem. czekałam na odpowiedz do dnia dzisiejszego i nic. cisza. Wakacje organizowało mi biuro podróży ITAKA prosiłam o pomoc i nic. Dostałam odpowiedz że zarówno linie lotnicze ENTER AIR jaki i ITAKA nie odpowiadają za stan bagażu . A co z ubezpieczeniem które sie płaci. MASAKRA
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka