orchidea27 18.03.04, 13:10 Zamierzamy w tym roku spędzić kilka dni na południowym zachodzie Francji w Langwedocji. Co ciekawego jest tam do zwiedzania ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Fredzio Re: Co ciekawego można zobaczyć w Langwedocji ? IP: *.zwnet.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 18.03.04, 18:57 Zwiedziłem tam (w porządku alfabetycznym): Aigues-Mortes, Béziers, Carcassonne, Narbone, Nimes, Perpignan i okolice np. zamki Peyrepertuse, Cucugnan, Queribus oraz Pont du Gard, Prieure de Serrabone i inne cuda) Szczegóły na życzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
orchidea27 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Langwedocji ? 23.03.04, 06:44 Chciałabym się wiecej dowiedzieć na temat tych wymienionych przez Ciebie zamków.Czy można zwiedzać ich wnętrza, jaki jest koszt biletów wstępu, czy wszystkie warte są obejrzenia ? W Cacassone byłam> Na temat Beziers, Narbone, Perpignan poczytałam już troszkę z przewodników. :) Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Co ciekawego można zobaczyć w Langwedocji ? 19.03.04, 13:28 Collioure. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
orchidea27 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Langwedocji ? 23.03.04, 06:45 Można coś więcej na temat tego miejsca ? Co tam jest ciekawego ? Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Co ciekawego można zobaczyć w Langwedocji ? 24.03.04, 11:21 Miasteczko-perełka na południowym krańcu wybrzeża, czyli tzw.Cote Vermeille. Dawna letnia rezydencja królów Majorki. Jedno z najbardziej urokliwych miejsc w jakich byłem w życiu. Do obejrzenia na www.collioure.com oraz www.collioure.net. Warto połączyć z przejażdżką drogą N114 wzdłuż wybrzeża aż do Llanca po hiszpańskiej stronie.Piękny kawałek z widoczkami jak z pocztówek. Poza tym pod listą bah'a z poniższego postu podpisuję się z czystym sumieniem. Dodam jeszcze jedno: jadąc do Andory droga N116 (piekną zresztą) z Perpignan warto stanąć w Villefranche-de-Conflent; zachowanym w całości średniowicznym miasteczku z potężną warownią Fort Liberia. Mi się podobało nie mniej niż Carcassone. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Co ciekawego można zobaczyć w Langwedocji ? 24.03.04, 11:22 Miasteczko-perełka na południowym krańcu wybrzeża, czyli tzw.Cote Vermeille. Dawna letnia rezydencja królów Majorki. Jedno z najbardziej urokliwych miejsc w jakich byłem w życiu. Do obejrzenia na www.collioure.com oraz www.collioure.net. Warto połączyć z przejażdżką drogą N114 wzdłuż wybrzeża aż do Llanca po hiszpańskiej stronie.Piękny kawałek z widoczkami jak z pocztówek. Poza tym pod listą bah'a z poniższego postu podpisuję się z czystym sumieniem. Dodam jeszcze jedno: jadąc do Andory droga N116 z Perpignan (piekną zresztą) warto stanąć w Villefranche-de-Conflent; zachowanym w całości średniowicznym miasteczku z potężną warownią Fort Liberia. Mi się podobało nie mniej niż Carcassone. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bah7 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Langwedocji ?... IP: *.portgdansk.pl 24.03.04, 13:22 > jadąc do Andory droga N116 z Perpignan (piekną zresztą) Można też dojechać do Andorry drogą E09 (od strony Tuluzy) przez Przełęcz Puymorens [1.931 m], skąd z dumą ujrzymy całkiem fajną panoramę z pokonaną trasą... :) herrie.smugmug.com/gallery/18157/1/617036/Large Pozdrawiam bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Co ciekawego można zobaczyć w Langwedocji ?.. 24.03.04, 13:49 Owszem.Od Perpignan też można tamtędy. A jadąc od Tuluzy to już łagodnie przechodzimy w wątek "co ciekawego można zobczyć w Midi-Pyrenees?..." :) Droga wspaniała jest jednak, coby nie mówić... I pomyśleć że jadąc pierwszy raz, wjechałem do Andorry przez Hiszpanię bo żle skręciłem w Bourg-Madame. Taaaaaaki błąd :) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bah7 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Pirenejach ?.. IP: *.portgdansk.pl 24.03.04, 14:25 Witaj Jot.be! No, o to proszę pytać na moim wątku, OK?... :-) O słonecznej stronie Pirenejów pisałem tam już trochę, np.: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=6934224 Pozdrawiam bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
vvers Re: Co ciekawego można zobaczyć w Pirenejach ?.. 15.06.04, 13:45 ciekawe informacje Odpowiedz Link Zgłoś
orchidea27 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Langwedocji ?.. 25.03.04, 10:05 Gość portalu: bah7 napisał(a): > Można też dojechać do Andorry drogą E09 (od strony Tuluzy) przez Przełęcz > Puymorens [1.931 m], skąd z dumą ujrzymy całkiem fajną panoramę z pokonaną > trasą... :) Jechałam tą drogą wracając z Portugalii. Cudowny widok. > Odpowiedz Link Zgłoś
orchidea27 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Langwedocji ? 25.03.04, 10:01 Dziękuję ... już zachwyciłąm się COTE vermille i Villefranche. Na pewno uwzględnię te miejsca w swoich planach. :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bah7 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Langwedocji ? IP: 213.192.80.* 23.03.04, 08:19 Oczywiście, zależy co Cię interesuje... :-) Moje "naj" w Languedoc-Roussillon : 1. Miasta - Starówka Carcassonne. 2. Miasteczka - Aigues-Mortes. 3. Zamki - katarów. 4. Cuda Natury - Wąwóz Tarn, PN Cevennes. 5. Zabytek - Pont du Gard. 6. Plaża - Cap d'Agde (m.in. naturystyczna). 7. Droga - dojazd do Andory. O cenach poczytaj np. w "Pascalu"... www.cyfronautopia.net/travel/past/languedoc/index.html Pzdr. bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
orchidea27 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Langwedocji ? 24.03.04, 09:23 Bah7 ... fotki cudowne. Pobudziły moją wyobraźnię. Koniecznie muszę to zobaczyć. :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Fredzio Re: Co ciekawego można zobaczyć w Langwedocji ? IP: *.zwnet.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 24.03.04, 12:37 Bah, jak zawsze niezawodny, jego listę polecam w całości; uzupełnienie: zamki Katarów to przeważnie ruiny (wyrżnięto ich in Nomine Dei w 13 w.) np. polecany przeze mnie Peyrepertuse:wspaniałe widoki, ale kilkunastominutowa wspinaczka po kamienistej ścieżce. Gorąco polecam Albi, co z lenistwa popieram poniższym gotowcem z notatek podróżnych 1999: "Do Albi jedziemy malowniczymi drogami, czasem otoczonymi polami słoneczników i kukurydzy wreszcie ustawiamy samochód na nieco oddalonym, ale bezpłatnym, pustym parkingu. Już z daleka widać na przeciwnym brzegu rzeki sylwetkę katedry Św.Cecylii, z wyglądu-skrzyżowanie fortecy z magazynem wysokiego składowania, z czerwonej cegły, z której, przeważnie bez tynków zewnętrznych, zbudowane są też domy starego miasta. Za to wnętrze katedry zasługuje na wyróżnienie czterema gwiazdkami, którymi postanawiam oznaczać rzeczy KTÓRYCH-JESZCZE NIGDY-POPRZEDNIO-NIE WIDZIELIŚMY ****, co niniejszy czynię także wstecz. Wspaniałe koronkowe łuki kamienne, misterne ścianki i obramowania płytkich kaplic bocznych oraz chóru (tak to się nazywa, ale to raczej ogrodzone z wszystkich stron pomieszczenie ze stallami, gdzie wstęp po 5 Fr). Aż dech zapiera, a na dodatek wszystko dokładnie pokryte freskami w doskonałym stanie. Wokół ołtarza przedstawiają one Sąd Ostateczny, prawie tak rozbudowany, jak ten Memlinga. Na przeciw tego ołtarza jest drugi w "chórze". Ten nadmiar przerażajacych scen miał ponoć straszyć niedobitki heretyków. Zaraz obok, a właściwie w obrębie zabudowań katedralnych, Muzeum Touluse-Lautreca. Wstęp 24 Fr od głowy, ale bezwzględnie warto: dużo obrazów, okazuje się, że malował olejne portrety, krajobrazy i inne kawałki (w stylu moim zdaniem post-impres- jonistycznym), najlepsze jednak są szkice, przeważnie duże płachty, kreślone z rozmachem i ekspresją, często wyraźnie zatrącające o karykaturę, także matryce i odbitki litograficzne, w tym afisze i po prostu reklamy np. firmy, produkującej łańcuchy rowerowe. Kawę pijemy na dziedzińcu obok. Trochę spaceru po uliczkach, jak zwykle wąskich, krętych z restauracjami, kawiarniami, stolikami na ulicy." A Carcassone oczywiście trzeba zobaczyć, ale sprawia wrażenie dekoracji do hollywoodzkiego filmu, w całości przygotowane ad usum dla turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
orchidea27 Re: Co ciekawego można zobaczyć w Langwedocji ? 25.03.04, 10:08 Albi też uwzględnie. :) Dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: Co ciekawego można zobaczyć w Langwedocji ? 29.03.04, 19:30 nie zauwazylam na liscie Cordes sur Ciel- znane bardzo i bardzo ladne okolo 30 km od Albi. W Albi na pewno muzeum. I zamki katarow. Poza sezonem pod wieczor gdy slonce, operuje sa takie tajemnicze i grozne. W Carcassone CITE jest schronisko PTSM -fajnie jest w nocy rozlozyc sie z winem i dobrym serem na murach dla tych widokow warto tam spedzic noc. Niezapomniane wrazenie. Ale i na terenie nowego Carcassone mozna znalezc niewielki hotelik z normalnymi cenami. Jezeli z kolei cofniesz sie w strone polnocy to proponuje wyprawe wzdluz malych fantastycznych wiosek w strone Georges du Tarn...a jezeli jeszcze troche czasu zostanie to i Geoges de LOT- i wogole region Lot- z fantastycznymi miejscowosciami. Musze zajrzec do pocztowek to jutro napisze nazwy. W strone Pirenejow my zrobilismy wycieczke z Tuluzy do Banuyls (chyba zle pisze nazwe ) z Couliure po drodze a potem wzdluz hiszpani i powrot przez Andorre. Jak znajde te pocztowki to napisze wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska LOT+Tarn+Aveyron 30.03.04, 14:38 zapomnialam zajrzec do pocztowek ale poszukalam paru stron ze zdjeciami trzech moim zdaniem fantastycznych region. Lot www.lot-tourisme.com/villesvillages.htm www.fhills.hotkey.net.au/~frenchcottage/Lotpag3.html Gorges du Tarn wioski :ST Georges de Lévéjac ,La Malène membres.lycos.fr/gorgesdutarn/ perso.wanadoo.fr/megalo/stgeorges/index1.htm cardoule.com/tourisme/tourmodele.php?pg=gorges_du_tarn Aveyron : www.france-voyage.com/ wioski :Najac, Villefranche, Villeneuve Odpowiedz Link Zgłoś
orchidea27 Re: LOT+Tarn+Aveyron 31.03.04, 08:50 Klaryska - dzięki za namiary. Niestety Region Lot ( niewątpliwie uroczy ) jest troszkę za daleko, jak na planowaną w tym roku wyprawę. W Langwedocji będziemy tylko cztery dni w drodze do Hiszpanii. Nie omieszkam jednak skorzystać w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: helga Albi- IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.04, 21:26 katedra- najpiękniejsza jaka widzidzialam w calej Francji wpływ Maurów? Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Albi- 30.03.04, 10:39 przegladajac forum "TURYSTYKA" juz myslalem, ze istnieja tu tylko fani Italii ale dzieki Bogu, sa i tacy, ktorym podoba sie tez Francja milo was poczytac Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bah7 Re: Langwedocja i okolice... IP: *.portgdansk.pl 30.03.04, 11:52 Eeee tam, słabo znasz Forum - nawet nie zajrzałeś na mój wątek... ;-))) A tam także już o Langwedocji i okolicach pisaliśmy, np.: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=3686681 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=3670149 bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Langwedocja i okolice... 31.03.04, 08:37 mialem na mysli Francje jako calosc bah7, dlaczego nie zalozysz prywatnego watku FRANCJA, byloby latwiej znalezc bo w gaszczu europejskim Francja ginie sa Wlochy jest Hiszpania, nie ma Francji pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bah7 Re: Francja... IP: *.portgdansk.pl 31.03.04, 09:03 1. Istnieje już prywatne (ogólne) Forum fr. 2. Choć uważam F za najciekawszy turystycznie kraj w Europie, zbieram ciekawe info o różnych europejskich Cudach Natury, nie tylko z F (stąd moje wątki)... 3. Admin Działu "Turystyka" nie lubi F, więc nie mamy takiego Podforum (choć np. nt. samej Korsyki było już na Forum kilkaset postów)... :-( 4. F nie ginie, wystarczy użyć Wyszukiwarkę... Pozdrawiam :-))) bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Francja... 31.03.04, 09:19 rozumiem ale czy mozna jakos wplynac na Admina Turystyki i przekonac go nie tyle do francuzow co do piekna Francji, ze osobiste animozje nie godza sie z publicznym forum ? wiesz jak do niego dotrzec ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Barni Re: Francja... IP: *.wnp.univ.szczecin.pl 31.03.04, 10:01 Już kiedyś próbowaliśmy i na razie bez skutku. Na pewno w takim dziale nie bylo by postów typu jaki hotel i z jakiego biura, bo chyba duża ilość osób jedzie tam indywidualnie. Muszę trochę poszperać to znajdę adres do admina..... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Barni Re: Francja... IP: *.wnp.univ.szczecin.pl 31.03.04, 10:07 Już znalazlem tebe@gazeta.pl i redakcja@gazeta.pl tylko pewnie ten drugi to całość zagadnień a nie tylko turystyka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bah7 Re: Francja... IP: *.portgdansk.pl 31.03.04, 10:11 > osobiste animozje Tak sobie trochę kpiłem z Admina... :) Poważnie, to myślę, że on (i polskie BP) uważa, że większe powodzenie na Forum mają tańsze kraje (zobacz np. na "Egipt")... W temacie Podforum "Francja" Admin był przez nas wielokrotnie molestowany... :( forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=7081085&a=7109873 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=4133175&a=4170403 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19&w=6292478&a=6298653 Ale życzę Ci powodzenia w dyskusji z Adminem (chyba dalej to tebe?)! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19&w=6292478&a=6295980 bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
petromin Re: Francja... 31.03.04, 11:25 Oto fragment listu jaki dostalem w tej sprawie przed chwilą od tebe: "Z tym jest taki problem, że nawet teraz wątki nie są tam gdzie trzeba - gdyby się znalazł admin społeczny na turystykę, który mógłby to obsłużyć, to w zasadzie dlaczego nie. My nie jesteśmy w stanie. To jest tak: możemy rozmnażać, pod warunkiem że jest ktoś gotowy do opieki". Ja się przyznaję, że nie dysponuję odpowiednią ilością czasu aby tym administrować, ale może ktoś z szacownych forumowiczów się podejmie? Bahu może się skusisz? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bah7 Re: Francja... IP: *.portgdansk.pl 31.03.04, 12:34 > ktoś gotowy do opieki... To jest chyba fajna propozycja dla kogoś, kto pomyśli o tym, zamiast zakładania kolejnego Forum prywatnego... Społecznie zamieściłem ponad 1.000 postów - więcej nie dałbym rady... Zresztą można mnie dalej "mieć" na moich 2 wątkach, które lubię najbardziej... :-) bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
orchidea27 Re: Francja... 01.04.04, 08:05 A na czym polegałoby takie administrowanie ? Mam troszkę wolnego czasu, mogłabym spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
petromin Re: Francja... 01.04.04, 09:26 Napisz list do tebe@gazeta.pl Myślę, że On(Ona) powinien wyjaśnić szczegóły. Co do forum francuskiego to adres: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10129 Ale tam są głównie rozmowy o języku ewentualnie o nauce języka francuskiego. Prawie brak tam osób odwiedzających turystycznie Francję. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gożdzik Re: Francja... IP: 212.244.177.* 01.04.04, 09:25 Rzezcywiscie niezrozumiała jest niechęć do utworzenia oddzielnego wątku dotyczącego Francji. Właśnie wybieram się do Prowansji i chetnie poczytałabym coś ciekawego o południu Francji. Łatwiej byłoby szukać w oddzielnym podforum. Kto jest za niech sie wpisuje, może przekonay Admina... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bah7 Re: Prowansja... IP: *.port.gdansk.pl 01.04.04, 10:48 O Prowansji wielokrotnie pisaliśmy na "wycieczkowym" wątku... Nawet ostatnio, np.: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=11540292 Nie zaglądasz tam? bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Barni Re: Francja...Prowansja IP: *.wnp.univ.szczecin.pl 01.04.04, 11:54 Trochę odbiegamy od głównego watku ale... Zobaczyłem, że jeden z podanych wcześniej linków nie działa to tu wkleję aktualny: varvillages.9online.fr/ I tam można zobaczyć Prowansję, ale nie tą która jest najczęściej opisywana w przewodnikach, ale taką wiejską prawie dziewiczą. Jednocześnie z bardzo dużą ilością ciekawych miejsc. Spędziłem tam wakacje w roku 1999 i 2000 dokładnie w tym rejonie, choć w dwóch różnych miasteczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
orchidea27 Re: Francja... 01.04.04, 08:17 ɭ. Istnieje już prywatne (ogólne) Forum fr. Czy można prosić o namiary na to prywatne forum ? Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Francja... do ADMINA 01.04.04, 10:48 rozumiem brak czasu ale prowadzenie podforum FRANCJA nie powinno byc klopotliwe bo tu chyba mniej zartownisiow niz na innych forach odnosze warazenie, moze to zludne, ze do Francji jezdza ludzie jakby powazniejsi i mniej im na zarty Odpowiedz Link Zgłoś