Gość: Andrzej IP: *.gorzow.mm.pl 04.02.08, 19:49 Jeśli ktoś był w łaźni tureckiej w Alanyi lub innym mieście tureckim to bardzo proszę o szczegóły i sposob korzystania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deoand Re: łaźnia turecka 04.02.08, 20:33 łażnia albo w hotelu albo gdzieś na mieście dokąd ciebie wiozą jak wykupisz taka "wycieczkę " w jakimś z miejscowych biur ... najpierw sauna potem oczekujesz na masaż i mycie ... na takim pomoście wykafelkowanym sobie leżysz a Turek masuje twoje wiotkie ciało dochodząc do sflaczałych mięśnie aby stanęły ... Grubasy masuje się nogą ... dalej myją ciebie piankąa potem jeszcze raz masaż potem maseczka na twarz z-zmywanie potem kolejny masaż ..znowu sauna i do domu ... no może czegoś zapomniałem albo zmieniłem kolejność ..ale z grubsza to tak wygląda pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aisoz Re: łaźnia turecka IP: *.limes.com.pl 04.02.08, 20:49 Witam byłam w ubiegłym roku w łaźni w Side.(takiej na mieście nie w hotelu) Czas pobytu to ok 4-5 godzin. najpierw dostaje się kluczyk do szafki w przebieralni,tam zostawia się ciuchy i idzie się do sauny.(oczywiście w kąpielówkach a panie w strojach + dostaje się taki ręczniczek w kratkę ) sauny były 2 mokra i sucha pobyt w saunach trwa do 30 min. można na przemian + zimny prysznic w międzyczasie potem odpoczynek i oczekiwanie(leżąc na gorącym chyba marmurowym podeście) na peeling całego ciała + piana następnie odpoczynek i masaż (całe ciało,głowa, wyginanie rąk ,wyciąganie ,rozciąganie nastawianie kości i pachnące olejki.) Oczywiście jest tam dostępny cały zestaw innych zabiegów-za dodatkową opłatą - inne masaże, lecznicze na kręgosłup - maseczki na twarz - fryzjer, kosmetyczka w środku chodzą pracownicy i namawiają na te dodatkowe . nie pamiętam dokładnie ale taki pakiet kosztował ok 20 $ od osoby. osobiście polecam taki wypad naprawdę fajna sprawa A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: łaźnia turecka IP: *.gorzow.mm.pl 04.02.08, 21:40 a czy do tej łaźni można iść razem z ukochaną czy wyłącznie osobno? Jak tam jest z czystością? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deoand Re: łaźnia turecka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.08, 21:51 Łaźnie są koedukacyjne .. przynajmniej ta w Alanyi , w której ja byłem ... ale w toples panienki też nie biegają niestety ... choć kto wie ... może i takie łaźnie też są !!! Czystość jest turecka ... ale w końcu idziesz do łaźni to ciebie umyją przecie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: łaźnia turecka IP: *.gorzow.mm.pl 04.02.08, 21:56 dzięki za info.A jesli wolno pytanie z innej beczki ok?W lipcu mamy 7+7.Jaka będzie temperatura w Kapadocji? co najbardziej gasi tam pragnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: łaźnia turecka IP: *.gorzow.mm.pl 04.02.08, 22:02 Czy ktoś może polecić komkretną łaźnię w Alanyi?Nie chcę korzystać z BT a sam wybrać się do łaźni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deoand Re: łaźnia turecka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.08, 23:22 w lipcu będzie gorąco i to nie tylko w Kapadocji ale w całej Turcji też ... Pragnienie gasi Mineral Water albo Caoca albo Seven up a najlepiej gasi pragnienie podawana za frico herbatka jabłkowa , którą serwują w różnych sklepach z onyksem czy z kilimami czy tam ze skórami które odwiedzasz w czasie 7 + 7 ... i bardzo dobrze przynajmniej schronisz sie przed upałem ... co do łąźni tureckiej czyli hammamu to musisz sobie poszukac na forum - ktoś tu chyba pisał o eleganckiej łaźni .. ja byłem z jednego z biur akurat ormiańskiego - to oczywiście pośrednik w łaźni takiej sobie ani super pięknej ani super złej ... nazw to oczywiście sie nie pamięta - bo i po co pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 pragnienie :) 05.02.08, 08:41 Najlepiej gasi pragnienie turecki ayran. Podawany jest wszędzie. TO jest jogurt z wodą, lekko słony, czasem ubity na pianę. Do kupienia rowniez w kazdym markecie. ayran ze sklepu: kobi.mynet.com/images/gaffur2.jpg i np. podany w takich fajnych kubeczkach: bmert.net/wordpress/wp-content/uploads/2006/02/ayran2.jpg poza tym duze ilosci wody dostepnej wszedzie nawet w najmniejszej wiosce. Odpowiedz Link Zgłoś